Forum Starając się z pomocą medyczną stosunek LH do FSH
Odpowiedz

stosunek LH do FSH

Oceń ten wątek:
  • Anja89 Autorytet
    Postów: 450 105

    Wysłany: 13 marca 2015, 10:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy będzie ok jeśli zbadam FSH I LH w 4 dc? Niestety 3 dc wypadnie u mnie w niedzielę, a wiem, że najlepiej wtedy badać, no ale będzie to niemożliwe...

    svchvfxmiau6k2p0.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 13 marca 2015, 11:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam to samo pytanie co Anja89. Też dziś mam 1 dc i w niedziele nie dam rady zrobić badania.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 marca 2015, 20:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Według mnie najlepiej zrobic w 3, aczkolwiek ja miałam zalecone miedzy 3 a 5

    berry lubi tę wiadomość

  • Ancyk Znajoma
    Postów: 26 20

    Wysłany: 24 kwietnia 2015, 09:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, robiłam badanie w 3dc i takie otrzymałam wyniki:

    FSH 4,78 mlU/ml (norma f.pęcherzykowa 3,5-12,5)

    LH 2,33 mlU/ml (norma f.pęcherzykowa 2,4-12,6)

    Estradiol 28,57 pg/ml (norma f.pęcherzykowa 12,5-166)

    Progesteron 0,30 ng/ml (norma f.pęcherzykowa 0,2-1,5)

    Prolaktyna 6,33 ng/ml (wartość referencyjna dla kobiet
    nie będących w ciąży 4,79-23,3)

    Martwi mnie wynik LH, ponadto stosunek LH do FSH wynosi u mnie 0,49 :(
    Jestem po badaniu HSG w styczniu (oba jajowody drozne), zaczęliśmy się starać od marca i dwa miesiące i nic. Okres mam regularnie, ale np. testy owulacyjne nie wychodziły mi właściwie pozytywnie, tylko np. przez 2 dni widziałam cień drugiej kreski, a według instrukcji nie oznacza to testu pozytywnego.
    Dodam jeszcze, że jestem po ciąży pozamacicznej, miałam w sierpniu 2014r. laparoskopie, ciąża była na prawym jajowodzie. Ale o dziwo była ona w naszym 1cs, a teraz staramy się i nic, myślę że to przez to LH... :(

    km5szbmh2jx2g578.png
  • tapir19 Koleżanka
    Postów: 63 9

    Wysłany: 8 czerwca 2015, 18:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.Wlasnie odebralam moje wyniki badan . Tyle sie teraz naczytalam na temat fsh i lh ze mam metlik w glowie.Badania mialam robione w 4dc:

    Moje wyniki:
    LH 2,28 (norma f pecherzykowa 2,4-12,6)
    FSH 5,16 (norma f pecherzykowa 3,5-12,5)
    TSH 1,47 (norma 0,27-4,2)
    FT3 3,24 ( 2,0-4,0)
    FT4 1,33 ( 1-1,6)
    Estradiol 56,36 (norma f pecherzykowa 12,5 - 166)
    anty TPO 5,9 ((norma 0-35)
    Stosunek LH do FSH jest 0,44. To chyba stanowczo za malo prawda? Do lekarza ide dopiero w lipcu i do tego czasu chyba zawalu odstane przez to :)

    ganndqk3s0oeyp3v.png
  • AgnieszkaH Autorytet
    Postów: 1040 398

    Wysłany: 16 czerwca 2015, 21:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest mały, ale można podwyższyć LH lekami np. pregnylem na pęknięcie pęcherzyka i wtedy oba poziomy i tym samym stosunek LH/FSH powinien się wyrównać:)

    AgnieszkaH
    33 lata
    Starania od 2014r. (HSG, Laparoskopia, Histeroskopia, Biopsja, Scratching)
    4 Cykle stymulowane 😢 3 IUI 😢
    1 IVF ICSI 2 komórki - 1 zarodek - ET 3-dniowca 18.02.2019 😢
    2 IVF ICSI+MACS 6 komórek - 3 blastki 😍
    FET - a któż to wie...???
    Nierówna walka z ureaplasma od 2015r - czas ją w końcu wygrać!!!

    Problemy: immunologia, cienkie endometrium, słabe komórki, nadkrzepliwość, PCO, zrosty, polip, mięśniak itd...
    KIR Bx bez implantacyjnych, mąż C1C2, allo MLR 47%
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 16 czerwca 2015, 23:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej kochane, moj stosunek lh/fsh wynosi 1,14 i ginka powiedziała ze jest zaburzony...:( to ja juz nic nie rozumie przeciez jest bardzo blisko 1...

  • Releaseme Przyjaciółka
    Postów: 168 20

    Wysłany: 17 czerwca 2015, 11:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1986 wrote:
    hej kochane, moj stosunek lh/fsh wynosi 1,14 i ginka powiedziała ze jest zaburzony...:( to ja juz nic nie rozumie przeciez jest bardzo blisko 1...
    Ania, lekarzem nie jestem, ale 1,14 to raczej nie wskazuje na jakieś odchylenia....

    zresztą:
    Quote:
    przypadku prawidłowego cyklu stosunek LH:FSH jest bliski 1, w niewydolności przysadki ulega zmniejszeniu poniżej 0,6, a w zespole policystycznych jajników (PCOS) wzrasta powyżej 1,5

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2015, 11:40

    Ania1986 lubi tę wiadomość

    01.2013-12.2014 starania na luzie bez badań i leków
    01.2015- diagnostyka- hiperprolaktynemia, podwyższone TSH, słaba morfologia nasienia,
    stymulacja CLO- :(
  • dżelka Autorytet
    Postów: 310 263

    Wysłany: 2 lipca 2015, 14:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    tapir19 wrote:
    Hej dziewczyny.Wlasnie odebralam moje wyniki badan . Tyle sie teraz naczytalam na temat fsh i lh ze mam metlik w glowie.Badania mialam robione w 4dc:

    Moje wyniki:
    LH 2,28 (norma f pecherzykowa 2,4-12,6)
    FSH 5,16 (norma f pecherzykowa 3,5-12,5)
    TSH 1,47 (norma 0,27-4,2)
    FT3 3,24 ( 2,0-4,0)
    FT4 1,33 ( 1-1,6)
    Estradiol 56,36 (norma f pecherzykowa 12,5 - 166)
    anty TPO 5,9 ((norma 0-35)
    Stosunek LH do FSH jest 0,44. To chyba stanowczo za malo prawda? Do lekarza ide dopiero w lipcu i do tego czasu chyba zawalu odstane przez to :)


    Ja też mam 0,44. Lekarz powiedział że ok ale zaczynam się martwić... :-(

    f2wli09kb0h7bhmj.png
  • agulas Autorytet
    Postów: 1050 1440

    Wysłany: 2 lipca 2015, 15:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a badalyscie androgeny i SHGB?

    http://www.labtestsonline.pl/tests/SHBG.html?tab=3

    ug37trd8yp0c7r9f.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 lipca 2015, 19:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie wyniki z 4 dc
    LH 7,20 mlU/ml
    FSH 7,42 mlU/ml
    estradiol 22,44 pg/ml
    PRL 15,19 ng/ml
    testosteron 20,52 ng/dl
    TSH 1,59
    FT4 1,17 ng/dl

    chyba dobre co? stosunek LH do FSH wychodzi 0,97

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 13 lipca 2015, 11:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wyniki w 4 dc LH - 6,77 mIU/mL, FSH - 5,48 mIU/mL

    Stosunek LH do FSH wynosi 1,235, jest okey czy mam zacząć się martwić? :-)

  • Zaczarowana917 Znajoma
    Postów: 30 2

    Wysłany: 2 października 2015, 17:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej;)

    Dzisiaj odebrałam wyniki LH: 6,30 i FSH: 6,99. Czy to dobry wynik?

    „Cudownie byłoby czasem móc zamienić myśli w rzeczywistość ''


    ...... Wierzę, że kiedyś się uda......
  • Basia90 Ekspertka
    Postów: 176 145

    Wysłany: 8 października 2015, 19:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,

    Odebrałam swoje wyniki, badanie robiłam w 4dc:

    FSH: 2,33
    LH: 5,21
    Testosteron: 29,89 ng/dl

    Stosunek wynosi 2,23. Poprzednio lekarz już podczas laparoskopii wykluczył PCOS. Co więc o tym myślicie, czy wartości nie są zbyt niskie?

    relgh371p970veew.png
  • Fricz Debiutantka
    Postów: 11 0

    Wysłany: 16 listopada 2015, 20:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytając wasze wypowiedzi chyba dostaję depresji! :( U mnie sprawa wygląda raczej kiepsko. Do lekarza idę dopiero w czwartek, ale po zobaczeniu wyników trochę świruję. A nawet bardzo. LH mam aż 25,70 mIU/ml a FSH 6,47 mIU/ml... Do tego progesteron 0,87ng/ml prolaktyna aż 46,05 ng/ml testosteron też gigantyczny, bo 60,50 ng/dl (swoją drogą nie mam ani nadmiernego owłosienia, ani nic z tych rzeczy :/) Estriadiol też chyba gigantyczny bo 80 pg/ml...
    Są tutaj jakieś PCOsowiczki? Jak u was wyglądały wyniki? Sorki jeśli nie w temacie :(

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2015, 20:08

    || PCOS || Wysoka prolaktyna || Bardzo długie cykle ||
  • Basia90 Ekspertka
    Postów: 176 145

    Wysłany: 20 listopada 2015, 15:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fricz, ja w zeszłym cyklu miałam wyniku takie jak we wiadomości powyżej, a teraz FSH i LH wyszły mi obydwa 6,2. Takie same wartości więc idealny stosunek 1:1. Niewiem czy mam się cieszyć, czy nie, bo nie wiem teraz w czym jest problem ;/

    relgh371p970veew.png
  • Fricz Debiutantka
    Postów: 11 0

    Wysłany: 24 listopada 2015, 20:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia90 A Twój lekarz co na to? Najgorzej nie wiedzieć, bo nie wiadomo jak zaradzić :/ Ja jeszcze chodzę do takiego lekarza co sam nie ma pojęcia co ze mną zrobić...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2015, 20:07

    || PCOS || Wysoka prolaktyna || Bardzo długie cykle ||
  • Basia90 Ekspertka
    Postów: 176 145

    Wysłany: 25 listopada 2015, 15:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U lekarza jeszcze z wynikami nie byłam. Mój lekarz, jak i inny którego później odwiedziłam, uważają, że nie ma sensu mnie leczyć, bo mam niedrożne jajowody ;)Leczenie dopiero, gdy zdecyduję się na in vitro.

    relgh371p970veew.png
  • Fricz Debiutantka
    Postów: 11 0

    Wysłany: 26 listopada 2015, 10:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co z laparo? Nie znam się za bardzo, ale tyle stron przejrzałam, że gdzieś rzuciło mi się w oczy takie rozwiązanie. Nie wchodzi u Ciebie w rachubę? W każdym razie trzymam mocno kciuki Basiu, żeby dobrze było! :)

    || PCOS || Wysoka prolaktyna || Bardzo długie cykle ||
  • Basia90 Ekspertka
    Postów: 176 145

    Wysłany: 26 listopada 2015, 14:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laparoskopię miałam w czerwcu z powodu torbieli na jajniku, właśnie wtedy dowiedziałam się o niedrożności. Mój lekarz po tym skierował mnie odrazu do kliniki niepłodności na invitro, ale jak troszkę poczytałam to dowiedziałam się o Lublinie, borowinie, ziołach i takie tam ;)

    relgh371p970veew.png
1 2 3 4 5
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego