Forum Starając się z pomocą medyczną stosunek LH do FSH
Odpowiedz

stosunek LH do FSH

Oceń ten wątek:
  • aknis Koleżanka
    Postów: 81 12

    Wysłany: 8 grudnia 2015, 23:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny może mi któraś wyjaśnić w jakim celu robi się te hormony między 21 a 23 dniem cyklu?

    już prawie...

  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 10 grudnia 2015, 10:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mialam lh/fsh 1,5 i doktor nic nie mowil ze za wysoki

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • cookiemonster Autorytet
    Postów: 1517 746

    Wysłany: 29 grudnia 2015, 19:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny!
    Robilam dzis badania i stosunek Lh do Fsh wychodzi mi 1,03
    Estradiol 30 (norma 20-251)
    Testosteron w normie
    Prolatyna 55 (norma do 19)
    AntyTG 3,88 (norma do 4,11)
    Rozumiecie cos z tego? Na obrazie usg jajniki policystyczne, staramy sie 15 cykl, dwa wczesne poronienia w 6 i 8 cyklu.

    3cb, 24 cykle starań o Młodą
    3i49uay3wi97o5xz.png
    nqtktv731lxj1cxm.png
  • BitterSweetSymphony Autorytet
    Postów: 2560 1636

    Wysłany: 1 marca 2016, 18:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey. Czy ktoś tu jeszcze zagląda?

    Odebrałam dziś wyniki (3dc):

    FSH - 9,2 (w normie)
    LH - 4,4 (w normie)

    ale


    LH/FSH - 0,47 !!

    W poprzednim cyklu nie było owulacji a ten stosunek w 4dc wynosił 0,6.
    Boję się, że z jeszcze gorszym wynikiem może powtórzyć się incydent z niepękniętymi pęcherzykami. Lekarz nie kazał się przejmować się wynikiem 0,6 i stwierdził, że trzeba poobserwować 2,3 cykle jeszcze pod kątem pękania pęcherzyków. Myślicie, że powinnam zdecydować się na Pregnyl od razu? Wynik 0,47 jest beznadziejny i chyba nie ma co obserwować tylko od razu działać z Pregnylem.

    Co myślicie? Miał ktoś podobny problem? Czy można jakoś wyrównać LH i FSH?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 18:47

    km5sio4pjn03nphx.png
    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endo IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo

    15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)

    02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(
    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
    22.11.20r. - dwie kreseczki na teście (4dpt) 🥰/Beta: 6dpt - 27,2/8dpt -101/14dpt - 2091/15dpt - jest pęcherzyk ciążowy (również krwiak)/27dpt - 0,62cm maluszka z bijącym 💗 (133u/min)
  • Kabe Przyjaciółka
    Postów: 77 167

    Wysłany: 15 marca 2016, 22:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    BitterSweetSymphony wrote:
    Hey. Czy ktoś tu jeszcze zagląda?

    Odebrałam dziś wyniki (3dc):
    FSH - 9,2 (w normie)
    LH - 4,4 (w normie)

    ale LH/FSH - 0,47 !!

    U mnie stosunek LH/FSH = 0,41, a owulacje na każdym razem potwierdzone monitorowaniem, testami i tempką, bez żadnego wspomagania.

    Ja bym jeszcze chwilę poczekała i sprawdziła.

    4 IUI :-(
    25.03.2016 ICSI :-(
    17.06.2016 ICSI :-(
  • BitterSweetSymphony Autorytet
    Postów: 2560 1636

    Wysłany: 16 marca 2016, 08:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey Kabe.
    Dziękuję za odpowiedź.

    U mnie niestety po raz drugi brak owulacji. Za niskie LH i pęcherzyki nie pękają. Także widzę że to wszystko sprawa indywidualna.

    Teraz czekam na @ i kolejny cykl z Pregnylem.

    km5sio4pjn03nphx.png
    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endo IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo

    15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)

    02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(
    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
    22.11.20r. - dwie kreseczki na teście (4dpt) 🥰/Beta: 6dpt - 27,2/8dpt -101/14dpt - 2091/15dpt - jest pęcherzyk ciążowy (również krwiak)/27dpt - 0,62cm maluszka z bijącym 💗 (133u/min)
  • Niki_124 Koleżanka
    Postów: 48 6

    Wysłany: 21 marca 2016, 20:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje wyniki w 5dc: LH 18,87mlU/ml, FSH 8,66mlU/ml reszta wyników w normie a pęcherzyki nie pękają.. na obrazie USG jajniki policystyczne... I niby FSH się w normie mieści.. I co ja mam robić? Nic z tego nie rozumiem..

  • AgnieszkaH Autorytet
    Postów: 1251 719

    Wysłany: 16 listopada 2016, 16:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki_124 wrote:
    Moje wyniki w 5dc: LH 18,87mlU/ml, FSH 8,66mlU/ml reszta wyników w normie a pęcherzyki nie pękają.. na obrazie USG jajniki policystyczne... I niby FSH się w normie mieści.. I co ja mam robić? Nic z tego nie rozumiem..

    LH można z powodzeniem obniżyć lekami.

    AgnieszkaH
    34 lata
    Starania od 2014r.
    4 Cykle stymulowane 😢 3 IUI 😢
    1 IVF 02.2019 ICSI 2 komórki - 1 zarodek - ET 3-dniowca 18.02.2019 😢
    2 IVF 01.2020 ICSI+MACS 6 komórek - 3 blastki 😍
    Pół roku leczenia ureaplasmy.
    1 FET 13.10.2021 Embryoglue+Accofil+Encorton - 7tc puste jajo 💔

    Problemy: immunologia, cienkie i polipowate endometrium (stany zapalne), słabe komórki, PAI-1 hetero, PCO, zrosty, mięśniak śródścienny itd...
    KIR Bx bez implantacyjnych, mąż C1C2
    Mam jeszcze ❄❄
  • kayama Autorytet
    Postów: 2721 1943

    Wysłany: 14 grudnia 2017, 00:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak czytam i czytam i zaczęłam się zastanawiać czy ja nie mam PCOS :( Mam dziwne wyniki, stosunek LH do FSH jest 6, i mam baaaardzo wysoką prolaktynę, 42. Ale mam regularne miesiączki a wykres temperatur pokazuje owulację. Co mam o tym myśleć??? Nie mam też żadnych objawów PCOS, wiele razy miałam robione usg, ostatnio ok 2 lat temu i nigdy nie zdiagnozowano nic niepokojącego. Sama robiłam sobie badania, powtórzę jeszcze w kolejnym cyklu. Ale się martwię..

    n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Klara Wysocka Autorytet
    Postów: 1009 560

    Wysłany: 15 grudnia 2017, 09:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co ja się orientuję, stosunek LH do FSH powinien wynosić około 1 - 3. Zbyt niski może świadczyć o niewydolności ciałka żółtego, zbyt wysoki o podejrzeniu PCOS. Nie jest to jednak regułą. Podobnie z prolaktyną - wysoka często hamuje owulacje, ja jednak nie miałam nigdy problemu z owu, pomimo bardzo wysokiej prolaktyny, która była następstwem mikrogruczolaka.
    Jesteś pod opieką endokrynologa?

    IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3
  • kayama Autorytet
    Postów: 2721 1943

    Wysłany: 15 grudnia 2017, 13:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No więc moja pomyłka, niewłaściwie zrozumiałam stosunek lh do fsh :)) Mam 0,61. Mało ale podobno nie tragicznie z tego co wyczytałam. Mam przy tym dobry progesteron 14,2. Chyba dobry? Mierzony w 19 dc. Nie byłam z tym jeszcze u lekarza, jestem zapisana do Novum na styczeń i zobaczę co powiedzą. Poza tym w poniedziałek powtarzam prolaktynę, robię tarczycę i jestem ciekawa co wyjdzie.

    n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Agnessa Autorytet
    Postów: 275 147

    Wysłany: 15 grudnia 2017, 13:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgnieszkaH wrote:
    LH można z powodzeniem obniżyć lekami.

    Jakie leki na obnizenie LH masz na mysli?

    Ja mam stosunek 2:1 bez obrazu policystycznych jajnikow na usg i z regularna owu

    8p3os65geldj0vib.png
  • JustynaK90 Koleżanka
    Postów: 67 9

    Wysłany: 17 grudnia 2017, 22:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:) odkopałam moje wyniki z czerwca kiedy miałam długie cykle i wszystko rozregulowane.
    TSH 2,53
    FSH 10,15
    LH 7,08
    Estradiol 43,23
    Prolaktyna 12,46

    Wtedy dostałam Diane na 2msc na uregulowanie cyklu, euthyrox25 na obniżenie tsh poniżej 2 i sama po odstawieniu Diany brałam 2 tab/dziennie castagnus. Teraz w grudniu badania wyszły chyba lepsze...
    TSH 1,44
    FSH 7,36
    LH 7,65
    Estradiol 45,21
    Prolaktyna 15,11

    Jak sądzicie? generalnie widzę po wykresie (temperatury) że teraz jest spokojniejszy, wcześniej były góry i doliny :)

    <3
  • lanikita Koleżanka
    Postów: 72 10

    Wysłany: 5 maja 2018, 23:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odgrzebie temat. Dziś zrobiłam badania (3dc):

    FSH 6,77mlU/ml norma faza folikularna 2,5-10

    LH 4,43 mlU/ml norma faza folikularna 1,9-12,5

    LH/FSH=0,65


    Jak oceniać takie wyniki?

    Ania1003 lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 6 maja 2018, 06:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    - problemy z prolaktyną,
    - LUF,
    - brak owulacji,
    - kończąca się rezerwa jajnikowa,
    itd...

    Na podstawie wyniku, nie można stwierdzić choroby. Nie mniej jedynie co można powiedzieć, że stosunek jest za niski.

    Zrób jeszcze 2x LH i Estradiol między 5 a 14dc- o ile masz owulki w połowie cyklu. Sprawdź jak przyrasta LH i czy Estradiolu będzie przynajmniej 150-200 jednostek. Tyle potrzebuje pęcherzyk do bycia wartościowym do zapłodnienia.

    W kolejnym cyklu warto zbadać AMH 2-3dc.

  • lanikita Koleżanka
    Postów: 72 10

    Wysłany: 6 maja 2018, 11:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki prolaktyny i progesteronu z poprzedniego cyklu -22dc

    -progesteron 12ng/ml
    -prolaktyna 15,5 ng/ml

    Gin powiedział, że ok.

    Ostatnie 2 cykle miały tylko 24 dni. Zwykle mają po 25-26 dni.

    Czy jeszcze jakieś badania warto zrobić? Zapisałam się do ginekologa-endokrynologa, ale na abonament, więc nie spodziewam się, że przepisze mi wszystko co trzeba.

  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3189 704

    Wysłany: 6 maja 2018, 12:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A LH/FSH 1,144 jest Ok ?
    Prolaktyna 8,1 norma 2,8-29,3.
    AMH 4,30
    Estradiol 29,30
    Wszystko zrobione w 2 dc.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2018, 12:39

    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 6 maja 2018, 23:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lanikita wrote:
    Mam wyniki prolaktyny i progesteronu z poprzedniego cyklu -22dc

    -progesteron 12ng/ml
    -prolaktyna 15,5 ng/ml

    Gin powiedział, że ok.

    Ostatnie 2 cykle miały tylko 24 dni. Zwykle mają po 25-26 dni.

    Czy jeszcze jakieś badania warto zrobić? Zapisałam się do ginekologa-endokrynologa, ale na abonament, więc nie spodziewam się, że przepisze mi wszystko co trzeba.


    Masz za krótką fazę lutealną prawdopodobnie.
    Niski progesteron jest tego potwierdzeniem. Warto trochę go podgonić.
    Duphaston- bierzesz to PO! owulacji przez 10 dni, dlatego warto sprawdzać przyrost proga w okolicy owulki. Nie wyjdzie w wyniku krwi. Nie podnosi temperatury.

    Luteina dopochwowo- to jest to samo, ale ma silniejsze działanie. Tak samo PO! owulce przez 10 dni. Podnosi temperaturę i zwiększa wynik proga w krwi.

    Można brać i jedno i drugie- z zalecenia gina.

    Prolaktyny się nie powinno badać w drugiej fazie.

    Jutro postaram się wkleić schemat badań co i kiedy robić.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 6 maja 2018, 23:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia80 wrote:
    A LH/FSH 1,144 jest Ok ?
    Prolaktyna 8,1 norma 2,8-29,3.
    AMH 4,30
    Estradiol 29,30
    Wszystko zrobione w 2 dc.

    Stosunek jest ok. Powinien wynosić ok. 1.
    Prolaktynę warto obserwować co cykl w 2dc przez wysokie AMH.

    Widzę w stopce że masz IO i PCO- czyli potwierdzenie wysokiego AMH.
    Metformina? Dieta?

    Zbadaj chociaż 2-3 raxy teraz do owulki: LH, Estradiol i przed samą owulką sprawdź progesteron- jeśli będzie >2,5 będzie świadczyło że weszłaś w drugą fazę cyklu. Potem powinien wzrastać do 7dpo i osiągnąć szczyt.

  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3189 704

    Wysłany: 7 maja 2018, 08:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1003 wrote:
    Stosunek jest ok. Powinien wynosić ok. 1.
    Prolaktynę warto obserwować co cykl w 2dc przez wysokie AMH.

    Widzę w stopce że masz IO i PCO- czyli potwierdzenie wysokiego AMH.
    Metformina? Dieta?

    Zbadaj chociaż 2-3 raxy teraz do owulki: LH, Estradiol i przed samą owulką sprawdź progesteron- jeśli będzie >2,5 będzie świadczyło że weszłaś w drugą fazę cyklu. Potem powinien wzrastać do 7dpo i osiągnąć szczyt.

    Ania, u mnie z PCO i IO jest dziwnie, co lekarz to inna opinia. Rok temu AMH miałam powyżej 6, teraz jak napisałam wcześniej 4,30.
    Z insulina i glukoza tez nie jest najgorzej, muszę się pilnować, metforminy nie biorę bo mi nie służy.

    Prolaktyne i Progesteron planuje zrobić w drugiej fazie.

    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
1 2 3 4 5
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ