X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Salve Medica Łódź
Odpowiedz

Salve Medica Łódź

Oceń ten wątek:
  • Pa.sia Ekspertka

Wysłany: 21 września 2018, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freta....przykro mi bardzo :(((

Staraczka - od 2016r. 34l niepłodność idiopatyczna
    10.2017 - 1 IUI ...:(
    03.2018 - 2 IUI....:(
    04.2018 - 3 IUI.....:(
    05.2018 ... IVF .... ;(
    07.2018...Criotransfer...póki co POZYTYWNIE :)
  • Justyna_83 Ekspertka

Wysłany: 21 września 2018, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abi2017 wrote:
    Jak szybko dostałyście okres po punkcji? Ja mam dzisiaj 18 dc a w poniedziałek miałam punkcje.

Ja odstawiłam w poniedziałek i dostałam wczoraj ale po transferze

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2018, 14:32

• freta Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abi2017 wrote:
    Strasznie mi przykro :( przesylam ci usciski. Ile to my sie musimy nacierpiec.
    Nie poddawaj sie wiem ze bedzie ciezko przechodzic przez kolejna stymulacje ale wszystkie osoby o ktorych slyszalam ze znajomych ktore mialy ivf wreszcie sie im udalo.
    Czy to twoj pierwszy transfer?

Kupilam sobie dzis ksiazke zeby w wolnejszych chwilach po pracy nie myslec. Powiedzieli mi ze w sobote jak beda blastki to je zamroza do transferu. Bo ja przez lekka hiperke mam odroczony.

Dzięki dziewczyny. Lekko nie jest. Trzeba się podnieść i próbować dalej.

Pije któraś jakieś ziółka na lepsze jajca (ojca Sroki czy Klimuszko lub inne) ? I czy coś to daje?

Tak. Pierwszy transfer.

Justyna napisz co Ci dr powiedziała na wizycie. Ja idę do Niej we wtorek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2018, 16:04

• Abi2017 Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna_83 wrote:
    Ja odstawiłam w poniedziałek i dostałam wczoraj ale po transferze

Dzieki Justyna. Ja na razie nic nie czuje zeby przychodzila. A moze ktoras z was miala transfer tez przelozony i jak przyszedl u niej po punkcji okres?
    Czy macie jakies skutki uboczne lekow do IVF?

Co do lekarzy to super dr. Kokoszko przeprowadzila mi stymulacje a Klosinski robil mi punkcje i musze powiedziec ze jakby wogole tej punkcji nie bylo odpukac na razie. Wiec jak dla mnie bardzo fachowo. Oczywiscie po lekach czuje sie roznie wiec mialam tez trudne momenty.

Laparoskopia usunięcie torbieli 2015
    Starania od 2016
    Ciąża naturalna obumarła 21.06.2017 - Aniołek 10 tc brak akcji serduszka
    Start IVF - Punkcja wrzesień 2018
    Trzy transfery nieudane :(
    Punkcja lipiec 2024 - 1 komórka dojrzała :(
    KIR Bx brak 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1
    Podwyższone lekko Anty-TPO
  • Abi2017 Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    freta wrote:
    Dzięki dziewczyny. Lekko nie jest. Trzeba się podnieść i próbować dalej.

Pije któraś jakieś ziółka na lepsze jajca (ojca Sroki czy Klimuszko lub inne) ? I czy coś to daje?

Tak. Pierwszy transfer.

Justyna napisz co Ci dr powiedziała na wizycie. Ja idę do Niej we wtorek.

Ja slyszalam ze ziolka dzialaja ale sama nie pilam. Ja mialam zapisany Glucophage XR i jako skutek uboczny ma poprawiac prace jajniko ale co do skutkow zobaczymy...Oczywiscie nie jest to tak naturalne jak ziolka

Laparoskopia usunięcie torbieli 2015
    Starania od 2016
    Ciąża naturalna obumarła 21.06.2017 - Aniołek 10 tc brak akcji serduszka
    Start IVF - Punkcja wrzesień 2018
    Trzy transfery nieudane :(
    Punkcja lipiec 2024 - 1 komórka dojrzała :(
    KIR Bx brak 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1
    Podwyższone lekko Anty-TPO
  • Justyna_83 Ekspertka

Wysłany: 21 września 2018, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem już po wizycie odpoczywam tylko ten cykl i z następnym ruszamy ponownie ze stymulacją.

Dołożyła mi witaminę D3, melatoninę i koenzym Q10.

To że nie przetrwały pozostałe zarodki i te we mnie prawdopodobnie przestały się rozwijać podejrzewają winę plemników. U nas brak dzieci leży po stronie męża. Moje każde badanie zlecane ma wynik prawidłowy w normie dlatego też wierzyłam że jak już zapłodnią dobrym, przebadanym nasieniem to będzie dobrze :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2018, 18:39

• Smerfelinka Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    jestem nowa w Waszym wątku, więc na wstępie chciałam się przywitać ;) Startowaliśmy z Mężem w Salve do Łódzkiego programu, ale wciąż nikt nie dał nam znać, czy się dostaliśmy... Może to oznacza, że nic z tego, nie wiem. Podjęliśmy więc decyzję, że jeśli się nie dostaniemy, to robimy komercyjnie jeszcze w tym roku i dlatego do Was piszę. Wiem, że na stronie jest cennik, ale chciałam się zorientować, jak to wychodzi całościowo. Myślimy o ICSI z tym ich pakietem premium. Nie mam jednak pojęcia, jak droga jest stymulacja i pozostałe "ukryte" koszty. No i pewnie dodatkowe badania... Czy któraś z Was dziewczyny mogłaby mi podać, oczywiście orientacyjną, kwotę jak to wychodzi za wszystko? Od startu, do końca procedury? Chodzi o to, byśmy wiedzieli na kwotę jakiego rzędu się szykować. Czy w 10 tys. jest szansa się zamknąć? Czy będzie sporo więcej? I czy płaci się za całość na starcie? A jak nie to jak mniej więcej rozkładają się koszty? Bardzo proszę o pomoc, bo próbowałam przeszukać wątek, ale po kilkudziesięciu stronach poległam ;)

Trzymam kciuki za każdą z Was i liczę na to, że przyjmiecie mnie do swojego grona, bo mam nadzieję, że wkrótce machina ruszy :)

martuska09 lubi tę wiadomość

👩36 lat 🧑39 lat

14.09.2024 - transfer blastocysty ❄️
    9 dtp - beta 32 mIU/ml
    11 dpt - beta 75 mIU/ml
    13 dpt - beta 225 mIU/ml
    16 dpt - beta 1028 mIU/ml
    18 dpt - beta 1804 mIU/ml
    20 dpt - beta 2872 mIU/ml
    24 dpt - pęcherzyk 0,94 cm
    14.10 - pusty pęcherzyk 💔

kwalifikacja z MZ - 10.06

21.08.2023 - transfer blastocysty 3AA ❄️ 💔

lipiec 2023 - transfer odwołany - za niski progesteron 😞

luty 2023 - poronienie naturalnej ciąży

22.07.2019 - urodził się Leon <3
    13.11.2018 - transfer blastocysty 4AA
    październik 2018 - Salve - ivf
    sierpień 2018 - histeroskopia ok
    kwiecień 2017 - hsg ok
    starania od 2014
  • Ja anka Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, nam też ok 12 tys.wyszlo. Od pierwszej wizyt, poprzez badania,punkcje,transfer. U nas to trwało 3 mce.

33 lata, amh 0,6; 2 inseminacje, 3 IV, 5 transferow, za każdym Razem Beta nie drgnela.

Szczepienia limfocytami.

11.2020 Kriobank. Zgłosiliśmy się po ostatni zarodek). Dr zaproponowala lekka stymulacje letrozolem. Trzy blastocysty. Jedna podana (szósty transfer) - 14.12.2020. - jest ❤️.
    Cykl przed udanym transferem prograf. Później encortolon, accofil, atosiban, intralipid, fraxiparine, acard.

17.06 w 32tc na świat przyszła Zosia
  • freta Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abi2017 wrote:
    Ja slyszalam ze ziolka dzialaja ale sama nie pilam. Ja mialam zapisany Glucophage XR i jako skutek uboczny ma poprawiac prace jajniko ale co do skutkow zobaczymy...Oczywiscie nie jest to tak naturalne jak ziolka

Właśnie Glucophage biorę już dłuższy czas (początki IO) i Wit.D i melatoninę. Szukam czegoś "extra", żeby wspomóc się w następnej próbie. Zapytam dr co o tym sądzi.

• freta Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna_83 wrote:
    Jestem już po wizycie odpoczywam tylko ten cykl i z następnym ruszamy ponownie ze stymulacją.

Dołożyła mi witaminę D3, melatoninę i koenzym Q10.

To że nie przetrwały pozostałe zarodki i te we mnie prawdopodobnie przestały się rozwijać podejrzewają winę plemników. U nas brak dzieci leży po stronie męża. Moje każde badanie zlecane ma wynik prawidłowy w normie dlatego też wierzyłam że jak już zapłodnią dobrym, przebadanym nasieniem to będzie dobrze :/

O to szybko dostaliście zielone światło. Ale jak się dobrze czujesz, to nie ma na co czekać. Nam pewnie powie podobnie, bo u nas problem z nasieniem, ale i ja zaczynam się powoli sypać.
    Kiedyś myślałam, że in vitro to taki pewniak. Robisz i masz to o czym marzysz. Ale im dłużej śledzę to forum i odczuwam na własnej skórze, tym bardziej zaczynam w to wątpić, że kiedyś się uda...

Witaj Smerfelinka.

• zuzelka Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abi2017 wrote:
    Jak szybko dostałyście okres po punkcji? Ja mam dzisiaj 18 dc a w poniedziałek miałam punkcje.

Ja dostałam okres 17dc późnym wieczorem z tym że w ogóle nie skojarzyłam tego z okresem. Myślałam że może jakaś ranka po punkcji puściła. Ale na drugi dzień czyli 18dc obudziłam się cała "zalana". Punkcje miałam 13dc.

!p19u9jcgfrffjdsk.png!

6 IUI - :(
    20.09.2018 criotransfer 3AA- 9dpt beta 9.61, 11dpt beta 1.89 :(
    12.02.2019 criotransfer 3AB - 8dpt beta <1,2 :(
    10.04 criotransfer 3CC - 8dpt beta < 1,2 :(
    Nie mam więcej zarodków.....
    03.02.2020 - dostaliśmy się do dofinansowania ivf
    03.2020 - start drugiej procedury ?

lewy jajowód niedrożny
    Hashimoto
    mutacja MTHFR i PAI-1
    KIR Bx
  • zuzelka Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfelinka wrote:
    Hej,
    jestem nowa w Waszym wątku, więc na wstępie chciałam się przywitać ;) Startowaliśmy z Mężem w Salve do Łódzkiego programu, ale wciąż nikt nie dał nam znać, czy się dostaliśmy... Może to oznacza, że nic z tego, nie wiem. Podjęliśmy więc decyzję, że jeśli się nie dostaniemy, to robimy komercyjnie jeszcze w tym roku i dlatego do Was piszę. Wiem, że na stronie jest cennik, ale chciałam się zorientować, jak to wychodzi całościowo. Myślimy o ICSI z tym ich pakietem premium. Nie mam jednak pojęcia, jak droga jest stymulacja i pozostałe "ukryte" koszty. No i pewnie dodatkowe badania... Czy któraś z Was dziewczyny mogłaby mi podać, oczywiście orientacyjną, kwotę jak to wychodzi za wszystko? Od startu, do końca procedury? Chodzi o to, byśmy wiedzieli na kwotę jakiego rzędu się szykować. Czy w 10 tys. jest szansa się zamknąć? Czy będzie sporo więcej? I czy płaci się za całość na starcie? A jak nie to jak mniej więcej rozkładają się koszty? Bardzo proszę o pomoc, bo próbowałam przeszukać wątek, ale po kilkudziesięciu stronach poległam ;)

Trzymam kciuki za każdą z Was i liczę na to, że przyjmiecie mnie do swojego grona, bo mam nadzieję, że wkrótce machina ruszy :)

Do programu miejskiego czy wojewódzkiego?
    Koszty mniej więcej tak jak mówią dziewczyny. Zależy to też od tego czy jakieś leki należą Ci się że zniżką bo różnica np Gonalu że zniżka a bez to ponad 1000zl...
    Badań też jest trochę ale na szczęście rozkłada się to w czasie.
    Nigdy nie "szastałam" kasą tak jak teraz :)

!p19u9jcgfrffjdsk.png!

lewy jajowód niedrożny
    Hashimoto
    mutacja MTHFR i PAI-1
    KIR Bx
  • zuzelka Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    freta wrote:
    O to szybko dostaliście zielone światło. Ale jak się dobrze czujesz, to nie ma na co czekać. Nam pewnie powie podobnie, bo u nas problem z nasieniem, ale i ja zaczynam się powoli sypać.
    Kiedyś myślałam, że in vitro to taki pewniak. Robisz i masz to o czym marzysz. Ale im dłużej śledzę to forum i odczuwam na własnej skórze, tym bardziej zaczynam w to wątpić, że kiedyś się uda...

Witaj Smerfelinka.

Ehh... Mam takie same odczucia...

!p19u9jcgfrffjdsk.png!

lewy jajowód niedrożny
    Hashimoto
    mutacja MTHFR i PAI-1
    KIR Bx
  • Smerfelinka Autorytet

Wysłany: 22 września 2018, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martuska09 wrote:
    Koszty się trochę rozkładają bo jakieś badania musisz zrobić przed stymulacja później stymulacja leki jakieś badania krwi do punkcji i transfer myślę że z mrozeniem zarodkow ok 12tys nam wyszło z lekami do transferu licząc no i wizyty
    Ja anka wrote:
    Dokładnie, nam też ok 12 tys.wyszlo. Od pierwszej wizyt, poprzez badania,punkcje,transfer. U nas to trwało 3 mce.

Dziękuję! Przynajmniej już wiemy, że musimy jeszcze trochę zacisnąć pasa...

freta wrote:
    Witaj Smerfelinka.

Cześć Freta!

zuzelka wrote:
    Do programu miejskiego czy wojewódzkiego?
    Koszty mniej więcej tak jak mówią dziewczyny. Zależy to też od tego czy jakieś leki należą Ci się że zniżką bo różnica np Gonalu że zniżka a bez to ponad 1000zl...
    Badań też jest trochę ale na szczęście rozkłada się to w czasie.
    Nigdy nie "szastałam" kasą tak jak teraz :)

Do miejskiego. Tylko nikt się póki co do nas nie odezwał i w związku z tym nie wiem, czy mamy dalej czekać, czy nic z tego.
    A od czego zależałaby zniżka na leki? Skoro na jednym tylko leku jest 1 tys. zł różnicy, to wolałabym mieć tę zniżkę. Pytanie, czy w naszym przypadku będzie to możliwe.

Jestem kompletnie zielona w tym temacie. Wiem tyle, co w cenniku... Więc bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi :) I z góry przepraszam za kolejne głupie pytania, które pewnie się pojawią ;)

👩36 lat 🧑39 lat

14.09.2024 - transfer blastocysty ❄️
    9 dtp - beta 32 mIU/ml
    11 dpt - beta 75 mIU/ml
    13 dpt - beta 225 mIU/ml
    16 dpt - beta 1028 mIU/ml
    18 dpt - beta 1804 mIU/ml
    20 dpt - beta 2872 mIU/ml
    24 dpt - pęcherzyk 0,94 cm
    14.10 - pusty pęcherzyk 💔

kwalifikacja z MZ - 10.06

21.08.2023 - transfer blastocysty 3AA ❄️ 💔

lipiec 2023 - transfer odwołany - za niski progesteron 😞

luty 2023 - poronienie naturalnej ciąży

22.07.2019 - urodził się Leon <3
    13.11.2018 - transfer blastocysty 4AA
    październik 2018 - Salve - ivf
    sierpień 2018 - histeroskopia ok
    kwiecień 2017 - hsg ok
    starania od 2014
  • freta Autorytet

Wysłany: 22 września 2018, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfelinka wrote:
    Do miejskiego. Tylko nikt się póki co do nas nie odezwał i w związku z tym nie wiem, czy mamy dalej czekać, czy nic z tego.
    A od czego zależałaby zniżka na leki? Skoro na jednym tylko leku jest 1 tys. zł różnicy, to wolałabym mieć tę zniżkę. Pytanie, czy w naszym przypadku będzie to możliwe.

Jestem kompletnie zielona w tym temacie. Wiem tyle, co w cenniku... Więc bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi :) I z góry przepraszam za kolejne głupie pytania, które pewnie się pojawią ;)

Smerfelinka to dzwoń jak najszybciej. Może jeszcze nie wszystko stracone.
    Refundują leki :
    - do trzech prób
    - AMH powyżej 0,5
    - FSH do 15

Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Smerfelinka lubi tę wiadomość

• Ja anka Autorytet

Wysłany: 22 września 2018, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    freta wrote:
    Smerfelinka to dzwoń jak najszybciej. Może jeszcze nie wszystko stracone.
    Refundują leki :
    - do trzech prób
    - AMH powyżej 0,5
    - FSH do 15

Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Pracuje w farmacji i znam ustawę o refundacji leków. W ustawie jest napisane, że Amh powyżej 0,7 LUB fsh poniżej 15 i jeszcze coś, ale to Wam wrzucę. Celowo napisałam LUB drukowanymi, ponieważ lekarze w Salve wykluczają refundację w przypadku np. AMH poniżej 0,7 i FSH poniżej 15. Według ustawy w której jest napisane LUB a nie I jeden z tych warunków musi być spełniony. Puki Amh obecnie wychodzi mi ciut powyżej 0,7 to się nie odzywam u nich w tej kwestii. Ale jeśli mi spadnie, a FSH będzie poniżej 15 to będę się wyklocac o refundację. Jeśli mi odmowia to poproszę o takie info na piśmie i pójdę do NFZ z tym pismem. Jednak mam nadzieję że nie będzie to koniecznie bo w poniedziałek testuje...

33 lata, amh 0,6; 2 inseminacje, 3 IV, 5 transferow, za każdym Razem Beta nie drgnela.

Szczepienia limfocytami.

11.2020 Kriobank. Zgłosiliśmy się po ostatni zarodek). Dr zaproponowala lekka stymulacje letrozolem. Trzy blastocysty. Jedna podana (szósty transfer) - 14.12.2020. - jest ❤️.
    Cykl przed udanym transferem prograf. Później encortolon, accofil, atosiban, intralipid, fraxiparine, acard.

• Ja anka Autorytet

Wysłany: 22 września 2018, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podaję link do info o refundacji:

www.bartoszmowi.pl/phx_preparat/11527

Nie sugerujcie się dopłata i cena bo są różne dawki, ale jest info jakie są wskazania do refundacji.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2018, 14:42

Szczepienia limfocytami.

• Bella93 Autorytet

Wysłany: 22 września 2018, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja anka wrote:
    Pracuje w farmacji i znam ustawę o refundacji leków. W ustawie jest napisane, że Amh powyżej 0,7 LUB fsh poniżej 15 i jeszcze coś, ale to Wam wrzucę. Celowo napisałam LUB drukowanymi, ponieważ lekarze w Salve wykluczają refundację w przypadku np. AMH poniżej 0,7 i FSH poniżej 15. Według ustawy w której jest napisane LUB a nie I jeden z tych warunków musi być spełniony. Puki Amh obecnie wychodzi mi ciut powyżej 0,7 to się nie odzywam u nich w tej kwestii. Ale jeśli mi spadnie, a FSH będzie poniżej 15 to będę się wyklocac o refundację. Jeśli mi odmowia to poproszę o takie info na piśmie i pójdę do NFZ z tym pismem. Jednak mam nadzieję że nie będzie to koniecznie bo w poniedziałek testuje...
    Jeszcze wiek ponizej 40r.z., brak poronien nawykowych z tym samym partnerem

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤
    Matylda 🩷11.08.2022
  • Ja anka Autorytet

Wysłany: 22 września 2018, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    Jeszcze wiek ponizej 40r.z., brak poronien nawykowych z tym samym partnerem

Dokładnie tak, tylko najbardziej chciałam zwrócić Wam uwagę na AMH lub FSH. Dla mnie to ważne, mogę mieć niskie AMH, ponieważ miałam usuwane ściany torbieli na jajnikach. Uważam, że należy mi się refundacja
    Chociaż wiecie. Ustawa swoje, lekarz swoje.

Szczepienia limfocytami.

• Bella93 Autorytet

Wysłany: 22 września 2018, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja anka wrote:
    Dokładnie tak, tylko najbardziej chciałam zwrócić Wam uwagę na AMH lub FSH. Dla mnie to ważne, mogę mieć niskie AMH, ponieważ miałam usuwane ściany torbieli na jajnikach. Uważam, że należy mi się refundacja
    Chociaż wiecie. Ustawa swoje, lekarz swoje.
    Mozesz za wczasu napisac maila do NFZ, na odp czeka sie do 30dni, a bedziesz miec na pismie ze masz racje.

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤
    Matylda 🩷11.08.2022
‹‹ 226 227 228 229 230 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ