Forum Starając się z pomocą medyczną Problemy z tarczycą / wysokie TSH
Odpowiedz

Problemy z tarczycą / wysokie TSH

Oceń ten wątek:
  • lithe123 Autorytet
    Postów: 883 451

    Wysłany: 9 marca 2014, 12:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, jestem po wizycie u endo-gin. I w sumie z jednej strony zadowolona jestem, a z drugiej trochę zawiedziona - bo głowne zalecenie to zachować spokój.
    Po pierwsze wg niej do ciąży/starań TSH do 2.5 jest ok. Z racji, że ja jestem w granicy normy (2,27) to będziemy to kontrolować ale nie leczyć. Inaczej by było jakby inne parametry (ft, przeciwciała) były złe... ale póki co tarczyca daje radę, mam tylko brac witaminki z jodem. Euthyroxu nie dotsałam :(
    Co o tym myślicie?

    l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63937

    Wysłany: 9 marca 2014, 16:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hmmm nie wiem co ci napisac chyba ze ilu endo tyle opinii ...mi powiedzial ze maks poltora powinno byc do zajscia i utrzymania ciazy bo dzieciak potrzebuje naszych hormonow i tsh mize szybowac w gore,,,,
    Moze jodowanie wspomoze cie...najwazniejsze ze masz nieduze to tsh,,,,,

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Ksiu Koleżanka
    Postów: 33 22

    Wysłany: 9 marca 2014, 22:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam jutro wizytę u Endo z tsh 2,75. Ciekawe co mi doradzi...

  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 9 marca 2014, 23:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    2,25 to nie jest taki zły wynik. Dziewczyny z wyższym tsh zachodzą. Nie masz co się martwić. Widocznie lekarz nie stwierdził u Ciebie żadnych zmian więc powinnaś być zadowolona z takiej opinii.

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • Idia Autorytet
    Postów: 899 361

    Wysłany: 10 marca 2014, 12:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anty TPO 1,23 przy normie 5,61; anty TG 0,88 przy normie 4,11

    uwo9skjovnetfmk9.png
  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 10 marca 2014, 15:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idia no to super wynik :) gratuluję

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63937

    Wysłany: 10 marca 2014, 16:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    chanela ja za2tyg robie antygeny ciekawe co mi wyjdzie.....ehhh same nerwy jeszcze 2dni do okresu i pytanie przyjdzie czy nieprzyjdzie...

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • dżona Autorytet
    Postów: 899 1243

    Wysłany: 10 marca 2014, 16:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam wyniki : FT3 2,96 pg/ml (norma 2-4,4) i FT4 1,42 ng/dl (norma 0,93-1,7), a miesiąc temu TSH 2,64 µIU/m (norma 0,27-4,2) i anty-TPO 12,43 IU/ml (norma 0-34) Wiem że ważny jest stosunek FT3 i FT4 ale jak dokładnie? Wszystko jest w normie, ale czy przy staraniach też? Bo TSH niby w normie a pasowałoby mniej :) Nie wiem co myśleć o tym.

    100 cykl 09.2020 STOP - już nie liczę...
    🛑😔 92zOvuFdiend.pl
    Niedrożne jajowody? PCOS(2011), niedoczynność tarczycy(2014), hiperinsulinemia(2015), hiperprolaktynemia cz(2015), wysokie LH, znikomy śluz 😐
    *08.2018 ... psychoterapia
    *1,5 roku z Naprotechnologią
    *kilkanaście cykli z Letrozolem
    * mąż 2% morfologia, 86 ml/ml koncentracja
    *01.2017 - SHSG Lublin - PJ udrożniono, LJ udrożniono na 2/3 długości
    *10.2016- laparoskopia -NIEDROŻNOŚĆ OBUSTRONNA 😔PCOS-kauteryzacja jajników
    *06.2014-03.2015- 8 cykli z Clostilbergyt
    *07.2014- histeroskopia-lewe ujście jajowodu niedrożne, prawe drożne, macica i szyjka ok
    *10.2013- laparoskopia- niedrożność PJ, kauteryzacja jajników
    *Aniołek [*] 13.01.2014 ♥ 6+3t 😔
    *Starania o pierwszą ciąże od 09.2012
    "Każdego dnia, dostajemy od życia kamienie, ale to od nas zależy czy zbudujemy z nich mur, czy most."

    j36regz2ei8e5moa.png
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63937

    Wysłany: 10 marca 2014, 17:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    tsh nie jest w normie dla staraczki lekko przekroczone......jesli sie starasz to najlepiej miec w skali maks do 2 kilka postow wczesniej dodalam linka do obliczenia procentowo jak wychodza wyniki ft3 i ft4 kalkulator.,..im blizej 50 % wyniki tym lepiej....

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • dżona Autorytet
    Postów: 899 1243

    Wysłany: 10 marca 2014, 17:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    tsh nie jest w normie dla staraczki lekko przekroczone......jesli sie starasz to najlepiej miec w skali maks do 2 kilka postow wczesniej dodalam linka do obliczenia procentowo jak wychodza wyniki ft3 i ft4 kalkulator.,..im blizej 50 % wyniki tym lepiej....

    Dzięki :) Wyszło FT4 63.64% FT3 40.00%

    100 cykl 09.2020 STOP - już nie liczę...
    🛑😔 92zOvuFdiend.pl
    Niedrożne jajowody? PCOS(2011), niedoczynność tarczycy(2014), hiperinsulinemia(2015), hiperprolaktynemia cz(2015), wysokie LH, znikomy śluz 😐
    *08.2018 ... psychoterapia
    *1,5 roku z Naprotechnologią
    *kilkanaście cykli z Letrozolem
    * mąż 2% morfologia, 86 ml/ml koncentracja
    *01.2017 - SHSG Lublin - PJ udrożniono, LJ udrożniono na 2/3 długości
    *10.2016- laparoskopia -NIEDROŻNOŚĆ OBUSTRONNA 😔PCOS-kauteryzacja jajników
    *06.2014-03.2015- 8 cykli z Clostilbergyt
    *07.2014- histeroskopia-lewe ujście jajowodu niedrożne, prawe drożne, macica i szyjka ok
    *10.2013- laparoskopia- niedrożność PJ, kauteryzacja jajników
    *Aniołek [*] 13.01.2014 ♥ 6+3t 😔
    *Starania o pierwszą ciąże od 09.2012
    "Każdego dnia, dostajemy od życia kamienie, ale to od nas zależy czy zbudujemy z nich mur, czy most."

    j36regz2ei8e5moa.png
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63937

    Wysłany: 10 marca 2014, 17:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to nie najgorzej, jest nawet dobrze,,,....ale pilnuj tsh by nie dazylo w strone niedoczynnosci,,,,przy staraniach jak tylko zaszlabys w ciazy to szybko rob tsh i ft3 i ft4 i jakby wzroslo wio do endo..trzeba dmuchac na zimne....

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2014, 17:38

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • dżona Autorytet
    Postów: 899 1243

    Wysłany: 10 marca 2014, 17:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    no to nie najgorzej, jest nawet dobrze,,,....ale pilnuj tsh by nie dazylo w strone niedoczynnosci,,,,przy staraniach jak tylko zaszlabys w ciazy to szybko rob tsh i ft3 i ft4 i jakby wzroslo wio do endo..trzeba dmuchac na zimne....

    no to mnie pocieszyłaś :) będe się pilnować :) na zbicie TSH na razie płyn lugola stosuję, czy pomoże nie wiem, może zbadam za 1,5 miesiąca jakby co :)

    100 cykl 09.2020 STOP - już nie liczę...
    🛑😔 92zOvuFdiend.pl
    Niedrożne jajowody? PCOS(2011), niedoczynność tarczycy(2014), hiperinsulinemia(2015), hiperprolaktynemia cz(2015), wysokie LH, znikomy śluz 😐
    *08.2018 ... psychoterapia
    *1,5 roku z Naprotechnologią
    *kilkanaście cykli z Letrozolem
    * mąż 2% morfologia, 86 ml/ml koncentracja
    *01.2017 - SHSG Lublin - PJ udrożniono, LJ udrożniono na 2/3 długości
    *10.2016- laparoskopia -NIEDROŻNOŚĆ OBUSTRONNA 😔PCOS-kauteryzacja jajników
    *06.2014-03.2015- 8 cykli z Clostilbergyt
    *07.2014- histeroskopia-lewe ujście jajowodu niedrożne, prawe drożne, macica i szyjka ok
    *10.2013- laparoskopia- niedrożność PJ, kauteryzacja jajników
    *Aniołek [*] 13.01.2014 ♥ 6+3t 😔
    *Starania o pierwszą ciąże od 09.2012
    "Każdego dnia, dostajemy od życia kamienie, ale to od nas zależy czy zbudujemy z nich mur, czy most."

    j36regz2ei8e5moa.png
  • Ksiu Koleżanka
    Postów: 33 22

    Wysłany: 10 marca 2014, 20:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej. byłam dziś u tej endokrynolog, za jedyne 150 zł powiedziała, że mam niedoczynność. Jednak nic mi nie przepisała, bo potrzebuje wszystkich badań łącznie z USG którego nigdy wcześniej nie miałam. Więc jeszcze 5tysięcy złotych i może będę zdrowa. I powiedziała, żeby lepiej się nie starać, bo jeśli nawet się uda to pewnie i tak "poleci", jak się wyraziła. Wspominałam już że nienawidzę lekarzy ? Trzeba mieć końskie zdrowie, żeby się w Polsce leczyć.

  • Idia Autorytet
    Postów: 899 361

    Wysłany: 10 marca 2014, 20:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksiu cóż. Nawet nie wiesz jak dobrze Cię rozumiem..

    uwo9skjovnetfmk9.png
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63937

    Wysłany: 10 marca 2014, 20:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksiu wrote:
    hej. byłam dziś u tej endokrynolog, za jedyne 150 zł powiedziała, że mam niedoczynność. Jednak nic mi nie przepisała, bo potrzebuje wszystkich badań łącznie z USG którego nigdy wcześniej nie miałam. Więc jeszcze 5tysięcy złotych i może będę zdrowa. I powiedziała, żeby lepiej się nie starać, bo jeśli nawet się uda to pewnie i tak "poleci", jak się wyraziła. Wspominałam już że nienawidzę lekarzy ? Trzeba mieć końskie zdrowie, żeby się w Polsce leczyć.
    kiepski endo skoro nawet usg ci nie zrobil za taka kase...ale powtorze toco mowil moj endo...ze jesli masz wysoka niedoczynnosc nie poleca ciazy...pociesze ze ja mialam 7lutego tsh5,30 a 4marzec 0,49 wiec szybko mozna wyrownac lekami....

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 10 marca 2014, 21:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksiu współczuję takiego lekarza. Ja w tej cenie miałam USG zrobione i trzymała mnie z pół godziny, w sumie tyle ile potrzebowałam. Przeprowadziła wywiad, pozadawałam pytania, pocieszyła mnie. A na koniec opracowała sposób leczenia.

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • Idia Autorytet
    Postów: 899 361

    Wysłany: 10 marca 2014, 21:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja za 100zł zrobiła USG i wywiad... Poświęciła sporo czasu :) choć Kap. ma wątpliwości co do leczenia ;)

    uwo9skjovnetfmk9.png
  • Ksiu Koleżanka
    Postów: 33 22

    Wysłany: 10 marca 2014, 21:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde. A ja za usg musze zaplacic kolejne 130 ZL. :( JA NIE MAM DUZEJ NIEDOCZYNNOSCI chyba ... 2,75.

  • Idia Autorytet
    Postów: 899 361

    Wysłany: 10 marca 2014, 22:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja miałam 4,944 dostałam letrox na to. Dziś biorę 3 dzień i już mi lepiej :) szybko te leki działaja

    Czy po Letroxie mogę zacząć tyć?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2014, 22:42

    uwo9skjovnetfmk9.png
  • Ksiu Koleżanka
    Postów: 33 22

    Wysłany: 10 marca 2014, 22:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chce w tym tyg porobić wszystkie badania i dostać wreszcie to cholerne leczenie. Ja to wlasnie teraz zaczelam tyć. Czuje sie źle.

‹‹ 25 26 27 28 29 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ