Nie przegap okazji!

Aktywuj abonament Premium w OvuFriend od dziś do 30 listopada a otrzymasz od nas prezent:

Skorzystaj z okazji i wypróbuj nasze nowości - jesteśmy przekonani, że Ci się spodoba! W każdym momencie możesz zrezygnować.

Jesteśmy dla Ciebie i szybko odpowiadamy na każde Twoje pytanie: [email protected]!

Promocja trwa do 30 listopada 2020 roku.

Aktywuj abonament Zamknij
Forum Starając się z pomocą medyczną Problemy z tarczycą / wysokie TSH
Odpowiedz

Problemy z tarczycą / wysokie TSH

Oceń ten wątek:
  • Mała_Mi79 Autorytet
    Postów: 724 398

    Wysłany: 7 maja 2015, 10:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej...pisałam swoją prośbę na ogólnym forum i postanowiłam tutaj to powtórzyć, z nadzieją na odpowiedź.

    Rok temu miałam ładny wynik TSH - 1,19 (brałam Euthyrox 75)
    Potem, nie wiem w sumie czemu, lekarz zwiększył mi dawkę do 100.
    Styczniowy wynik - 0,319 czyli nieco poniżej normy (dolna granica 0,35)
    Dostałam co drugi dzień Euthyrox 100 na zmianę z 88.
    Wczorajszy wynik TSH <0,004.
    Jestem załamana. Dzisiaj przyszła @ a jestem już po drugiej IUI :(
    Od jutra powinnam brać Lamettę i szykować się do trzeciej IUI... tylko coś czuję, że przy tych parametrach to nie ma sensu ;(

    Prośba: jakie mam zrobić badania żeby był pełny obraz tarczycy - w poniedziałek idę do lekarza "tarczycowego".
    Czytałam, że ft3, ft4, anty TPO, anty TG... co jeszcze.
    Będzie to mój 2 dc to może jeszcze LH, FSH i estradiol ?? Prolaktyna czy progesteron przy okazji.. ma sens??
    Plisss pomóżcie :(

    f2w33e3ks5gz12ky.png
    Jezu, Ty się tym zajmij !
  • Martoszka Autorytet
    Postów: 4286 3144

    Wysłany: 7 maja 2015, 10:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze anty TSH-r no i usg. Prolaktyna też może się przydać.

    28 lat, 2 Aniołki, długa walka i jest ❤️hyq6qz4.png
  • Mała_Mi79 Autorytet
    Postów: 724 398

    Wysłany: 7 maja 2015, 21:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki wielkie za odpowiedź...
    Dzwoniłam do mojej gin i kazała na razie zmniejszyć dawkę do 75 (biorę na razie pół tabletki 100), i mam spokojnie szykować się do IUI :)

    f2w33e3ks5gz12ky.png
    Jezu, Ty się tym zajmij !
  • alicjaaaa Autorytet
    Postów: 943 589

    Wysłany: 21 maja 2015, 22:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, jakoś tak mnie coś tknęło i spojrzałam na moje wyniki TSh z 2011 (więc już dawno niby) i tam wynik 3,42 -- niby w normie się mieści, ale jest wysoki, jak chce się zajść w ciążę?
    Kurde zmartwiłam się :/ Wiem, że to było dawno, ale jeśli nic z tym nie robiłam, to może być gorzej i stąd wszystkie problemy?
    Jestem właśnie po ciąży biochemicznej... Strasznie się zmartwiłam ;(

    TSH powinno się badać na początku cyklu? Czy można w trakcie i wyniki są wiarygodne?
    Polecacie dobrego endokrynologa na śląsku?

    n59yhdgewtde5zot.png
    2fwacsqvfijbsbkh.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 22 maja 2015, 05:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicjaaaa wrote:
    Cześć dziewczyny, jakoś tak mnie coś tknęło i spojrzałam na moje wyniki TSh z 2011 (więc już dawno niby) i tam wynik 3,42 -- niby w normie się mieści, ale jest wysoki, jak chce się zajść w ciążę?
    Kurde zmartwiłam się :/ Wiem, że to było dawno, ale jeśli nic z tym nie robiłam, to może być gorzej i stąd wszystkie problemy?
    Jestem właśnie po ciąży biochemicznej... Strasznie się zmartwiłam ;(

    TSH powinno się badać na początku cyklu? Czy można w trakcie i wyniki są wiarygodne?
    Polecacie dobrego endokrynologa na śląsku?

    Wyniki z 2011 o niczym nie swiadcza. Trzymaj je sobie na pamiatke ale nie zagladaj do nich bo nie maja nic wspolnego z tym co sie dzieje w 2015. TSH potrafi sie zmienic z dnia na dzien.
    Odpisalam Ci w watku na ogolnym.

    TSH bada sie na czczo, obojetnie w jakim dniu cyklu, zbadaj tez reszte o ktorej napisalam Ci na ogolnym.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2015, 05:58

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Asia08 Autorytet
    Postów: 1450 915

    Wysłany: 27 maja 2015, 18:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    odebrałam dzisiaj wyniki badań i tak:

    TSH 1,1700 uIU/ml norma 0,3500-4,9400
    FT3 3,99 pg/ml norma 1,71-3,71
    FT4 1,21 ng/dl norma 0,70-1,48

    Czy te wyniki są ok? Chodzi mi bardziej o FT3, bo widzę że jest ponad normę.

    "Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie."
    mhsvqps6knsjrcis.png
    06.04.2016 I iui :( 14.05.2016 II iui :( 21.06.2016 III iui :(
  • Winwin Debiutantka
    Postów: 7 2

    Wysłany: 29 maja 2015, 17:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny.
    nie pisalam dlugo, ale zaszlam w ciaze przy tsh 2,72. jestem w 9 tyg, wszystko poki co ok. bylam u 3 endo, zaden nie stwierdzil mi niedoczynnosci tarczycy, mimo podwyzszonego tsh... po polroku staran zmienilam diete i..fasolka... trzymam kciuki za Was , dieta naprawde duzo robi- po miesiacu zbilam tsh z 4,83 do 1,5!!! potem mialam wahania ale max 2,9 .
    pozdrawiam

    APS lubi tę wiadomość

    WINWIN
  • APS Ekspertka
    Postów: 581 99

    Wysłany: 8 czerwca 2015, 16:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana na początku gratulacje!
    czy mozesz sie podzielic informacjami w sprawie swojej diety? czy lekarz Ci ja zalecil? jakie produkty wyeliminowalas?

    Gabryś 11tc [*] 6.08.2015
    Aniołek 9 tc [*] 19.04.2015
    Tęsknię za Wami moje Skarby :***
    22.7.16 IUI :(
    Mąż-Polimorfizm IGF-2 Apal homozygota
    4% prawidłowych plemników
  • alicjaaaa Autorytet
    Postów: 943 589

    Wysłany: 8 czerwca 2015, 20:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Winwin wrote:
    hej dziewczyny.
    nie pisalam dlugo, ale zaszlam w ciaze przy tsh 2,72. jestem w 9 tyg, wszystko poki co ok. bylam u 3 endo, zaden nie stwierdzil mi niedoczynnosci tarczycy, mimo podwyzszonego tsh... po polroku staran zmienilam diete i..fasolka... trzymam kciuki za Was , dieta naprawde duzo robi- po miesiacu zbilam tsh z 4,83 do 1,5!!! potem mialam wahania ale max 2,9 .
    pozdrawiam

    Gratuluję i podobnie jak APS jestem ciekawa diety jaką stosowałaś?

    n59yhdgewtde5zot.png
    2fwacsqvfijbsbkh.png
  • Winwin Debiutantka
    Postów: 7 2

    Wysłany: 8 czerwca 2015, 21:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jadłam absolutnie słodyczy i niczego o wysokim (nawet średnim )indeksie glikemicznym. Ściągnęłam sobie tabelkę i wg niej.niczego co zawiera soje oraz produktów,które bezpośrednio drażnią tarczyce - Brukselka, kalafior, rzodkiewka, brokul. Zrezygnowałam z glutenu również. Dieta bardzo restrykcyjna ale przyniosła efekty. Plus nie zbierała mi się woda a miałam z tym mega problem, schudłam 3 kg po miesiącu. Dietę ustawił mi przyjaciel, który jest trenerem i dkonsuktowalan

    Anna255 lubi tę wiadomość

    WINWIN
  • Winwin Debiutantka
    Postów: 7 2

    Wysłany: 8 czerwca 2015, 21:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To z lekarzem i powiedział ,że mogę spróbować . Ogólnie jadlam mięso i warzywa :) także trzymam za Was kciuki , uda się i Wam !ja pozostałe wyniki miałam dobre , tylko to tsh ,ft 4 miałam przy górnej granicy. Eutyroxu w ciazy nie musze brać bo tarczyce mam dobrą :) dodam że niedoczynność odkrylam chyba jak miałam lat 20, 6 lat temu ,ale wtedy z bagatelizowalam

    WINWIN
  • Winwin Debiutantka
    Postów: 7 2

    Wysłany: 8 czerwca 2015, 21:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawę, mimo że lekarka mi powiedziała ,że mogę mieć problem z zajściem w ciążę jeśli to tsh potwierdzę ... ale wtedy oczywiście człowiek głupi, gdzie ja o ciąży myślałam ...

    WINWIN
  • margo001 Autorytet
    Postów: 674 331

    Wysłany: 16 czerwca 2015, 08:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam problem może któraś z Was będzie umiała mi pomóc.

    Moje tsh od kilku lat waha się między 2,2-2,7. Nikt nigdy tego nie ruszał, niby wynik na granicy dla staraczek ale nie ma tragedii. No i w końcu miesiąc temu wizyta u endokrynologa z powodu minimalnie podwyższonego anty TPO. Dostałam jodid i euthyrox dzisiaj po miesiący brania lekarstw anty TPO spadło natomiast TSH z 2,6 skoczyło do 3,2! No się mocno zdziwiłam musze powiedzieć. Usg tarczycy jest w porządku ft3, ft4, anty TG też. Spotkałyście się kiedyś z czymś takim? Błąd labu?
    Dodam tylko, że reszta hormonów w porządku przygotowuję się do ivf więc monitoruję na bieżąco. Z góry dziękuję wam za pomoc bo głupieje

    2nn3vfxmqaxhqdgn.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 czerwca 2015, 10:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech, i mnie dopadły problemy :( Od października (zaszłam wtedy w ciążę, ale po dwóch tygodniach poroniłam) mam nieregularne cykle i w końcu udało mi się wyprosić od lekarza skierowanie na badania. Wyszła mi między innymi podwyższona prolaktyna (38 przy normie do 23) i TSH 3,5, odesłała mnie z tym do endokrynologa.

    I tu mam generalnie mieszane odczucia. Pani doktor przez prawie całą wizytę obsztorcowywała mnie, że jestem za gruba (ma rację, nie będę ukrywać, ale od trzech miesięcy jestem na diecie, w tym ostatni z dietetykiem - i efekt zerowy), na pewno mam cukrzycę, a jeśli nie mam, to będę miała niedługo i najpierw powinnam schudnąć, a potem dopiero myśleć o ciąży. Nie dała mi w ogóle dojść do słowa i wyszłam z gabinetu tak samo mądra, jak przed wizytą, za to z receptą na Euthyrox. Tylko z kartki z opisem wizyty dowiedziałam się, że odsyła mnie na dalsze badania, między innymi prolaktynę z obciążeniem i ft3/ft4. Wyniki zrobiłam, prolaktyna nadal podwyższona, ale już mniej - 32 przy normie do 23, po obciążeniu skoczyła do 127, ft3 i ft4 w normie.

    Generalnie nie wiem, co dalej. Nie wiem, czy chcę drugi raz iść do tej endokrynolożki, chyba nieszczególnie, ale też nie wiem, czy dobrze jest zmieniać lekarza w trakcie. Mam brać Euthyrox przez dwa miesiące, potem powtórzyć TSH i - jak to ujęła "zobaczymy, co dalej" - to była chyba jedyna rzecz nie odnośnie wagi, którą usłyszałam podczas wizyty...

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 23 czerwca 2015, 20:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kot_bury wrote:
    Ech, i mnie dopadły problemy :( Od października (zaszłam wtedy w ciążę, ale po dwóch tygodniach poroniłam) mam nieregularne cykle i w końcu udało mi się wyprosić od lekarza skierowanie na badania. Wyszła mi między innymi podwyższona prolaktyna (38 przy normie do 23) i TSH 3,5, odesłała mnie z tym do endokrynologa.

    I tu mam generalnie mieszane odczucia. Pani doktor przez prawie całą wizytę obsztorcowywała mnie, że jestem za gruba (ma rację, nie będę ukrywać, ale od trzech miesięcy jestem na diecie, w tym ostatni z dietetykiem - i efekt zerowy), na pewno mam cukrzycę, a jeśli nie mam, to będę miała niedługo i najpierw powinnam schudnąć, a potem dopiero myśleć o ciąży. Nie dała mi w ogóle dojść do słowa i wyszłam z gabinetu tak samo mądra, jak przed wizytą, za to z receptą na Euthyrox. Tylko z kartki z opisem wizyty dowiedziałam się, że odsyła mnie na dalsze badania, między innymi prolaktynę z obciążeniem i ft3/ft4. Wyniki zrobiłam, prolaktyna nadal podwyższona, ale już mniej - 32 przy normie do 23, po obciążeniu skoczyła do 127, ft3 i ft4 w normie.

    Generalnie nie wiem, co dalej. Nie wiem, czy chcę drugi raz iść do tej endokrynolożki, chyba nieszczególnie, ale też nie wiem, czy dobrze jest zmieniać lekarza w trakcie. Mam brać Euthyrox przez dwa miesiące, potem powtórzyć TSH i - jak to ujęła "zobaczymy, co dalej" - to była chyba jedyna rzecz nie odnośnie wagi, którą usłyszałam podczas wizyty...

    Jaką dawkę Euthyroxu dostałaś?
    Może wlepisz tu swoje wyniki FT3 i FT4 razem z normami swojego labolatorium?

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 26 czerwca 2015, 20:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Polecono mi, by udac sie z wynikami do Pani Zwei Kresken;)
    Mogę prosic o pomoc/ opinie/ analize?
    Oto wyniki:
    Tsh- 3,53, norma: 0.27-4,2
    Ft3- 3,83, norma: 2,57-4,43
    Ft4- 1,3, norma: 0.93-1,7.

    Kompletnie sie na tym nie znam. Wiem tylko, ze mam za wysokie tsh by zajsc w ciaze:(

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 26 czerwca 2015, 20:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 27 czerwca 2015, 11:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morella wrote:
    Hej! Polecono mi, by udac sie z wynikami do Pani Zwei Kresken;)
    Mogę prosic o pomoc/ opinie/ analize?
    Oto wyniki:
    Tsh- 3,53, norma: 0.27-4,2
    Ft3- 3,83, norma: 2,57-4,43
    Ft4- 1,3, norma: 0.93-1,7.

    Kompletnie sie na tym nie znam. Wiem tylko, ze mam za wysokie tsh by zajsc w ciaze:(
    Pani Zwei się kłania ;)
    FT4 masz na poziomie 48%, FT3 znacznie lepiej- 68%. Tylko TSH nieco wysokie jak na takie przyzwoite wyniki hormonów tarczycowych. Być może to nie jest kwestia tarczycy tylko przysadki? Czasem takie TSH blisko górnej granicy normy wynika ze złej pracy przysadki, bo TSH to hormon przysadkowy. Badałaś może prolaktynę?
    Takie TSH nie przekreśla szans na ciążę, ale powinno zainteresować lekarza, bo naprawdę, przy takim fajnym wysyceniu organizmu FT3 i FT4 zwykle ma się niższe TSH. Albo to początek niedoczynności, albo problem z przysadką objawiający się też czasem wysoką prolaktyną i to raczej ta ostatnia przeszkadza zajść w ciążę.

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 czerwca 2015, 11:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prolaktyne mialam 717, nie pamietam normy. Jak wroce do domu to napisze, ale badalam prolaktyne po pracy, kolo 17. Dopiero w kolejnym cyklu zbadam rano bo ponoc pi poludniu wynik moze byc mocno zaburzony. W laboratorium ostrzegali przed tym:/

  • Nika80 Debiutantka
    Postów: 7 0

    Wysłany: 15 lipca 2015, 17:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, czytam forum od pewnego czasu i bardzo dużo mi pomogło, teraz też mam nadzieję, że tak będzie.
    W kwietniu tego roku niestety poroniłam, puste jajo płodowe(5 tydzień).
    Lekarz oczywiście jak pewnie większości powiedział, że tak się zdarza, że nie ma potrzeby robienia żadnych badań. Po przejrzeniu forum, opiniach innych postanowiłam, że zrobię podstawowe badania tarczycy. W związku z tym mam ogromną prośbę w interpretacji wyników czy mam powody do zmartwień?

    TSH 2,22 ulU/ml Norma:0,25-5
    Ft3 3,98 pmol/l Norma:4-8.3
    Ft4 11,81 pmol/l Norma:9-20
    Anty TPO 3,1 IU/ml Norma 0-8
    Proszę o pomoc :)

    Nika80
‹‹ 39 40 41 42 43 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego