X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Sięgając po pomoc psychologiczną..
Odpowiedz

Sięgając po pomoc psychologiczną..

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Krakowska Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2020, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pia88 wrote:
    Jaki to lek? Jesteś z Krakowa?

Tak. Lek to Lamitrin 100 mg. Prawdopodobnie w dniu transferu będę musiała odstawić i obawiam się tego momentu, ale dobro zarodka ważniejsze.

Immunologia. Drastycznie wysokie TNF.
    I-VII transferów - niskie bety lub bety zerowe.
    VIII transfer na immunoglobulinach. Wysokie bety od początku. Dziecko na świecie. Ciąża to matematyka.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2020, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakowsk, a to są leki na depresje?
    Bo czytam coś o padaczce.
    Jesteś pod opieką psychiatry?
    Czy bierzesz udział w jakiejś terapii?
    Trzymam kciuki za transfer!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2020, 07:33

• Krakowska Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2020, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pia88 wrote:
    Krakowsk, a to są leki na depresje?
    Bo czytam coś o padaczce.
    Jesteś pod opieką psychiatry?
    Czy bierzesz udział w jakiejś terapii?
    Trzymam kciuki za transfer!

Dużo leków przeciwpadaczkowych stosuje się również w depresji. Lamitrin jest stabilizatorem nastroju stosowanym w przypadku zaburzeń depresyjnych, jak również z tego co wiem jest też stosowany przy padaczkach.
    Jestem od dłuższego czasu pod opieką psychiatry (z innych powodów niż starania), nie mam terapii, choć powoli o niej też myślę. Dzięki za kciuki, obawiam się odstawienia leków .

Immunologia. Drastycznie wysokie TNF.
    I-VII transferów - niskie bety lub bety zerowe.
    VIII transfer na immunoglobulinach. Wysokie bety od początku. Dziecko na świecie. Ciąża to matematyka.
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2020, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja się zgłaszam.
    Po nieudanych próbach naturalnych i po jednej również nieudanej procedurze ivf postanowiłam pójść po pomoc do psychologa.
    Mam szczęście, że trafiłam na taką fajną babeczkę, przy której czuję się swobodnie. I terapia wywlekła takie rzeczy z mojej podświadomości, o których nie powiedziałabym, że są przeszkodą w zajściu w ciążę czy powodzeniu transferu..

Za kilka dni podchodzimy do drugiej procedury.
    Zupełnie z innym myśleniem.
    Przygotowana fizycznie i przede wszystkim psychicznie 💪

Mi także pomaga bardzo joga i medytacja, taka praca sama z sobą. Nauczyłam się znaleźć przynajmniej 30 min dziennie tylko dla siebie.
    Codziennie. To ważne dla mojej głowy, muszę mieć czas, zamykam się wtedy na chwilę i odcinam od całego świata. Potrafię spędzić sama ze sobą 15 min w totalnej ciszy, bez krążących myśli, tylko medytując. Wcześniej potrzebowałam pomocy w postaci kogoś, kto poprowadzi medytację, teraz robię to sama, w swoim wnętrzu. Polecam!

Pia88, Virginia lubią tę wiadomość

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2020, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Ula, bardzo dziękuję za Twój wpis i polecenie medytacji. Może ja też spróbuję?
    Czy dobrze widzę, że to walka o 3 dziecko?

Ulaa lubi tę wiadomość

• Ulaa Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2020, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pia88 wrote:
    Hej Ula, bardzo dziękuję za Twój wpis i polecenie medytacji. Może ja też spróbuję?
    Czy dobrze widzę, że to walka o 3 dziecko?

Tak, trzecie dziecko.
    Tylko, że sytuacja się na tyle komplikuje, że dwóch synów mam z poprzedniego związku, nie mieliśmy wtedy absolutnie żadnych problemów z poczęciem. Udało się naturalnie przy pierwszym podejściu - dwukrotnie..

Teraz już nie jest tak łatwo.. 😔
    Tym bardziej jest mi ciężko to znieść..

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2020, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulaa wrote:
    Tak, trzecie dziecko.
    Tylko, że sytuacja się na tyle komplikuje, że dwóch synów mam z poprzedniego związku, nie mieliśmy wtedy absolutnie żadnych problemów z poczęciem. Udało się naturalnie przy pierwszym podejściu - dwukrotnie..

Teraz już nie jest tak łatwo.. 😔
    Tym bardziej jest mi ciężko to znieść..

Rozumiem w pełni. Myślę, że Wasze dzieciątko pojawi się w najbardziej odpowiednim momencie.

• Karo00olcia32 Nowa

Wysłany: 12 stycznia 2022, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewe91 wrote:
    Myślę że to bardzo ważny temat. Ja decyzje o psychoterapii podjęłam we wrześniu ubiegłego roku po drugim nieudanym transferze. Byłam po prostu wrakiem człowieka z głęboką depresją maskowaną. Nienawidziałam siebie, swojego życia, a już przede wszystkim kobiet w ciąży. Terapia trwała do czerwca i uważam że to były najlepiej wydane pieniądze w moim życiu. Nie wiem w jakim stanie byłabym gdyby nie terapia. Zrozumiałam swoje potrzeby, przerobiłam swoje wielkie strachy, obawy i sytuacje z wcześniejszych etapów życia które okazuje się nadal odciskały na mnie piętno. Dzięki terapii dostrzegłam jak wiele mam choć wcześniej sprowadzałam to do niczego - tylko dlatego że nie mam dziecka. Polubiłam siebie, swoje życie. Dzisiaj wiem, że to, że nie mam dzieci nie jest moją porażką, słabością a po prostu niesprawiedliwością na którą ja nie mam wpływu. Mam plan na siebie i pomimo, że nadal walczę i marzę o dziecku to już potrafię wyobrazić sobie życie bez niego. Wiem, że też będzie wartościowe, bo tylko ja o tym decyduję:) Gdyby ktoś potrzebował namiarów na sprawdzoną psychoterapeutkę to służę pomocą na priv:)

• Karo00olcia32 Nowa

Wysłany: 12 stycznia 2022, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, mogę prosić o kontakt? Nie wiem jak wysłać wiadomość bo jestem nowa 🙈
    Wczoraj ginekolog zasugerował wizytę u psychologa z uwagi na problemy z zajściem w ciąże i szukam kogoś z polecenia, z góry dziękuje :)

• calistas Koleżanka

Wysłany: 27 marca 2022, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :),
    przygotowuję pracę badawczą w dziedzinie Psychologii. W badaniach skupiam się na tym, co wpływa na kondycję emocjonalną kobiet przystępujących do procedury in vitro, aby ustalić jak najbardziej efektywnie wspierać emocjonalnie grupę kobiet leczących się z powodu niepłodności. Twój udział w badaniu jest bardzo cenny, zarówno z perspektywy badawczej, jak i tej praktycznej. Dzięki Twojemu zaangażowaniu dowiem się, jak lepiej pomagać innym ludziom.
    Bardzo proszę o Twoją pomoc w tym badaniu.

https://forms.gle/quP93Gt7csuce1HU6

• sawak Koleżanka

Wysłany: 15 maja 2023, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zdecydowanie polecam. Niepłodność to ogromna, długotrwała samotność i z mojej perspektywy warto zorganizować sobie tyle pomocy ile tylko można. Zwłaszcza, że inni, mimo, że życzliwi nam ludzie, zwykle nie potrafią pomoc. Psychoterapia generalnie pomogła mi utrzymać się na powierzchni i nie porzucić leczenia, a konkretnie to np. zmienić sposoby radzenia sobie z życiowymi trudnościami, które dotąd stosowałam, a które nie działały, a wręcz przeszkadzały w radzeniu sobie z niepłodnością.
    https://psychiatra.edu.pl/blog - więcej na temat takiej pomocy znajdziesz na tym blogu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2023, 14:21

• silesia Debiutantka

Wysłany: 5 marca 2024, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomoc psychologiczna w przypadku bezpłodności obejmuje wsparcie emocjonalne, radzenie sobie ze stresem i kłopotami związanymi z leczeniem. Specjaliści pomagają parom radzić sobie z uczuciem straty, frustracją i niepewnością, prowadząc terapie indywidualne lub grupowe. Pomoc może także obejmować naukę technik relaksacyjnych, radzenie sobie z napięciem i depresją. Psychoterapia skupia się na budowaniu zdrowych strategii radzenia sobie, przygotowaniu do procedur medycznych i podejmowaniu decyzji dotyczących leczenia, zwiększając szanse na sukces oraz poprawiając jakość życia podczas trudnego procesu leczenia bezpłodności.

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ