stosunek LH do FSH
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej Dziewczyny!
Robilam dzis badania i stosunek Lh do Fsh wychodzi mi 1,03
Estradiol 30 (norma 20-251)
Testosteron w normie
Prolatyna 55 (norma do 19)
AntyTG 3,88 (norma do 4,11)
Rozumiecie cos z tego? Na obrazie usg jajniki policystyczne, staramy sie 15 cykl, dwa wczesne poronienia w 6 i 8 cyklu. -
Hey. Czy ktoś tu jeszcze zagląda?
Odebrałam dziś wyniki (3dc):
FSH - 9,2 (w normie)
LH - 4,4 (w normie)
ale
LH/FSH - 0,47 !!
W poprzednim cyklu nie było owulacji a ten stosunek w 4dc wynosił 0,6.
Boję się, że z jeszcze gorszym wynikiem może powtórzyć się incydent z niepękniętymi pęcherzykami. Lekarz nie kazał się przejmować się wynikiem 0,6 i stwierdził, że trzeba poobserwować 2,3 cykle jeszcze pod kątem pękania pęcherzyków. Myślicie, że powinnam zdecydować się na Pregnyl od razu? Wynik 0,47 jest beznadziejny i chyba nie ma co obserwować tylko od razu działać z Pregnylem.
Co myślicie? Miał ktoś podobny problem? Czy można jakoś wyrównać LH i FSH?Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 18:47
Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endo IV st.:
1).24.04.19r. I Laparo --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
2). 03.10.19r. II Laparo
15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
Moje ANIOŁKI:
1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)
02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek)
29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
22.11.20r. - dwie kreseczki na teście (4dpt) 🥰/Beta: 6dpt - 27,2/8dpt -101/14dpt - 2091/15dpt - jest pęcherzyk ciążowy (również krwiak)/27dpt - 0,62cm maluszka z bijącym 💗 (133u/min) -
BitterSweetSymphony wrote:Hey. Czy ktoś tu jeszcze zagląda?
Odebrałam dziś wyniki (3dc):
FSH - 9,2 (w normie)
LH - 4,4 (w normie)
ale LH/FSH - 0,47 !!
U mnie stosunek LH/FSH = 0,41, a owulacje na każdym razem potwierdzone monitorowaniem, testami i tempką, bez żadnego wspomagania.
Ja bym jeszcze chwilę poczekała i sprawdziła.4 IUI
25.03.2016 ICSI
17.06.2016 ICSI -
Hey Kabe.
Dziękuję za odpowiedź.
U mnie niestety po raz drugi brak owulacji. Za niskie LH i pęcherzyki nie pękają. Także widzę że to wszystko sprawa indywidualna.
Teraz czekam na @ i kolejny cykl z Pregnylem.
Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endo IV st.:
1).24.04.19r. I Laparo --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
2). 03.10.19r. II Laparo
15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
Moje ANIOŁKI:
1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)
02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek)
29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
22.11.20r. - dwie kreseczki na teście (4dpt) 🥰/Beta: 6dpt - 27,2/8dpt -101/14dpt - 2091/15dpt - jest pęcherzyk ciążowy (również krwiak)/27dpt - 0,62cm maluszka z bijącym 💗 (133u/min) -
nick nieaktualnyNiki_124 wrote:Moje wyniki w 5dc: LH 18,87mlU/ml, FSH 8,66mlU/ml reszta wyników w normie a pęcherzyki nie pękają.. na obrazie USG jajniki policystyczne... I niby FSH się w normie mieści.. I co ja mam robić? Nic z tego nie rozumiem..
LH można z powodzeniem obniżyć lekami. -
Tak czytam i czytam i zaczęłam się zastanawiać czy ja nie mam PCOS Mam dziwne wyniki, stosunek LH do FSH jest 6, i mam baaaardzo wysoką prolaktynę, 42. Ale mam regularne miesiączki a wykres temperatur pokazuje owulację. Co mam o tym myśleć??? Nie mam też żadnych objawów PCOS, wiele razy miałam robione usg, ostatnio ok 2 lat temu i nigdy nie zdiagnozowano nic niepokojącego. Sama robiłam sobie badania, powtórzę jeszcze w kolejnym cyklu. Ale się martwię..
-
Z tego co ja się orientuję, stosunek LH do FSH powinien wynosić około 1 - 3. Zbyt niski może świadczyć o niewydolności ciałka żółtego, zbyt wysoki o podejrzeniu PCOS. Nie jest to jednak regułą. Podobnie z prolaktyną - wysoka często hamuje owulacje, ja jednak nie miałam nigdy problemu z owu, pomimo bardzo wysokiej prolaktyny, która była następstwem mikrogruczolaka.
Jesteś pod opieką endokrynologa?IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest
mam Córeczkę -
No więc moja pomyłka, niewłaściwie zrozumiałam stosunek lh do fsh ) Mam 0,61. Mało ale podobno nie tragicznie z tego co wyczytałam. Mam przy tym dobry progesteron 14,2. Chyba dobry? Mierzony w 19 dc. Nie byłam z tym jeszcze u lekarza, jestem zapisana do Novum na styczeń i zobaczę co powiedzą. Poza tym w poniedziałek powtarzam prolaktynę, robię tarczycę i jestem ciekawa co wyjdzie.
-
Hej:) odkopałam moje wyniki z czerwca kiedy miałam długie cykle i wszystko rozregulowane.
TSH 2,53
FSH 10,15
LH 7,08
Estradiol 43,23
Prolaktyna 12,46
Wtedy dostałam Diane na 2msc na uregulowanie cyklu, euthyrox25 na obniżenie tsh poniżej 2 i sama po odstawieniu Diany brałam 2 tab/dziennie castagnus. Teraz w grudniu badania wyszły chyba lepsze...
TSH 1,44
FSH 7,36
LH 7,65
Estradiol 45,21
Prolaktyna 15,11
Jak sądzicie? generalnie widzę po wykresie (temperatury) że teraz jest spokojniejszy, wcześniej były góry i doliny
-
nick nieaktualny- problemy z prolaktyną,
- LUF,
- brak owulacji,
- kończąca się rezerwa jajnikowa,
itd...
Na podstawie wyniku, nie można stwierdzić choroby. Nie mniej jedynie co można powiedzieć, że stosunek jest za niski.
Zrób jeszcze 2x LH i Estradiol między 5 a 14dc- o ile masz owulki w połowie cyklu. Sprawdź jak przyrasta LH i czy Estradiolu będzie przynajmniej 150-200 jednostek. Tyle potrzebuje pęcherzyk do bycia wartościowym do zapłodnienia.
W kolejnym cyklu warto zbadać AMH 2-3dc. -
Mam wyniki prolaktyny i progesteronu z poprzedniego cyklu -22dc
-progesteron 12ng/ml
-prolaktyna 15,5 ng/ml
Gin powiedział, że ok.
Ostatnie 2 cykle miały tylko 24 dni. Zwykle mają po 25-26 dni.
Czy jeszcze jakieś badania warto zrobić? Zapisałam się do ginekologa-endokrynologa, ale na abonament, więc nie spodziewam się, że przepisze mi wszystko co trzeba.
-
nick nieaktualnylanikita wrote:Mam wyniki prolaktyny i progesteronu z poprzedniego cyklu -22dc
-progesteron 12ng/ml
-prolaktyna 15,5 ng/ml
Gin powiedział, że ok.
Ostatnie 2 cykle miały tylko 24 dni. Zwykle mają po 25-26 dni.
Czy jeszcze jakieś badania warto zrobić? Zapisałam się do ginekologa-endokrynologa, ale na abonament, więc nie spodziewam się, że przepisze mi wszystko co trzeba.
Masz za krótką fazę lutealną prawdopodobnie.
Niski progesteron jest tego potwierdzeniem. Warto trochę go podgonić.
Duphaston- bierzesz to PO! owulacji przez 10 dni, dlatego warto sprawdzać przyrost proga w okolicy owulki. Nie wyjdzie w wyniku krwi. Nie podnosi temperatury.
Luteina dopochwowo- to jest to samo, ale ma silniejsze działanie. Tak samo PO! owulce przez 10 dni. Podnosi temperaturę i zwiększa wynik proga w krwi.
Można brać i jedno i drugie- z zalecenia gina.
Prolaktyny się nie powinno badać w drugiej fazie.
Jutro postaram się wkleić schemat badań co i kiedy robić. -
nick nieaktualnysylwia80 wrote:A LH/FSH 1,144 jest Ok ?
Prolaktyna 8,1 norma 2,8-29,3.
AMH 4,30
Estradiol 29,30
Wszystko zrobione w 2 dc.
Stosunek jest ok. Powinien wynosić ok. 1.
Prolaktynę warto obserwować co cykl w 2dc przez wysokie AMH.
Widzę w stopce że masz IO i PCO- czyli potwierdzenie wysokiego AMH.
Metformina? Dieta?
Zbadaj chociaż 2-3 raxy teraz do owulki: LH, Estradiol i przed samą owulką sprawdź progesteron- jeśli będzie >2,5 będzie świadczyło że weszłaś w drugą fazę cyklu. Potem powinien wzrastać do 7dpo i osiągnąć szczyt.
-
Ania1003 wrote:Stosunek jest ok. Powinien wynosić ok. 1.
Prolaktynę warto obserwować co cykl w 2dc przez wysokie AMH.
Widzę w stopce że masz IO i PCO- czyli potwierdzenie wysokiego AMH.
Metformina? Dieta?
Zbadaj chociaż 2-3 raxy teraz do owulki: LH, Estradiol i przed samą owulką sprawdź progesteron- jeśli będzie >2,5 będzie świadczyło że weszłaś w drugą fazę cyklu. Potem powinien wzrastać do 7dpo i osiągnąć szczyt.
Ania, u mnie z PCO i IO jest dziwnie, co lekarz to inna opinia. Rok temu AMH miałam powyżej 6, teraz jak napisałam wcześniej 4,30.
Z insulina i glukoza tez nie jest najgorzej, muszę się pilnować, metforminy nie biorę bo mi nie służy.
Prolaktyne i Progesteron planuje zrobić w drugiej fazie.
MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.