NOVUM Warszawa
-
WIADOMOŚĆ
-
Sofia2019 wrote:miałam robiona tylko histeroskopie, gdzie wykryto liczne mikropolipy, ktore wedlug dr Donca wskazuja na ukryty stan zapalny na tle immunologicznym, przepisal mi na to encorton i orgametril.
Oba transfery na cykli sztucznym. Bardzo mocno reaguje na estrofem juz 9 dc endo bylo 11mm . Tak jakby mam tendencje przerostowa.
Ja do donca nie mam zaufania 🤭
Nareszcie razem. 👨👩👧👦 -
Virad wrote:Wiesz co, a zrób samą biopsje endo... ale po owu. Czyli w fazie kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka. Bo domniemywam ze histero robili ci po okresie i przed owu.
Ja do donca nie mam zaufania 🤭
Masz na myśli receptywosc endometrium?
A Ty teraz zarodki i transfery w Novum czy zrezygnowalas z ich uslug? Ja tez mysle o 3 procedurze w innej klinice.. moze mozesz ktoras klinike polecić?
A i jeszcze nie mialam jeszcze zbadanych karioptypow a wizytę na nfz mam dopiero we wrześniu. Czy myslisz ,ze to taki must have przed procedura?Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2020, 10:30
Naturals 09.2017 - strata 29tc 😔 przyczyna nieznana
Ivf 07.2019 bhcg 750 cb
Ivf 01.2020 bhcg 550 cb
Naturals - 10.2020 😊
Kir aa, nk 30%, il 10 za nisko, il2 za wysoko.
Histeroskopia: mikropolipy brak stanu zapalnego
Maz nasienie ok -
Sofia2019 wrote:A czy wiesz czy mozna to zrobic w Novum czy w jakimś innym miejscu? Dr Doniec postawil Ci bledna diagnozę?
Masz na myśli receptywosc endometrium?
A Ty teraz zarodki i transfery w Novum czy zrezygnowalas z ich uslug? Ja tez mysle o 3 procedurze w innej klinice.. moze mozesz ktoras klinike polecić?
A i jeszcze nie mialam jeszcze zbadanych karioptypow a wizytę na nfz mam dopiero we wrześniu. Czy myslisz ,ze to taki must have przed procedura?
Nie mam na myśli receptywnosci, tylko biopsje endometrium w celu wykluczenia stanu zapalnego ... a zrobiona w fazie kiedy zagnieżdża się zarodek daje więcej informacji niż taka zrobiona po okresie.
Idealnie byłoby zrobić razem z komórkami NK, ale novum chyba nie oferuje tego.. musialabys zapytać. To nie jededyne miejsce w Warszawie gdzie robią biopsje... możesz popytać dziewczyn, może maja lepsze miejsce do polecenia.
Kariotypy rzadko wychodzą źle, co nie zmienia faktu ze to must have przed ivf. A jeżeli facet ma mało plemników to wtedy potrzebna jest pogłębiona diagnoza. Nie ma co czekać na klinike ..Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2020, 11:15
Nareszcie razem. 👨👩👧👦 -
Virad wrote:Tak, postawił błędna diagnoze... i nie u mnie jednej 🤭
Nie mam na myśli receptywnosci, tylko biopsje endometrium w celu wykluczenia stanu zapalnego ... a zrobiona w fazie kiedy zagnieżdża się zarodek daje więcej informacji niż taka zrobiona po okresie.
Idealnie byłoby zrobić razem z komórkami NK, ale novum chyba nie oferuje tego.. musialabys zapytać. To nie jedene miejsce w Warszawie gdzie robią biopsje... możesz popytać dziewczyn, może maja lepsze miejsce do polecenia.
Kariotypy rzadko wychodzą źle, co nie zmienia faktu ze to must have przed ivf. A jeżeli facet ma mało plemników to wtedy potrzebna jest pogłębiona diagnoza. Nie ma co czekać na klinike ..
To wszystko jest mega frustrujace bo sama zaczynam się leczyćWiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2020, 11:29
Ivf 07.2019 bhcg 750 cb
Ivf 01.2020 bhcg 550 cb
Naturals - 10.2020 😊
Maz nasienie ok -
Sofia2019 wrote:To wszystko jest mega frustrujace bo sama zaczynam się leczyć
im dłużej człowiek się stara tym czerwona lampka powinna się szybciej zaświecić. Lepiej samemu szukać niż czekać na to ze lekarze się za to zabiorą... jak się trafi na lekarza ktory chce szukać to super, w innym przypadku szkoda marnować czasu.
gdybym tak czekała, to nigdy bym się nie dowiedziała ze są u mnie problemy immunologiczne ... klinika uważała ze „lekiem” są kolejne procedury 🤦🏼♀️
A odnośnie nasienia: prawidłowe wyniki nie zwalniają z innych badan. Można mieć dużo nasienia, a niskie HBA... czyli mały odsetek dojrzałych plemników, a tylko takie są zdolne do zapłodnienia. Tego nie widać w zwykłym badaniu nasienia.
Przy nieprawidłowym HBA trzeba zastosować dodatkowe procedury wyboru plemników...
To nie jest wszytsko takie oczywiste 🤷♀️ Jest cała masa innych badan ...
Trzeba patrzeć na całość... ile zapładnia się komórek, i ile z tego potem zarodkow... czy maja defragmentacje etc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2020, 11:39
Nareszcie razem. 👨👩👧👦 -
Trzeba patrzeć na całość... ile zapładnia się komórek, i ile z tego potem zarodkow... czy maja defragmentacje etc.[/QUOTE]
U nas z 2 procedury z 9 pecherzykow bylo 6 komorek z czego 4 dojrzale i tylko 1 zarodek klasy 7.3 to chyba jakosc komorek kiepska sama nie wiem ale tak to wyglada...Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2020, 12:59
Ivf 07.2019 bhcg 750 cb
Ivf 01.2020 bhcg 550 cb
Naturals - 10.2020 😊
Maz nasienie ok -
Sofia2019 wrote:U nas z 2 procedury z 9 pecherzykow bylo 6 komorek z czego 4 dojrzale i tylko 1 zarodek klasy 7.3 to chyba jakosc komorek kiepska sama nie wiem ale tak to wyglada...
próbowałaś przed stymulacja wprowadzić jakieś zmiany żywieniowe/suplementy
Nareszcie razem. 👨👩👧👦 -
Virad wrote:Jakość komórek chyba tez szału nie robi...
próbowałaś przed stymulacja wprowadzić jakieś zmiany żywieniowe/suplementyWiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2020, 18:52
Ivf 07.2019 bhcg 750 cb
Ivf 01.2020 bhcg 550 cb
Naturals - 10.2020 😊
Maz nasienie ok -
Marmis wrote:Ale chyba jak jest stymulacj ai punkcja, to scratchingu wtedy nie robia. Niewiadomo jak zachowa się organizm po punkcji, czy nie będzie hiperstymulacji. Niewydaje mi się, żeby to zalecali. Scratching (przynajmniej jak tak miałam) zawsze pod koniec cyklu w sensie ok. 19-22 dnia cyklu . Czyli cykl poprzedzający transfer.
no nic trudno, oby nie było potrzebne
dzięki za info!
Prawie 5 lat starań...
33 lata, endometrioza II st., IO, niepłodność idiopatyczna, amh 3
26cs ---> IUI nieudane
1) IMSI (długi protokół) Angelius
6 kom --> 5 zarodków --> 8b (ET) --> beta 1, brak ❄️
2) ICSI (długi protokół) Novum
11 kom --> 8 zarodków --> 7c, 7b (FET) -->
7dpt beta <2, 9dpt beta 2, 10dpt beta 3,16, brak ❄️
3) IMSI (krótki protokół z Elonvą) Angelius
9 kom --> 8 zarodków --> 1BB, znowu brak ❄️ 😞 FET --> 7dpt beta <0.5
4) 5) 6) ministymulacje Eurofertil Czechy 🥰 cud --> ❄️❄️❄️❄️ 4AA, 4AB, 2AA, 2BB 🥰
FET 4AA--> 6dpt beta 22
8dpt beta 78
10dpt beta 152 ❤️❤️❤️
14dpt beta 850 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II
Córeczka 🥰🥰🥰
5.10.2022 ❤️
Moje marzenie się spełnilo 😍👶🤱 -
Marmis, co u Ciebie? Udało Ci się już pozałatwiać te wszystkie nieprzyjemne sprawy?
Starania od 2014 ,
1 ICSI maj 2018, ❄️❄️❄️
2 ICSI sierpień 2019, ❄️❄️❄️❄️❄️
3 ICSI kwiecień 2021❄️❄️❄️
9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
10. transfer INVIMED (podane 2 blastki 3BB i 2CC) - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200
4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)
11. transfer, beta<0,2
12. transfer 09.01.25 beta 6dpt:59,6 , 8dpt:152, 11dpt: 1024, 13dpt:2630, 16dpt: 8693
6+0 mamy ❤️ -
Jusia 82 wrote:Marmis, co u Ciebie? Udało Ci się już pozałatwiać te wszystkie nieprzyjemne sprawy?Marmis
-
Marmis bardzo mi przykro kochana, że musisz przez to wszytsko przechodzić. Tule mocno
Sofia2019 wrote:Bralam koenzym , wit d, Femibion, a znasz jakies suple , ktore warto pobrac?
2. Do tego akupunktura, najlepiej miejsce polecane przez staraczki
3. Jesli chodzi o suple, to tak jak wyżej... trzeba mieć wyniki by na ślepo nie brać niepotrzebnie.
Z supli mozna wymieniać i wymieniać 😉 witamina D, witamina C, witamina B6 i B12, cynk, kwasy omega 3, witamina E etc.
Jeżeli nie ma problemów z komórkami NK to koenzym q10.
4. Sprawdzić czy nie ma problemów z żelazem.
5. Odstawić cukier. O używkach oczywiście nie będę wpominac, bo mam nadzieje ze każda dojrzała staraczka rzuciła palenie
6. Ograniczyć picie ciemnej herbaty, bo utrudnia wchłanianie niektórych supli
7. Dbać o nawodnienie
8. I trochę ruchu, by poprawić ukrwienie w macicy
Etc
Oczywiście żadnej gwarancji nie ma że to wszystko pomoże 🤷♀️Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2020, 15:47
Nareszcie razem. 👨👩👧👦 -
Marmis wrote:Kochana dzis bylismy w USC - odebrac akt urodzenia. Rzeczywiście to jest chyba najtrudniejsze - kiedy widzisz namacalnie imie Twojego dziecka i masz takie poczucie, że był człowieczek i go nie ma. Teraz wysyłałam papiery do pracy (wnioske o urlop macierzyński) - zobaczymy czy mi przyjmą w wersji elektronicznej - bo nie chciałabym do nich jechać. A Wy jak z transferem? Podchodzicie już w maju?
Dobrze ze masz juz to za sobą...
Ja wczoraj mialam monitoring i teoretycznie w ciagu kilku dni mialam podchodzic do transferu. Ale zaczelam rozmawiac z Pania doktor i stwierdzilysmy ze to nie jest najlepszy czas. 3 tydzien jestem na lekach przeciwzapalnych ale kregoslup nie przestaje mnie bolec. Nie sypiam w nocy i nie wiem jak sobie pomoc.... jutro ide do fizjoterapeuty i zobacze. Musze to zaleczyc przed transferem...
Jak nie urok to... jak nie korona to chore plecy🤦♀️
Starania od 2014 ,
1 ICSI maj 2018, ❄️❄️❄️
10. transfer INVIMED (podane 2 blastki 3BB i 2CC) - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200
11. transfer, beta<0,2
12. transfer 09.01.25 beta 6dpt:59,6 , 8dpt:152, 11dpt: 1024, 13dpt:2630, 16dpt: 8693
6+0 mamy ❤️ -
Virad dziekuje za wskazówki na pewno sprobuje cos zastosować
ostatnio mam duzo stresu a to wiadomo nie sprzyja niczemu ani jakosci komorkek ani prokreacji no ale przewidziec sie nie da.
Marmis ściskam Cie mocno i wierze, ze niezaleznie jaka decyzje podejmiecie odnosnie dalszych planow bedzie ona najlepsza mozliwa opcja dla Was ❤Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2020, 18:36
Ivf 07.2019 bhcg 750 cb
Ivf 01.2020 bhcg 550 cb
Naturals - 10.2020 😊
Maz nasienie ok -
Jusia 82 wrote:Dobrze ze masz juz to za sobą...
Ja wczoraj mialam monitoring i teoretycznie w ciagu kilku dni mialam podchodzic do transferu. Ale zaczelam rozmawiac z Pania doktor i stwierdzilysmy ze to nie jest najlepszy czas. 3 tydzien jestem na lekach przeciwzapalnych ale kregoslup nie przestaje mnie bolec. Nie sypiam w nocy i nie wiem jak sobie pomoc.... jutro ide do fizjoterapeuty i zobacze. Musze to zaleczyc przed transferem...
Jak nie urok to... jak nie korona to chore plecy🤦♀️
Jusia no mi kiedyś fizioterapeuta powiedział że w pierwszym trymestrze on nie podejmujemy sie masażu bo to jest szczególnie niebezpieczne więc może to i lepiej że czekasz.Kariotypy ok, Mthfr +v (R2) heterozygotyczne
Nk - 13%, kiry AA/hlac c1,
Allo 28,5%, Ana - ujemne
Starania od lipiec`18
AMH 4,63 ng/ml
Euthyrox 75mg
Nasienie:
styczeń'19- morfologia 0%
marzec'19 - morfologia 8%
CB - wrzesień'18 (6t*), kwiecien'19(5t), kwiecien' 20(5t)
ICSI maj' 19 (14 pobranych i zapłodnionych, jeszcze 4 ❄️)
1 transfer 27.07.19 - 4.1.1 -złe przyrosty bety. Mały pęcherzyka do tygodnia ciąży. Aniołek (8t*).
2 transfer 26.10.19 - 4.1.1 9dpt - 241,5/11dpt - 478/14dpt - 1260 (2x9t*)
3 transfer 18.06.20- 8dpt beta 0,2
Ciąża naturalna czerwiec'20 - pusty pęcherzyk (9t*)
4 transfer 21.11.20- pusty pecherzyk (9t*)
5 transfer 07.04.21 - 10t*
To nie walka to wojna, a ja już się poddaje... -
Arcola wrote:Jusia no mi kiedyś fizioterapeuta powiedział że w pierwszym trymestrze on nie podejmujemy sie masażu bo to jest szczególnie niebezpieczne więc może to i lepiej że czekasz.
Poza tym po transferze musialabym bezwzglednie odstawic wszystkie leki ktore biore. A bol bez nich potrafi byc nie do zniesienia... A to dodatkowy stres... biorac plusy i minusy pod uwage nie bylo innego wyjscia....
Starania od 2014 ,
1 ICSI maj 2018, ❄️❄️❄️
11. transfer, beta<0,2
6+0 mamy ❤️ -
Nasza historia wrote:Cześć dziewczyny, miałyście ostatnio wizytę w Novum? Lekarze mówią coś konkretniejszego, kiedy wznawiają zabiegi i procedury? Z recepcji nic dalej niewiadomo. Pozdrawiam 😉
Z tego co się orientuję to inne kliniki też już wznawiaja zabiegi od maja 😊Nasza historia lubi tę wiadomość
Prawie 5 lat starań...
26cs ---> IUI nieudane
4) 5) 6) ministymulacje Eurofertil Czechy 🥰 cud --> ❄️❄️❄️❄️ 4AA, 4AB, 2AA, 2BB 🥰
FET 4AA--> 6dpt beta 22
8dpt beta 78
10dpt beta 152 ❤️❤️❤️
"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II
Córeczka 🥰🥰🥰
5.10.2022 ❤️
Marmis wrote:Kochana dzis bylismy w USC - odebrac akt urodzenia. Rzeczywiście to jest chyba najtrudniejsze - kiedy widzisz namacalnie imie Twojego dziecka i masz takie poczucie, że był człowieczek i go nie ma. Teraz wysyłałam papiery do pracy (wnioske o urlop macierzyński) - zobaczymy czy mi przyjmą w wersji elektronicznej - bo nie chciałabym do nich jechać. A Wy jak z transferem? Podchodzicie już w maju?Prawie 5 lat starań...
26cs ---> IUI nieudane
FET 4AA--> 6dpt beta 22
8dpt beta 78
10dpt beta 152 ❤️❤️❤️
Córeczka 🥰🥰🥰
5.10.2022 ❤️
Eh.. Dziewczyny... musze sie Wam wyżalić. Wczoraj pisałam Wam, że złozyłam wniosek o ten skrócony urlop macierzyński - właściwie to wysłalam mojego M. Bo mi kadrowa odpisała, ze w formie elektronicznej to nie bardzo - chociaż nei wiem co to dla niej za róznica - no, ale firma w której pracuje jest bardzo specyficzna.... A dzis rano - telefon od kadrowej - to odebrałam. A ta mi zaczyna sie wywnetrzac i wywiad przeprowadzac. Że cała noc o mnie myślałam, ze ona tez przechodziła to sama 30 lat temu .A potemI zaczęla mnie wypytywac, a w którym tygodniu, a czemu pani nie była do razu od ginekooga na L4. Niby taki small talk - ale teraz wiem, ze nie. Niestety jestem dupa.. i grzecznei jej odpowiadałam - ale starałam się jak najbardziej lakonicznie. Ale wymusiłam na mnie, ze powoiedziałam, ze przed 22 tygodniem. a ona cos mi tam ze to chyba ten urlop nie przysługuje - ja jej na to, ze jak jest akt urodzenia to przysługuje. I potem jeszcze chwilka rozmowy i koniec. I teraz tak sobie myśle, ze to była perfidna gra. Koniecznie chcieli się dowiedziec wszystkiego...Bo mój prezes musi wszystko wiedzieć -jest tam od 40 lat i wszystkimi i wszystkim zarządza. I teraz sie martwie, niby nic mi nei moga zrobic. Ale tak mi strasznie zle, ze jak mozna byc takim perfidnym. I że ja taka głupia jestem i słaba, ze nie umiałam się przed ta rozmowa jakos obronć. Ale mnie totalnie zaskoczyła...bo myslałam, ze coś w dokumentach żle. Tym bardziej, ze zadzwonila z samego rana... ehh.. ciagle jakies stresy... Co Wy o tym w ogóle myślicie?Marmis