Reprofit Ostrava
-
WIADOMOŚĆ
-
Może mi ktoś odpowiedzieć na pytania natury logistycznej jak to wyglada w tym reproficie w Ostrawie.
1.Pierwsza wizyta to jednak lepiej jechać. Zabrac swoje papierzyska, badania i jechać, w jakim dniu cyklu żeby sobie coś obejrzeli?
2. Przepisują leki do stymulacji i gdzie je kupujecie? W Czechach? Jest tam jakaś działająca u nich apteka żeby kupić od razu?
3. Mam niskie amh 37 lat wiec nie ukrywam ze chciałabym dużo komórek żeby było dużo zarodków żeby ze zbadac bo mamy na koncie nie właściwe.
4. Ile razy trzeba tan być do punkcji? Ile do transferu? Jak to ogarniacie ze lekarz robi wam usg w Polsce zamiast tam. Po prostu mierzą endometrim i komórki? I taka informacje wysyłacie do Czech? Czy to duży problem? Nie marudzą? Można takie USG robić w ramach pakietów medycznych Np na mediciver?
5. Jest coś czego żałujecie ze tam wybraliście leczenie albo jesteście zachwyceni z „obsługi”
Z góry dziękuje za jakieś świeże informacje
*Starania 2017
*Stymulacja1: 4 zarodki po PGTA
*Transfery 11.22 i 12.22 nieudane
*Transfer3. Lipiec 2023❤️ Ciąża prawidłowa do 26 tyg💔😭
*06.2024 stymulacja 2-ga- 0
*09.2024Stymulacja3: 3 zarodki, po PGTA zero:(
*25.11.2024 transfer, beta zero
*22.01.2025 stymulacja4:2zarodki, po PGTA 1 zdrowy
*16.05.2025 transfer, beta zero
*06.2025 cdn -
malina999 wrote:Cześć dziewczyny,
Poczytałam trochę ten wątek i doszłam do wniosku,że może i dla nas jest to jakieś sensowne rozwiązanie.
Zajączku, obie jesteśmy pacjentkami MP w Angeliusie, to może się wypowiesz?
Trzecia stymulacja na moich komórkach to klops. Zaczęłam więc rozważać, by podejść do adopcji. Na KD w mojej klinice czeka się na dziś pół roku 🙄 Być może spróbujemy jeszcze czwartą stymulację na swoich komórkach w ramach programu, ale jeśli znowu nic nie wyjdzie, to zostaje adopcja i raczej nie w Polsce (z uwagi na czas oczekiwania).
Dla mnie największym problemem w kontekście Czech byłyby dojazdy, bo jestem z Dolnego Śląska, ale z tego co czytam, to jeśli byśmy się zdecydowali na to, abyprzygotowywała nas nasza pani dr, to wówczas wystarczyłaby jedna wizyta tylko na sam transfer (AZ) lub dwie (jeśli KD) - czy dobrze rozumiem?
Czy decydowałyście się na Czechy z uwagi na szybsze terminy oczekiwania na zarodki/komórki? Czy jeszcze z jakichś innych powodów? No bo, jakie są inne wartości dodane w przypadku przygotowania do transferu przez polskiego lekarza?
Jakie są to koszty?
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i opinie dla takiego świeżaka, jak ja 🫣
Dziękuję.26.10.2022 r. Reprofit Ostrava ❄️ 4AA
➡️7 dpt beta 72,18 ➡️9 dpt beta 147,70
➡️12 dpt beta 644,72➡️14 dpt beta 1507,05
➡️26 dpt ❤
➡️30.12.22 USG prenatalne 5.66 cm❤
➡️21+0 tcUSG połówkowe 483g. Córeczka❤
➡️32+3 tc III USG prenatalne 1968 g. ➡️36+4 tc 2623 g.
➡️40+0 tc córeczka na świecie SN 3430g.
10.09.2024 r. Reprofit Ostrawa ❄️4AA
➡️6 dpt beta 59,52
➡️8 dpt beta 209,7
➡️10 dpt beta 508,1
➡️14 dpt beta 1927,0
➡️21 dpt pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
➡️28 dpt CRL 7,23mm, jest ❤️
➡️USG prenatalne CRL 6.66 mm, ryzyka niskie
➡️USG połówkowe 480 g. dziewczynka ❤️
-
Filiżanka8 wrote:Może mi ktoś odpowiedzieć na pytania natury logistycznej jak to wyglada w tym reproficie w Ostrawie.
1.Pierwsza wizyta to jednak lepiej jechać. Zabrac swoje papierzyska, badania i jechać, w jakim dniu cyklu żeby sobie coś obejrzeli?
2. Przepisują leki do stymulacji i gdzie je kupujecie? W Czechach? Jest tam jakaś działająca u nich apteka żeby kupić od razu?
3. Mam niskie amh 37 lat wiec nie ukrywam ze chciałabym dużo komórek żeby było dużo zarodków żeby ze zbadac bo mamy na koncie nie właściwe.
4. Ile razy trzeba tan być do punkcji? Ile do transferu? Jak to ogarniacie ze lekarz robi wam usg w Polsce zamiast tam. Po prostu mierzą endometrim i komórki? I taka informacje wysyłacie do Czech? Czy to duży problem? Nie marudzą? Można takie USG robić w ramach pakietów medycznych Np na mediciver?
5. Jest coś czego żałujecie ze tam wybraliście leczenie albo jesteście zachwyceni z „obsługi”
Hej.
Pierwsza wizyta moze byc online. Można papiery wcześniej wysłać.
Leki - można kupić na miejscu lub poprosić pl ginekologa o przepisanie. Cenowo jest podobnie , menopur polski chyba trochę drożej wychodzi niz czeski odpowiednik.
Pierwszy monitoring może być w PL.
Drugi sugerują by był u nich i wtedy już powinni wiedzieć, kiedy punkcja.
Ja między drugim monitoringiem i punkcja zostałam już tu na miejscu.
Co do punkcji : nie wypowiem sie bo jeszcze nie miałam. I może się nie odbyć bo złapałam infekcje/ wirusa dróg oddechowych.
Logistyka: raz jechałam z Waw, raz autem z Dolnego Śląska.
Umeczylam się samochodem okrutnie. Na monitotingi już jechałam pociagiem. Ceske drahy , działa całkiem nieźle, trochę dłużej niż autem ale nie stoi sie w korkach i nie trzeba pamiętać o winietach.
Z perspektywy czasu żałuję tylko tych 2 niepotrzebnych wyjazdów autem. Mogłam sobie oszczędzić czasu i kupić leki w PL.
Są polskojez Koordynatorki, obie super pomocne.
Zdecydowalam sie na Czechy bo 1] w PL kolejki a ja i tak się nie łapię na refundacje ; 2] względy osobiste (w Czechach podpisaliśmy papiery razem z partnerem, ale jest to subtelniejsze, partner nie musi się spowiadać przed urzędnikiem USC ze ma problemy i że będzie obcy dawca).
Gdziekolwiek, poza miejscem zamieszkania, się to ivf robi, logistyka jest upierdliwa. Jakby nie planować, trzeba to logistycznie udźwignąć i stracić kilka dni urlopu.
Jedyne, co mnie szokuje to to ze nie badają Estradiolu podczas stymulacji i że szacują ryzyko hiperki na podst liczby pecherzykow. Ja się hiperki bardzo boję, jestem drobna, dawki lekow były bardzo duże.
-
Filiżanka8 wrote:Może mi ktoś odpowiedzieć na pytania natury logistycznej jak to wyglada w tym reproficie w Ostrawie.
Na medicover Ci raczej nikt usg oficjalnie nie zrobi bo leczenie niepłodności jedt poza pakietem. Jest też lista badań krwi i ekg do zrobienia przed punkcja
Ja nie prosiłam o to mojej gin z Medicoveru, bo nie chciałam jej stawiać w głupiej sytuacji, żeby musiała odmowic. Bo i tak hej dużo zawdzięczam a doszłam do wniosku że przy tych kosztach zapłacę sama za monitoringi i bad krwi.
Do Czech wysyła się zdjęcia usg plus opis jesli jest. -
Gienia40 wrote:Na medicover Ci raczej nikt usg oficjalnie nie zrobi bo leczenie niepłodności jedt poza pakietem. Jest też lista badań krwi i ekg do zrobienia przed punkcja
Ja nie prosiłam o to mojej gin z Medicoveru, bo nie chciałam jej stawiać w głupiej sytuacji, żeby musiała odmowic. Bo i tak hej dużo zawdzięczam a doszłam do wniosku że przy tych kosztach zapłacę sama za monitoringi i bad krwi.
Do Czech wysyła się zdjęcia usg plus opis jesli jest.*Starania 2017
*06.2025 cdn -
Filiżanka8 wrote:Ale gdzie robiłaś monitoring? U jakiegoś konkretnego ginekologa?
Nie:) u 2 albo 3 różnych, w różnych miejscach, bo akurat byłam w rozjazdach.
Po prostu, jechałam wg znanylekarz i facebook prywatnych gin, dzwoniłam do nich, czy zrobią.Filiżanka8 lubi tę wiadomość
-
Gienia40 wrote:Hej.
Pierwsza wizyta moze byc online. Można papiery wcześniej wysłać.
Leki - można kupić na miejscu lub poprosić pl ginekologa o przepisanie. Cenowo jest podobnie , menopur polski chyba trochę drożej wychodzi niz czeski odpowiednik.
Pierwszy monitoring może być w PL.
Drugi sugerują by był u nich i wtedy już powinni wiedzieć, kiedy punkcja.
Ja między drugim monitoringiem i punkcja zostałam już tu na miejscu.
Co do punkcji : nie wypowiem sie bo jeszcze nie miałam. I może się nie odbyć bo złapałam infekcje/ wirusa dróg oddechowych.
Logistyka: raz jechałam z Waw, raz autem z Dolnego Śląska.
Umeczylam się samochodem okrutnie. Na monitotingi już jechałam pociagiem. Ceske drahy , działa całkiem nieźle, trochę dłużej niż autem ale nie stoi sie w korkach i nie trzeba pamiętać o winietach.
Z perspektywy czasu żałuję tylko tych 2 niepotrzebnych wyjazdów autem. Mogłam sobie oszczędzić czasu i kupić leki w PL.
Są polskojez Koordynatorki, obie super pomocne.
Zdecydowalam sie na Czechy bo 1] w PL kolejki a ja i tak się nie łapię na refundacje ; 2] względy osobiste (w Czechach podpisaliśmy papiery razem z partnerem, ale jest to subtelniejsze, partner nie musi się spowiadać przed urzędnikiem USC ze ma problemy i że będzie obcy dawca).
Gdziekolwiek, poza miejscem zamieszkania, się to ivf robi, logistyka jest upierdliwa. Jakby nie planować, trzeba to logistycznie udźwignąć i stracić kilka dni urlopu.
Jedyne, co mnie szokuje to to ze nie badają Estradiolu podczas stymulacji i że szacują ryzyko hiperki na podst liczby pecherzykow. Ja się hiperki bardzo boję, jestem drobna, dawki lekow były bardzo duże.
Możesz to jakoś podsumować ile to kosztowało?
Stymulacja, wizyty, jest jakaś wartość przewidziana cena z transferem?
*Starania 2017
*06.2025 cdn -
Jeżóweczka wrote:Czechy to przede wszystkim zarodki zawsze najwyzszej klasy, od mlodych, zdrowych dawców. U nas, przy bardzo rzadkich grupach krwi zarodek był w jeden dzień. Caly kontakt przebiega emailowo, z koordynatorką, która pisze i mówi po polsku. Jechaliśmy do Ostrawy (mamy 700km) tylko raz- na transfer. Obsluga w klinice pelen profesjonalizm, empatia, zawsze dostalam odpowiedź na każde, nawet najglupsze wg mnie pytanie w ciagu jednego dnia. U nas dwie ciąże na dwa transfery. W razie pytań pisz ❤️
A orientujesz się, jak takie wizyty wyglądają w przypadku KD? Tu rozumiem, że wizyt co najmniej dwie, bo przecież mąż musi oddać nasienie, ale czy tylko dwie, czy trzeba jeździć częściej? My jeszcze nie wiemy czy KD czy AZ, dlatego podpytuję o obie opcje.
Czyli podsumowując - w przypadku Czech dostajesz zarodek od zdrowych par, nie leczących się na niepłodność, bo w PL są to zarodki z procedury, jakich zrzekają się pary, bo im się udało i nie chcą więcej dzieci, tak? A w przypadku KD to w Czechach komórka jest po prostu szybciej (bo zakładam, że w tam i w PL jest od zdrowej, młodej kobiety), tak?
Chciałabym, aby niezależnie od wariantu przygotowywała mnie do transferu moja pani dr.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja, 16:55
04.2023 - ciąża naturalna pozamaciczna, usunięcie jajowodu
03.2024 - In vitro. Czas start. Angelius Katowice
05.2024 - histeroskopia + CD138 -> ✅
KIR AA - brak wszystkich DS
I procedura p.krótki
01.07.2024 - punkcja (pICSI) -> 3🥚-> 2x MII -> 1x 3AA
06.07.2024 - 1️⃣ET 3AA (Accofil) beta 0 ❌
II procedura p.długi
27.08.2024 - punkcja (pICSI, Fertile Chip) -> 10🥚-> 7x MII -> 3x❄️ 4AA | 4BA | 4BA
28.09.2024 - 2️⃣FET 4AA (EG, AH, Accofil)
bHCG: 6dpt 2,5 | 8dpt ⏸️ | 9dpt 27 | 11dpt 58,6 | 13dpt 164 | 16dpt 714 | 20dpt 2601
26dpt CRL 0,42cm ❤️ | 8+1 💔
27.01.2025 - 3️⃣FET 4BA (EG, AH, Accofil), beta 0 ❌
28.02.2025 - CD138 -> ✅
29.03.2025 - 4️⃣FET 4BA (EG, AH, Accofil)
bHCG: 6dpt 1,6 | 7dpt 5,4 | 8dpt ⏸️ | 9dpt 16,2 cb❌
III procedura p.długi
⏳ -
malina999 wrote:Kochana, czy to znaczy, że do transferu przygotowywał Cię polski lekarz i pojechałaś do Ostrawy tylko na transfer? Ostrawa potrzebowała na bieżąco wyniki z przygotowywań i Ty je wysyłałaś mailem?
A orientujesz się, jak takie wizyty wyglądają w przypadku KD? Tu rozumiem, że wizyt co najmniej dwie, bo przecież mąż musi oddać nasienie, ale czy tylko dwie, czy trzeba jeździć częściej? My jeszcze nie wiemy czy KD czy AZ, dlatego podpytuję o obie opcje.
Czyli podsumowując - w przypadku Czech dostajesz zarodek od zdrowych par, nie leczących się na niepłodność, bo w PL są to zarodki z procedury, jakich zrzekają się pary, bo im się udało i nie chcą więcej dzieci, tak? A w przypadku KD to w Czechach komórka jest po prostu szybciej (bo zakładam, że w tam i w PL jest od zdrowej, młodej kobiety), tak?
Chciałabym, aby niezależnie od wariantu przygotowywała mnie do transferu moja pani dr., ale rozumiem, że w przypadku punkcji w KD, to przygotowują Czechy, i do nich trzeba jeździć na monitoring, tak?
1. Pierwsza wizyta online, wysylasz wczesniej wszystkie badania.
2. Dobierają zarodwk i wysyłają Ci emailowo do akceptacji- masz podstawowe info o dawcach- gr krwi, cechy fenotypowe, wiek.
3. Rozpisują dawkowanie leków - dostajesz je emailem z informacją od ktorego dnia cyklu co musisz brać. Receptę mogą wystawić czeską, wiec jeśli chcesz kupic leki w Pl to dobrze, żeby wystawil receptę Twoj gin. Chodzi tu o estrofem i cyclogest.
4. W dniu cyklu, ktory wskażą idziesz do swojwgo gin, ktory spr grubosc endometrium, info wysylas emailem do koordynatorki, ktora odpisuje, czy dawki leków zostają te same, czy cos zmieniasz, powie tez, czy konieczna jest jeszcze jedna wizyta u Twojego gin na monitoring.
5. Na podstawie grubosci endometrium ustalają Ci, kiedy masz przyjechać na transfer.
I to tyle 😊
W Pl są zarodki od par leczacych się,, wybor na pewno jest ograniczony. Czesto wiek dawcow jest wyzszy.
My za zarodek nieprzebadany placilismy 1620 euro we wrześniu. Przebadany to chyba dwa razy tyle.malina999 lubi tę wiadomość
26.10.2022 r. Reprofit Ostrava ❄️ 4AA
➡️26 dpt ❤
➡️6 dpt beta 59,52
➡️8 dpt beta 209,7
➡️10 dpt beta 508,1
➡️14 dpt beta 1927,0
-
Jeżóweczka wrote:Nie mam pojecia jak to jest z KD, bo my korzystaliśmy tylko z AZ.
1. Pierwsza wizyta online, wysylasz wczesniej wszystkie badania.
2. Dobierają zarodwk i wysyłają Ci emailowo do akceptacji- masz podstawowe info o dawcach- gr krwi, cechy fenotypowe, wiek.
3. Rozpisują dawkowanie leków - dostajesz je emailem z informacją od ktorego dnia cyklu co musisz brać. Receptę mogą wystawić czeską, wiec jeśli chcesz kupic leki w Pl to dobrze, żeby wystawil receptę Twoj gin. Chodzi tu o estrofem i cyclogest.
4. W dniu cyklu, ktory wskażą idziesz do swojwgo gin, ktory spr grubosc endometrium, info wysylas emailem do koordynatorki, ktora odpisuje, czy dawki leków zostają te same, czy cos zmieniasz, powie tez, czy konieczna jest jeszcze jedna wizyta u Twojego gin na monitoring.
5. Na podstawie grubosci endometrium ustalają Ci, kiedy masz przyjechać na transfer.
I to tyle 😊
W Pl są zarodki od par leczacych się,, wybor na pewno jest ograniczony. Czesto wiek dawcow jest wyzszy.
My za zarodek nieprzebadany placilismy 1620 euro we wrześniu. Przebadany to chyba dwa razy tyle.
A czy Ty masz wcześniejsze doświadczenia z ivf w Polsce, czy od razu uderzaliście do Czech z uwagi na większe szanse na powodzenie (lepsze zarodki)?04.2023 - ciąża naturalna pozamaciczna, usunięcie jajowodu
03.2024 - In vitro. Czas start. Angelius Katowice
05.2024 - histeroskopia + CD138 -> ✅
KIR AA - brak wszystkich DS
I procedura p.krótki
01.07.2024 - punkcja (pICSI) -> 3🥚-> 2x MII -> 1x 3AA
06.07.2024 - 1️⃣ET 3AA (Accofil) beta 0 ❌
II procedura p.długi
27.08.2024 - punkcja (pICSI, Fertile Chip) -> 10🥚-> 7x MII -> 3x❄️ 4AA | 4BA | 4BA
28.09.2024 - 2️⃣FET 4AA (EG, AH, Accofil)
bHCG: 6dpt 2,5 | 8dpt ⏸️ | 9dpt 27 | 11dpt 58,6 | 13dpt 164 | 16dpt 714 | 20dpt 2601
26dpt CRL 0,42cm ❤️ | 8+1 💔
27.01.2025 - 3️⃣FET 4BA (EG, AH, Accofil), beta 0 ❌
28.02.2025 - CD138 -> ✅
29.03.2025 - 4️⃣FET 4BA (EG, AH, Accofil)
bHCG: 6dpt 1,6 | 7dpt 5,4 | 8dpt ⏸️ | 9dpt 16,2 cb❌
III procedura p.długi
⏳ -
widze ze kolezanki ci odpisaly robilam w reprofit procedure dwa lata temu
pierwsza wizyta online lekarz dobiera leki pod ciebie usg robilam i to pierwsze i drugie w polsce wysylalam tylko zdjecia na podstawie ktorych lekarz planowal kolejne kroki wiec tak naprawde w klinice bylam na punkcji a potem na transferze jezeli nie masz mozliwosci finansowych to polecam pobranie materialu do badan pgt koszt nieduzy a w razie czego masz mozliwosc jakbys sie pozniej zdecydowala na badanie zarodkow nie rozmrazac ich tylko z pobranych materialow wyslac je do badan oszczednosc spora po za ponowne rozmrozenie naprawde duzo licza zaluje ze nie pobralam od razu materialu do badan ze wszytskich zarodkowFiliżanka8 lubi tę wiadomość
-
malina999 wrote:Dziękuje!
A czy Ty masz wcześniejsze doświadczenia z ivf w Polsce, czy od razu uderzaliście do Czech z uwagi na większe szanse na powodzenie (lepsze zarodki)?26.10.2022 r. Reprofit Ostrava ❄️ 4AA
➡️26 dpt ❤
➡️6 dpt beta 59,52
➡️8 dpt beta 209,7
➡️10 dpt beta 508,1
➡️14 dpt beta 1927,0
-
Jeżóweczka wrote:Mam, niestety bardzo kiepskie. Slaba klinika, dwie procedury, żadnych zarodków. Dlugo by opowiadać.
Mnie lekarz z polskiej kliniki powiedział wprost, że w Polsce "każdy zarodek ma dostać szanse" i że te zarodki adoptowane, jesli fenotypoeo pasują, to mogą być od starszych trochę par i to "pozostalosci" z ivf.
W Czechach "tworza" zarodek od młodych ludzi, przynajmniej w Reprofit.
Jeżóweczka lubi tę wiadomość
-
Gienia40 wrote:Mnie lekarz z polskiej kliniki powiedział wprost, że w Polsce "każdy zarodek ma dostać szanse" i że te zarodki adoptowane, jesli fenotypoeo pasują, to mogą być od starszych trochę par i to "pozostalosci" z ivf.
W Czechach "tworza" zarodek od młodych ludzi, przynajmniej w Reprofit.malina999 lubi tę wiadomość
26.10.2022 r. Reprofit Ostrava ❄️ 4AA
➡️26 dpt ❤
➡️6 dpt beta 59,52
➡️8 dpt beta 209,7
➡️10 dpt beta 508,1
➡️14 dpt beta 1927,0
-