Forum Starając się z pomocą medyczną stosunek LH do FSH
Odpowiedz

stosunek LH do FSH

Oceń ten wątek:
  • Beti1982 Nowa
    Postów: 5 0

    Wysłany: 20 października 2014, 19:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny robiłam badanie w 2dc
    FSH- 6,0
    LH- 4,1
    progesteron-0,64
    testoeteron- 0,244
    estriadol- 45,86
    PRL- 266,30
    TSH-2,51
    na AMH muszę czekać niestety 21 dni
    FSH do LH ponoć powinien mieć 1 a u mnie więcej czy to dobrze? może ktoś pomoże bo się martwię

    ciąża 2012rok-5tydzień poronienie
    Październik 2013 endometrioza I stopnia
    kwiecień 2014 po visanne uśpiona endometrioza i drożność-jajowody drożne
    i do tej pory cisza
  • AgnieszkaH Autorytet
    Postów: 1251 719

    Wysłany: 20 października 2014, 21:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem w jakich jednostkach są podane te wyniki więc nie można tego zinterpretować.

    AgnieszkaH
    34 lata
    Starania od 2014r.
    4 Cykle stymulowane 😢 3 IUI 😢
    1 IVF 02.2019 ICSI 2 komórki - 1 zarodek - ET 3-dniowca 18.02.2019 😢
    2 IVF 01.2020 ICSI+MACS 6 komórek - 3 blastki 😍
    Pół roku leczenia ureaplasmy.
    1 FET 13.10.2021 Embryoglue+Accofil+Encorton - 7tc puste jajo 💔

    Problemy: immunologia, cienkie i polipowate endometrium (stany zapalne), słabe komórki, PAI-1 hetero, PCO, zrosty, mięśniak śródścienny itd...
    KIR Bx bez implantacyjnych, mąż C1C2
    Mam jeszcze ❄❄
  • Ania1602 Autorytet
    Postów: 874 963

    Wysłany: 24 października 2014, 21:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beti1982 chyba TSH i prolaktyna za wysokie. Pozostałe nie wiem.

    * Czerwiec 2014 Aniołek :(
    * Czerwiec 2015 Aniołek :(
    Do trzech razy sztuka?
    * Wrzesień 2016 IVF
    * 19.09. transfer :(
    * 24.10. crio :(
    * 27.12. crio :) Bhcg 9dpt 37,5; 13dpt 202 :) ; 26dpt <3
    * TP 12.09.2017r.
    * 05.09. 2017r. urodziła się moja upragniona i wyczekana córeczka <3
  • latte Przyjaciółka
    Postów: 92 41

    Wysłany: 27 października 2014, 19:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny czy możecie mi napisać czy moje wyniki są ok i czy ten stosunek fSH do LH jest dobry FSH 6,31 mIU/ml LH 2,08 mIU/ml Testosteron 32,50 ng/dl norma testosteron od 10,83 do 56,94 ng/dl

    10 tc Aniołek [*] 25. 08. 2014r [link=https://www.suwaczki.com/]xnw4s65gehegfwcl.png[/link] f2w3k0s37vg8juz5.png ckaiskjo3a9ldh0r
  • AgnieszkaH Autorytet
    Postów: 1251 719

    Wysłany: 27 października 2014, 21:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm stosunek LH/FSH wynosi 0,33 i wydaje się być bardzo niski. Może to wskazywać na niedoczynność przysadki mózgowej, ale to może potwierdzić tylko lekarz. Testosteron natomiast jest w normie.

    AgnieszkaH
    34 lata
    Starania od 2014r.
    4 Cykle stymulowane 😢 3 IUI 😢
    1 IVF 02.2019 ICSI 2 komórki - 1 zarodek - ET 3-dniowca 18.02.2019 😢
    2 IVF 01.2020 ICSI+MACS 6 komórek - 3 blastki 😍
    Pół roku leczenia ureaplasmy.
    1 FET 13.10.2021 Embryoglue+Accofil+Encorton - 7tc puste jajo 💔

    Problemy: immunologia, cienkie i polipowate endometrium (stany zapalne), słabe komórki, PAI-1 hetero, PCO, zrosty, mięśniak śródścienny itd...
    KIR Bx bez implantacyjnych, mąż C1C2
    Mam jeszcze ❄❄
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 października 2014, 11:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co to jest za badanie AMH? Ja narazie wlacze z wysoka prolaktyną i niskim progesteronem.

  • Anatolka Autorytet
    Postów: 8014 6906

    Wysłany: 29 października 2014, 11:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    tola2014 wrote:
    Dziewczyny co to jest za badanie AMH? Ja narazie wlacze z wysoka prolaktyną i niskim progesteronem.

    badanie rezerwy jajnikowe, czyli po ludzku ile Ci tam w srodku zostało pęcherzyków :)

    1usa3e5e6fqireg4.png

    3ca106616b.png
  • AgnieszkaH Autorytet
    Postów: 1251 719

    Wysłany: 9 listopada 2014, 17:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy bardzo podobnych wartościach miałam stwierdzone PCOS, ale wszystko zależy jeszcze od usg i innych badań więc tylko lekarz odpowie Ci na pytanie, czy wszystko jest ok.

    AgnieszkaH
    34 lata
    Starania od 2014r.
    4 Cykle stymulowane 😢 3 IUI 😢
    1 IVF 02.2019 ICSI 2 komórki - 1 zarodek - ET 3-dniowca 18.02.2019 😢
    2 IVF 01.2020 ICSI+MACS 6 komórek - 3 blastki 😍
    Pół roku leczenia ureaplasmy.
    1 FET 13.10.2021 Embryoglue+Accofil+Encorton - 7tc puste jajo 💔

    Problemy: immunologia, cienkie i polipowate endometrium (stany zapalne), słabe komórki, PAI-1 hetero, PCO, zrosty, mięśniak śródścienny itd...
    KIR Bx bez implantacyjnych, mąż C1C2
    Mam jeszcze ❄❄
  • karolina k. Nowa
    Postów: 1 0

    Wysłany: 9 stycznia 2015, 18:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,
    Bardzo chciałabym prosić o Waszą pomoc, a mianowicie o interpretację wyników, gdyz kolejna wizyta u ginekologa wypada na koniec stycznia.
    Pani ginekolog zleciła mi badanie FSH I LH w 11dc, a wyniki są następujące:
    FSH: 6,83
    LH: 27,84

    Moje pytanie brzmi czy zasada stosunku 1:1 (FSH:LH) obowiązuje także w 11dc ? Bo jeśli tak, to :(
    Bardzo Was proszę o odpowiedź.
    Pozdrawiam,
    Karolina

    karolina k.
  • Idgie Autorytet
    Postów: 957 405

    Wysłany: 16 lutego 2015, 21:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgnieszkaH wrote:
    Z kolei stosunek LH/FSH poniżej 0,6 wskazuje na niewydolność przysadki mózgowej, co też utrudnia zajście w ciążę. Tak źle i tak niedobrze. U mnie taka odwrotność, to pewnie efekt brania sterydów. LH wtedy się obniża.

    Czy leki na astme moga obnizac LH?

    08.09 - transfer :)
    2nn3flw14d6fmfcl.png
  • Girl25 Autorytet
    Postów: 3799 532

    Wysłany: 17 lutego 2015, 20:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgnieszkaH wrote:
    W piątek mam usg ale gin na ostatniej wizycie powiedzial ze z taka prolakytyną to nie ma mowy o owu bylam w 11dc wiec nie robil usg teraz bedzie robil w 16dc zobaczymy dam znac a co do Ciebie to najwazniejsze aby owu byla potwierdzona na usg bo jedne dziewcZuny przy gorszch wynikach maja owu a inne przy zdaloby sie idealnych pewnie nie
    A jaki masz wynik prolaktyny?

    Moja ginekolog twierdzi że przy takim stosunku fsh-LH jak ja mam nie ma szans na PCOS... a z kolei ginekolog ktory robil mi usg stwierdzil pcos.... tylko wtedy mialam 2 miesieczny cykl wiec moze po prostu owulacji wtedy nie bylo, a pcos nie mam... moje wyniki; FSH - 5,23 mIU/ml norma przy fazie folikularnej (3,5-12,5), LH - 5,41 norma I fazy (2.4-12,6). i to daje stosunek 1,3, Prolaktyna - 8.55 ng/ml (4,79-23,3), tylko prolaktyna byla robiona 15 dc, ktory trwal 56 dni takze moze bede musiala potworzyc jesli jednak mi sie skrocily i jesli to ma znaczenie. ZObaczymy co mi powie nowa ginekolog we wtorek...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2015, 20:23

    [link=https://www.suwaczki.com/]f2wlj44jhzx0jd7c.png[/link]

    dxomanli5dlutv4a.png
  • Girl25 Autorytet
    Postów: 3799 532

    Wysłany: 20 lutego 2015, 22:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    co tu taka cisza?

    [link=https://www.suwaczki.com/]f2wlj44jhzx0jd7c.png[/link]

    dxomanli5dlutv4a.png
  • paola87 Autorytet
    Postów: 1705 1672

    Wysłany: 23 lutego 2015, 14:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny to jak to jest w końcu z tym stosunkiem LH do FSH? No bo niby teraz się już na to nie patrzy... Ale kiedyś się patrzyło, chyba nie bez powodu, no to jest to ważne, czy nie? Ma się mieścić w normach, czy trzymać odpowiedni stosunek? No bo jeśli brać pod uwagę stosunek, to u mnie wychodzi nie za dobrze :/

  • Anatolka Autorytet
    Postów: 8014 6906

    Wysłany: 23 lutego 2015, 15:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w klinice patrzyli na to, powiedział gin, że najlepiej jak jest stosunek bliski 1. U mnie nie jest. AMH potwierdziło to, co pokazał stosunek LH do FSH.

    1usa3e5e6fqireg4.png

    3ca106616b.png
  • paola87 Autorytet
    Postów: 1705 1672

    Wysłany: 23 lutego 2015, 17:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie stosunek LH do FSH w styczniu był 0, 3, a w lutym 0, 48.

  • gosia89 Autorytet
    Postów: 851 851

    Wysłany: 24 lutego 2015, 12:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam

    moj stosunek LH do FSH wynosi 0,77 to dobry wynik?

    31 lat, 8 lat starań
    Aniołek 17.04.2013 (6tc) [*] 😢
    grudzień 2015- Histeroskopia ✔️
    luty 2016 - HSG- jajowody drożne ✔️
    luty 2017r- , morfologia plemnikow 1 %//sierpień 3%
    29.08.2017- I IUI 😓
    styczeń 2020-Klinika invimed Poznań
    morfologia 1%, Fertilman plus
    luty2020 stymulacja Lametta,Ovitrelle 💊
    ANA z krwi- dodatnie
    Pregna Start
    4.09. 2020 1IUI 😢
    27.10. 2020 2IUI 😢
    24.11.2020 3IUI 😢
    marzec 2021 in-vitro
    AMH 4,8✔️
    kariotypy prawidłowe✔️
    Bemfola, Orgalutran, Gonapeptyl 💉
    15.03 punkcja
    Pobrano 14 oocytow z tego 5 dojrzałych
    transfer odroczony ryzyko hiperstymulacji
    Mamy 3 ❄️❄️❄️
    12.04 transfer ❄️3-dniowca, prog 39
    7dpt II
    9dpt Bhcg 58,32 prog 73
    11dpt Bhcg 136,90
    14dpt Bhcg 610,78
    10.05.2021 4,14mm ❤️
    25.05.2021 1,86cm 8w3d ❤️
    14.06.2021 5,23cm 11w6d ❤️
    25.06. 2021 prenatalne

    0d1yrjjgoa66molf.png
  • AgnieszkaH Autorytet
    Postów: 1251 719

    Wysłany: 24 lutego 2015, 15:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Girl25 wrote:
    A jaki masz wynik prolaktyny?

    Moja ginekolog twierdzi że przy takim stosunku fsh-LH jak ja mam nie ma szans na PCOS... a z kolei ginekolog ktory robil mi usg stwierdzil pcos.... tylko wtedy mialam 2 miesieczny cykl wiec moze po prostu owulacji wtedy nie bylo, a pcos nie mam... moje wyniki; FSH - 5,23 mIU/ml norma przy fazie folikularnej (3,5-12,5), LH - 5,41 norma I fazy (2.4-12,6). i to daje stosunek 1,3, Prolaktyna - 8.55 ng/ml (4,79-23,3), tylko prolaktyna byla robiona 15 dc, ktory trwal 56 dni takze moze bede musiala potworzyc jesli jednak mi sie skrocily i jesli to ma znaczenie. ZObaczymy co mi powie nowa ginekolog we wtorek...

    Wcześniej miałam prolaktynę coś koło 30ng/ml czyli nie za ciekawie, ale teraz na lekach już wynosi 7ng/ml ale torbiele dalej mi się robią, bo pęcherzyki i tak nie pękają. Teraz jestem po HSG i pewnie czekać mnie będzie stymulacja owulacji. Twoje wyniki rzeczywiście wydają się być bardzo dobre, dlatego nie wiem skąd pomysł z PCOS u jednego z lekarzy.

    AgnieszkaH
    34 lata
    Starania od 2014r.
    4 Cykle stymulowane 😢 3 IUI 😢
    1 IVF 02.2019 ICSI 2 komórki - 1 zarodek - ET 3-dniowca 18.02.2019 😢
    2 IVF 01.2020 ICSI+MACS 6 komórek - 3 blastki 😍
    Pół roku leczenia ureaplasmy.
    1 FET 13.10.2021 Embryoglue+Accofil+Encorton - 7tc puste jajo 💔

    Problemy: immunologia, cienkie i polipowate endometrium (stany zapalne), słabe komórki, PAI-1 hetero, PCO, zrosty, mięśniak śródścienny itd...
    KIR Bx bez implantacyjnych, mąż C1C2
    Mam jeszcze ❄❄
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 lutego 2015, 15:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy to badanie trzeba robic na czczo i rano?

  • Morwa Autorytet
    Postów: 16871 26448

    Wysłany: 24 lutego 2015, 21:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 22:31

    cheerleaderka-emotikon-ruchomy-obrazek-0010.gifcheerleaderka-emotikon-ruchomy-obrazek-0004.gifCwk2p2.png
    🍀25.05.21 -> transfer blastusia :
    8dpt -> 78
    10dpt -> 204
    13dpt -> 631
    15dpt -> 1694
    20dpt -> 8849
    27dpt -> (6t+4d) -> Mamy 6,21mm i serduszko ❤
    (8t+1d) -> CRL 1,83 cm 🥳
    (11t+2d) -> CRL 4,66cm 🥰
    (12t+0d) -> prenatalne -> CRL 5,7 cm, 💗 165ud/min. Zdrowy 👶🎉
    (16t+2d) -> Synek -> 152g 💙
    (20t+0d) -> połówkowe -> 390g 💪
    (20t+2d) -> 400g
    (23t+2d) -> 624g
    (27t+2d) -> 1153g
    (30t+2d) -> 1780g
    (32t+2d) -> 2148g
    (35t+2d) -> 2935g
    (37t+2d) -> ok 3200g
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 lutego 2015, 19:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny możecie powiedzieć cos o moich wynikach?3 dc, LH 5,22, FSH 11,82, stosunek 0,44, podobno takie FSH świadczy o obniżonej rezerwie jajnikowej???do gina mam termin na koniec marca....

1 2 3 4 5
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ