Polna IN VITRO
-
WIADOMOŚĆ
-
Manka wrote:Na temat próbnego transferu się nie wypowiem nie mam ogólnej wiedzy .Są jakieś schematy jak dawniej,ale dużo zależy od przypadku chociażby patrząc na moje leki do transferu a koleżanki w przypadku clexany ,dawkowania progesteronu leków immunologicznych itd .
-
Dotipik wrote:Dzięki, dawkowanie progesteronu pewnie zależy czy transfer świeży czy nie itp. W immunologii to pewnie z zaleceniami. Ale sam progesteron i heparyna działają immunomodulacyjnie. Kiedyś chodziłam do fizjoterpauetki uroginekologicznej, myślę że cwiczenia miesnia dna macicy itp. Poprawa ukrwienia też może pomóc:)
Dokładnie i też od poziomu progesteronu u mnie trzymał się na ładnym poziomie i doc mi nie zwiększał dawek u mojej koleżanki co miała na cyklu naturalnym zwiększał dawki .Tak fizjoterapia to złoto sana chodziłam przed i w ciąży na późniejszym etapie . -
Manka wrote:Dokładnie i też od poziomu progesteronu u mnie trzymał się na ładnym poziomie i doc mi nie zwiększał dawek u mojej koleżanki co miała na cyklu naturalnym zwiększał dawki .Tak fizjoterapia to złoto sana chodziłam przed i w ciąży na późniejszym etapie .
W Poznaniu jakie są do polecenia? Kiedyś byłam na jednej konsultacji,ale jakoś się zaniedbałam PiS tym względem ostatnio coraz więcej wagi przywiązuje się do urofizjo przy różnych schorzeniach -
OlgaW wrote:W Poznaniu jakie są do polecenia? Kiedyś byłam na jednej konsultacji,ale jakoś się zaniedbałam PiS tym względem ostatnio coraz więcej wagi przywiązuje się do urofizjo przy różnych schorzeniach
Uwielbiam Weronika Trofimiuk ♥️ na równi z fizjobroszka obie bardzo dobre jedynie do drugiej odległe terminy . Dużo osób poleca Fizjo Trzymamy osobiście nie mam zdania ,ale też jest to polecane miejsce.OlgaW lubi tę wiadomość
-
Manka wrote:Uwielbiam Weronika Trofimiuk ♥️ na równi z fizjobroszka obie bardzo dobre jedynie do drugiej odległe terminy . Dużo osób poleca Fizjo Trzymamy osobiście nie mam zdania ,ale też jest to polecane miejsce.
OlgaW lubi tę wiadomość
-
Dotipik wrote:Mi polecano w Poznaniu "Misja Mama", można wygooglowac. Ale nie chciało mi się dojeżdżać, więc chodziłam do fizjo w swoim mieście. Byłam też u osteopaty, ale z tego wszystkiego najlepsze były masaże plecow u masazystki-tak z terapii wspomagających:)
Tak Ola Kiedrowska też bardzo dobra koleżanka też na nią miała polecenie ,ale akurat była w ciąży i później na macierzyńskim jak najbardziej dodana do listy polecanych fizjo .Dotipik, OlgaW lubią tę wiadomość
-
Manka wrote:Tak Ola Kiedrowska też bardzo dobra koleżanka też na nią miała polecenie ,ale akurat była w ciąży i później na macierzyńskim jak najbardziej dodana do listy polecanych fizjo .
Również polecam chodziłam w ciąży myślę, że dzięki temu jestem w super formie mimo okresu problemów z plecami itd . -
ZOSIA92 wrote:Również polecam chodziłam w ciąży myślę, że dzięki temu jestem w super formie mimo okresu problemów z plecami itd .
Mam 30 tydzień i wróciłam do pracy doc się zgodził na miesiąc potem wracam na L4 wypoczywać też się świetnie czuje w domu już na głowę dostawałam 🤣 jak nie na przeciwwskazań położniczych czy innych zdrowotnych to urofizjo w ciąży zawsze szybciej się wraca do formy -
ZOSIA92 wrote:Ostatnio widziałam, że fizjobroszka będzie prowadziła szkołę rodzenia myślę, że to będą wartościowe treści 🙂
U mnie na chwilę obecną leżenie i urofizjo odpada ,ale polecam e-boka właśnie od Niej o zdrowiu intymnym itd koleżanka mi pożyczyła jest tak genialny , że też sobie kupiłam . -
agatkaagatka wrote:U mnie na chwilę obecną leżenie i urofizjo odpada ,ale polecam e-boka właśnie od Niej o zdrowiu intymnym itd koleżanka mi pożyczyła jest tak genialny , że też sobie kupiłam .
-
Również polecam wizyty u urofizjo ,ale też warto się orientować na jakich która działa poziomach w sensie jedne bardziej przed ciążą przygotowanie organizmu inne bardziej w ciąży .Te polecenia co tutaj padały są warte plus Weronika Trofimiuk zajmuje się też dziewczynami z endometriozą słyszałam od koleżanki .
-
OlgaW wrote:Dziewczyny macie może jakieś info o tym aby dzieci urodzone z procedury ivf miały częściej wady serca czy jakieś choroby ? Pytam z ciekawości
Kiedyś rozmawiałam na ten temat z doc B i napiszę jak mi wytłumaczył.Sama procedura ivf jest to jedna z metod leczenia niepłodności i procedura ivf sana w sobie nie zwiększa ryzyka urodzenia dziecka z wadami co u osób po np naturalnym zapłodnieniu a problem niepłodności .Para która choruje na niepłodności statystycznie ma zwiększone ryzyko urodzenia dziecka chorego np z wadą serca ,ale te statystyki są minimalnie podwyższone to samo się tyczy par z problemem niepłodności które podchodzą do inseminacji nie samo ivf a problem niepłodności .Nie tyczy się to chorób o podłożu genetycznym bo to inna sprawa jak doc mówił ,że np ktoś ma tendencję to zachorowania na raka wątroby czy hipercholesterolemia itd itp -
OlgaW wrote:Dziewczyny macie może jakieś info o tym aby dzieci urodzone z procedury ivf miały częściej wady serca czy jakieś choroby ? Pytam z ciekawości
Na pewno dzieci z in vitro-sa chciane i wyczekane:) a wady dzieci to loteria, fajnie jakby wszystkie bobasy były zdrowe.Manka lubi tę wiadomość
-
Tak mi również docent mówił , że na chwilę obecną nie ma badań statystyk ,które by potwierdzały , że dzieci poczęte metodą ivf w porównaniu do naturalnego poczęcia mają zwiększone ryzyko np wad serca a właśnie problem niepłodności u pary jak również występowanie problemu w rodzinie ,ale to jest niewielki odsetek i różnie badania pokazują zależy jakie źródło.IVF 2024 .
4 ❄️❄️❄️❄️
1 transfer bhcg 0,2
2 transfer bhcg 330 ,720 ,1629 .
19.02.2025 jest ♥️ -
Dotipik wrote:Te dzieci znajomych co się urodziły z wadą serca-dzieci poczęte naturalnie. W mojej opini to nie ma znaczenia czy in vitro czy naturalnie. Bardziej bym upatrywała w narażeniu płodu na czynniki różne. Niektóre antydepresanty mogą wpływać na wady serca (ale to info od jednego psychiatry). Medycyna idzie do przodu, pewnie za jakiś czas będzie więcej badań na temat dzieci poczętych dzięki in vitro.
Na pewno dzieci z in vitro-sa chciane i wyczekane:) a wady dzieci to loteria, fajnie jakby wszystkie bobasy były zdrowe.
Leki psychotropowe to jest taka szczegolna grupa.Ostatnio czytałam badania naukowe na temat relanium z włosa noworodka matki która brała w ciąży relanium w znacznych ilościach to jak stężenie było wysokie u dziecka w porównaniu do matki to aż byłam w szoku .Wiadomo są sytuacje ,wskazania medyczne w ciąży gdzie trzeba brać ,ale ostrożnie . -
Informuje, że dnia 13.03.2025 o 20:43 urodziła się moja córka Emilka 💗 poród bardzo ciężki, naturalny ale bardzo długi i przy udziału vacum. Mała zdrowa, 10/10. Urodziła się z wagą 4,020 😅 a miała parę dni wcześniej wagę 3650 plus minus. Noi prawdopodobnie USG niedoszacowało wagi dziecka. Przy takiej wadze powinna być cesarka...mam milion szwów.. ale najważniejsze że Mała zdrowa 😍
agatkaagatka, Emfanka, Dominikaaa, Manka, Bezova, LoliM, Patisonek 25 lubią tę wiadomość
2 inseminacje nieudane
Polna Poznań:
2 punkcje
Kwiecień 2023 FET ( encorton) nieudany
Listopad 2023 FET udany ( encorton, Accofil) - poronienie chybione 7tc Aniołek 💔
2024 Dalsza diagnostyka immunologiczna i powrót, mamy 2 śnieżynki ❄️❄️
Czerwiec 2024 FET udany ( Atosiban, Glucophage, Encorton, Accofil, clexane, immunopresja).
Beta 107 500 😍
8w3d ❤️🙏
Emilka 13.03.2025 💗