X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną NOVUM Warszawa
Odpowiedz

NOVUM Warszawa

Oceń ten wątek:
  • Zizu87 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2018, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madagaskar wrote:
    Ja mam 3 zarodni 3 dniowe kazdy osobno... :/

U mnie z kolei są zamrożone 3 zarodki osobno a potem 2 na jednej słomce- embriolog mi mówi, że te dwa były słabsze i dlatego tak zamrozili.

• Madagaskar Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2018, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zizu87 wrote:
    U mnie z kolei są zamrożone 3 zarodki osobno a potem 2 na jednej słomce- embriolog mi mówi, że te dwa były słabsze i dlatego tak zamrozili.
    No to ma sens a nie mroza 2 na jednej slomce i podaja tylko jeden a drugi trzymaja do 5 doby.

Wysoki prg w fazie folikularnej, Niedoczynność tarczycy;
    3 x ciąża pozam. natural.- usunięte oba jajowody;
    3 Kliniki;
    4 x ICSI, 8 transferów, 10 zarodków, 1 x cb
    Ostani transfer 18.08.2020 r.
    Nasz mały wielki cud 🙏❤️
    8dpt- beta 88; 10dpt- beta 234; 13dpt- beta 1199; 15dpt- beta 3100
    16dpt- pęcherzyk ciążowy
    24dpt -❤️
    1. USG Prenatalne z Sanco - zdrowa 👧
    2. USG Połówkowe ✅
    3. USG III trym ✅
    2021 r. - córka mój cały Świat
  • Asia_88 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2018, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie orientujesz się czy można tak zrobić bez przygotowania do transferu? (bez badań wymaganych do crio). Mamy 2x3 baaaardzo słabe zarodki, chętnie bym je "pohodowała" do 5 doby - tzn czysto teoretycznie, bo wiem, że nie przeżyją... Ale chociaż bym wiedziała na czym stoję.

m2tKp2.png
    "Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem."
  • Madagaskar Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2018, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem ale to ciekawe :P

3 Kliniki;
    Nasz mały wielki cud 🙏❤️
    16dpt- pęcherzyk ciążowy
    24dpt -❤️
    2. USG Połówkowe ✅
    3. USG III trym ✅
  • KaśkaKwa Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2018, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heja laski !
    Wracam po przerwie ;-)
    Nie wiem czy zdołam nadrobić zaległą konwersację - postaram się ;-)

Dziś wizyta u dr.JW i plan na 3 procedurę - długi protokół.
    30 dc - jp 23mm - ovitrelle ;-) nie wierzę w naturalsa, ale niech mu będzie ;-)

Kolejny cykl - 1 dc antyki , 20 dc wizyta , 21 dc - gonapeptyl ;-)
    Punkcja pewnie w połowie września ;-)

Asia_88, sylwia80, magda_31, japonka lubią tę wiadomość

cd7c541a76.png
    35 lat / 9 lat starań / 3xIUI /
    3xICSI/1x(*)6tc
    ET-09.10 / 9dpt-II 10dpt-198,99 13dpt-1046,69 15dpt-3295,10 22 dpt - 2xz 2,4mm 35dpt-<3 <3 - PARKA !
  • carola12 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2018, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaśkaKwa wrote:
    Heja laski !
    Wracam po przerwie ;-)

Witaj ponownie:)

carola12
  • emka29 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2018, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja swoje też chciałam hodować do 5 doby ale ten pan Robert jakiś tam stwierdził, że najlepsze środowisko jest w macicy. A jak rozmawiał z moim lekarzem prowadzącym to powiedział, że można spróbować.

Szczerze to chyba każdy embriolog mówi co innego. Mi dopiero teraz podali klasę zarodków. A wcześniej jak pytałam to tylko ilu komórkowe podawali.

Nie wiem tyle pieniędzy tam zostawiamy i jeszcze czasami łaskę robią, że coś powiedzą.
    Wiem tylko tyle, że hodowla kosztuje 800 zloty.

12.05.2016 ciąża pozamaciczna :(
    18.04.2017 7 tc serce przestało bić :(
    20.01.2018 7tc serce przestało bić :(
    28.01.2020 KD blastka 3BB ❤🤰
    1.06.2020 zdrowa 👨‍👩‍👧
    12.10.2020 ❤ Dominika
    km5suay3h4up5iou.png
  • KaśkaKwa Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2018, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ig04 wrote:
    Hej, pytanie do tych, co przeszli nieudane in vitro w Novum (cały cykl). Czy na koniec jest jakaś wizyta z lekarzem/embriologiem podsumowująca całe przedsięwzięcie? W tym momencie wiemy tylko tyle, że się nie udało, nie mamy pojęcia jakie są jeszcze możliwości i w czym może tkwić problem. Niestety, ale mimo całej sympatii do personelu to głównie my proponowaliśmy zwiększenie szans (scrathing, masa badań które zrobiłam właściwie na własną rękę, zmiany cyklu sztuczny/naturalny). Może któraś z was może polecić jakiegoś ogarniętego lekarza? Takiego który nie tylko powie, że "trzeba próbować i trzymam kciuki", ale jeszcze zaproponuje jakieś sensowne badanie sam z siebie? ;)
    Dr Wojewódzki, który wykonywał u mnie punkcję, chyba jako jedyny powiedział co myślał - dzięki niemu mieliśmy o jeden zarodek więcej niż planowaliśmy i nie zmarnowały się pozostałe oocyty... Któraś z Pań leczy się u niego? Polecacie?

U dr.JW zaczynam 3 procedurę ( dwie poprzednie też prowadził) po pierwszej chciałam go zmienić bo z 11 pęcherzyków miałam tylko 1 niedojrzałą komórkę i zamiast zastanowić się co źle poszło posądził mnie, że nie wzięłam zastrzyku wyzwalającego. Byłam bardzo zła na niego i się strasznie pogniewałam bo beta hcg na którą mnie wysłał po punkcji potwierdziła, że zastrzyk był wzięty.
    Niestety Panie w recepcji robiły mi pod górkę jak chciałam go zmienić, teraz nie żałuję bo w drugiej procedurze zdobywał moje zaufanie od nowa i mu się udało znów mnie przekonać do siebie, mimo tego, że druga procedura też zakończyła się lipą - 4 komórki = 3 zarodki = 2 transfery, po pierwszym transferze u innej Pani dr. była ciąża (*) 6tc, drugi transfer robił JW podał dwa zarodki i nic nie drgnęło.

Po przerwie wakacyjnej, dziś byłam na wizycie i omówiliśmy rozpoczęcie 3 procedury w kolejnym cyklu.

Sama widzisz ciężko polecić bo swoje z nim przeszłam, ale na chwilę obecną to on wie o mnie najwięcej w tej klinice.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2018, 19:30

cd7c541a76.png
    35 lat / 9 lat starań / 3xIUI /
    3xICSI/1x(*)6tc
    ET-09.10 / 9dpt-II 10dpt-198,99 13dpt-1046,69 15dpt-3295,10 22 dpt - 2xz 2,4mm 35dpt-<3 <3 - PARKA !
  • Zizu87 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2018, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaśkaKwa wrote:
    Heja laski !
    Wracam po przerwie ;-)

Witaj ponownie!
    To będziemy zaciskać kciuki, żeby tym razme wszystko poszło dobrze :-)

• Madagaskar Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2018, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nareszcie Kaska :)

KaśkaKwa lubi tę wiadomość

3 Kliniki;
    Nasz mały wielki cud 🙏❤️
    16dpt- pęcherzyk ciążowy
    24dpt -❤️
    2. USG Połówkowe ✅
    3. USG III trym ✅
  • Zizu87 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2018, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emka29 wrote:
    Ja swoje też chciałam hodować do 5 doby ale ten pan Robert jakiś tam stwierdził, że najlepsze środowisko jest w macicy. A jak rozmawiał z moim lekarzem prowadzącym to powiedział, że można spróbować.

Szczerze to chyba każdy embriolog mówi co innego. Mi dopiero teraz podali klasę zarodków. A wcześniej jak pytałam to tylko ilu komórkowe podawali.

Nie wiem tyle pieniędzy tam zostawiamy i jeszcze czasami łaskę robią, że coś powiedzą.
    Wiem tylko tyle, że hodowla kosztuje 800 zloty.

Ja np. miałam telefon kilka dni po transferze że ostatni zarodek dał radę i też go zamrozili. W dniu transferu była mowa, że hoduja go do 5 doby. I ja zapytałam- czyli mamy blastocystę? A pani na to, że nie... Zglupialam i poprosiłam o wyjaśnienie. Podali do telefonu embriologa i okazało się, że zarodek ładnie się dzielił i zamrozili go jednak z pozostałymi w drugiej dobie. A kilka godzin wcześniej jednak chcieli hodować do 5 doby. Więc pytam jakie ja mam w zasadzie zarodki. I wtedy dopiero uzyskałam szczegółowe informacje- że od transferu do mrożenia były kolejne podziały i np.
    zamiast 4- komórkowych były mrożone już 6 i 8- komórkowe. A ja żyłam w przekonaniu, że mam 4- komórkowe zarodki. Dopytałam już wtedy o klasy i dowiedziałam się wszystkiego.
    To są ważne informacje i uważam, że trochę za mało mówią nam o zarodkach. Ostatecznie uzyskałam wszystkie informacje, to była miła rozmowa, jednak nie do końca tak to powinno wyglądać.

• magda_31 Ekspertka

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jest w Novum. Trzeba o wszystko pytać. Ja zawsze robię listę z pytaniami.Dr zawsze cierpliwie odpowiada i dopytuje czy coś jeszcze budzi moje wątpliwości. Nigdy nie odczułam żeby mnie poganiała. Podczas transferu też zawsze pytam o zarodki p. embriolog podczas rozmowy. Jeżeli o czymś zapomnę to dzwonię na konsultacje albo dzwonię do laboratorium IFV i oni też cierpliwie odpowiadają.Wkurza mnie pewien dr, który nie swoje pacjentki traktuje jak intruza. Dlatego wszystko przegryzę bo cenię go za profesjonalizm. Co do klasy zarodków to tak jest, że one rozwijają się z godziny na godzinę i klasa może się w każdej chwili zmienić. U mnie np. było tak, że zaraz po zapłodnieniu padły 3 zarodki(tego samego dnia), a więc mogli dobrać komórki zanim zostały zamrożone. To było dla mnie nie zrozumiałe, ale później dopytałam i tak czasami bywa bo nie do końca wiedzą jakie są komórki jajowe.

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 16:55

Wiki03 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    Ja miałam jedną wizytę startową u dr Wojewódzkiego (normalnie moim prowadzącym jest dr L) i jestem zachwycona. Kompetentny i bardzo przyjemny lekarz. Kontaktowy. Rzeczowo i szczegółowo odpowiadał na wszystkie nasze pytania. Jeśli będzie u mnie transfer to będę się starała żeby był u niego.

Dobrze to czytać... ja od piątku startuję ze stymulacją, a z racji tego że dr Z. idzie na urlop, monitoringi mam mieć u dr Wojewódzkiego.... troszkę się stresowałam zmianą lekarza, ale sporo piszesz, że jest taki kontaktowy to mniej się denerwuję :-)

Bea77_2 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 16:55

• Madagaskar Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana167 wrote:
    Wracam do dzialan, rozmrazamy 3 slabeusze i hodujemy do blastki.
    Jakie pustki w novum.
    &&& :)

ana167 lubi tę wiadomość

3 Kliniki;
    Nasz mały wielki cud 🙏❤️
    16dpt- pęcherzyk ciążowy
    24dpt -❤️
    2. USG Połówkowe ✅
    3. USG III trym ✅
  • Xena86 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana167 wrote:
    Wracam do dzialan, rozmrazamy 3 slabeusze i hodujemy do blastki.
    Jakie pustki w novum.
    Ana podziwiam za decyzje i zycze powodzenia

• Xena86 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, wiem. Pisalas, ze chodzi o wiek, ale i tak mimo wszystko Cie pidziwiam :-)

ana167 lubi tę wiadomość

• japonka Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaśkaKwa wrote:
    Heja laski !
    Witaj, ja pewnie wtedy będę kriotransferować :) potrzymamy sobie nawzajem kciuki ;)

KaśkaKwa lubi tę wiadomość

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • Madagaskar Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nareszcie będzie sie cos działo bo straszna cisza była :D

Asia_88, ana167 lubią tę wiadomość

3 Kliniki;
    Nasz mały wielki cud 🙏❤️
    16dpt- pęcherzyk ciążowy
    24dpt -❤️
    2. USG Połówkowe ✅
    3. USG III trym ✅
‹‹ 558 559 560 561 562 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ