X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Słabe komórki po punkcji
Odpowiedz

Słabe komórki po punkcji

Oceń ten wątek:
  • Kluska Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2022, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilka_34 wrote:
    Wiesz co nie wiem czy były niedojrzale, miałam info że były kiepskiej jakości i zdegenerowały. Tak milam krótki protokół (mensinorm 225, orgalutan). Teraz mam długi, zaczynam microgynom przez 4 tyg. Nie mam endometriozy. A jak sprawdzić środowisko? Milam biocenoza i była Ok. Partner badania w normie
    Opis że zdegenerowały wskazuje raczej że były dojrzałe ale nieprawidłowe i weszły w lizę.
    Środowisko macicy w kontekście zapalenia można ocenić przez biopsję endometrium i oznaczenie cd138 i poziomu komórek NK. Teoretycznie jakikolwiek stan zapalny w organiźmie np zębów, migdałów czy choroba autoimmunologiczna będą wpływać na jakość komórek.

age.png

Artvimed Kraków

5 dpt 🍀 12.42
    7 dpt 🍀 44.73
    9 dpt 🍀 100.2
    12 dpt 🍀 351.0
    14 dpt 🍀 630.3
    16 dpt 🍀1402.0
    19 dpt 💚 3088.0
    27 dpt mamy bijące ❤️

30.11.2022 zabraliśmy ❄️ do 🏡
    10.2022 mamy 4 zdrowe ❄️
    21.09.2022 mamy 5 ❄️ z pierwszego IVF

👱‍♀️87, 🧔 86

♀️Niepłodność jajowodowa: oba niedrożne

💊KIR BX (brakuje 2DS2, 2DS3, 2DS4 norm)-na razie nic z tym nie robimy
    💊Układ hetero w czynnik Leiden, R2 i MTHFR- metylowane witaminy i heparyna od transferu
    💊Wysokie NK maciczne- encorton
    💊Niewielkie zapalenie endometrium, przeleczone, brak biopsji kontrolnej

♂️Delikatnie obniżona morfologia ale fragmentacja, stres oksydacyjny i inne testy super.
  • anulla91 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2022, 07:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzyba wrote:
    Hej, przy dużej ilości niedojrzałych komórek to rzeczywiście może być problem albo leków a raczej ich dawek albo całego protokołu (pewnie miałaś krótki). Drugą opcją jest środowisko w miednicy mniejszej- infekcje, stany zapalne albo endometrioza. Raczej skłaniałbym się ku temu środowisku bo wskaźnik zapłodnień też nie wychodzi jakiś szałowy 4/7. Nasienie ok?

Nasienie też kiepskie, miałam długi protokół.

Anulaa
    Wiek 31 lat
    05.2022 - początek stymulacji in vitro
    06.2022 - punkcja
    1 zarodek
    08.2022 - transfer
    beta 7dpo - 46,5
    beta 9dpo 125
    13.04.2023 Kaja 💕
    04.2024 punkcja nr 2
    3 zdrowe zarodki ❄️❄️❄️
    06.2024 Transfer
    7dp beta 85,00
    9dp beta 205,5
  • Ilka_34 Koleżanka

Wysłany: 1 lipca 2022, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kluska wrote:
    Opis że zdegenerowały wskazuje raczej że były dojrzałe ale nieprawidłowe i weszły w lizę.
    Środowisko macicy w kontekście zapalenia można ocenić przez biopsję endometrium i oznaczenie cd138 i poziomu komórek NK. Teoretycznie jakikolwiek stan zapalny w organiźmie np zębów, migdałów czy choroba autoimmunologiczna będą wpływać na jakość komórek.

Lize?
    Czy biopsje endometrium mogę zrobić na NFZ? Żeby mam zdrowe, leczyłam tuż przed punkcji 4 żeby z próchnica. Immunologia nie badana u mnie.

• Ilka_34 Koleżanka

Wysłany: 1 lipca 2022, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kluska wrote:

Miałam robiona te nowa cytologię i biocenozę czy te badania cos by wykazały?

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2022, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilka_34 wrote:

Raczej takie badania pokażą stany przed nowotworowe (między innymi HPV), bakterie, grzyby i niektóre wirusy. Ale one nie pokażą nam środowiska, receptorowości i ogólnego stany zapalnego np. endometriozy. Do tego tego bardziej przydałaby się tak jak napisała Kluska biopsja endometrium, czy komórki NK

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2022, 13:17

• Kluska Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2022, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilka_34 wrote:
    Lize?
    Czy biopsje endometrium mogę zrobić na NFZ? Żeby mam zdrowe, leczyłam tuż przed punkcji 4 żeby z próchnica. Immunologia nie badana u mnie.

Liza to proces rozkładu komórki, taki który cały czas się dzieje w organizmie, jako sprzątanie komórek starych i chorych. Jak komórka czy zarodek wejdzie w ten proces to już nic się nie da z tym zrobić.

Nie mam pojęcia czy biopsję i oznaczenie markerów można zrobić na NFZ, ja się leczę prywatnie.
    Ilka_34 wrote:
    .

Nie, te badania pokazują co się dzieje w pochwie a biopsja endometrium to wycięcie kawałeczka macicy od środka i analiza tego wycinkanpos kątem markerów zapalenia. Ja miałam biocenozę, cytologię i ogólnie pakiet urogenitalny czysty (HPV, chlamydia, mycoplasma i ureaplasma) wizualnie endometrium w histeroskopii w porządku a biopsja wykazała zapalenie i nadmiarowe komórki NK.

age.png

Artvimed Kraków

5 dpt 🍀 12.42
    7 dpt 🍀 44.73
    9 dpt 🍀 100.2
    12 dpt 🍀 351.0
    14 dpt 🍀 630.3
    16 dpt 🍀1402.0
    19 dpt 💚 3088.0
    27 dpt mamy bijące ❤️

30.11.2022 zabraliśmy ❄️ do 🏡
    10.2022 mamy 4 zdrowe ❄️
    21.09.2022 mamy 5 ❄️ z pierwszego IVF

👱‍♀️87, 🧔 86

♀️Niepłodność jajowodowa: oba niedrożne

💊KIR BX (brakuje 2DS2, 2DS3, 2DS4 norm)-na razie nic z tym nie robimy
    💊Układ hetero w czynnik Leiden, R2 i MTHFR- metylowane witaminy i heparyna od transferu
    💊Wysokie NK maciczne- encorton
    💊Niewielkie zapalenie endometrium, przeleczone, brak biopsji kontrolnej

♂️Delikatnie obniżona morfologia ale fragmentacja, stres oksydacyjny i inne testy super.
  • Ilka_34 Koleżanka

Wysłany: 3 lipca 2022, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kluska wrote:
    Nie, te badania pokazują co się dzieje w pochwie a biopsja endometrium to wycięcie kawałeczka macicy od środka i analiza tego wycinkanpos kątem markerów zapalenia. Ja miałam biocenozę, cytologię i ogólnie pakiet urogenitalny czysty (HPV, chlamydia, mycoplasma i ureaplasma) wizualnie endometrium w histeroskopii w porządku a biopsja wykazała zapalenie i nadmiarowe komórki NK.
    Dziekuje

1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ