Forum Starając się z pomocą medyczną Problemy z tarczycą / wysokie TSH
Odpowiedz

Problemy z tarczycą / wysokie TSH

Oceń ten wątek:
  • missy83 Autorytet
    Postów: 573 542

    Wysłany: 18 września 2015, 12:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,
    jestem nowa w dziale tarzycowym.

    Jak ocenicie moje ft3 i ft4 badane na początku lipca:

    FT3 2,75
    FT4 1,08
    przy TSH 1,990

    anty TPO 0,56
    anty TG 15,21

    Robiłam morfologię pod koniec lipca,i przy okazji też TSH i wyszło:

    TSH 3,600 ...

    Nie wiem,jak teraz FT3 i FT4. Warto powtórzyć? Warto udać się do endokrynologa.
    Na pewno warto. A czy lekarz ginekolog może wydać skierowanie do endo, czy tylko lekarz rodzinny? Czy do endo lepiej nie bawić się ze skierowaniami,bo duże kolejki i iść po prostu prywatnie? Dziękuję za ocenę parametrów wyników badań i dziękuję za radę :-)

    synek 6 lat <3 2010 r. [ 2011-[*],marzec 2015-[*].. ]
    synek ur. 18.08.2016 <3
    h84fwn15dqixvghy.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 18 września 2015, 21:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Missy83: podaj normy Twojego labu dla FT3 i FT4, bez nich nic Ci nie powiemy. Na pierwszy rzut oka nieco za mało ich masz...

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 21 września 2015, 17:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei_kresken wrote:
    Powyzej 6 może być już duża niedoczynność, a że lekarze zwlekają zwykle z leczeniem to nie jest coś, co należy pochwalać. Lekarz przepisał Ci leki, bo dla kobiety planującej ciążę optymalne TSH to 1-1,5 , max do 2. Wcinaj teraz leki sumiennie co rano pół godziny przed posiłkiem, 3 godziny przed zjedzeniem czegokolwiek zawierającego wapń [np. produkty mleczne]. Wtedy wchłonie się maksymalna dawka leku, jeśli nie będziesz przestrzegać tych zasad, wchłonie się niepełna dawka.
    Za 4 tygodnie, chyba że lekarz zalecił wcześniej, zrób ponownie TSH. Pamiętaj, że jak uda Ci się zajść w ciążę, nie będziesz mogła przestać brać leków bez porozumienia z lekarzem. Jak tylko wyjdzie Ci pozytywny test, dzwoń do niego z pytaniem o ile masz zwiększyć dawkę.
    A następnym razem nie zmieniaj dawki bez konsultacji z kimkolwiek poza Twoim lekarzem albo innym endokrynologiem. Twoja mama nie stara się o dziecko, więc wahania TSH nie mają u niej takiej wagi jak u Ciebie. A jej lekarka gada po prostu bzdury, bo normy TSH na całym świecie zostały już obniżone do 2,5 i u nas niedługo też zostaną obniżone, bo Towarzystwo Endokrynologiczne już o tym wspomina.
    Teraz to i ja się zmartwilam. Biorę euthyrox 1, 5h przed posilkiem a rano zawsze zjadam płatki z jogurtem:-( czyli lek do końca mi się nie wchłania? Oj:-(

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • azibomba Koleżanka
    Postów: 80 7

    Wysłany: 22 września 2015, 15:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny są tu takie kobitki z podobnym problemem, brak antykoncepcji od 2 lat, starania od roku.
    W czwartek idę do endo, podwyższony cholesterol, tsh i prolaktyna plus lekki trądzik wszystko wskazuje na utajoną, miał ktoś?jak przebiega leczenie, po jakim czasie można zajść...jakie macie doświadczenia??

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2015, 15:36

  • aiszza1 Koleżanka
    Postów: 63 5

    Wysłany: 25 września 2015, 09:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś


    Wiadomość została wyedytowana przez moderatora forum z powodu łamania zasad regulaminu- handel lekami.

    Wiadomość wyedytowana przez moderatora forum: 25 września 2015, 17:40

    aiszza1
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 25 września 2015, 17:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiejsze tsh 1, 610 ( norma do 4,2) na dawce 31,5 od 4tyg. Wizytę u endo mam dopiero za ponad tydzień. Chyba zwiększy mi dawkę jeszcse o 12,5 i mam nadzieję że malymi kroczkam dojde do 1:-) ft4 71%

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • Karolina_karolina Autorytet
    Postów: 289 350

    Wysłany: 30 września 2015, 00:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś dostałam wynik tsh 3,33. W czwartek zrobię sobie badania na ft3 i ft4 wtedy coś może się wyjaśni.ale chyba i tak czeka mnie wizyta u endokrynologa.

    hchygox1kst10j9v.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 1 października 2015, 13:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam, pomyliłam tematy :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2015, 13:48

  • Gosposia Autorytet
    Postów: 484 159

    Wysłany: 5 października 2015, 21:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Halo, halo... Zagląda tutaj ktoś jeszcze?

    Mój wynik TSH na poziomie 4,06 nie zaniepokoił mojego ginekologa, za to po przeczytaniu tego tematu ja jestem zaniepokojona.
    Czy środki antykoncepcyjne mogą wpływać na poziom TSH? Badanie robiłam jeszcze przyjmując Nuvaring i zastanawiam się, czy powinnam je powtórzyć teraz (2 cykl bez anty), czy może pójść z poprzednim wynikiem do endo? Mój ginekolog nie widział nic niepokojącego w wynikach, więc nie będę z tym szła do niego, a od razu do endokrynologa.

    Gosposia
  • Kwiatek23 Znajoma
    Postów: 21 1

    Wysłany: 6 października 2015, 09:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny może wy mi pomożecie bo nie mogę nigdzie znaleźć, a więc czy po uregulowaniu tak to nazwę tarczycy owulacja powinna powrócić sama czy to nie ma nic wspólnego i nawet jeśli tarczyca jest pomiędzy 1 a 1.5 i oczywiście reszta badań tarczycowych jest ok to ta owulacja dalej nie działa czy jednak powraca jak jest u was?

  • Anatolka Autorytet
    Postów: 8010 6903

    Wysłany: 6 października 2015, 11:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosposia wrote:
    Halo, halo... Zagląda tutaj ktoś jeszcze?

    Mój wynik TSH na poziomie 4,06 nie zaniepokoił mojego ginekologa, za to po przeczytaniu tego tematu ja jestem zaniepokojona.
    Czy środki antykoncepcyjne mogą wpływać na poziom TSH? Badanie robiłam jeszcze przyjmując Nuvaring i zastanawiam się, czy powinnam je powtórzyć teraz (2 cykl bez anty), czy może pójść z poprzednim wynikiem do endo? Mój ginekolog nie widział nic niepokojącego w wynikach, więc nie będę z tym szła do niego, a od razu do endokrynologa.

    Ja badalam tsh na antykoncepcji i endo nic nie mówił, żeby było to niemiarodajne. Badanie PRL na antykoncepcji nie ma sensu - to na pewno.

    1usa3e5e6fqireg4.png

    3ca106616b.png
  • Anatolka Autorytet
    Postów: 8010 6903

    Wysłany: 6 października 2015, 11:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiatek23 wrote:
    Cześć dziewczyny może wy mi pomożecie bo nie mogę nigdzie znaleźć, a więc czy po uregulowaniu tak to nazwę tarczycy owulacja powinna powrócić sama czy to nie ma nic wspólnego i nawet jeśli tarczyca jest pomiędzy 1 a 1.5 i oczywiście reszta badań tarczycowych jest ok to ta owulacja dalej nie działa czy jednak powraca jak jest u was?

    Mimo uregulowanej tarczycy nie musisz mieć prawidłowej owulacji. Jest wiele przyczyn, że owulacji nie ma. Najprostsza jest zbyt wysoka prolaktyna.

    Asana lubi tę wiadomość

    1usa3e5e6fqireg4.png

    3ca106616b.png
  • Adine Nowa
    Postów: 5 0

    Wysłany: 16 marca 2016, 21:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, zaglądacie tu jeszcze?

    Czy mogłybyście mi pomóc w interpretacji wyników? wizytę u lekarza mam dopiero za tydzień a chciałabym wiedzieć co i jak.. :)

    Wyniki z badania tarczycy:
    TSH 3-cia generacja 1.785 mU/L normy: 0,35 - 5,50
    Ciezarne I,II,III trym , mU/L normy: 0,01 - 2,5
    FT 3 3.62 pg/ml normy: 2,3 4,2
    FT 4 0.95 ng/dl normy: 0.89 - 1.76 [o---------------]

  • Justaa888 Nowa
    Postów: 1 0

    Wysłany: 28 kwietnia 2017, 18:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.
    rok temu przed staraniami robiłam badania tsh, wynik 2,6- lekarz mi nie powiedział, że za wysokie do starań. Niestety staramy się od 7 miesięcy i nic. Czytając wasze posty ponownie wykonałam badania, upatrując tu źródła naszych niepowodzen i o dziwo teraz tsh jest 0,987. Czy to normalne, że samo spadło przez rok?biorę jedynie folik i witaminę C.

    Justa
  • Myszaka76 Ekspertka
    Postów: 412 63

    Wysłany: 5 maja 2017, 12:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poziom TSH zależy od wielu czynników, mogłaś zmienić dietę bądź zacząć się wysypiać. Oprócz suplementów, zwróć uwagę na zmianę stylu życia.

    2x1nxuun6jmzurfc.png

    Hashi i PCO - Grudzień 2016
    Invimed pierwsza wizyta - Marzec 2017
    Insulinooporność i słabe wyniki nasienia - Kwiecień 2017


    Łykam euthyrox i metforminę!
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 15 maja 2017, 12:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, zerkniecie na moje wyniki? Nie chce dublowac postow.
    20 marca robilam badanie tarczycy. Wyniki: tsh 0.706 (norma 0.270- 4.700), FT4 8.27 (norma 10.60- 19.40), FT3 3.25 (norma 4.00-8.30). Lekarka w klinice powiedziala ze tsh piekne ale ft4 jest niepokojace i mam je powtorzyc. No i powtorzylam. Wyniki z 5 maja: tsh 1.826 a FT4 7.36.
    Co sadzicie? Nadmieniam, ze nie zmienilam trybu zycia czy diety. W rodzinie brat ma problemy z tarczyca. Czy moje wyniki sugeruja jakis problem?

  • polka194 Debiutantka
    Postów: 12 0

    Wysłany: 4 stycznia 2018, 16:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Mam pytanie czy któraś z Was spotkała się z taką sytuacją, że TSH wzrasta wraz ze zbliżającym się okresem? Próbuję zajść od 3 lat. Na razie nie biorę żadnych hormonów, natomiast moja tarczyca zachowuje się różnie. Jak byłam u endo to mowiła, żeby badać hormony do 10 dnia cyklu. Ja czasem badałam w inne dni i zauważyłam, że im dalej tym jest wyższe. Czy u Was też tak to się zmienia? Do 10 dnia cyklu mialam zazwyczaj ok. 2,5 TSH, czasem ok. 3. Ostatnio spóźniał mi się okres i z ciekawości sprawdziłam TSh w 28 dniu cyklu. Wyszło mi 4,17 także najwyższy wynik. Zastanawiam się czy nie jest to spowodowane zapłodnieniem do którego organizm nie dopuszcza z jakiegoś powodu i wtedy tsh tak wzrasta, żeby poronić. Mam zamiar zrobić teraz tsh w 7, 14 i 21 dniu cyklu z ciekawości jak to się będzie kształtowało. Dzięki za wszelkie odpowiedzi.

    polka194
  • plusia6 Znajoma
    Postów: 16 0

    Wysłany: 4 stycznia 2018, 18:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem szczerze że nigdy nie zwróciłam na to uwagi. Ale bardziej mnie zainteresowało wynik tsh. W jakim jesteś wieku i jaką dawkę przyjmujesz? Ja jak miałam tsh 2,5 To miałam od razu zwiększona dawkę bo podobno mimo normy młode osoby nie powinny mieć więcej niż 2. Ja jak się starałam to miałam ustabolizowane tsh na poziomie 1.5 i wtedy za pierwszym razem udało się zajść.

  • polka194 Debiutantka
    Postów: 12 0

    Wysłany: 5 stycznia 2018, 09:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam 33 lata. Na razie staram się bez hormonów zajść w ciążę. TSH mam podwyższone jednak FT3 i FT4 jest ok. Na początku zanim jeszcze cokolwiek zaczęłam się tym interesować czyli 3 lata temu miałam TSH 2,17. Później jak zaczęłam zmieniać diety, suplementowć jod czy inne rzeczy to TSH zaczęło mi tak skakać choć nie wiem jak było wcześniej bo tego nie sprawdzałam. Jestem po pierwszej ciąży 11 lat temu, była wpadka. Zazwyczaj po okresie już mam TSH ok. 2,5. Dlatego pytam czy ktoś tak miał i czy zwracać w ogóle uwagę na te wyniki TSh pod koniec cyklu czy jednak tylko te na początku następnego? przeciwciała mam w normie.

    polka194
  • plusia6 Znajoma
    Postów: 16 0

    Wysłany: 5 stycznia 2018, 16:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety Ci nie pomogę. Ja zanim trafiłam do swojego endokrynologa też brałam jod i jakieś jeszcze inne rzeczy, byłam na odpowiedniej diecie i nic nie pomagało oczywiście brałam eutyrox. Zmieniłam lekarza i kazał mi odstawić wszystkie suplementy i dietę. I dwa miesiące i miałam w normie. Ale badania robię z marszu że tak powiem bez patrzenia na dzień cyklu.

‹‹ 40 41 42 43 44
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego