Słabe komórki po punkcji
-
WIADOMOŚĆ
-
Ilka_34 wrote:Wiesz co nie wiem czy były niedojrzale, miałam info że były kiepskiej jakości i zdegenerowały. Tak milam krótki protokół (mensinorm 225, orgalutan). Teraz mam długi, zaczynam microgynom przez 4 tyg. Nie mam endometriozy. A jak sprawdzić środowisko? Milam biocenoza i była Ok. Partner badania w normie
Środowisko macicy w kontekście zapalenia można ocenić przez biopsję endometrium i oznaczenie cd138 i poziomu komórek NK. Teoretycznie jakikolwiek stan zapalny w organiźmie np zębów, migdałów czy choroba autoimmunologiczna będą wpływać na jakość komórek.
Artvimed Kraków
5 dpt 🍀 12.42
7 dpt 🍀 44.73
9 dpt 🍀 100.2
12 dpt 🍀 351.0
14 dpt 🍀 630.3
16 dpt 🍀1402.0
19 dpt 💚 3088.0
27 dpt mamy bijące ❤️
30.11.2022 zabraliśmy ❄️ do 🏡
10.2022 mamy 4 zdrowe ❄️
21.09.2022 mamy 5 ❄️ z pierwszego IVF
👱♀️87, 🧔 86
♀️Niepłodność jajowodowa: oba niedrożne
💊KIR BX (brakuje 2DS2, 2DS3, 2DS4 norm)-na razie nic z tym nie robimy
💊Układ hetero w czynnik Leiden, R2 i MTHFR- metylowane witaminy i heparyna od transferu
💊Wysokie NK maciczne- encorton
💊Niewielkie zapalenie endometrium, przeleczone, brak biopsji kontrolnej
♂️Delikatnie obniżona morfologia ale fragmentacja, stres oksydacyjny i inne testy super. -
Katarzyba wrote:Hej, przy dużej ilości niedojrzałych komórek to rzeczywiście może być problem albo leków a raczej ich dawek albo całego protokołu (pewnie miałaś krótki). Drugą opcją jest środowisko w miednicy mniejszej- infekcje, stany zapalne albo endometrioza. Raczej skłaniałbym się ku temu środowisku bo wskaźnik zapłodnień też nie wychodzi jakiś szałowy 4/7. Nasienie ok?
Nasienie też kiepskie, miałam długi protokół.
Anulaa
Wiek 31 lat
05.2022 - początek stymulacji in vitro
06.2022 - punkcja
1 zarodek
08.2022 - transfer
beta 7dpo - 46,5
beta 9dpo 125
13.04.2023 Kaja 💕
04.2024 punkcja nr 2
3 zdrowe zarodki ❄️❄️❄️
06.2024 Transfer
7dp beta 85,00
9dp beta 205,5 -
Kluska wrote:Opis że zdegenerowały wskazuje raczej że były dojrzałe ale nieprawidłowe i weszły w lizę.
Środowisko macicy w kontekście zapalenia można ocenić przez biopsję endometrium i oznaczenie cd138 i poziomu komórek NK. Teoretycznie jakikolwiek stan zapalny w organiźmie np zębów, migdałów czy choroba autoimmunologiczna będą wpływać na jakość komórek.
Lize?
Czy biopsje endometrium mogę zrobić na NFZ? Żeby mam zdrowe, leczyłam tuż przed punkcji 4 żeby z próchnica. Immunologia nie badana u mnie. -
Kluska wrote:Opis że zdegenerowały wskazuje raczej że były dojrzałe ale nieprawidłowe i weszły w lizę.
Miałam robiona te nowa cytologię i biocenozę czy te badania cos by wykazały? -
nick nieaktualnyIlka_34 wrote:Miałam robiona te nowa cytologię i biocenozę czy te badania cos by wykazały?
Raczej takie badania pokażą stany przed nowotworowe (między innymi HPV), bakterie, grzyby i niektóre wirusy. Ale one nie pokażą nam środowiska, receptorowości i ogólnego stany zapalnego np. endometriozy. Do tego tego bardziej przydałaby się tak jak napisała Kluska biopsja endometrium, czy komórki NKWiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2022, 13:17
-
Ilka_34 wrote:Lize?
Czy biopsje endometrium mogę zrobić na NFZ? Żeby mam zdrowe, leczyłam tuż przed punkcji 4 żeby z próchnica. Immunologia nie badana u mnie.
Liza to proces rozkładu komórki, taki który cały czas się dzieje w organizmie, jako sprzątanie komórek starych i chorych. Jak komórka czy zarodek wejdzie w ten proces to już nic się nie da z tym zrobić.
Nie mam pojęcia czy biopsję i oznaczenie markerów można zrobić na NFZ, ja się leczę prywatnie.
Ilka_34 wrote:Miałam robiona te nowa cytologię i biocenozę czy te badania cos by wykazały?
.
Nie, te badania pokazują co się dzieje w pochwie a biopsja endometrium to wycięcie kawałeczka macicy od środka i analiza tego wycinkanpos kątem markerów zapalenia. Ja miałam biocenozę, cytologię i ogólnie pakiet urogenitalny czysty (HPV, chlamydia, mycoplasma i ureaplasma) wizualnie endometrium w histeroskopii w porządku a biopsja wykazała zapalenie i nadmiarowe komórki NK.
Artvimed Kraków
5 dpt 🍀 12.42
7 dpt 🍀 44.73
9 dpt 🍀 100.2
12 dpt 🍀 351.0
14 dpt 🍀 630.3
16 dpt 🍀1402.0
19 dpt 💚 3088.0
27 dpt mamy bijące ❤️
30.11.2022 zabraliśmy ❄️ do 🏡
10.2022 mamy 4 zdrowe ❄️
21.09.2022 mamy 5 ❄️ z pierwszego IVF
👱♀️87, 🧔 86
♀️Niepłodność jajowodowa: oba niedrożne
💊KIR BX (brakuje 2DS2, 2DS3, 2DS4 norm)-na razie nic z tym nie robimy
💊Układ hetero w czynnik Leiden, R2 i MTHFR- metylowane witaminy i heparyna od transferu
💊Wysokie NK maciczne- encorton
💊Niewielkie zapalenie endometrium, przeleczone, brak biopsji kontrolnej
♂️Delikatnie obniżona morfologia ale fragmentacja, stres oksydacyjny i inne testy super. -
Kluska wrote:Nie, te badania pokazują co się dzieje w pochwie a biopsja endometrium to wycięcie kawałeczka macicy od środka i analiza tego wycinkanpos kątem markerów zapalenia. Ja miałam biocenozę, cytologię i ogólnie pakiet urogenitalny czysty (HPV, chlamydia, mycoplasma i ureaplasma) wizualnie endometrium w histeroskopii w porządku a biopsja wykazała zapalenie i nadmiarowe komórki NK.
-