Forum Starając się z pomocą medyczną Problemy z tarczycą / wysokie TSH
Odpowiedz

Problemy z tarczycą / wysokie TSH

Oceń ten wątek:
  • Agnieszka_A. Autorytet
    Postów: 1108 1074

    Wysłany: 15 marca 2015, 08:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowe wyniki, zobaczcie proszę:
    TSH 1,74 µIU/ml 0,340 5,60 N
    FT3 3,64 pg/ml 2,50 3,90 N
    FT4 1,09 ng/dl 0,61 1,12 N
    anty-TPO 0,4 IU/ml 9,00 N
    anty-TG 0,2 IU/ml 4,00 N

    Ostatnio same TSH miałam robione 26.01.2015 i wyszło 2,89.
    Jak miałam robione pierwszy raz anty TPO i anty TG w październiku 2013 (zostało zlecone przez ginekolog zajmującą się naprotechnologią) to wyszły mi takie wyniki:
    anty-TPO <1,0 IU/ml 5,61 N
    anty-TG 386,40 IU/ml 115,00 H
    Wtedy też stwierdzono, że mam niedoczynność i Hashimoto.

    Teraz biorę E75, wcześniej przez rok E50.
    Teraz z różnych powodów musiałam zmienić lekarza. Obecny ginekolog przygotowuje nas do ivf i otrzymałam skierowanie do endokrynologa. 17 marca mam wizytę u nowej endokrynolog i tak się zastanawiam jak mi te wyniki wyszły i co powie.
    Jak myślicie?

  • Ajka Autorytet
    Postów: 5033 2020

    Wysłany: 17 marca 2015, 15:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Strasznie się wystraszyłam od jakiś 3 lat biorę euthyrox 150 i miałam stabilne tsh koło 0,6
    Mam Hashimoto
    Dziś odebrałam wynik i jest
    TSH 0,022 µIU/ml, Norma 0,27 - 4,2

    Nie mam żadnych objawów raczej.. tylko zmęczona/śpiąca jestem...jeszcze w styczniu było ok

    Przestraszyłam się... lekarka kazała mi odstawić w ogóle lekki na 10 dni... a potem 125

    A co jeśli byłabym w ciąży... nie wspomniałam, ze jest taka możliwość...
    A moze przy takim TSH nie da się zajść w ciąże?

    Jest tu ktoś, kto był w podobnej sytuacji...

    Jakieś pomysły... bo nie wiem co robić.

    Nasza królewna już jest na świecie
    VqDfp2.png
  • Martoszka Autorytet
    Postów: 4834 3330

    Wysłany: 17 marca 2015, 18:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio miałam 0,5 i też się przestraszyłam, ale lekarka mnie uspokoiła i powiedziała, że urośnie samo mimo leków. A dziecko mam się starać cały czas :)

    29l.4,5roku starań, iui, ivf, Aniołki, a na koniec dwa Cudy ❤️

    wnidio4pt1tnqdku.png

    atdcmg7y2012gdqt.png
  • Xaxa Autorytet
    Postów: 520 132

    Wysłany: 20 marca 2015, 22:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny :) chciałam się poradzić trochę, byłam już u 2 endokrynologów i każdy mówi co innego ;/
    moje tsh waha się od ok 1,2 do 2,5 za to ft4 prawie zawsze jest blisko dolnej granicy, przeciwciała w normie... usg tarczycy: objętość 12,2ml...
    1 endo stwierdził, że tarczyca będzie do leczenia ale leków nie dał na razie tylko zlecenia mase badań... powtórzyłam profil tarczycowy (5 tyg po stracie ciąży) i teraz tsh 1,14 (nigdy tak dobrego nie miałam...) ale ft4 na poziomie 14 czyli przy dolnej granicy znowu (norma 12-22). Poszłam do 2 endo i powiedział, że tarczyca niby ok ale jednak mam włączyć 1/2 tabl euthyroxu 25 jak tsh wzrośnie powyżej 2... co o tym sądzicie? co z tym ft4?
    dodam, że straciłam ciąże w 8 tyg, obumarła, boję się powtórki ;(

    km5sf71xff50fx7u.png
    Aniołki 02.2015 8tc 02.2016 9tc 11.2016 -cb ;(
    07.2016 bardzo złe wyniki u M - kuracja
    MTHFR C677T homozygota, mutacja Leiden, mutacja w genie protrombiny i pai - taki mam piękny zestaw

  • agus3004 Autorytet
    Postów: 677 637

    Wysłany: 24 marca 2015, 16:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, odebrałam dziś wynik USG tarczycy, możecie mi powiedzieć czy jest ok
    płat prawy : 46 x 14 x 14 obj 4,7
    płat lewy : 45 x 12 x 13 obj 3.6
    oba platy echojednorodne bez zmian ogniskowych

    Moja miłość <3 IGOREK <3
    f2wlx1hp21wq3sfq.png
  • Martoszka Autorytet
    Postów: 4834 3330

    Wysłany: 24 marca 2015, 17:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    jest ok

    29l.4,5roku starań, iui, ivf, Aniołki, a na koniec dwa Cudy ❤️

    wnidio4pt1tnqdku.png

    atdcmg7y2012gdqt.png
  • Winwin Debiutantka
    Postów: 7 2

    Wysłany: 27 marca 2015, 09:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie!
    Dolaczam dziś do Was. Mam 25 lat i od 3 miesiecy staramy sie o dzidzie.
    Zrobilam badania tsh-4,8- reszta badań w poniedzialek. Czyli niedoczynnosć.

    Bardzo sie boje, jestem mloda i bardzo chcemy dziecko. Nie choruje, jestem zdrowa,jedyne objawy , ktore moglly mi wczesniej sugerowac niedoczynnosc to ciemne kolana i lokcie.. Nie tyje, trzymam wage, nie jestem senna, wrecz przeciwnie.
    Jak myslicie, ile trwac moze zbijanie do odpowiedniego poziomu?
    W przyszlym tygodniu mam endo i gina, powinnam juz dostac leki..
    Pozdrawiam wszystkie i trzymam za Was kciuki

    WINWIN
  • Martoszka Autorytet
    Postów: 4834 3330

    Wysłany: 27 marca 2015, 14:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak widać, zdrowa nie jesteś, bo masz niedoczynność. zrób jeszcze ft4, anty-tpo i anty -tg. Po samym tsh nie wiadomo co się dzieje i czy to tylko niedoczynność czy też hashimoto. I jeszcze zrób usg tarczycy.

    29l.4,5roku starań, iui, ivf, Aniołki, a na koniec dwa Cudy ❤️

    wnidio4pt1tnqdku.png

    atdcmg7y2012gdqt.png
  • Winwin Debiutantka
    Postów: 7 2

    Wysłany: 7 kwietnia 2015, 20:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam ponownie.
    poszłam zrobic wszystkie badania plus usg tarczycy( tarczyca czysta, wrecz wzorcowa).

    endokrynolog kazala mi poczekac z lekami i dala skierowanie na przeciwciala, tsh raz jeszcze f4..
    wlasnie pojawily mi sie wyniki tsh i f4- tsh:1,48 , ft4 19,84...
    czy ktoś może wyjaśnić mi jakim cudem ma niskie tsh teraz? moze to nie niedoczynność? przyznam, że ogromnie się ucieszyłam widzac niskie tsh, moze uda sie w tym miesiacu z dzidziusiem...:))))

    WINWIN
  • Winwin Debiutantka
    Postów: 7 2

    Wysłany: 7 kwietnia 2015, 20:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    jedyne,co robilam przez te dwa tygodnie,to zupelnie wyeliminowalam z diety wszystko,co szkodzi tarczycy....

    WINWIN
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 kwietnia 2015, 12:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiliTu wrote:
    Dziewczyny, robiłam tsh w 3 dc i miałam 4,06. Wiem, że przy staraniach to za wysoko i dostałam euthyrox 25. Jak szybko on działa? Teraz mam 20 dc. Kiedy znów powinnam sprawdzić tsh ?


    Ja miałam bardzo podobnie do Ciebie - TSH 4,03.
    Dostałam E25 i po 4 tygodniach brania leku spadło mi do 2,13.
    Wyniki robione wczoraj, dziś wizyta u endo.
    Pozdrawiam

  • missbum Przyjaciółka
    Postów: 105 160

    Wysłany: 21 kwietnia 2015, 10:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam serdecznie,

    Z własnego, krótkiego doswiadczenia wiem że dawka Euthyroxu to sprawa indywidualna. Zrobiłam sobie serię badań po poronieniu (samowolnie i z własnej kieszeni, bo żaden lekarz mnie na żadne badania nie chciał skierować), wszystko wyszło dobrze prócz TSH - 5,25. Po miesiącu spadło samo do poziomu 3,5. Wtedy miałam pierwszą wizyte u endo, dostałam Euthyrox 25. Po 6 tygodniach kontrola i niespodzianka - TSH 4,5! :( Teraz biorę Euthyrox 50 i raz w tygodniu 75. Za 4 tygodnie mam kontrolę. Moja endo kazała wstrzymać się ze staraniami aż TSH będzie mniejsze niż 2,5.

    pozdrawiam!

    Kropek [*] 21.01.2015 (8 tc)
    niedoczynność tarczycy
    vfrxd36.png
  • zyzka Autorytet
    Postów: 284 263

    Wysłany: 25 kwietnia 2015, 18:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny, mam pytanie, od stycznia oboje z mężem się badamy,już jesteśmy przed punkcją do ICSI, ale niestety moje tsh tuz przed procedurą mnie bardzo zaniepokoiło:
    styczeń - 3,0
    luty - 1,9
    marzec - 2,7
    kilka dni temu - 5,13 !!!!

    reszta badań "tarczycowych" jest w porządku, dostałam euthyrox 25, ale boję się, że jest już za późno...jakie mogą być konsekwencje ?? :(

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    zyzka
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31310

    Wysłany: 25 kwietnia 2015, 18:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zyzka
    spokojnie.. moje TSH jednego dnia mialo 2,5 tydzien pozniej4,37 wiec zwiekszylam dawke po 2 tyg 1,67 ;)

    dwa na badani TSH ma tez trche czynnikow wplyw.. np okazuje sie ze przed badaniem powinno sie odpoczac z 15-20 min..

    za jakis czas skonroluj..
    ja pierwszy raz jak zaczelma brac leki mialam 5,13 tyle samo co ty ;) po nie calych 3 miesiacach spadlo do 1,8 :)

    zyzka lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • zyzka Autorytet
    Postów: 284 263

    Wysłany: 25 kwietnia 2015, 18:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem Ania, tylko ja mam mieć za tydzien transfer, nie mam czasu czekać teraz miesiąc, czy 3 miesiące aż się zbije..bo może być już po ptokach :(
    No z drugiej strony te wahania są naprawdę dziwne,ostatni robiłam w klinice, w niezłym zamieszaniu i stresie,koło południa...No nic juz z tym nie zrobię, zabieg wyznaczony,od jutra zażywam, niech się dzieje co ma się dziać..

    Tak na dobrą sprawę, chciałam zostawić wynik z lutego,bo całkiem w porządku był, ale coś mnie podkusiło i zrobiłam powtórke - 2,7...gin zalecił leki,ale moja mama odradziła, że jest w normie i że sobie tylko wszystko rozreguluje...ale teraz 5,13 i co, oczywiście opieprz od lekarza i wpisane w karte"pacjentka nie zazywała euthyroxu"...mam trochę żal do mojej mamy, zaufałam jej bo jest pielęgniarką, ma od jakiegoś czasu Hashimoto i styczność z endokrynologami na codzień, którzy podobno mówia, ze powyżej 6 zaczyna się coś działać...no i mam za swoje...

    zyzka
  • Anatolka Autorytet
    Postów: 8014 6906

    Wysłany: 25 kwietnia 2015, 18:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zyzka wrote:
    Czesc dziewczyny, mam pytanie, od stycznia oboje z mężem się badamy,już jesteśmy przed punkcją do ICSI, ale niestety moje tsh tuz przed procedurą mnie bardzo zaniepokoiło:
    styczeń - 3,0
    luty - 1,9
    marzec - 2,7
    kilka dni temu - 5,13 !!!!

    reszta badań "tarczycowych" jest w porządku, dostałam euthyrox 25, ale boję się, że jest już za późno...jakie mogą być konsekwencje ?? :(

    Lekarz ginekolog Ci dał Euthyrox N 25 teraz przy wyniku ponad 5? Wydaje mi się, że to będzie zbyt mała dawka do sprowadzenia tarczycy do poziomu przyzwoitości. U mnie w klinice oczekują do IVF TSH na poziomie od 1 do MAX 2,5. Takie sa również zalecenia zagraniczne. Narobiłaś sobie. Normy po coś są i nie są do 6! A okres starań o dziecko to czas szczególny, gdzie zapotrzebowanie na hormony tarczycy może gwałtownie wzrosnąć, bo zarodek początkowo nie ma swojej i korzysta z hormonów mamy - wtedy TSH wzrasta jeszcze bardziej. Musisz łykać i liczyć, że spadnie :)

    1usa3e5e6fqireg4.png

    3ca106616b.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 25 kwietnia 2015, 18:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zyzka wrote:
    Wiem Ania, tylko ja mam mieć za tydzien transfer, nie mam czasu czekać teraz miesiąc, czy 3 miesiące aż się zbije..bo może być już po ptokach :(
    No z drugiej strony te wahania są naprawdę dziwne,ostatni robiłam w klinice, w niezłym zamieszaniu i stresie,koło południa...No nic juz z tym nie zrobię, zabieg wyznaczony,od jutra zażywam, niech się dzieje co ma się dziać..

    Tak na dobrą sprawę, chciałam zostawić wynik z lutego,bo całkiem w porządku był, ale coś mnie podkusiło i zrobiłam powtórke - 2,7...gin zalecił leki,ale moja mama odradziła, że jest w normie i że sobie tylko wszystko rozreguluje...ale teraz 5,13 i co, oczywiście opieprz od lekarza i wpisane w karte"pacjentka nie zazywała euthyroxu"...mam trochę żal do mojej mamy, zaufałam jej bo jest pielęgniarką, ma od jakiegoś czasu Hashimoto i styczność z endokrynologami na codzień, którzy podobno mówia, ze powyżej 6 zaczyna się coś działać...no i mam za swoje...


    Powyzej 6 może być już duża niedoczynność, a że lekarze zwlekają zwykle z leczeniem to nie jest coś, co należy pochwalać. Lekarz przepisał Ci leki, bo dla kobiety planującej ciążę optymalne TSH to 1-1,5 , max do 2. Wcinaj teraz leki sumiennie co rano pół godziny przed posiłkiem, 3 godziny przed zjedzeniem czegokolwiek zawierającego wapń [np. produkty mleczne]. Wtedy wchłonie się maksymalna dawka leku, jeśli nie będziesz przestrzegać tych zasad, wchłonie się niepełna dawka.
    Za 4 tygodnie, chyba że lekarz zalecił wcześniej, zrób ponownie TSH. Pamiętaj, że jak uda Ci się zajść w ciążę, nie będziesz mogła przestać brać leków bez porozumienia z lekarzem. Jak tylko wyjdzie Ci pozytywny test, dzwoń do niego z pytaniem o ile masz zwiększyć dawkę.
    A następnym razem nie zmieniaj dawki bez konsultacji z kimkolwiek poza Twoim lekarzem albo innym endokrynologiem. Twoja mama nie stara się o dziecko, więc wahania TSH nie mają u niej takiej wagi jak u Ciebie. A jej lekarka gada po prostu bzdury, bo normy TSH na całym świecie zostały już obniżone do 2,5 i u nas niedługo też zostaną obniżone, bo Towarzystwo Endokrynologiczne już o tym wspomina.



    Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2015, 19:20

    Anatolka lubi tę wiadomość

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 kwietnia 2015, 18:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam poronilam w marcu nie wiadomo dlaczego
    . Ostatnio odebrałam wyniki tsh 4,010 czy to może być przyczyna ?

  • Anatolka Autorytet
    Postów: 8014 6906

    Wysłany: 28 kwietnia 2015, 21:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hiacynta99 wrote:
    Witam poronilam w marcu nie wiadomo dlaczego
    . Ostatnio odebrałam wyniki tsh 4,010 czy to może być przyczyna ?

    Jest takie prawdopodobienstwo. Do endokrynologa po leki. Nie do ginekologa, do endokrynologa.

    1usa3e5e6fqireg4.png

    3ca106616b.png
  • APS Ekspertka
    Postów: 581 99

    Wysłany: 7 maja 2015, 09:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Dziewczyny, ja tez jestem swiezo po poronieniu i podejrzewam tarczyce, bo na początku ciąży mnialam skoki. Poza ciaza, przed i po utrzymuje się na poziomie ok. 2,5. Od miesiąca biore Letrox 50 ale nic się nie zmienia. Miala ktoras tak? z tego co czytałam po miesiącu chyba już powinien być jakiś efekt?

    Gabryś 11tc [*] 6.08.2015
    Aniołek 9 tc [*] 19.04.2015
    Tęsknię za Wami moje Skarby :***
    22.7.16 IUI :(
    Mąż-Polimorfizm IGF-2 Apal homozygota
    4% prawidłowych plemników
‹‹ 38 39 40 41 42 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ