Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM
Odpowiedz

STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM

Oceń ten wątek:
  • Muczylando Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadzieja09 wrote:
    A ile miałaś łącznie kuracji antybiotykami? Bo mnie już przeraża to że będę miała drugą 😅 wcześniej nigdy tyle antybiotyków nie używałam
    4 serie po tyle dni: 10, 14, 10, 14 jakoś tak. Ale te 2 ostatnie od razu po sobie, czyli 10 dni tarivid i metronidazol i kolejne 14dni doxy i metronidazol. No lekko nie było, pod koniec już czułam jelita, żołądek. Łączyłam leczenie od 2 lekarzy - z kliniki i immuno.
    W międzyczasie robiłam drugą procedurę, te biopsje kontrolne.

👩94👦87. Starania od 2018, klinika od 2024:
    🍀I:
    🐮07/04 - punkcja, 5❄️
    ❌07/31 - I FET, cb 4+3
    ❌09/04 - II FET
    ❌10/30 - III FET, cb 4+2
    ❌12/04 - IV FET
    2025:
    ❌01/08 - V FET, cb 5+0
    ❌02/03 - histeroskopia i biopsja, CD138+++ >10/10,
    🍀II:
    🐮03/13 punkcja, 4❄️
    ❌04/14 biopsja kontrolna, CD138++5-10/10, CD56 <5%🆗
    ❔06/20 biopsja kontrolna, CD138+<5/10
    🐄07/22 - VI FET, 9dpt 202, 11dpt 535, 13dpt 1200, 18dpt 11816, CRL: 31dpt 0,97cm, 37dpt 1,6cm, 9+6 3cm, 11+0 4,5cm, 12+4 7,2cm 14+3 felia zdrowy 🩵 16+4 150g, 19+2 połówkowe 270g, 22+4 490g, 25+2 750g, 28+2 1150g, 29+5 1350g,
    preg.png
    ❌KIR: Bx +2DS2
    ❔PAI-1, mthfr - homo
    ❌Tężyczka, niedoczynność tarczycy
    🆗Kariotypy, cytokiny, immunofenotyp, ana2, asa, AMH 2.6-3.6

"Odwaga bycia nielubianym to odwaga bycia wolnym."
  • nadzieja09 Ekspertka

Wysłany: 17 stycznia, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muczylando wrote:
    4 serie po tyle dni: 10, 14, 10, 14 jakoś tak. Ale te 2 ostatnie od razu po sobie, czyli 10 dni tarivid i metronidazol i kolejne 14dni doxy i metronidazol. No lekko nie było, pod koniec już czułam jelita, żołądek. Łączyłam leczenie od 2 lekarzy - z kliniki i immuno.
    W międzyczasie robiłam drugą procedurę, te biopsje kontrolne.
    Super że ostatecznie się udało! Ja czuje że u mnie ten stan zapalny to raczej główna przyczyna ciąż biochemicznych. Pozostałe rzeczy miałam juz ostatnio obstawione lekami i nic z tego 😢 będę walczyć aż się uda 🤞 wielkie dzięki za pomoc!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia, 17:51

Muczylando lubi tę wiadomość

Starania od 09.2024
    12.2024 👼🏼 6+1
    04.2025,05.2025,10.2025 👼🏼 👼🏼 👼🏼3x cb

💁‍♀️28l, 🤵‍♂️32l
    ✅hormony, niedobory, badania podstawowe, helicobacter, hormony tarczycy, glukoza, insulina, homocysteina, posiewy, panel urogenitalny, ANA, trombofilie wrodzone, białko c, białko s, antytrombina, antykoagulant tocznia, przeciwciala p. Kardiolipinie, celiakia, cd56

⛔️cd138 10/10HPF, KIR Bx (jeden implantacyjny)+hla-c c2c2, dodatnie przeciwciała igM p. Beta-2-glikoproteinie, Hashimoto

02/03.26
    ➡️🙎🏽‍♀️ wyleczenie stanu zapalnego endometrium, suplementacja ustalona z dietetykiem, histeroskopia kontrolna
    ➡️🤵‍♂️ suplementacja na obniżenie DFI i poprawę morfologii

04.26 powrót do starań ➡️ euthyrox, acard 75/150, utrogestan, heparyna, accofil, encorton
  • Marzycielka94 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muczylando wrote:
    Jeśli duże zapalenie to warto też dać leki. Nam immunolog dała leki dla męża, przy drugiej turze leczenia też mu dałam jeszcze raz antybiotyki i byl zakaz współżycia.
    Natomiast lekarz w klinice nic nie wspominał żeby leczyć męża, więc różne są podejścia.
    Zgadzam się, każdy ma inne stanowisko, dlatego chciałam zapytać Was. Czy w przypadku leczenia męża należy włączyć dodatkowo jakieś probiotyki, inne niż na samo wsparcie jelit? Są w ogóle jakieś doustne probiotyki intymne dla mężczyzn?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia, 23:36

✨ Starania od 09/24, 4 cykle stymulowane

✓ hormony, MUCHa, HSG, homocysteina, HB, pazożyty, polip out
    ✓ koncentracja 98 mln, A+B = 45 %, morfologia 0 %

‼️ przewlekle zapalenie endometrium
    ➡️ konsultacja immunologiczna, SIBO, USG endometriozy
  • Muczylando Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka94 wrote:
    Zgadzam się, każdy ma inne stanowisko, dlatego chciałam zapytać Was. Czy w przypadku leczenia męża należy włączyć dodatkowo jakieś probiotyki, inne niż na samo wsparcie jelit? Są w ogóle jakieś doustne probiotyki intymne dla mężczyzn?
    Mój brał tylko dicoflor 6.
    Można byłoby się skupić na układzie moczowym - szczepy Lactobacillus (np. L. rhamnosus, L. reuteri), d-mannoza, cystone bo tak typowo intymnych dla facetów nie widziałam.

Marzycielka94, Krąsi lubią tę wiadomość

🍀I:
    🐮07/04 - punkcja, 5❄️
    ❌07/31 - I FET, cb 4+3
    ❌09/04 - II FET
    ❌10/30 - III FET, cb 4+2
    ❌12/04 - IV FET
    2025:
    ❌01/08 - V FET, cb 5+0
    🍀II:
    🐮03/13 punkcja, 4❄️
    🐄07/22 - VI FET, 9dpt 202, 11dpt 535, 13dpt 1200, 18dpt 11816, CRL: 31dpt 0,97cm, 37dpt 1,6cm, 9+6 3cm, 11+0 4,5cm, 12+4 7,2cm 14+3 felia zdrowy 🩵 16+4 150g, 19+2 połówkowe 270g, 22+4 490g, 25+2 750g, 28+2 1150g, 29+5 1350g,
    preg.png
    ❔PAI-1, mthfr - homo

• AgnieszkaLS Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego, 18:58

👩'91: endometrioza, usunięty prawy jajowód, celiakia🌾
    👨'91: zdrowy

1. IUI 03.24r. ❌
    2. IUI 04.24r. ❌

06.24r. Punkcja (19🥚;11 dojrzałych; 8 zapłodniono, 7x ❄️)
    09.24r. transfer c. naturalny ❄️ 4.1.1 (EG) beta: <0,2 ❌
    02.25r. histeroskopia (mięśniak gładkokomórkowy podśluzówkowy macicy)
    03.25r. transfer c. sztuczny ❄️4.1.1 (EG) 8 tydzień - poronienie chybione👼
    06.25r. transfer c. sztuczny -❄️4.1.1 (EG) - ciąża pozamaciczna w prawym jajowodzie ❌️
    11.25r. transfer c. sztuczny ❄️4.2.1 (EG) beta: <0,2 ❌️
    12.25r. diagnoza: celiakia 🌾
    01.26r. Biopsja endometrium?

Czekają:❄️4.2.1❄️3.2.2❄️3.2.2
  • Ewa97 Debiutantka

Wysłany: 25 stycznia, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, właśnie dostałam wynik po 2 biopsji: nieregularnie rozproszone plazmocyty do 1/mm kw. Efekt po 2 cyklu antybiotykoterapii: Cipronex + encorton plus 2 probiotyki. Początkowo doksycyklina nie pomogła. Trzymajcie kciuki 🙏

• nadzieja09 Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa97 wrote:
    Hej, właśnie dostałam wynik po 2 biopsji: nieregularnie rozproszone plazmocyty do 1/mm kw. Efekt po 2 cyklu antybiotykoterapii: Cipronex + encorton plus 2 probiotyki. Początkowo doksycyklina nie pomogła. Trzymajcie kciuki 🙏
    Hej, a jaki miałaś wynik po doksycykline+encorton? Ja miałam 3 miesiące temu serię 25 dni dokcycykliny i po tym biopsja wyszła mi czysta, ale miesiąc później histeroskopia wykazała duży stan zapalny. Dostałam teraz doksycykline+encorton na 14 dni. Jak długo brałaś i jakie miałaś dawki? Chyba jesteś pierwszą osobą która tu spotykam, która miała leczenie razem z encortonem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia, 16:18

Starania od 09.2024
    12.2024 👼🏼 6+1

💁‍♀️28l, 🤵‍♂️32l
    ✅hormony, niedobory, badania podstawowe, helicobacter, hormony tarczycy, glukoza, insulina, homocysteina, posiewy, panel urogenitalny, ANA, trombofilie wrodzone, białko c, białko s, antytrombina, antykoagulant tocznia, przeciwciala p. Kardiolipinie, celiakia, cd56

⛔️cd138 10/10HPF, KIR Bx (jeden implantacyjny)+hla-c c2c2, dodatnie przeciwciała igM p. Beta-2-glikoproteinie, Hashimoto

02/03.26
    ➡️🙎🏽‍♀️ wyleczenie stanu zapalnego endometrium, suplementacja ustalona z dietetykiem, histeroskopia kontrolna

04.26 powrót do starań ➡️ euthyrox, acard 75/150, utrogestan, heparyna, accofil, encorton
  • Bluedot Nowa

Wysłany: 26 stycznia, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, jesienią miałam wykonana histeroskopię z biopsja, która wykazała CD 138 3/1. Lekarz, który przygotowuje mnie do invitro (bardzo ceniony) uważa, że taki wynik nie wymaga leczenia. Absolutnie nie podważam jego kompetencji, ale nie wiem czy to dobrze, w końcu normy po coś są. Czy znacie takie historie lub same może byłyście w takiej sytuacji, że miałyście taki wynik i lekarze nie podejmowali leczenia? Czy udało wam się zajść w ciążę? Jestem trochę rozbita.

• Ewa97 Debiutantka

Wysłany: 26 stycznia, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadzieja09 wrote:
    Hej, a jaki miałaś wynik po doksycykline+encorton? Ja miałam 3 miesiące temu serię 25 dni dokcycykliny i po tym biopsja wyszła mi czysta, ale miesiąc później histeroskopia wykazała duży stan zapalny. Dostałam teraz doksycykline+encorton na 14 dni. Jak długo brałaś i jakie miałaś dawki? Chyba jesteś pierwszą osobą która tu spotykam, która miała leczenie razem z encortonem

Hej! Właśnie nigdzie nie mogłam znaleźć odnośników do encortonu, a także odnośnie Cipronexu, dlatego chciałam się tym podzielić, gdyby inne dziewczyny szukały informacji. Najpierw miałam histeroskopie - wynik 25/1mm2, wprowadzona doksycyklina 100mg 2 razy dziennie + encorton 15 mg przez 14 dni. Biopsja kontrolna pokazała wynik 42/mm2, także wynik był jeszcze gorszy :( potem Cipronex 500mg raz dziennie +encorton przez 14 dni. Teraz biopsja z wynikiem 1/mm2

• nadzieja09 Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa97 wrote:
    Hej! Właśnie nigdzie nie mogłam znaleźć odnośników do encortonu, a także odnośnie Cipronexu, dlatego chciałam się tym podzielić, gdyby inne dziewczyny szukały informacji. Najpierw miałam histeroskopie - wynik 25/1mm2, wprowadzona doksycyklina 100mg 2 razy dziennie + encorton 15 mg przez 14 dni. Biopsja kontrolna pokazała wynik 42/mm2, także wynik był jeszcze gorszy :( potem Cipronex 500mg raz dziennie +encorton przez 14 dni. Teraz biopsja z wynikiem 1/mm2
    Może mamy zlecone od tego samego lekarza 😅 kurczę to spory miałaś ten stan zapalny! Ostatni wynik wygląda dużo lepiej. A starasz się naturalnie czy z invitro? Po pierwszej serii antybiotyków po jakim czasie powtarzałaś biopsję? Miałaś jakieś skutki uboczne encortonu? Po dokoscycyklnie już wiem czego się spodziewać 🥲
    Ja mam zlecona doksycykline 2x100 I encorton 15mg. Mam zacząć od 1 dc czyli wypadnie jakoś od soboty. Trochę mnie to martwi, że ostatnia kuracja doksycyklina nie zadziałała. Tzn może trochę zadziała; bo przed miałam w biopsji cd138 dodatnie 2/1mm2, a po antybiotyku ujemne, ale wychodzi że stan zapalny u mnie jest cały czas na tylnej ścianie macicy i tam mam 10/10HPF 😢

Starania od 09.2024
    12.2024 👼🏼 6+1

💁‍♀️28l, 🤵‍♂️32l

02/03.26

• dom Koleżanka

Wysłany: 27 stycznia, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bluedot wrote:
    Cześć dziewczyny, jesienią miałam wykonana histeroskopię z biopsja, która wykazała CD 138 3/1. Lekarz, który przygotowuje mnie do invitro (bardzo ceniony) uważa, że taki wynik nie wymaga leczenia. Absolutnie nie podważam jego kompetencji, ale nie wiem czy to dobrze, w końcu normy po coś są. Czy znacie takie historie lub same może byłyście w takiej sytuacji, że miałyście taki wynik i lekarze nie podejmowali leczenia? Czy udało wam się zajść w ciążę? Jestem trochę rozbita.

Ja mając 3/1 brałam antybiotyk.

• Ewa97 Debiutantka

Wysłany: 28 stycznia, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadzieja09 wrote:
    Może mamy zlecone od tego samego lekarza 😅 kurczę to spory miałaś ten stan zapalny! Ostatni wynik wygląda dużo lepiej. A starasz się naturalnie czy z invitro? Po pierwszej serii antybiotyków po jakim czasie powtarzałaś biopsję? Miałaś jakieś skutki uboczne encortonu? Po dokoscycyklnie już wiem czego się spodziewać 🥲
    Ja mam zlecona doksycykline 2x100 I encorton 15mg. Mam zacząć od 1 dc czyli wypadnie jakoś od soboty. Trochę mnie to martwi, że ostatnia kuracja doksycyklina nie zadziałała. Tzn może trochę zadziała; bo przed miałam w biopsji cd138 dodatnie 2/1mm2, a po antybiotyku ujemne, ale wychodzi że stan zapalny u mnie jest cały czas na tylnej ścianie macicy i tam mam 10/10HPF 😢

Leczę się u lekarza „S” 😀 po doksycyklinie z encortonem czułam się średnio. Ale, Jak przeczytałam ulotkę Cipronexu, to bałam się, że będę chodzić po ścianach, bo jest to silny antybiotyk, ale wbrew pozorom, czułam się po nim bardzo ok.

• nadzieja09 Ekspertka

Wysłany: 28 stycznia, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa97 wrote:
    Leczę się u lekarza „S” 😀 po doksycyklinie z encortonem czułam się średnio. Ale, Jak przeczytałam ulotkę Cipronexu, to bałam się, że będę chodzić po ścianach, bo jest to silny antybiotyk, ale wbrew pozorom, czułam się po nim bardzo ok.
    To i ja mam takie zalecenia od lekarza „S” 😅 tak myślałam, bo u nikogo nie spotkałam się z łączeniem antybiotyków ze sterydem poza nim. Jestem ciekawa skąd takie podejście, bo jak czytałam badania naukowe to wniosek był taki, że steryd nie zwiększa liczby wyleczonych stanów zapalnych, ale zwiększa liczbę powodzeń implantacji przy kolejnej ciąży 🤔 ogólnie mało jest badań na ten temat.

Konsultowałaś z nim może co robicie dalej z takim wynikiem? Czy staracie się naturalnie czy przygotowujecie się do invitro?

U nas kazał w najbliższym cyklu wziąć antybiotyk, a od kolejnego wrócić do starań i jeśli by trafiło się kolejne poronienie lub nie byłoby ciąży przez 3 cykle to w 4 cyklu mam powtórzyć biopsję lub zrobić ponownie histeroskopie i wtedy ewentualnie steryd+cipronex.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia, 15:14

Starania od 09.2024
    12.2024 👼🏼 6+1

💁‍♀️28l, 🤵‍♂️32l

02/03.26

• Ewa97 Debiutantka

Wysłany: 28 stycznia, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadzieja09 wrote:
    To i ja mam takie zalecenia od lekarza „S” 😅 tak myślałam, bo u nikogo nie spotkałam się z łączeniem antybiotyków ze sterydem poza nim. Jestem ciekawa skąd takie podejście, bo jak czytałam badania naukowe to wniosek był taki, że steryd nie zwiększa liczby wyleczonych stanów zapalnych, ale zwiększa liczbę powodzeń implantacji przy kolejnej ciąży 🤔 ogólnie mało jest badań na ten temat.

Konsultowałaś z nim może co robicie dalej z takim wynikiem? Czy staracie się naturalnie czy przygotowujecie się do invitro?

U nas kazał w najbliższym cyklu wziąć antybiotyk, a od kolejnego wrócić do starań i jeśli by trafiło się kolejne poronienie lub nie byłoby ciąży przez 3 cykle to w 4 cyklu mam powtórzyć biopsję lub zrobić ponownie histeroskopie i wtedy ewentualnie steryd+cipronex.

O widzisz, to może kiedyś się już spotkałyśmy w poczekalni 🫣
    Ja na początku byłam odrobinę poirytowana, że nie dał mi metronizadolu, bo też czytałam wiele publikacji, ale po przejściach z poprzednim lekarzem(bo moja historia od straty trwa już ponad półtorej roku)stwierdziłam, że ma ogromną wiedzę i rzetelne podejście i zaufałam. Na razie mamy strać się naturalnie, zwrócił uwagę na dietę śródziemnomorską/przeciwzapalną, mąż również bierze witaminy. Zlecił mi jeszcze badanie progesteronu, ale na razie daję sobie chwilę oddechu bez dodatkowych badań, bo mam już zmęczoną głowę całym procesem.

• nadzieja09 Ekspertka

Wysłany: 28 stycznia, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa97 wrote:
    O widzisz, to może kiedyś się już spotkałyśmy w poczekalni 🫣
    Ja na początku byłam odrobinę poirytowana, że nie dał mi metronizadolu, bo też czytałam wiele publikacji, ale po przejściach z poprzednim lekarzem(bo moja historia od straty trwa już ponad półtorej roku)stwierdziłam, że ma ogromną wiedzę i rzetelne podejście i zaufałam. Na razie mamy strać się naturalnie, zwrócił uwagę na dietę śródziemnomorską/przeciwzapalną, mąż również bierze witaminy. Zlecił mi jeszcze badanie progesteronu, ale na razie daję sobie chwilę oddechu bez dodatkowych badań, bo mam już zmęczoną głowę całym procesem.
    Wcale mnie to nie dziwi. U nas od pierwszej straty też już minął rok, a ja czuję się jakbym kręciła się w kółko. Raz już leczyłam zapalenie, a tu nagle wychodzi że muszę się z tym mierzyć po raz drugi. I dalej nie wiem czy to będzie koniec i czy tym razem antybiotyk zadziała. Ale też stwierdziłam że mu zaufam.
    Ja co prawda zapisałam się do niego tak żeby zobaczyć co powie, bo jestem z Warszawy i docelowo nie jestem w stanie dojeżdżać tak daleko, ale nie mogłam się dostać do lekarza w Warszawie do którego chciałam i nie mogłam już kolejny miesiąc czekać, więc stwierdziłam że na razie pójdę z zaleceniami od doktora „S” i później najwyżej będę je porównywać z tymi od docelowego lekarza. Doktor „S” ma jednak duże doświadczenie w poronieniach. Powiedział nam, że przy ciążach biochemicznych diagnostyka jest prostsza i że daje nam dużą szansę, że się uda także trzymam go za słowo 🥺 na razie głównym podejrzanym wydaje się być ten stan zapalny
    A jeszcze od razu pytanie do Ciebie mam. W jakim schemacie brałaś ten antybiotyk ze sterydem? Rano antybiotyk+steryd i wieczorem sam antybiotyk? Ja nie dopytałam i się zastanawiam czy można na raz brać i steryd i antybiotyk

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia, 11:08

Starania od 09.2024
    12.2024 👼🏼 6+1

💁‍♀️28l, 🤵‍♂️32l

02/03.26

• Fler Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny 🙂 po długim czekaniu na wynik w końcu go dostałam i jest tak:
    Polipowate fragmenty endometrium wykazujące cechy proliferacji.
    Obecne plazmocyty CD138(+) w liczbie poniżej 5/10 HPF – score (+)
    W podścielisku obecne wykładniki zmian zapalnych: obrzęk, komórki wrzecionowate, nacieki złożone z limfocytów.

Komentarz:
    Obraz histologiczny w oparciu o barwienie immunohistochemiczne odpowiada przewlekłemu zapaleniu endometrium.
    Zwiększona liczba komórek NK CD56 stanowiących do 10% komórek podścieliska.

Normy:
    W fazie proliferacyjnej i wczesnej fazie sekrecyjnej – komórki NK stanowią do 5% komórek podścieliska
    W środkowej i późnej fazie sekrecyjnej – komórki NK stanowią 30–40% komórek podścieliska
    Jeśli doszło do implantacji – komórki NK stanowią do 70% komórek podścieliska

Wnioski:
    Zwiększona ponad normę liczba komórek NKCD56+ mogą odpowiadać za nieprawidłowy rozwój naczyń krwionośnych oraz nieprawidłowy poziom cytokin odpowiedzialnych za proces implantacji zarodka oraz rozwój trofoblastu.

Jestem po 2 cb, także szczerze mówiąc to mam nadzieję, że to właśnie stan zapalny był tego powodem.
    Dostałam metronidazol i Tarivid na 15 dni.
    Od dawna przyjmuje Sanprobi ibs (jedną tabletkę dziennie). Widziałam, że na tym wątku przewija się kilka różnych probiotyków ale czy macie takie, które najlepiej się Wam sprawdziły? 🤔
    Czy Wasi partnerzy też dostawali antybiotyk? Mój lekarz mówił że nie ma takiej potrzeby ale no mam mieszane odczucia co do tego

Starania od 11.2023
    👩🏼 niedrożny jajowód
    Amh 11.2024 r. 1.9, 09.2025 r. 2.3 💪
    🧔🏻‍♂️5.2024 operacja żpn- brak wielkiej poprawy. Obecnie:
    Koncentracja 4 mln
    Maj 2025 IUI
    09.2025 kwalifikacja do ivf
    75 fostimon+75 menopur➡️ 75 fostimon+150 menopur+orgalutran➡️ ovitrelle
    ❄️ 3AA, 2x❄️5 BA
    FET- 10.2025 ❌ 8 dpt beta 12, 10 dpt beta 5
    FET- 5.12.2025 ❌ 8 dpt beta 62, 10 dpt beta 68
    Cd138 ❌ poniżej 5/10, cd56 10%➡️ doksy+metronidazol ⏳➡️ biopsja kontrolna
    KIR Bx (1 implantacyjny)
    HLA-C czekamy
    ANA- dodatni ⏳
    Profil cytokin ✅
    Fenotyp komórek NK ✅
    Białko C i S ✅
    Trombofilia ✅
    Homocysteina 7
    B12 975
  • jo_ana Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fler wrote:
    Cześć dziewczyny 🙂 po długim czekaniu na wynik w końcu go dostałam i jest tak:
    Polipowate fragmenty endometrium wykazujące cechy proliferacji.
    Obecne plazmocyty CD138(+) w liczbie poniżej 5/10 HPF – score (+)
    W podścielisku obecne wykładniki zmian zapalnych: obrzęk, komórki wrzecionowate, nacieki złożone z limfocytów.

Komentarz:
    Obraz histologiczny w oparciu o barwienie immunohistochemiczne odpowiada przewlekłemu zapaleniu endometrium.
    Zwiększona liczba komórek NK CD56 stanowiących do 10% komórek podścieliska.

Normy:
    W fazie proliferacyjnej i wczesnej fazie sekrecyjnej – komórki NK stanowią do 5% komórek podścieliska
    W środkowej i późnej fazie sekrecyjnej – komórki NK stanowią 30–40% komórek podścieliska
    Jeśli doszło do implantacji – komórki NK stanowią do 70% komórek podścieliska

Wnioski:
    Zwiększona ponad normę liczba komórek NKCD56+ mogą odpowiadać za nieprawidłowy rozwój naczyń krwionośnych oraz nieprawidłowy poziom cytokin odpowiedzialnych za proces implantacji zarodka oraz rozwój trofoblastu.

Jestem po 2 cb, także szczerze mówiąc to mam nadzieję, że to właśnie stan zapalny był tego powodem.
    Dostałam metronidazol i Tarivid na 15 dni.
    Od dawna przyjmuje Sanprobi ibs (jedną tabletkę dziennie). Widziałam, że na tym wątku przewija się kilka różnych probiotyków ale czy macie takie, które najlepiej się Wam sprawdziły? 🤔
    Czy Wasi partnerzy też dostawali antybiotyk? Mój lekarz mówił że nie ma takiej potrzeby ale no mam mieszane odczucia co do tego

Miałam dokładnie taki sam wynik cd138, leczenie jakie dostałam to metronidazol i doksycyklina na 21 dni, do tego dieta przeciwzapalna i suplementacja, ponieważ dodatkowo mam adenomioze, po tym leczeniu w końcu ciąża, wcześniej 4 straty. Partner nie był leczony.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia, 16:38

Fler lubi tę wiadomość

5 lat walki o nasz cud 🌈
    11/2021 9/12 tc 💔

🔸 IVF: 03/2024
    14/05 (N) I FET ❄️ cb ?
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
    13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
    30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany
    09/06 (S) V FET ❄️
    6 dpt ⏸️ zostań z nami 🌈🍀
    17 dpt bhcg 5633
    24 dpt CRL 5,7 mm i bijące ❤️
    7+0 CRL 8,1 mm i ❤️
    9+6 CRL 2,91 cm bobisia 🥹
    12+5 prenatalne i NIPT prawidłowe, CRL 6,9 cm 🐥
    19+6 połówkowe prawidłowe 342 g💕
    27+0 1180 g 🐹
    29+5 1763 g 🐷, wielowodzie + cukrzyca
    33+0 2261 g 🐼
    35+0 2965 g 🐻
    37+1 3500 g 🐮

Czekamy na Ciebie 💖

preg.png
  • Fler Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki bardzo za odpowiedź 🥰 daje mi to nadzieję, że może i u mnie w końcu będzie szczęśliwy finał 😀

Dostałam receptę na Tarivid ale że jest bardzo ciężko dostępny to mogę też wziąć doksycykline. I teraz nie wiem czy mam specjalnie jutro jechać po Tarivid (z 200 km) czy jednak wziąć tą doksycykline… jestem też pod opieką dr Jarosz i z tego co widziałam po forum to ona chyba najczęściej właśnie Tarivid zaleca. Co byście zrobiły? 🙁

Starania od 11.2023
    👩🏼 niedrożny jajowód
    Koncentracja 4 mln
    Maj 2025 IUI
    ❄️ 3AA, 2x❄️5 BA
    KIR Bx (1 implantacyjny)
    HLA-C czekamy
    ANA- dodatni ⏳
    Profil cytokin ✅
    Fenotyp komórek NK ✅
    Białko C i S ✅
    Trombofilia ✅
    Homocysteina 7
    B12 975
  • Muczylando Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fler wrote:
    Dzięki bardzo za odpowiedź 🥰 daje mi to nadzieję, że może i u mnie w końcu będzie szczęśliwy finał 😀

Dostałam receptę na Tarivid ale że jest bardzo ciężko dostępny to mogę też wziąć doksycykline. I teraz nie wiem czy mam specjalnie jutro jechać po Tarivid (z 200 km) czy jednak wziąć tą doksycykline… jestem też pod opieką dr Jarosz i z tego co widziałam po forum to ona chyba najczęściej właśnie Tarivid zaleca. Co byście zrobiły? 🙁
    Mi przepisywała doksy i metronidazol. Tarivid miałam od lekarza z kliniki. Jedno i drugie działało, myślę że doksy też będzie ok. A jeśli jednak zdecydujesz się jechać to dzwoń do tej apteki czy na pewno mają i rezerwuj, powiedz że będziesz jechać 200 km i żebyś na darmo nie jechała.

Fler lubi tę wiadomość

🍀I:
    🐮07/04 - punkcja, 5❄️
    ❌07/31 - I FET, cb 4+3
    ❌09/04 - II FET
    ❌10/30 - III FET, cb 4+2
    ❌12/04 - IV FET
    2025:
    ❌01/08 - V FET, cb 5+0
    🍀II:
    🐮03/13 punkcja, 4❄️
    preg.png
    ❔PAI-1, mthfr - homo

• Fler Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muczylando wrote:
    Mi przepisywała doksy i metronidazol. Tarivid miałam od lekarza z kliniki. Jedno i drugie działało, myślę że doksy też będzie ok. A jeśli jednak zdecydujesz się jechać to dzwoń do tej apteki czy na pewno mają i rezerwuj, powiedz że będziesz jechać 200 km i żebyś na darmo nie jechała.

Dziękuję 🥰 tak, zarezerwowałam wcześniej kilka opakowań w różnych aptekach 🫣 ale no w końcu stwierdziliśmy że nie ma co się dawać zwariować… że nie mogę na tą chwilę stwierdzić, który z leków mi pomoże, a może oba byłyby dobre więc nie ma co robić z takiego powodu 400 km

Starania od 11.2023
    👩🏼 niedrożny jajowód
    Koncentracja 4 mln
    Maj 2025 IUI
    ❄️ 3AA, 2x❄️5 BA
    KIR Bx (1 implantacyjny)
    HLA-C czekamy
    ANA- dodatni ⏳
    Profil cytokin ✅
    Fenotyp komórek NK ✅
    Białko C i S ✅
    Trombofilia ✅
    Homocysteina 7
    B12 975
‹‹ 312 313 314 315 316
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ