X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Reprofit Ostrava
Odpowiedz

Reprofit Ostrava

Oceń ten wątek:
  • Salome Autorytet

Wysłany: 12 maja 2023, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    The_sleeping_beauty wrote:
    Obejrze sobie oba modele.

Widzimy sie tez wkrótce ze znajomymi, których córeczka ma 1,5 roku wiec sa na świeżo z wyborami.

Jak wakacje? Nie tęsknicie juz za kapryśna polska wiosna? :)

Fajnie od znajomych też usłyszeć uwagi i spostrzeżenia!

Urlop super, szkoda, że to już ostatni dzień. Ale bardzo się cieszę, że się zdecydowaliśmy na wyjazd. No i hotel super, idealnie sprawdził się przy moich ciążowych niedogodnościach - jedzenia ogromny wybór, wszystko smaczne, ja akurat mam zachcianki na zupy, a tutaj codziennie były inne, i to dwie do wyboru, więc naprawdę super. Tak samo przy basenie miałam chęci na świeże ogórki i pomidory i też były dostępne. Mąż też zadowolony, a on ma wysokie standardy, jeśli chodzi o jedzenie, więc to duży plus. Jak byśmy mieli znowu wybrać Turcję, to na pewno tu z dzieckiem przylecimy, naprawdę bardzo polecam ten obiekt dla całych rodzin :)

Wczoraj mój mąż po raz pierwszy rozmawiał z synem, opowiadał mu jak będzie fajnie i żeby pamiętał, że lepiej być grzecznym, bo mimo że ich chłopaków będzie dwóch, to i tak mama rządzi w tej rodzinie 😅

Mati W., The_sleeping_beauty, Sasanka55.., Ewa3bit, mała, Baby.baby86, Magra3, I gave up, Monika29, Zenula, Giosiek lubią tę wiadomość

2020-2022: 3 procedury -> 2 transfery -> 0 ciąż

16.12.2022 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • transfer zarodka po PGT (encorton, equoral, accofil, neoparin, acard, cyclogest, atosiban) - klapa

6.03.2023 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • przebadany zarodek (intralipid, immunoglobuliny - Bioven, clexane, aspirin cardio, utrogestan, estrofem, atosiban)
    🍀7dpt - beta 67,67, prog 28,80
    🍀9dpt - beta 196,70, prog 32,30
    🍀14dpt - beta 1931, prog 43,40
    🍀24dpt - beta 33812, prog 32,20, CRL 4,3mm i ♥️
    🍀30dpt - CRL 8,6mm
    🍀8+2 - CRL 1,72cm
    🍀9+1 - CRL 2,71cm
    🍀16.05 prenatalne - wszystko ideolo
    🍀3.07 19+5 połówkowe 👍
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2023, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Dziewczyny :)

Podczytuje Was i zaciskam kciuki za kazda z Was, choc i tak w Reproficie praktycznie wszystkie historie predzej, czy pozniej koncza sie szczesciem :) Wierze, ze moja wkrotce rowniez, ale mam dylemat i w zwiazku z tym ogromna prosbe do Was- czy Waszym zdaniem zarodki w pelni wylegniete z otoczki klasy 1szej sa ok? Podchodze do kolejnej AZ i juz ostatnio naczytalam sie, ze tego typu zarodki gorzej rokuja niz te, ktore dopiero sie wylegaja, ze latwiej je uszkodzic itd. Sama juz nie wiem, czy zaakceptowac tego Okruszka... To bedzie 3cia proba z AZ w Reproficie z przebadanym zarodkiem i chyba serce mi peknie, jak znowu okaze sie nieudana

Salome lubi tę wiadomość

• Ewa3bit Autorytet

Wysłany: 12 maja 2023, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salome wrote:

Urlop super, szkoda, że to już ostatni dzień. Ale bardzo się cieszę, że się zdecydowaliśmy na wyjazd. No i hotel super, idealnie sprawdził się przy moich ciążowych niedogodnościach - jedzenia ogromny wybór, wszystko smaczne, ja akurat mam zachcianki na zupy, a tutaj codziennie były inne, i to dwie do wyboru, więc naprawdę super. Tak samo przy basenie miałam chęci na świeże ogórki i pomidory i też były dostępne. Mąż też zadowolony, a on ma wysokie standardy, jeśli chodzi o jedzenie, więc to duży plus. Jak byśmy mieli znowu wybrać Turcję, to na pewno tu z dzieckiem przylecimy, naprawdę bardzo polecam ten obiekt dla całych rodzin :)

Wczoraj mój mąż po raz pierwszy rozmawiał z synem, opowiadał mu jak będzie fajnie i żeby pamiętał, że lepiej być grzecznym, bo mimo że ich chłopaków będzie dwóch, to i tak mama rządzi w tej rodzinie 😅

Salome, w końcu królowa jest tylko jedna 😁 dobrze, że tatuś już uświadamia syna 😉

Sasanka55.., mała, The_sleeping_beauty, Magra3, Mati W., Salome, Monika29, Zenula lubią tę wiadomość

Invicta
    2 x IUI 👎

Gameta
    3 x IVF ➡️ 5 transferów (4 x blastka 4.1.1 + 1 x blastka 4.2.2) ➡️1 cb, 1 poronienie w 9tc 💔
    3 x AZ w Pl - nieudane 😔

01.03.2023 - Transfer AZ - 4.1.1 Pl

8 dpt - beta 99,33 mlU/ml, prog 27,60 ng/ml
    10 dpt - beta 162,60 mlU/ml, prog 25,21 ng/ml
    14 dpt - beta: 842 mlU/ml, prog 21,10 ng/ml,TSH 2,12, FT3 3,09, FT4 1,39
    14 dpt - jest pęcherzyk 👍
    26 dpt - beta 16050 mlU/ml, prog 24,28 ng/ml

6t4d (30 dpt) - jest 💓 CRL 0,59 cm
    10t3d - CRL 3,41 cm
    12t3d - CRL 6,63 cm, prenatalne ok
    14t5d - 100g maluszka
    19t3d - 220g, dziewczynka 👧
    21t5d - 419g, połówkowe ok
    23t5d - 560g dziewczynki
    28t4d - 1260g dziewczynki
    30t3d - 1423g, prenatalne ok
    41+0 - 3460 g, 58 cm szczęścia 👧 💗

age.png
  • mała Autorytet

Wysłany: 12 maja 2023, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salome wrote:

Salome super, że wakacje się udały. Czy możesz napisać co to za hotel, bo cały czas się zastanawiam nad jakimś krótkim wypadem 😉
    A Turcję bardzo lubię także będę wdzięczna.

Salome lubi tę wiadomość

Starania 10 lat
    36+5 nasze szczęście jest już z nami 🥰❤️

age.png[/url]
  • mała Autorytet

Wysłany: 12 maja 2023, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sasanka55.. wrote:

Podczytuje Was i zaciskam kciuki za kazda z Was, choc i tak w Reproficie praktycznie wszystkie historie predzej, czy pozniej koncza sie szczesciem :) Wierze, ze moja wkrotce rowniez, ale mam dylemat i w zwiazku z tym ogromna prosbe do Was- czy Waszym zdaniem zarodki w pelni wylegniete z otoczki klasy 1szej sa ok? Podchodze do kolejnej AZ i juz ostatnio naczytalam sie, ze tego typu zarodki gorzej rokuja niz te, ktore dopiero sie wylegaja, ze latwiej je uszkodzic itd. Sama juz nie wiem, czy zaakceptowac tego Okruszka... To bedzie 3cia proba z AZ w Reproficie z przebadanym zarodkiem i chyba serce mi peknie, jak znowu okaze sie nieudana
    Sasanko też kiedyś czytałam, że takie zarodki są delikatniejsze ale ciężko doradzić. Może dziewczyny miały takie transferowane i się wypowiedzą.
    Mój był wylęgnięty dokładnie w połowie, taka leżąca 8 i zagnieździł się momentalnie.
    Mam nadzieję, że ta 3 próba będzie ta szczęśliwą ✊🍀💚

Sasanka55.. lubi tę wiadomość

Starania 10 lat

age.png[/url]
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 12 maja 2023, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sasanka55.. wrote:

Mi równiez gdzieś taka informacja przemknęła, ale nigdy jej nie weryfikowałam, także to nie jest potwierdzona informacja.

A co mówią o tym w Reproficie? Konsultowałaś z nimi swoje wątpliwości?

Starania od 2019.
    ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
    FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
    FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
    31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
    8+1: CRL - 1,73cm;
    11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
    13+6: CRL - 7,97cm
    21+4: połowkowe (475g Człowieka)
    35+5: narodziny synusia - 2450g

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2023, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala, WiosnyFanka, bardzo dziekuje Wam za odpowiedzi :) Ostatnia proba byla z takim zarodkiem i przed nia Reprofit odpisal mi, ze to swietne zarodki. Chyba zaufam, choc bede ogromnie wdzieczna za komentarz ktorejs z Was, ktorej wlasnie z takim sie udalo :)

• Milvaaa Autorytet

Wysłany: 12 maja 2023, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sasanka55.. wrote:
    Mala, WiosnyFanka, bardzo dziekuje Wam za odpowiedzi :) Ostatnia proba byla z takim zarodkiem i przed nia Reprofit odpisal mi, ze to swietne zarodki. Chyba zaufam, choc bede ogromnie wdzieczna za komentarz ktorejs z Was, ktorej wlasnie z takim sie udalo :)
    Ja mam jeden taki zamrożony. Ja im ufam i zakładam, że gdyby nie był odpowiedni to by go nie mrozili ;)

ONA: 96' ON: 94'
    🔴 NK z krwi 42% 🔴 KIR AA 🔴 Morfologia plemników 0-1% 🔴 MTHFR_677C>T homo, PAI-1 4G homo
    🔴 Choroba genetyczna jednogenowa (50% ryzyka wady u dziecka)

💔 10.05.2023 transfer I 💔 Puste jajo płodowe

🍀 24.04.2024 transfer II 🍀 (encorton, intralipid, accofil, neoparin, estrofem, cyclogest, agolutin)
    4dpt6dpt beta 44,5; 12 dpt beta 425; 14 dpt beta 813; 20dpt beta 6556, CRL 0,17cm 🥰 23 dpt migające ❤️
    12+0 I prenatalne ok 🍀 5,3cm dziewczynki 🎀 14+4 8,5 cm i 98g malutkiej, zero krwiaków 🥳
    22+0 USG połówkowe 🍀 440g ❤️ 28+6 III USG prenatalne 🎀 1320g

Córeczka ur. 31.12.2024r., 2980g, 53 cm 🥰
    age.png
  • mała Autorytet

Wysłany: 12 maja 2023, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sasanka55.. wrote:
    Wydaje mi się, że to są bardzo dobre zarodki tylko lekarz musi mieć wprawną rękę podczas transferu.
    Poza tym kluczowe jest włączenie na luz od razu po transferze, bo ten zarodek momentalnie się wczepia. My po transferze poszliśmy coś zjeść w Ostrawie, po tym od razu do hotelu w Katowicach do łóżeczka czyli krótka jazda na miejsce a już kilka godzin później miałam kropkę krwi na wkładce. Myślałam, że to po transferze ale myślę, że to już była implantacja, bo beta wyszła bardzo szybko.
    Może pogadaj w Reprofit, żeby transfer robił ktoś doświadczony a nie żaden nowy lekarz i myślę, że będzie pięknie ☺️

Starania 10 lat

age.png[/url]
  • Salome Autorytet

Wysłany: 12 maja 2023, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mała wrote:
    Salome super, że wakacje się udały. Czy możesz napisać co to za hotel, bo cały czas się zastanawiam nad jakimś krótkim wypadem 😉
    A Turcję bardzo lubię także będę wdzięczna.

Jasne. Emelda Sun Club.
    A kiedy wstępnie planujesz urlopik? :)

mała lubi tę wiadomość

16.12.2022 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • transfer zarodka po PGT (encorton, equoral, accofil, neoparin, acard, cyclogest, atosiban) - klapa

6.03.2023 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • przebadany zarodek (intralipid, immunoglobuliny - Bioven, clexane, aspirin cardio, utrogestan, estrofem, atosiban)
    🍀30dpt - CRL 8,6mm
    🍀8+2 - CRL 1,72cm
    🍀9+1 - CRL 2,71cm
    🍀3.07 19+5 połówkowe 👍
    age.png
  • mała Autorytet

Wysłany: 12 maja 2023, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salome wrote:
    Jasne. Emelda Sun Club.
    A kiedy wstępnie planujesz urlopik? :)
    Dziękuję bardzo 😘
    Najlepiej w pierwszej połowie czerwca, żeby jeszcze nie było za gorąco. Mąż się boi, że coś się może stać a ja tak bardzo chciałabym odpocząć w ciepełku ☺️

Salome lubi tę wiadomość

Starania 10 lat

age.png[/url]
  • Monika29 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2023, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    The_sleeping_beauty Ja ro chyba zacznę się modlić żeby taka pogoda była aż do mojego porodu 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
    Salome super ze odpoczęłaś i naładowałaś akumulatory 🥰

Salome lubi tę wiadomość

Córka z zespołem wad genetycznych
    Translokacja chromosomów, 6 strat, mthfr, pai1 plus amh 0.27, decyzja o AZ.
    05.10.2022 transfer AZ 🥰
    Bhcg 7dpt - 33.2, 9dpt -79, 12dpt - 202, 16dpt - 1073.
    09.11.2022 - jest ❤
    12.12.2022 - usg prenatalne, 6 .5cm szczęścia ❤
    27.02.2023 - usg połówkowe , 590g synka
    28.04 - usg 3 trymestr, 2kg chłopaka ❤
    26.05 - 2600g synka
    07.06.2023 - synuś jest z nami, 3380g i 54cm do kochania
    age.png
  • Salome Autorytet

Wysłany: 12 maja 2023, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mała wrote:
    Dziękuję bardzo 😘
    Najlepiej w pierwszej połowie czerwca, żeby jeszcze nie było za gorąco. Mąż się boi, że coś się może stać a ja tak bardzo chciałabym odpocząć w ciepełku ☺️

Ja też kocham ciepełko, ale teraz gdy momentami mocno prażyło, to się chowałam w cieniu, trochę inne mam odczucia w ciąży niż zazwyczaj ;) W czerwcu to w ogóle będzie tu palma ☀️ Ale może będzie przyjemny wiaterek od morza :)

mała, Ewa3bit lubią tę wiadomość

🍀30dpt - CRL 8,6mm
    🍀8+2 - CRL 1,72cm
    🍀9+1 - CRL 2,71cm
    🍀3.07 19+5 połówkowe 👍
    age.png
  • mała Autorytet

Wysłany: 12 maja 2023, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salome wrote:
    Ja też kocham ciepełko, ale teraz gdy momentami mocno prażyło, to się chowałam w cieniu, trochę inne mam odczucia w ciąży niż zazwyczaj ;) W czerwcu to w ogóle będzie tu palma ☀️ Ale może będzie przyjemny wiaterek od morza :)
    Byłam kilka lat temu właśnie początkiem czerwca i było dla mnie idealnie. Ale faktycznie w ciąży mogą być zupełnie inne odczucia i może być za gorąco

Starania 10 lat

age.png[/url]
  • Salome Autorytet

Wysłany: 12 maja 2023, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mała wrote:
    Byłam kilka lat temu właśnie początkiem czerwca i było dla mnie idealnie. Ale faktycznie w ciąży mogą być zupełnie inne odczucia i może być za gorąco

No naprawdę, tego się nie spodziewałam. Ja jestem z tych, co w lipcu w Tunezji czy Egipcie siedzą prawie non stop na słońcu 😅 a tu takie zaskoczenie. Ale może też podświadomie chowałam się pod parasolem, bo w ciąży też za długo się na słońcu wiedzieć nie powinno. A no i standardowo cała wysmarowana 50-tką.

Mała, a jak Twój brzuszek? Zaczęłaś się rozglądać za jakąś nową garderobą? Bo na mnie niektóre krótkie spodenki z rana są jeszcze ok, a później już muszę chodzić w rozpiętych... Mam jeszcze dresowe, ale nie do wszystkiego mi pasują 🤪
    A na takie typowe ciążowe to przecież dużo za wcześnie.

🍀30dpt - CRL 8,6mm
    🍀8+2 - CRL 1,72cm
    🍀9+1 - CRL 2,71cm
    🍀3.07 19+5 połówkowe 👍
    age.png
  • mała Autorytet

Wysłany: 12 maja 2023, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salome wrote:
    No naprawdę, tego się nie spodziewałam. Ja jestem z tych, co w lipcu w Tunezji czy Egipcie siedzą prawie non stop na słońcu 😅 a tu takie zaskoczenie. Ale może też podświadomie chowałam się pod parasolem, bo w ciąży też za długo się na słońcu wiedzieć nie powinno. A no i standardowo cała wysmarowana 50-tką.

Mała, a jak Twój brzuszek? Zaczęłaś się rozglądać za jakąś nową garderobą? Bo na mnie niektóre krótkie spodenki z rana są jeszcze ok, a później już muszę chodzić w rozpiętych... Mam jeszcze dresowe, ale nie do wszystkiego mi pasują 🤪
    A na takie typowe ciążowe to przecież dużo za wcześnie.
    Ja jestem mała i chuda ale brzuch mam w moim odczuciu duży jak na ten etap ciąży. I nie ważne czy rano czy wieczorem 😉. Także ja już w nic starego się nie mieszczę oprócz rozciągniętych dresów i jakiś niskich leginsów, które kończą się pod brzuchem.
    Na razie się wstrzymuję z zakupami, bo sytuacja będzie się szybko zmieniała

Starania 10 lat

age.png[/url]
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 12 maja 2023, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mała wrote:
    Wydaje mi się, że to są bardzo dobre zarodki tylko lekarz musi mieć wprawną rękę podczas transferu.
    Poza tym kluczowe jest włączenie na luz od razu po transferze, bo ten zarodek momentalnie się wczepia. My po transferze poszliśmy coś zjeść w Ostrawie, po tym od razu do hotelu w Katowicach do łóżeczka czyli krótka jazda na miejsce a już kilka godzin później miałam kropkę krwi na wkładce. Myślałam, że to po transferze ale myślę, że to już była implantacja, bo beta wyszła bardzo szybko.
    Może pogadaj w Reprofit, żeby transfer robił ktoś doświadczony a nie żaden nowy lekarz i myślę, że będzie pięknie ☺️

Dobrze mówisz - dobra ręka do transferu na pewno się przyda :)

No i zgadzam się z tym, że Oni wiedzą co robią. Nie mroziliby zarodków, gdyby nie były perspektywiczne. Na przykład jesli dobrze kojarzę Oni wogóle nie mrożą zarodków C, a w Polsce i owszem.

mała, Sasanka55.. lubią tę wiadomość

Starania od 2019.
    ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
    FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
    FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
    31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
    8+1: CRL - 1,73cm;
    11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
    13+6: CRL - 7,97cm
    21+4: połowkowe (475g Człowieka)
    35+5: narodziny synusia - 2450g

age.png
  • aaaania87 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2023, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny poratujcie mnie. Od 3 dni meczy mnie mega migrena, nie jestem w stanie funkcjonować. Wzięłam po konsultacji z lekarzem paracetamol ale o kant d* rozbic. Macie jakieś metody na uśmierzenie bólu ?

Miewałam wcześniej mocne bole głowy ale mogłam tez brać mocniejsze środki.

age.png

Synek 👶🏼 Ur 17.11.2023 54cm, 3kg 🥰
  • mała Autorytet

Wysłany: 12 maja 2023, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaania87 wrote:
    Dziewczyny poratujcie mnie. Od 3 dni meczy mnie mega migrena, nie jestem w stanie funkcjonować. Wzięłam po konsultacji z lekarzem paracetamol ale o kant d* rozbic. Macie jakieś metody na uśmierzenie bólu ?

Miewałam wcześniej mocne bole głowy ale mogłam tez brać mocniejsze środki.
    Też miewam ogromne migreny w ciąży ale jakoś funkcjonuje. Może spróbuj się położyć z zimnym okładem na czoło, czasami niektórym pomaga posmarowanie czoła odrobiną Amolu czy maścią tzw tygrysek. I oczywiście trzeba pić duże ilości wody.
    Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
    Mam nadzieję, że znajdziesz jakiś sposób

aaaania87 lubi tę wiadomość

Starania 10 lat

age.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2023, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, polecam ciekawe konto na, które ostatnio trafiłam, może Wam też się przyda. Prowadzą go położne, sporo fachowej wiedzy 😊

https://instagram.com/nurses_midwives_ivf?igshid=NTc4MTIwNjQ2YQ==

‹‹ 531 532 533 534 535 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ