STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM
-
WIADOMOŚĆ
-
Magda_Z wrote:Dziewczyny help, pomóżcie w interpretacji - odebrałam dzisiaj wyniki biopsji, czekam na opisanie ich przez lekarza, ale wiecie - po tych wszystkich przejściach to ja mam do lekarzy ograniczone zaufanie.
Liczba komórek plazmatycznych w podścielisku endometrium (dodatnich w odczynie IHC na CD 138) <1/10mm2 (1/80).
Liczba komórek NK w podścielisku endometrium (dodatnich w odczynie IHC na CD 56) około 650/10mm2 .
Co znaczą te wyniki? byłam pewna że CD138 wyjdzie wysoko i że zapalenie wróciło, a tu taki wynik. Rozumiem, że raczej nie można mówić tu o zapaleniu endometrium? w wymazach wyszło mi Streptococcus agalactiae w pochwie i szyjce, ale to już jest od dawna i po prostu mam stwierdzone nosicielstwo.
Kompletnie nie wiem jak interpretować CD 56
Zapalenia nie ma (co jest super) ale faktycznie wysokie NK. Ja mam niższe (ale dalej zbyt duże) i dostałam zalecenie endortonu do transferu i szukanie przyczyny stanu zapalnego w organizmie. Zęby zaleczone wszystko, ale okazało się że mam nieprawidłowy posiew w gardle i na dniach zaczynam antybiotyki.
Artvimed Kraków
5 dpt 🍀 12.42
7 dpt 🍀 44.73
9 dpt 🍀 100.2
12 dpt 🍀 351.0
14 dpt 🍀 630.3
16 dpt 🍀1402.0
19 dpt 💚 3088.0
27 dpt mamy bijące ❤️
30.11.2022 zabraliśmy ❄️ do 🏡
10.2022 mamy 4 zdrowe ❄️
21.09.2022 mamy 5 ❄️ z pierwszego IVF
👱♀️87, 🧔 86
♀️Niepłodność jajowodowa: oba niedrożne
💊KIR BX (brakuje 2DS2, 2DS3, 2DS4 norm)-na razie nic z tym nie robimy
💊Układ hetero w czynnik Leiden, R2 i MTHFR- metylowane witaminy i heparyna od transferu
💊Wysokie NK maciczne- encorton
💊Niewielkie zapalenie endometrium, przeleczone, brak biopsji kontrolnej
♂️Delikatnie obniżona morfologia ale fragmentacja, stres oksydacyjny i inne testy super. -
Magda_Z wrote:Dziewczyny help, pomóżcie w interpretacji - odebrałam dzisiaj wyniki biopsji, czekam na opisanie ich przez lekarza, ale wiecie - po tych wszystkich przejściach to ja mam do lekarzy ograniczone zaufanie.
Liczba komórek plazmatycznych w podścielisku endometrium (dodatnich w odczynie IHC na CD 138) <1/10mm2 (1/80).
Liczba komórek NK w podścielisku endometrium (dodatnich w odczynie IHC na CD 56) około 650/10mm2 .
Co znaczą te wyniki? byłam pewna że CD138 wyjdzie wysoko i że zapalenie wróciło, a tu taki wynik. Rozumiem, że raczej nie można mówić tu o zapaleniu endometrium? w wymazach wyszło mi Streptococcus agalactiae w pochwie i szyjce, ale to już jest od dawna i po prostu mam stwierdzone nosicielstwo.
Kompletnie nie wiem jak interpretować CD 56 -
Kluska wrote:Zapalenia nie ma (co jest super) ale faktycznie wysokie NK. Ja mam niższe (ale dalej zbyt duże) i dostałam zalecenie endortonu do transferu i szukanie przyczyny stanu zapalnego w organizmie. Zęby zaleczone wszystko, ale okazało się że mam nieprawidłowy posiew w gardle i na dniach zaczynam antybiotyki.
dziękuję mój lekarz mówił, że o CD 56 jest mało danych literaturowych i że jak przyjdzie wynik to żebym się nie zdziwiła, że może być słaby komentarz do tego. Właśnie siedzę i czekam żeby zacząć go atakować o interpretacje tego wyniku... tylko boję się, że za wiele to on mi nie powie. Nie wiem jakie powinny być dalsze kroki. W cytologii wyszedł mi stan zapalny, więc może to od tego ten wynik NK tak wysokistarania o 👶 od 1.2020 🍀
08.2021 - 16 tc 💔 ♀️
04.2023 - 11 tc 💔 ♀️
10.2023 - 14 tc 💔 ♂️
03.2024 - 10 tc 💔♀️
07.2024 - ciąża pozamaciczna
MTHFR C677T (homo)
PAI-1 4G/5G (hetero)
W końcu będzie dobrze 💚 jeśli jeszcze nie jest dobrze to znaczy, że to jeszcze nie koniec 💪 -
Czy któraś spotkała się z takim wynikiem komórek nk z jamy macicy i może mi powiedzieć czy to dobrze czy źle?
Czytam ,czytam, ale nie potrafię zrozumieć.
CD56+ w 110 komórkach/ 1mm2
CD138+obecne w pojedynczych komórkach podścieliska (2 komórki/1mm2, poniżej 1/dpw)
Dziewczyny możecie mi pomóc to zrozumieć? -
Powiem Wam, że oszaleć można z tymi wynikami. Rozmawiałam wczoraj wieczorem z moim lekarzem i powiedział, że wynik CD138 <1/10mm2 potwierdza na 99%, że nie ma stanu zapalnego z uwagi na to, że moja próbka była dość duża bo aż 80mm2 i wykryli tylko 1 komórkę w CD138.
Jeśli chodzi o CD56 to tutaj mnie zaskoczył bo powiedział, że norma dla tego wyniku zależy od laboratorium, że różni się sprzęt i metodyki i każde laboratorium trzeba rozpatrywać niejako indywidualnie bo nie ma standaryzacji tego badania. Norma dla mojego to ponoć 2-3 tys. Wartość CD56 różni się też w różnych fazach cyklu i największą wartość (właśnie do 3000/10mm2) w okresie potencjalnej implantacji czyli jakieś 8 dni po owulacji. Stwierdził, że mój wynik 653/10mm2 jest w normie i nic z tym nie robimy.
Czy mu ufam - raczej tak. Na ten moment zostawiam w spokoju ten wynik, ale na pewno będę go konsultować przy każdej możliwej okazji (o ile trafię tylko na lekarza, który będzie wiedział o co chodzi z tym markerem). Wrzucam Wam to tutaj bo może komuś kiedyś pomoże.starania o 👶 od 1.2020 🍀
08.2021 - 16 tc 💔 ♀️
04.2023 - 11 tc 💔 ♀️
10.2023 - 14 tc 💔 ♂️
03.2024 - 10 tc 💔♀️
07.2024 - ciąża pozamaciczna
MTHFR C677T (homo)
PAI-1 4G/5G (hetero)
W końcu będzie dobrze 💚 jeśli jeszcze nie jest dobrze to znaczy, że to jeszcze nie koniec 💪 -
U mnie w badaniu wyszło niewielkie zapalenie <0,3/mm2, ale obraz był nieciekawy, przekrwienia z licznymi mikropolipami, które zostały wycięte. Dostałam Metronidazol i Tarivid na 10 dni. 2 tygodnie temu miałam kontrolną histeroskopie i bardzo zasmuciła mnie wiadomość lekarza, który stwierdził, że ten obraz nadal jest taki sam, polipy znowu się pojawiły i znowu musiał je wycinać (po 2 miesiącach od poprzedniej histeroskopii). Obecnie czekam na wynik biopsji, czy nadal pokaże stan zapalny. Zaskoczyła mnie ta wiadomość, ponieważ posiewy oraz cytologia wyszła bez ani jednej bakterii. Skoro polipy się odnawiają, może to jest przyczyna zaburzeń hormonalnych a nie samego stanu zapalnego (mam PCOS).
Zastanawia mnie również fakt, że dużo dziewczyn o niewielkim stanie zapalnym, nie ma ponownej, kontrolnej biopsji po leczeniu, a jak widzicie po moim przypadku, leki nie zawsze działają. Wyczytałam też, że dziewczyny, które nie robiły powtórnej biopsji zaszły w ciąże, a może też nie miały wyleczonego jeszcze stanu zapalnego? Trudne to wszystko. -
Prosze Was o interpretację. Mam wynik badania:
Fragmenty endometrium wykazujące cechy sekrecji.
Obecne plazmocyty CD138(+) w liczbie 5-10/10 HPF - score (++)
W podścielisku obecne wykładniki zmian zapalnych: obrzęk oraz pojedyncze limfocyty.
Komentarz:
Obraz histologiczny w oparciu o barwienie immunohistochemiczne odpowiada przewlekłemu zapaleniu endometrium.
-
freedom wrote:Prosze Was o interpretację. Mam wynik badania:
Fragmenty endometrium wykazujące cechy sekrecji.
Obecne plazmocyty CD138(+) w liczbie 5-10/10 HPF - score (++)
W podścielisku obecne wykładniki zmian zapalnych: obrzęk oraz pojedyncze limfocyty.
Komentarz:
Obraz histologiczny w oparciu o barwienie immunohistochemiczne odpowiada przewlekłemu zapaleniu endometrium.
Zgodnie z opisem, wynik świadczy o przewlekłym stanie zapalnym. -
Marta13 wrote:U mnie w badaniu wyszło niewielkie zapalenie <0,3/mm2, ale obraz był nieciekawy, przekrwienia z licznymi mikropolipami, które zostały wycięte. Dostałam Metronidazol i Tarivid na 10 dni. 2 tygodnie temu miałam kontrolną histeroskopie i bardzo zasmuciła mnie wiadomość lekarza, który stwierdził, że ten obraz nadal jest taki sam, polipy znowu się pojawiły i znowu musiał je wycinać (po 2 miesiącach od poprzedniej histeroskopii). Obecnie czekam na wynik biopsji, czy nadal pokaże stan zapalny. Zaskoczyła mnie ta wiadomość, ponieważ posiewy oraz cytologia wyszła bez ani jednej bakterii. Skoro polipy się odnawiają, może to jest przyczyna zaburzeń hormonalnych a nie samego stanu zapalnego (mam PCOS).
Zastanawia mnie również fakt, że dużo dziewczyn o niewielkim stanie zapalnym, nie ma ponownej, kontrolnej biopsji po leczeniu, a jak widzicie po moim przypadku, leki nie zawsze działają. Wyczytałam też, że dziewczyny, które nie robiły powtórnej biopsji zaszły w ciąże, a może też nie miały wyleczonego jeszcze stanu zapalnego? Trudne to wszystko.
Właśnie to jest wszystko mega ciekawe i nieoczywiste.
Mi oprócz posiewów i cytologii (które miałam ideolo) kazano sprawdzić ureaplasmę/mycoplasmę i HPV (również czysto) i wyleczyć wszystkie zęby, wyczyścić kamień i zrobić posiewy laryngologiczne. Bo podobno stan zapalny gdzieś indziej może "się siać" po organizmie. I o ile zęby mam zadbane to tylko to potwierdziłam że wszystko jest OK tak nagle wyszedł mi nieprawidłowy posiew gardła (a z nosa OK) i jutro będę brała jeszcze antybiotyk w tym kierunku żeby spróbować się tego pozbyć.
Artvimed Kraków
5 dpt 🍀 12.42
7 dpt 🍀 44.73
9 dpt 🍀 100.2
12 dpt 🍀 351.0
14 dpt 🍀 630.3
16 dpt 🍀1402.0
19 dpt 💚 3088.0
27 dpt mamy bijące ❤️
10.2022 mamy 4 zdrowe ❄️
👱♀️87, 🧔 86
💊Układ hetero w czynnik Leiden, R2 i MTHFR- metylowane witaminy i heparyna od transferu
♂️Delikatnie obniżona morfologia ale fragmentacja, stres oksydacyjny i inne testy super. -
To ja Wam napiszę jak to u mnie wyglądało. Biopsja w grudniu stan zapalny, antybiotyki. Biopsja w lutym czysto, transfer w marcu nieudany, Biopsja w maju stan zapalny. Czerwiec wizyta u laryngologa sprawdzenie migdałków zdrowe + badanie ASO z krwi czy migdałki nie sieją, wynik negatywny. Wszystkie posiewy negatywne. Nie wzięłam antybiotyków i uparłam się aby pobrać próbkę endometrium I wysłać do Anglii, żeby sprawdzić jaka cholera tam siedzi. Okazało się czysto, po tygodniu od badań z Anglii przyszły wyniki badania CD138 i okazało się brak stanu zapalnego 😱. Na początku stwierdziłam, że to jakaś pomyłka, ale jak zaczęłam tak myśleć to znalazłam winowajcę. 2 tygodnie przed pobraniem biopsji odstawiłam słodycze, miód, czasem coś skubnęłam, ale góra 2 -3 razy w tygodniu, po biopsji miałam brać antybiotyki i ograniczyłam cukier żeby nie dostać grzybicy.
Nie wiem jak to jest u Was, ale przy mniejszym stanie zapalnym warto spróbować, bez cukru da się żyć.
Powodzenia kobitki😊Kluska lubi tę wiadomość
🙋♀️38 endometrioza, amh 0,66, jeden jajnik
🙋🏼♂️41 2%--->7%
02.2019 usunięcie torbieli jajnika
1Ivf 11.2021 ❄️❄️po NGS5.1.2 ❌️6.1.2❌️
2Ivf 12.2021 0
3Ivf 01.2022 ❄️❄️po NGS 4.2.2✅️5.2.2❌️
01.2022 - CD138- ❌️
03.2022 CD138 - ✅️
03.2022 transfer nieudany
4Ivf 05.2022❄️po NGS 5.1.1✅️🍀❤️ CD138- komórki stanu zapalnego❌️ 😔
5IVF 06.2022❄️❄️5.1.1 , 3.1.1
30.07.2022- badanie Emma,Alice, ERA,CD138✅️
06.12.2022 Cd138✅️
13.06.2023 transfer ❄️5.11
20.06 beta 36,88
24.06 beta 288,8
28.06 beta 1561
04.07 beta 6002
11.07 CRL6,5 mm
25.08 CRL7,4 cm(12+6)
15+6 160g ❤️
19+3 330g
20+6 413g
24+6 800g
28+5 1452g
30+6 1875g
32+4 2080g 44cm
34+5 2351g
36+3 2820 g
37+3 3280 g 54 cm
-
Malina12 wrote:To ja Wam napiszę jak to u mnie wyglądało. Biopsja w grudniu stan zapalny, antybiotyki. Biopsja w lutym czysto, transfer w marcu nieudany, Biopsja w maju stan zapalny. Czerwiec wizyta u laryngologa sprawdzenie migdałków zdrowe + badanie ASO z krwi czy migdałki nie sieją, wynik negatywny. Wszystkie posiewy negatywne. Nie wzięłam antybiotyków i uparłam się aby pobrać próbkę endometrium I wysłać do Anglii, żeby sprawdzić jaka cholera tam siedzi. Okazało się czysto, po tygodniu od badań z Anglii przyszły wyniki badania CD138 i okazało się brak stanu zapalnego 😱. Na początku stwierdziłam, że to jakaś pomyłka, ale jak zaczęłam tak myśleć to znalazłam winowajcę. 2 tygodnie przed pobraniem biopsji odstawiłam słodycze, miód, czasem coś skubnęłam, ale góra 2 -3 razy w tygodniu, po biopsji miałam brać antybiotyki i ograniczyłam cukier żeby nie dostać grzybicy.
Nie wiem jak to jest u Was, ale przy mniejszym stanie zapalnym warto spróbować, bez cukru da się żyć.
Powodzenia kobitki😊
Artvimed Kraków
5 dpt 🍀 12.42
7 dpt 🍀 44.73
9 dpt 🍀 100.2
12 dpt 🍀 351.0
14 dpt 🍀 630.3
16 dpt 🍀1402.0
19 dpt 💚 3088.0
27 dpt mamy bijące ❤️
10.2022 mamy 4 zdrowe ❄️
👱♀️87, 🧔 86
Hej,
Mam taki opis wyniku z biopsji: Wynik mikroskopowy
Endometrium w fazie proliferacji
Dokonano zliczenia ekspresji Cd138 w 10dpw pod powiększenie x400
Uzyskując średnią ilość komórek
CD138>5 komórek
Czy dobrze rozumiem, że to stan zapalny?
Będę dzwoniła do Kliniki w poniedziałek.
Jesli będę miała antybiotyki , to kiedy mogę podejść do transferu?👱♀️29 lat
Amh 1.12
FSH 9.57
Drożność OK
👩🦲28
Morfologia 1-2%
Ilość i ruchliwość w normie
Starania od stycznia 2021, W klinice od grudnia 2021
3 x IUI (luty-kwiecień 2022)
Maj 2022 - decyzja o IVF
Maj/czerwiec 2022 początek stymulacji - bemfola, cetrotide
15.06.2022 - transfer blastka 4.1.1 🍀💪💪
Mamy jeszcze mrozaczki ❄️❄️
1. Transfer - beta 0.
2. Transfer - Ciąża biochemiczna -
Nela_90 wrote:Nie, starania zawieszone tylko przy pierwszej kuracji jak był Metronidazol dopochwowo, teraz jest doustnie i możemy normalnie się starać.
Naczytałam się skutków ubocznych i powiem Ci,że strach to brac
Stosowała któraś ten antybiotyk ? Czytalam ze przebarwiają się zęby . -
Pinko wrote:Hej, dostałam teraz doksycykline +metro na 15 dni.
Naczytałam się skutków ubocznych i powiem Ci,że strach to brac
Stosowała któraś ten antybiotyk ? Czytalam ze przebarwiają się zęby . -
Sunday_92 wrote:Ja wczoraj skończyłam 10 dniową kurację doxycycliną i metronidazolem (oba w dawce 2x1). Nie miałam żadnych skutków ubocznych w trakcie brania, wiele antybiotyków ma wypisane przebarwienie szkliwa jako możliwy skutek uboczny.
-
Ren91 wrote:Hej mam pytanie do dziewczyn które wysyłały materiał z biopsji do Krosna. Ile realnie czekaliście na wyniki? Wiem ze podają oczekiwanie do 6 tyg ale zastanawiam się czy realnie naprawdę tyle to trwa
Artvimed Kraków
5 dpt 🍀 12.42
7 dpt 🍀 44.73
9 dpt 🍀 100.2
12 dpt 🍀 351.0
14 dpt 🍀 630.3
16 dpt 🍀1402.0
19 dpt 💚 3088.0
27 dpt mamy bijące ❤️
10.2022 mamy 4 zdrowe ❄️
👱♀️87, 🧔 86
Dzień dobry dziewczyny,
przygotowuję pracę badawczą w dziedzinie Psychologii. W badaniach skupiam się na tym, co wpływa na kondycję emocjonalną kobiet przystępujących do procedury in vitro, aby ustalić jak najbardziej efektywnie wspierać emocjonalnie grupę kobiet leczących się z powodu niepłodności. Twój udział w badaniu jest bardzo cenny, zarówno z perspektywy badawczej, jak i tej praktycznej. Dzięki Twojemu zaangażowaniu dowiem się, jak lepiej pomagać innym ludziom.
Ankieta jest anonimowa a Twoją pomoc w tym badaniu będzie dla mnie bardzo cenna. Dziękuję Ci bardzo serdecznie.
https://forms.gle/9Z2f2GCsugid9aCp6