Forum Starając się z pomocą medyczną Salve Medica Łódź
Odpowiedz

Salve Medica Łódź

Oceń ten wątek:
  • freta Autorytet
    Postów: 369 215

    Wysłany: 13 marca 2019, 16:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Już jestem w domu- odpoczywam. Dzięki za kciuki.

    Mam mieszane odczucia.
    Z 9 pęcherzyków było 6 komórek, ale tylko 4 się nadają. Plus poprosiliśmy o odmrożenie 2 naszych ostatnich komórek, które zostały z pierwszej punkcji.
    Jestem trochę zawiedziona, bo myślałam, że będzie lepiej, ale może coś z tego będzie.

    Stymulacja była taka sama jak pierwsza. Tym razem kilka dni krótsza od pierwszej, byłam zdrowa (wcześniej brałam antybiotyk w trakcie na gronkowca w gardle), miałam dorzucony Androtop, DHEA, Q10, ćwiczyłam jogę, piłam codziennie miksturę (kurkuma,cynamon,goździki,pieprz,imbir), dobrze znosiłam zastrzyki i wyszła dupa...

    Niusia powinnaś dostać skierowanie na histero (na nfz) od gina z salve.

  • Niusja Autorytet
    Postów: 632 313

    Wysłany: 13 marca 2019, 16:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    freta wrote:
    Cześć dziewczyny. Już jestem w domu- odpoczywam. Dzięki za kciuki.

    Mam mieszane odczucia.
    Z 9 pęcherzyków było 6 komórek, ale tylko 4 się nadają. Plus poprosiliśmy o odmrożenie 2 naszych ostatnich komórek, które zostały z pierwszej punkcji.
    Jestem trochę zawiedziona, bo myślałam, że będzie lepiej, ale może coś z tego będzie.

    Stymulacja była taka sama jak pierwsza. Tym razem kilka dni krótsza od pierwszej, byłam zdrowa (wcześniej brałam antybiotyk w trakcie na gronkowca w gardle), miałam dorzucony Androtop, DHEA, Q10, ćwiczyłam jogę, piłam codziennie miksturę (kurkuma,cynamon,goździki,pieprz,imbir), dobrze znosiłam zastrzyki i wyszła dupa...

    Niusia powinnaś dostać skierowanie na histero (na nfz) od gina z salve.

    Dzięki poproszę Kłosińskiego, zobaczymy, co powie...
    Trzymam nadal kciuki. Będziesz miała teraz transfer?

    Ja 34 lata, M 37 lat (starania od 2016)
    Salve Medica Łódź 2017
    HSG (drożne) XI 2017
    Nasienie super
    Nieregularne i długie cykle + io + nadciśnienie
    29.03.2018 punkcja (2x4AA i 1x3AB)
    03.04.2018 transfer - 8 tydzień (*)
    15.10.2018 ct - 7 tydzień (*)
    03.02.2020 ct - <0,2
    Immunologia: KIR BX i brak 3.
    MTHFR 1298A-C hetero, PAI-1 4G homo, NK 12%
    Histerioskopia 2020
  • freta Autorytet
    Postów: 369 215

    Wysłany: 13 marca 2019, 17:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie będę miała transferu. Mam problemy z endometrium. W przyszłym tyg. mam histeroskopię.

  • Maja25 Autorytet
    Postów: 1428 706

    Wysłany: 13 marca 2019, 18:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    freta wrote:
    Nie będę miała transferu. Mam problemy z endometrium. W przyszłym tyg. mam histeroskopię.
    Trzymam kciuki by było 6 szt.
    Do którego lekarza chodzisz?
    Ja się tak zastanawiam też co z moim endo będzie...

    Starania od 2016 - poronienie 04.2016,
    laparoskopia 12.2017
    Leczenie w Salve Medica Łódź
    10.2018 dr Kłosiński
    Niskie AMH
    (09.18 -0,12)
    (11.2018 -0,45)
    Ja r. 77(42 lata)zdrowa
    Mąż r.76(43 lata) zdrowy
    Czekamy na pierwsze in vitro na własnych komórkach...
    11.03 punkcja 2 komórki zamrozone
    2 stymulację przerwane
    Podchodzimy do tra sferu z 2 komorkami😐
    01.02.20 transfer jedynego zarodka 4a 😢 the end of Dreams on jour own cells...
  • freta Autorytet
    Postów: 369 215

    Wysłany: 13 marca 2019, 18:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maja25 wrote:
    Trzymam kciuki by było 6 szt.
    Do którego lekarza chodzisz?
    Ja się tak zastanawiam też co z moim endo będzie...

    Do dr Stefanowicz.

  • Abi2017 Autorytet
    Postów: 632 248

    Wysłany: 13 marca 2019, 18:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    freta wrote:
    Cześć dziewczyny. Już jestem w domu- odpoczywam. Dzięki za kciuki.

    Mam mieszane odczucia.
    Z 9 pęcherzyków było 6 komórek, ale tylko 4 się nadają. Plus poprosiliśmy o odmrożenie 2 naszych ostatnich komórek, które zostały z pierwszej punkcji.
    Jestem trochę zawiedziona, bo myślałam, że będzie lepiej, ale może coś z tego będzie.

    Stymulacja była taka sama jak pierwsza. Tym razem kilka dni krótsza od pierwszej, byłam zdrowa (wcześniej brałam antybiotyk w trakcie na gronkowca w gardle), miałam dorzucony Androtop, DHEA, Q10, ćwiczyłam jogę, piłam codziennie miksturę (kurkuma,cynamon,goździki,pieprz,imbir), dobrze znosiłam zastrzyki i wyszła dupa...

    Niusia powinnaś dostać skierowanie na histero (na nfz) od gina z salve.

    Freta trzymam kciuki za 6 szt. nie przejmuj sie nieraz tak jest najwazniejsze zeby byly to te zdrowe embriony i zeby bylo zagniezdzenie. Nie zawsze ilosc to jakosc. Tutaj nigdy nie wiadomo wystarczy ten jeden dobry.
    Co do endometrium to moze teraz cos sie zadzialo hormonalnie ja mam zazwyczaj dobre endometrium ale kilka miesiecy po poronieniu mialam problemy i one przeszly znow wszystko wrocilo do normy.

    Laparoskopia usunięcie torbieli 2015
    Starania od 2016
    Ciąża naturalna obumarła 21.06.2017 - Aniołek 10 tc brak akcji serduszka
    Start IVF - Punkcja wrzesień 2018
    Trzy transfery nieudane :(
    KIR Bx brak 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1
    Podwyższone lekko Anty-TPO
  • Niusja Autorytet
    Postów: 632 313

    Wysłany: 13 marca 2019, 23:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    freta wrote:
    Nie będę miała transferu. Mam problemy z endometrium. W przyszłym tyg. mam histeroskopię.

    Dziewczyny mają rację. Nie zamartwiaj się na zapas. U mnie też miała być nieciekawa sytuacja, mało komórek, a w końcu wyszło względnie. Kłosiński mi powiedział , że nie liczy się ilość tylko jakość. I wyszło na jego 😊 Z endometrium tez były problemy, bo za szybko rosło, a i tak zarodek się zagniezdzil...musimy uzbroić się w cierpliwość i wiarę. Trzymam kciuki

    Abi2017 lubi tę wiadomość

    Ja 34 lata, M 37 lat (starania od 2016)
    Salve Medica Łódź 2017
    HSG (drożne) XI 2017
    Nasienie super
    Nieregularne i długie cykle + io + nadciśnienie
    29.03.2018 punkcja (2x4AA i 1x3AB)
    03.04.2018 transfer - 8 tydzień (*)
    15.10.2018 ct - 7 tydzień (*)
    03.02.2020 ct - <0,2
    Immunologia: KIR BX i brak 3.
    MTHFR 1298A-C hetero, PAI-1 4G homo, NK 12%
    Histerioskopia 2020
  • Maja25 Autorytet
    Postów: 1428 706

    Wysłany: 14 marca 2019, 07:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niusja wrote:
    Dziewczyny mają rację. Nie zamartwiaj się na zapas. U mnie też miała być nieciekawa sytuacja, mało komórek, a w końcu wyszło względnie. Kłosiński mi powiedział , że nie liczy się ilość tylko jakość. I wyszło na jego 😊 Z endometrium tez były problemy, bo za szybko rosło, a i tak zarodek się zagniezdzil...musimy uzbroić się w cierpliwość i wiarę. Trzymam kciuki
    Dokladnie mi powiedział to samo nie ilość tylko jakość i mam nadzieję, że też się nie myli:)

    Niusja, Abi2017 lubią tę wiadomość

    Starania od 2016 - poronienie 04.2016,
    laparoskopia 12.2017
    Leczenie w Salve Medica Łódź
    10.2018 dr Kłosiński
    Niskie AMH
    (09.18 -0,12)
    (11.2018 -0,45)
    Ja r. 77(42 lata)zdrowa
    Mąż r.76(43 lata) zdrowy
    Czekamy na pierwsze in vitro na własnych komórkach...
    11.03 punkcja 2 komórki zamrozone
    2 stymulację przerwane
    Podchodzimy do tra sferu z 2 komorkami😐
    01.02.20 transfer jedynego zarodka 4a 😢 the end of Dreams on jour own cells...
  • MAALINKAA Ekspertka
    Postów: 135 168

    Wysłany: 14 marca 2019, 08:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Mam pytanko czy wykupowaliscie pakiet USŁUGI PREMIUM do in vitro bo nam tak doktor doradził a wskład tego pakietu wchodzi monitorowanie zarodków, zwiększenie zagnieżdżenia zarodka i nacięcie otoczki. To tak sumując in vitro ICSI+ usługi premium to zapłacimy 6400zł .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2019, 08:35

    Maja25 lubi tę wiadomość

    MALINKA
    39 lat
    AMH-0,680
    Punkcja 15.03.2019
    Transfer 18.03.2019
    2 zarodków 3 dniowy
    9dpt-beta 0,380 mIU/ml
    14dpt-beta <0,100mIU/ml
  • Abi2017 Autorytet
    Postów: 632 248

    Wysłany: 14 marca 2019, 11:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MAALINKAA wrote:
    Witam. Mam pytanko czy wykupowaliscie pakiet USŁUGI PREMIUM do in vitro bo nam tak doktor doradził a wskład tego pakietu wchodzi monitorowanie zarodków, zwiększenie zagnieżdżenia zarodka i nacięcie otoczki. To tak sumując in vitro ICSI+ usługi premium to zapłacimy 6400zł .

    My mielismy uslugi premium tak tez nam doradzali

    MAALINKAA lubi tę wiadomość

    Laparoskopia usunięcie torbieli 2015
    Starania od 2016
    Ciąża naturalna obumarła 21.06.2017 - Aniołek 10 tc brak akcji serduszka
    Start IVF - Punkcja wrzesień 2018
    Trzy transfery nieudane :(
    KIR Bx brak 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1
    Podwyższone lekko Anty-TPO
  • anulka-b5 Autorytet
    Postów: 824 243

    Wysłany: 14 marca 2019, 14:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MAALINKAA wrote:
    Witam. Mam pytanko czy wykupowaliscie pakiet USŁUGI PREMIUM do in vitro bo nam tak doktor doradził a wskład tego pakietu wchodzi monitorowanie zarodków, zwiększenie zagnieżdżenia zarodka i nacięcie otoczki. To tak sumując in vitro ICSI+ usługi premium to zapłacimy 6400zł .
    Tak my dokupowalismy wariant Premium i bez Transferu wyszło nam 4900 plus 1292 za mrożenie i przechowywanie.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2019, 15:59

    MAALINKAA lubi tę wiadomość

    anulka
    34 lata
    2017 AMH 3.5
    Słabe nasienie
    09.2017 Start ICSI w Salve
    03.2018 usunięcie torbieli
    05.2018 ICSI
    06.2018 I transfer 4AA udany 8tc:(
    11.2018 II Transfer 3AB
    04.12.2018 BETA HCG 260 6 tc:(
    03.06.2019 III Transfer 3AB z Accofilem Beta nie drgneła:(

    2019 AMH 2.42
    Sierpień 2019 drugie ICSI
    18 komorek - uzyskano 5 blastocyst (3AB, 2x4AA, 2x2BB)
    12 sierpień 2019 I transfer 3AB - beta nie drgnela:(

    Halotyp BX
    Brak ważnych KIR: 2DL5A, 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1, 3DP1
    NK 12%
  • zuzelka Autorytet
    Postów: 721 145

    Wysłany: 14 marca 2019, 20:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w styczniu wynik tsh miałam 1.7 a ft4 0.85. Dr endokrynolog zmieniła mi dawkę leku z 12,5mg na 25mg. Zrobiłam badanie po 6 tyg i tsh 0,2 ft4 0,93 Ft3 2.69. Konwersja ft4 do Ft3 wychodzi mi do bani, tsh poniżej normy... Wracam do dawki 12,5 ale zastanawia mnie czy i tak ft4 nie będzie za niskie... W kwietniu zabieram ostatni zarodek i nie chce tego spieprzyc przez tarczyce... Jakieś rady? Macie doświadczenie jeżeli chodzi o ft4 podczas starań?

    !p19u9jcgfrffjdsk.png!

    6 IUI - :(
    20.09.2018 criotransfer 3AA- 9dpt beta 9.61, 11dpt beta 1.89 :(
    12.02.2019 criotransfer 3AB - 8dpt beta <1,2 :(
    10.04 criotransfer 3CC - 8dpt beta < 1,2 :(
    Nie mam więcej zarodków.....
    03.02.2020 - dostaliśmy się do dofinansowania ivf
    03.2020 - start drugiej procedury ?

    lewy jajowód niedrożny
    Hashimoto
    mutacja MTHFR i PAI-1
    KIR Bx
  • Bella93 Autorytet
    Postów: 10169 6220

    Wysłany: 14 marca 2019, 20:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuzelka wrote:
    Dziewczyny w styczniu wynik tsh miałam 1.7 a ft4 0.85. Dr endokrynolog zmieniła mi dawkę leku z 12,5mg na 25mg. Zrobiłam badanie po 6 tyg i tsh 0,2 ft4 0,93 Ft3 2.69. Konwersja ft4 do Ft3 wychodzi mi do bani, tsh poniżej normy... Wracam do dawki 12,5 ale zastanawia mnie czy i tak ft4 nie będzie za niskie... W kwietniu zabieram ostatni zarodek i nie chce tego spieprzyc przez tarczyce... Jakieś rady? Macie doświadczenie jeżeli chodzi o ft4 podczas starań?
    Moze 4x12,5 i 3x25mg?

    Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤
  • zuzelka Autorytet
    Postów: 721 145

    Wysłany: 14 marca 2019, 20:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    Moze 4x12,5 i 3x25mg?

    Też o tym myślałam żeby pomieszać. Wszyscy mówią tylko o tsh a podobno ważniejsze jest ft4...

    !p19u9jcgfrffjdsk.png!

    6 IUI - :(
    20.09.2018 criotransfer 3AA- 9dpt beta 9.61, 11dpt beta 1.89 :(
    12.02.2019 criotransfer 3AB - 8dpt beta <1,2 :(
    10.04 criotransfer 3CC - 8dpt beta < 1,2 :(
    Nie mam więcej zarodków.....
    03.02.2020 - dostaliśmy się do dofinansowania ivf
    03.2020 - start drugiej procedury ?

    lewy jajowód niedrożny
    Hashimoto
    mutacja MTHFR i PAI-1
    KIR Bx
  • babyhope Przyjaciółka
    Postów: 84 24

    Wysłany: 15 marca 2019, 08:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abi2017 wrote:
    Wlasnie dr. Kokoszko nie mogla mi powiedziec ile to kosztuje tylko ze najlepiej robic to na grupie embrionow ale teraz widze ze to strasznie duzy koszt raczej sie nie zdecydujemy.
    Wiem tylko ze niektore kliniki za granica bez tego nie robia in vitro ale koszt powala :(

    The podstawowe badania genetyczne są na zasadzie przesiewowych. Nie weryfikują zbyt wielu wad. Robi się je faktycznie na embrionach. Nie sądzę aby mogły wnieść zbyt wiele. Chyba, że np. bardzo boisz się przekazania tych najbardziej popularnych wad, takich jak Zespół Downa. Badanie to może Ci powiedzieć czy jest odpowiednia liczba chromosomów i czy któryś z nich nie przestał się rozwijać (ale o ile się orientuję, to i tak nie badają ich zbyt wiele). Genetyka to studnia bez dna. A prawdopodobieństwo urodzenia dziecka z wada genetyczną jest prawie taka sama u kobiet, które zrobiły to badanie i u tych które na to się nie zdecydowały (oczywiście mówię o fazie embrionalnej). W różnych klinikach ceny są przeróżne. Musiałabyś sprawdzić. Ograniczają też ilość zbadanych embrionów (chyba pierwszy limit jest do 5). Ale ja już dawno przestałam się tym interesować, więc nie wiem jak ceny i warunki wyglądają obecnie.

    Leiden czynnika V, MTHFR
    ICSI w Salve:
    13.11.2018 4AA :(
    08.02.2019 4AA :(
  • Bella93 Autorytet
    Postów: 10169 6220

    Wysłany: 15 marca 2019, 10:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babyhope, badania genetyczne zarodkow moga cos wniesc np przy poronieniach, bo z gory wyklucza sie zarodki nieprawidlowe.
    Nie ma takiego badania, ktore by wykluczylo wszystkie choroby genetyczne ani na embrionach ani po urodzeniu.
    Skracają czas staran, pozwalaja uniknac przykrych doswiadczen (poronienia badz wielokrotne niepowodzenia transferów).
    Oczywiście zdrowy zarodek nie gwaratuje zdrowego dziecka, bo istnieje multum chorob nie zwiazanych z kariotypem (np. jak u naszego malucha - zespol wad klatki piersiowej i jamy brzusznej).
    Ograniczen liczbowych nie ma.
    My sie zdecydowalismy na badania, choc nie sa one doskonale, a zarodek teoretycznie moze sie sam naprawic, ale podejmuje to ryzyko i jestem swiadoma, ze przy wykluczaniu nieprawidłowych zarodkow, moze odpasc tez taki, ktory dalby zdrowe dziecko (mozaika np).

    Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤
  • glittergold Autorytet
    Postów: 592 440

    Wysłany: 15 marca 2019, 23:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, oto i ja po dzisiejszej wizycie, oficjalnie na ścieżce in vitro.
    Zaczynam od przyszłego tygodnia jak tylko dostanę okres i zielone światło po zbadaniu fsh, lh, prog i E2 (czymkolwiek jest).
    Wykupiłam leki: gonal, mensinorm, latrazol, encorton. Poza tym acard, Siofor na insulioopornosc i euthyrox na tarczyce.
    Czuje delikatne podniecenie ze to już a z drugiej strony boje się hiperstymulacji. Idę protokołem krótkim, wszystko dzieje się szybko i chciałabym żeby tak zostało, bez odroczonego transferu.
    Moje amh to 1,7. Niby w normie ale chyba mało jak na 29 lat. Ciekawe ile pęcherzyków się pojawi. Wszystko jest dla mnie takie nowe, ze aż nie mogę się doczekać co i jak.

    Maja25, Niusja, Abi2017 lubią tę wiadomość

    dqpr9vvjyz29b92v.png
  • Justyna_83 Ekspertka
    Postów: 212 80

    Wysłany: 16 marca 2019, 00:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś dostałam ostatni wynik amh i jutro jak Stefanowicz ma dyżur podrzucę do salve ale tym razem w innych jednostkach 22,490 pmol/l w necie znalazłam przelicznik z pmol/l na ng/ml i wyszło 2,249 ale na końcu ng/l bez m 😆 mam nadzieję że dobrze sprawdziłam jeżeli tak jest jestem spokojniejsza bo 2017 moje amh było 3,6 w czerwcu tamtego roku 2,5 a teraz po 9 miesiącach 2,249 czy któraś z Was z forum planuje w maju transfer? Bo mnie tak wyjdzie na początku a zawsze to jakieś wsparcie 😁😉. Poprzednie dwie stymulacje przechodziłam wzorcowo więc liczę że i ta taka będzie.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2019, 01:09

  • podczytuje Przyjaciółka
    Postów: 216 47

    Wysłany: 16 marca 2019, 08:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, które składały wniosek o dofinansowanie ivf dla mieszkańców Łodzi ile czekałyscie na decyzję?
    Mam jeszcze jeden dylemat, bo dzisiaj termin spodziewanej miesiączki ale narazie nie widać, więc mogę dostać po południu bądź w nocy więc nie wyrobię się na zrobienie badań w 1/2 dc bo w niedziele nie mam gdzie zrobić badań czy w 3 dc można zrobić?

  • Maja25 Autorytet
    Postów: 1428 706

    Wysłany: 16 marca 2019, 09:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    podczytuje wrote:
    Dziewczyny, które składały wniosek o dofinansowanie ivf dla mieszkańców Łodzi ile czekałyscie na decyzję?
    Mam jeszcze jeden dylemat, bo dzisiaj termin spodziewanej miesiączki ale narazie nie widać, więc mogę dostać po południu bądź w nocy więc nie wyrobię się na zrobienie badań w 1/2 dc bo w niedziele nie mam gdzie zrobić badań czy w 3 dc można zrobić?
    A jest dofinansowanie? Raczej wszystko idzie na CZMD...

    Starania od 2016 - poronienie 04.2016,
    laparoskopia 12.2017
    Leczenie w Salve Medica Łódź
    10.2018 dr Kłosiński
    Niskie AMH
    (09.18 -0,12)
    (11.2018 -0,45)
    Ja r. 77(42 lata)zdrowa
    Mąż r.76(43 lata) zdrowy
    Czekamy na pierwsze in vitro na własnych komórkach...
    11.03 punkcja 2 komórki zamrozone
    2 stymulację przerwane
    Podchodzimy do tra sferu z 2 komorkami😐
    01.02.20 transfer jedynego zarodka 4a 😢 the end of Dreams on jour own cells...
‹‹ 328 329 330 331 332 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak obliczyć dni płodne?

Czy starając się zajść w ciążę powinnaś wiedzieć kiedy występuje owulacja i kiedy są dni płodne? Czy nie wystarczy zadbać o to, żeby kochać się regularnie przez cały cykl i prędzej czy później i tak zajdziesz w ciążę? Nie zawsze. Każdego cyklu masz zaledwie 20% szans na zajście w ciążę, a pary z obniżoną płodnością mają ich dużo mniej. Warto wiedzieć jak obliczyć dni płodne i poznać wady i zalety każdej z metod.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego