Nie przegap okazji!

Aktywuj abonament Premium w OvuFriend od dziś do 30 listopada a otrzymasz od nas prezent:

Skorzystaj z okazji i wypróbuj nasze nowości - jesteśmy przekonani, że Ci się spodoba! W każdym momencie możesz zrezygnować.

Jesteśmy dla Ciebie i szybko odpowiadamy na każde Twoje pytanie: [email protected]!

Promocja trwa do 30 listopada 2020 roku.

Aktywuj abonament Zamknij
Forum Starając się z pomocą medyczną Problemy z tarczycą / wysokie TSH
Odpowiedz

Problemy z tarczycą / wysokie TSH

Oceń ten wątek:
  • emaj Autorytet
    Postów: 1666 1750

    Wysłany: 22 sierpnia 2015, 13:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2017, 15:16

  • Martoszka Autorytet
    Postów: 4290 3145

    Wysłany: 22 sierpnia 2015, 13:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie wyniki bardzo ładne, choć może ciut za dużo ft4.

    No jak widać, bo wcześniejszych wynikach to hashi jak się patrzy.
    Ja też byłam szczupła przed euthyroxem, a po poł roku 8kg na + niestety.

    Warto pamiętać, że na zimę tarczyca pogarsza swoją pracę niestety.

    emaj lubi tę wiadomość

    28 lat, 2 Aniołki, długa walka i jest ❤️hyq6qz4.png
  • migot_ka Autorytet
    Postów: 902 743

    Wysłany: 22 sierpnia 2015, 16:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, pomóżcie mi zinterpretować wyniki, szczególnie to wysokie anty Tg...

    TSH ostatnio robiłam w czerwcu rok temu i było 2,250 (norma 0,270-4,200)powtórzę badanie w poniedziałek.
    Wyniki z piątku:
    FT3 - 5,24 (norma 3,5-6,5)
    FT4 - 14,06 (norma - 11,5 - 22,70)
    anty TPO - 2,46 (norma - 0-5,61)
    Anty Tg - 49,82 (norma - 0,4-11,)

    hchycsqv8l4btiwn.png
  • emaj Autorytet
    Postów: 1666 1750

    Wysłany: 22 sierpnia 2015, 18:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2017, 15:17

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 22 sierpnia 2015, 22:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martoszka wrote:
    Dla mnie wyniki bardzo ładne, choć może ciut za dużo ft4.

    No jak widać, bo wcześniejszych wynikach to hashi jak się patrzy.
    Ja też byłam szczupła przed euthyroxem, a po poł roku 8kg na + niestety.

    Warto pamiętać, że na zimę tarczyca pogarsza swoją pracę niestety.


    FT4 nie jest za wysokie. Wszystkie osoby chore na niedoczynność marzą o takim wyniku. Problemem jest jednoczesne niewystarczające wysycenie organizmu hormonem T3. To są dość niepokojące wyniki, przelepię Ci emaj to, co napisałam Ci w wątku o TSH:

    "To wariactwo nie wynika z tego, że bierzesz euthyrox- on Ci bardzo ładnie uzupełnił zasoby FT4. W euthyroxie jest tylko jeden hormon- T4. Organizm powinien z tego sam wytworzyć T3- po Twoich wynikach widać, że sobie z tym przeksztalcaniem jednego hormonu w drugi zwyczajnie nie radzi. To dość częste zaburzenie, pomaga suplementacja selenu w dużych dawkach [nawet do 200ug] albo przyjmowanie leku na tarczycę, ktory sklada się i z T4 i z T3. Takim lekiem jest Novothyral, ale w Polsce niewielu lekarzy nim leczy. Na forach Hashimoto i tarczycowych możesz znaleźć lekarzy, którzy leczą tym lekiem, może poszukaj jakiegoś w swojej okolicy. Ewidentnie potrzebujesz pomocy, bo zaraz wpadniesz w nadczynność polekową z nadmiarem FT4, podczas gdy FT3 nadal będzie kulało."

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • She Wolf Autorytet
    Postów: 4169 5570

    Wysłany: 26 sierpnia 2015, 16:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane teraz ja prosze o interpretacje.

    Nie mialam nigdy zdiagnozowanego problemu z tarczyca, ale odkad poronilam poltorej roku temu, nie daje mi to spokoju i ciagle w tym grzebie. Przed poronieniem TSH i T$ byly ladne, ale mialam juz wtedy podwyzszone antyTPO - ponad 400. Endo gin, stwierdzil, ze z tym sie nic nie robi, a potem po kilku tygodniach poronilam.

    Wyniki z lipca:
    TSH 2.76
    T4 10.9 pmol/L (7.5-21.1)

    Moje TSH wzroslo z 1,60 kilka miesiecy temu do 2,76 :( Lekarka stwierdzila ze jest w normie i nie musze miec ponizej 1,5 bo to juz bylaby nadczynnosc.

    Postanowilam zrobic badanie na wlasna reke i to wyniki z sierpnia:

    TSH 2.2 mlU/L (0.3-5.5)
    T4 15.1 pmol/L (9-25)
    T3 5.0 pmol/L (3.5-6.5)
    antyTPO 344 U/ml ( <150 )
    Anti-Thyroglobulin Abs 170 U/ml ( <150 )
    Wit b12 410 ng/L (180-1100)
    Folate 21.4 ug/L (3.0-13)
    Ferrytyna 16 ug/L (20-200)

    Prosze pomozcie. Czy jest tu jakas podstawa do leczenia, bo wiem ze lekarz mnie odesle z kwitkiem jak zwykle :(

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2015, 16:48

    b3Xi.png
    Encorton, Clexane, Acard, Cyclogest

    25 cs; 3 IUI udane <3 - 15.04.17
    P. 04.03.2014 - 10tc [*] D. 19.08.2018 - 11tc [*] <3 <3

    41 lat | Hashimoto | Endometrioza | MTHFR 1298A-C homo | Czynnik V(R2) hetero | NK 21,5% —> Encorton 20mg, po 2 cyklach —> NK 8% | ANA2 1:2560 typ drobnoziarnisty
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 26 sierpnia 2015, 20:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    She Wolf wrote:
    Kochane teraz ja prosze o interpretacje.

    Nie mialam nigdy zdiagnozowanego problemu z tarczyca, ale odkad poronilam poltorej roku temu, nie daje mi to spokoju i ciagle w tym grzebie. Przed poronieniem TSH i T$ byly ladne, ale mialam juz wtedy podwyzszone antyTPO - ponad 400. Endo gin, stwierdzil, ze z tym sie nic nie robi, a potem po kilku tygodniach poronilam.

    Wyniki z lipca:
    TSH 2.76
    T4 10.9 pmol/L (7.5-21.1)

    Moje TSH wzroslo z 1,60 kilka miesiecy temu do 2,76 :( Lekarka stwierdzila ze jest w normie i nie musze miec ponizej 1,5 bo to juz bylaby nadczynnosc.

    Postanowilam zrobic badanie na wlasna reke i to wyniki z sierpnia:

    TSH 2.2 mlU/L (0.3-5.5)
    T4 15.1 pmol/L (9-25)
    T3 5.0 pmol/L (3.5-6.5)
    antyTPO 344 U/ml ( <150 )
    Anti-Thyroglobulin Abs 170 U/ml ( <150 )
    Wit b12 410 ng/L (180-1100)
    Folate 21.4 ug/L (3.0-13)
    Ferrytyna 16 ug/L (20-200)

    Prosze pomozcie. Czy jest tu jakas podstawa do leczenia, bo wiem ze lekarz mnie odesle z kwitkiem jak zwykle :(

    Radzę Ci zmienić lekarza. Nadczynność przy TSH niższym niż 1,5? Ja najlepiej czuję się poniżej 1 i większość osób z Hashimoto też tak ma. Niedoczynność albo nadczynność tarczycy stwierdza się po poziomie hormonów tarczycy- FT3 i FT4, a nie na podstawie poziomu hormonu przysadki mózgowej, jakim jest TSH. Nie leczy się tarczycy w oparciu o TSH. Lekarka jest z wiedzą jakieś 50 lat do tyłu, albo nigdy tej wiedzy nie miała. Musisz znaleźć sobie innego endo. Gdzie mieszkasz? Bo po wynikach widzę, że pewnie za granicą.
    Poziom przeciwciał informuje o istniejącym stanie zapalnym. Być może to Hashimoto, czyli przewlekłe zapalenie tarczycy, ale trzeba to potwierdzić jeszcze na usg. To oznacza,,że Twoja tarczyca będzie pracowała coraz gorzej i możesz wpaść w niedoczynność. Powinnaś być pod kontrolą dobrego endo, zwłaszcza jeśli starasz się o dziecko.
    Odnośnie Twoich wyników T3 i T4, to jeszcze się upewnię, czy to jest zwykłe T4, czy Free T4? Powinno się zbadać Free, bo interesuje nas najbardziej ile wolnych hormonów unosi się w krwi, dopiero to daje obraz niedoczynności lub jej braku. Daj znać :) Hormonów T3 i T4 w takiej postaci zinterpretować nie umiem.

    She Wolf lubi tę wiadomość

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • She Wolf Autorytet
    Postów: 4169 5570

    Wysłany: 26 sierpnia 2015, 22:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwei dziekuje Ci bardzo za odpowiedz. Niestety mieszkam w UK i zanim dostane sie do endo, musze dostac skierowanie od GP. Masz racje, ze ta lekarka jest niedouczona, juz nie raz doszlam do tego wniosku.
    Tak, to T3 i T4 sa oba Free.
    Nie wiem co robic, szukam gdzies prywatnego endo, ale znalazlam tylko jednego ktory wola za wizyte tyle, ze w tej cenie polece do Polski i z powrotem i jeszcze do lekarza pojde. Ale do tego czasu chialabym sie dowiedziec czy jest o co panikowac.

    b3Xi.png
    Encorton, Clexane, Acard, Cyclogest

    25 cs; 3 IUI udane <3 - 15.04.17
    P. 04.03.2014 - 10tc [*] D. 19.08.2018 - 11tc [*] <3 <3

    41 lat | Hashimoto | Endometrioza | MTHFR 1298A-C homo | Czynnik V(R2) hetero | NK 21,5% —> Encorton 20mg, po 2 cyklach —> NK 8% | ANA2 1:2560 typ drobnoziarnisty
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 26 sierpnia 2015, 23:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    She Wolf wrote:
    Zwei dziekuje Ci bardzo za odpowiedz. Niestety mieszkam w UK i zanim dostane sie do endo, musze dostac skierowanie od GP. Masz racje, ze ta lekarka jest niedouczona, juz nie raz doszlam do tego wniosku.
    Tak, to T3 i T4 sa oba Free.
    Nie wiem co robic, szukam gdzies prywatnego endo, ale znalazlam tylko jednego ktory wola za wizyte tyle, ze w tej cenie polece do Polski i z powrotem i jeszcze do lekarza pojde. Ale do tego czasu chialabym sie dowiedziec czy jest o co panikowac.

    Wysycenie hormonami tarczycy wg tych nowszych badań masz takie:
    FT3: 50% - to jest ok.
    FT4- 38% - tu jest trochę za nisko, jednak w lipcu wysycenie FT4 miałaś niższe- tylko 27,6%, więc najprawdopodobniej tarczyca dostała kopa od przysadki i zabrała się do roboty, trochę nadgoniła. Niestety to teraz loteria. Następnym razem może być znowu spadek. Jeśli zdecydujesz się zaczekać na wizytę u endo w Polsce, to zrób dla tarczycy wszystko, co możliwe, żeby ją wesprzeć w czasie oczekiwania na wizytę.
    Przede wszystkim uważaj na to, co jesz- tarczyca potrzebuje węglowodanów, oczywiście tych zdrowych. Często dziewczyny popełniają ten błąd i jedzą tylko warzywa i chude mięso, zwłaszcza gdy zaczynają tyć z powodu niedoczynności- musisz dbać o to, żeby do każdego posiłku dorzucać porcję kaszy , batatów czy ryżu. Nie żałuj też sobie białka- 100g drobiu czy 120g ryby do posiłku. Dieta musi być po prostu zbilansowana. Unikaj warzyw z grupy krzyżowych, czyli brokułów, kalafiora, brukselki, kapusty, kalarepy- a jeśli już musisz je zjeść, to tylko ugotowane do miękkości. Unikaj soi, ogranicz spożycie orzeszków ziemnych.
    Byłoby idealnie, gdybyś mogła odstawić gluten i mleko- to już ze względu na przeciwciała. Mogłabyś w ten sposób ograniczyć ich ilość i osłabić atak na tarczycę, przez co mogłaby się skupić na swojej robocie, a nie na obronie.
    A w Polsce poszukaj dobrego lekarza - na forach dla chorych na Hashimoto i choroby tarczycy są fajne listy lekarzy polecanych oraz tych, których należy unikać. Tylko tak naprawdę przydałby Ci się mądry lekarz też na miejscu- podczas ciąży z Twoimi wynikami musisz kontrolować tarczycę co miesiąc i na bieżąco mieć dostosowywaną dawkę leków. Bo do leczenia kwalifikujesz się moim zdaniem na 100%

    She Wolf, Asana, Vesper lubią tę wiadomość

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • She Wolf Autorytet
    Postów: 4169 5570

    Wysłany: 27 sierpnia 2015, 12:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwei jestes wielka <3 Dziekuje bardzo :*
    A moglabys mi polecic jakas strone gdzie znajde jakas fajnie rozpisana diete dla osob z takimi problemami? Podczytuje troche od niedawna tluste zycie. Niestety nie jem miesa a to troche ogranicza moje mozliwosci i czasem mam problemy z gotowaniem dla siebie, jesli do tego odpanie gluten i nabial, to bede sie zywic powietrzem :P

    b3Xi.png
    Encorton, Clexane, Acard, Cyclogest

    25 cs; 3 IUI udane <3 - 15.04.17
    P. 04.03.2014 - 10tc [*] D. 19.08.2018 - 11tc [*] <3 <3

    41 lat | Hashimoto | Endometrioza | MTHFR 1298A-C homo | Czynnik V(R2) hetero | NK 21,5% —> Encorton 20mg, po 2 cyklach —> NK 8% | ANA2 1:2560 typ drobnoziarnisty
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 sierpnia 2015, 10:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaki jest najlepszy wskaźnik Tsh aby zajść w ciąże?

    1,5 miesiąca temu zgłosiłam sie do endokrynologa z Tsh 3,8. Euthyrox zbił tarczyce do 1.0. Teraz zastanawiam sie czy to nie za mało.

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 28 sierpnia 2015, 12:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aska84 wrote:
    Jaki jest najlepszy wskaźnik Tsh aby zajść w ciąże?

    1,5 miesiąca temu zgłosiłam sie do endokrynologa z Tsh 3,8. Euthyrox zbił tarczyce do 1.0. Teraz zastanawiam sie czy to nie za mało.
    Aśkaaaaa, przeczytaj kilka ostatni stron tego wątku i wątku o TSH na forum ogólnym. Nie patrz na TSH- patrz na hormony tarczycy- FT4 i FT3- jeśli są koło 50% i więcej, to dobrze. Euthyrox nie zbił Ci TSH- TSH samo spadło, bo dostarczyłaś tarczycy hormonów i przysadka nie musi już wydzielać tyle TSH, żeby pobudzić tarczycę do pracy. Możesz mieć TSH i 0,03 i będzie dobrze jeśli FT3 i FT4 są w minimum 50% normy labolatoryjnej. To oznacza tylko tyle, że tarczyca działa na tyle poprawnie, że przysadka nie musi jej stymulować i wydziela tylko niewielkie ilości TSH.
    Poczytaj trochę te 2 wątki- ostatnio dużo tutaj sobie tłumaczyłyśmy.



    Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2015, 12:23

    Aska84 lubi tę wiadomość

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 sierpnia 2015, 14:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie wszystko wyjaśnione:))

    Moje wyniki sprzed 1,5 miesiąca to

    Ft3 3,7. 3,0-7,5
    Ft4 9,5. 9,0-20,00


    Po tym czasie lekarka kazała sprawdzić tylko Tsh, nie zaleciła juz powtórnych badań z ft3,ft4:(

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 28 sierpnia 2015, 15:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aska84 wrote:
    Faktycznie wszystko wyjaśnione:))

    Moje wyniki sprzed 1,5 miesiąca to

    Ft3 3,7. 3,0-7,5
    Ft4 9,5. 9,0-20,00


    Po tym czasie lekarka kazała sprawdzić tylko Tsh, nie zaleciła juz powtórnych badań z ft3,ft4:(
    To były bardzo złe wyniki. Nie masz żadnego marginesu bezpieczeństwa- 4,6% FT4 i 15,6% FT3. To za mało dla Ciebie, a co dopiero dla dziecka. Mam nadzieję, że teraz wyniki będą lepsze. Jaką masz dawkę leku?

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 sierpnia 2015, 15:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei_kresken wrote:
    To były bardzo złe wyniki. Nie masz żadnego marginesu bezpieczeństwa- 4,6% FT4 i 15,6% FT3. To za mało dla Ciebie, a co dopiero dla dziecka. Mam nadzieję, że teraz wyniki będą lepsze. Jaką masz dawkę leku?

    Od 1,5 miesiąca zażywam 50. Wcześniej miałam 25 i Tsh wzrosło mi z 3,5 na 3,9. Zaraz potem zmieniłam lekarza. U mnie najgorzej wyszło anty tg 49,5 przy normie do 18

    Jutro rano idę zrobic ft3 i ft4

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 28 sierpnia 2015, 15:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aska84 wrote:
    Od 1,5 miesiąca zażywam 50. Wcześniej miałam 25 i Tsh wzrosło mi z 3,5 na 3,9. Zaraz potem zmieniłam lekarza. U mnie najgorzej wyszło anty tg 49,5 przy normie do 18

    Jutro rano idę zrobic ft3 i ft4
    Przy takich wynikach wyjściowych i 50tce powinno się już sporo poprawić :)

    Aska84 lubi tę wiadomość

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 sierpnia 2015, 15:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei_kresken wrote:
    Przy takich wynikach wyjściowych i 50tce powinno się już sporo poprawić :)


    Dziękuje za pomoc, jeszcze niedawno nawet nie przypuszczałam ze mogę miec problemy z tarczyca. Pewnie tez dlatego poroniłam ciaze. Pierwszy lekarz kompletnie nie zareagowal. Mam nadzieje ze jak wszystko sie wyreguluje to uda sie utrzymać następna ciaze:)

  • klaudyna92 Nowa
    Postów: 1 0

    Wysłany: 10 września 2015, 22:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,

    Proszę o interpretacje moich wyników badan:

    TSH sprzed 2 miesięcy 4,490 (0,270-4,200)
    FT4 sprzed 2 miesięcy 1,220 (0,900-1,700)

    ostatnie:
    TSH 3,150 (0,270-4,200)
    FT4 1,140
    Anty TPO 0,8 (0,00-8,00)
    a-TG <6,4 (0,00-18,00)

    O maluszka staramy sie od roku ale niestety bez skutku ... Proszę o pomoc.

    Pozdrawiam

    Klaudia
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 11 września 2015, 19:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co ile badacie tsh i ft4 przy ustalaniu dawki? Od lipca biorę euthyrox, pierwsze badanie kontrolne o 6tyg.a teraz od 2tyg.mam zmienioną dawkę na wyższą kiedy więc zrobić badania?

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • Anatolka Autorytet
    Postów: 8010 6903

    Wysłany: 11 września 2015, 20:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po 6 tyg od zmiany dawki.

    kas50 lubi tę wiadomość

    1usa3e5e6fqireg4.png

    3ca106616b.png
‹‹ 40 41 42 43 44
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego