X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Słabe komórki po punkcji
Odpowiedz

Słabe komórki po punkcji

Oceń ten wątek:
  • Kluska Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2022, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilka_34 wrote:
    Wiesz co nie wiem czy były niedojrzale, miałam info że były kiepskiej jakości i zdegenerowały. Tak milam krótki protokół (mensinorm 225, orgalutan). Teraz mam długi, zaczynam microgynom przez 4 tyg. Nie mam endometriozy. A jak sprawdzić środowisko? Milam biocenoza i była Ok. Partner badania w normie
    Opis że zdegenerowały wskazuje raczej że były dojrzałe ale nieprawidłowe i weszły w lizę.
    Środowisko macicy w kontekście zapalenia można ocenić przez biopsję endometrium i oznaczenie cd138 i poziomu komórek NK. Teoretycznie jakikolwiek stan zapalny w organiźmie np zębów, migdałów czy choroba autoimmunologiczna będą wpływać na jakość komórek.

age.png

Artvimed Kraków

18.11.2024 transfer ❄️, biochem

30.11.2022 zabraliśmy ❄️ do 🏡, 07.2023 Z jest na świecie ❤️♀️

10.2022 mamy 4 zdrowe ❄️
    21.09.2022 mamy 5 ❄️ z pierwszego IVF

👱‍♀️87, 🧔 86

♀️Niepłodność jajowodowa: oba niedrożne

💊KIR BX (brakuje 2DS2, 2DS3, 2DS4 norm)-na razie nic z tym nie robimy
    💊Układ hetero w czynnik Leiden, R2 i MTHFR- metylowane witaminy i heparyna od transferu
    💊Wysokie NK maciczne- encorton
    💊Niewielkie zapalenie endometrium, przeleczone, brak biopsji kontrolnej

♂️Delikatnie obniżona morfologia ale fragmentacja, stres oksydacyjny i inne testy super.
  • anulla91 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2022, 07:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzyba wrote:
    Hej, przy dużej ilości niedojrzałych komórek to rzeczywiście może być problem albo leków a raczej ich dawek albo całego protokołu (pewnie miałaś krótki). Drugą opcją jest środowisko w miednicy mniejszej- infekcje, stany zapalne albo endometrioza. Raczej skłaniałbym się ku temu środowisku bo wskaźnik zapłodnień też nie wychodzi jakiś szałowy 4/7. Nasienie ok?

Nasienie też kiepskie, miałam długi protokół.

Anulaa
    Wiek 31 lat
    05.2022 - początek stymulacji in vitro
    06.2022 - punkcja
    1 zarodek
    08.2022 - transfer
    beta 7dpo - 46,5
    beta 9dpo 125
    13.04.2023 Kaja 💕
    04.2024 punkcja nr 2
    3 zdrowe zarodki ❄️❄️❄️
    06.2024 Transfer
    7dp beta 85,00
    9dp beta 205,5
  • Ilka_34 Koleżanka

Wysłany: 1 lipca 2022, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kluska wrote:
    Opis że zdegenerowały wskazuje raczej że były dojrzałe ale nieprawidłowe i weszły w lizę.
    Środowisko macicy w kontekście zapalenia można ocenić przez biopsję endometrium i oznaczenie cd138 i poziomu komórek NK. Teoretycznie jakikolwiek stan zapalny w organiźmie np zębów, migdałów czy choroba autoimmunologiczna będą wpływać na jakość komórek.

Lize?
    Czy biopsje endometrium mogę zrobić na NFZ? Żeby mam zdrowe, leczyłam tuż przed punkcji 4 żeby z próchnica. Immunologia nie badana u mnie.

• Ilka_34 Koleżanka

Wysłany: 1 lipca 2022, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kluska wrote:

Miałam robiona te nowa cytologię i biocenozę czy te badania cos by wykazały?

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2022, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilka_34 wrote:

Raczej takie badania pokażą stany przed nowotworowe (między innymi HPV), bakterie, grzyby i niektóre wirusy. Ale one nie pokażą nam środowiska, receptorowości i ogólnego stany zapalnego np. endometriozy. Do tego tego bardziej przydałaby się tak jak napisała Kluska biopsja endometrium, czy komórki NK

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2022, 13:17

• Kluska Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2022, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilka_34 wrote:
    Lize?
    Czy biopsje endometrium mogę zrobić na NFZ? Żeby mam zdrowe, leczyłam tuż przed punkcji 4 żeby z próchnica. Immunologia nie badana u mnie.

Liza to proces rozkładu komórki, taki który cały czas się dzieje w organizmie, jako sprzątanie komórek starych i chorych. Jak komórka czy zarodek wejdzie w ten proces to już nic się nie da z tym zrobić.

Nie mam pojęcia czy biopsję i oznaczenie markerów można zrobić na NFZ, ja się leczę prywatnie.
    Ilka_34 wrote:
    .

Nie, te badania pokazują co się dzieje w pochwie a biopsja endometrium to wycięcie kawałeczka macicy od środka i analiza tego wycinkanpos kątem markerów zapalenia. Ja miałam biocenozę, cytologię i ogólnie pakiet urogenitalny czysty (HPV, chlamydia, mycoplasma i ureaplasma) wizualnie endometrium w histeroskopii w porządku a biopsja wykazała zapalenie i nadmiarowe komórki NK.

age.png

Artvimed Kraków

18.11.2024 transfer ❄️, biochem

30.11.2022 zabraliśmy ❄️ do 🏡, 07.2023 Z jest na świecie ❤️♀️

10.2022 mamy 4 zdrowe ❄️
    21.09.2022 mamy 5 ❄️ z pierwszego IVF

👱‍♀️87, 🧔 86

♀️Niepłodność jajowodowa: oba niedrożne

💊KIR BX (brakuje 2DS2, 2DS3, 2DS4 norm)-na razie nic z tym nie robimy
    💊Układ hetero w czynnik Leiden, R2 i MTHFR- metylowane witaminy i heparyna od transferu
    💊Wysokie NK maciczne- encorton
    💊Niewielkie zapalenie endometrium, przeleczone, brak biopsji kontrolnej

♂️Delikatnie obniżona morfologia ale fragmentacja, stres oksydacyjny i inne testy super.
  • Ilka_34 Koleżanka

Wysłany: 3 lipca 2022, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kluska wrote:
    Nie, te badania pokazują co się dzieje w pochwie a biopsja endometrium to wycięcie kawałeczka macicy od środka i analiza tego wycinkanpos kątem markerów zapalenia. Ja miałam biocenozę, cytologię i ogólnie pakiet urogenitalny czysty (HPV, chlamydia, mycoplasma i ureaplasma) wizualnie endometrium w histeroskopii w porządku a biopsja wykazała zapalenie i nadmiarowe komórki NK.
    Dziekuje

1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ