Stymulacja letrozolem
-
WIADOMOŚĆ
-
Mmmarita ściskam Cię Kochana mocno
mmmarita lubi tę wiadomość
4 cs o drugiego bobasa - II 03.01; 20.01
Starania o pierwsze dziecko 2 lata (2015-2017)
Ona: PCOS, AMH 24, niedoczynność tarczycy,
czerwiec 2017 - laparoskopia, HSG, histeroskopia, usunięcie ognisk endometriozy
On: oligoasthenoteratozoospermia (01.2017 koncentracja 1,7 mln/ml; morfologia 1%; ruch 10%) -
mmmarita wrote:Mam juz naprawde dosyc...
4 cs o drugiego bobasa - II 03.01; 20.01
On: oligoasthenoteratozoospermia (01.2017 koncentracja 1,7 mln/ml; morfologia 1%; ruch 10%) -
mmmarita - tak mi przykro kochana
6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna 2 IUI
3IUI grudzień 2016 serduszko bije pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
-
mmmarita wrote:Mam juz naprawde dosyc...
Wiem co czujesz ja też dzis powt. Bete tez negatywna, ehh. Miśkowa ma racje trzeba zrobic pozadnego drinka i dzis wypic( co ja aktualnie robie) moze problemu to nie rozwiąże ale przynajmniej zajmie dzis glowe na chwile. Teraz @ ma szybko przyjsc i dzialamy i nie poddajemy sie chociaz jest to takie trudne- Poddać sie nie możemy Bedziemy w końcu Mamami!!!mmmarita lubi tę wiadomość
Lipiec 2015- Początek starań
08.2016/10.2016/02.2017 c. biochemiczna
MTHFR C677T hetero, ANA1/2/3+,
Genotyp Kir Bx, NK 9%, AMH 5,2
Szczepienia limfocytami(allo mlr 0%->29,6%->0%
1/2/3 IUI
1 IVF:(
2 IVF->Transfer 3 dniowego zarodka...... CzekamY -
Dziekuje dziewczyny, jestescie Kochane. Popludnie przeryczane, ale jutro wstana nowe nadzieje kazda z Was to zna ... CalusyStyczen 2010 - urodzil sie Synek, piczety naturalnie w 3 cyklu staran.
Starania od sierpnia 2014
Letrozol od kwietnia 2016
Hsg lipiec 2016 -
efta wrote:a znasz dokładne nazwy tych badań?
Przeciwciała blokujące ALLO MLR
Tworzą "parasol" ochronny nad zarodkiem jeżeli jest ich odpowiednia ilość czyli co najmniej 40% hamowania.
Po zapłodnieniu połowa Dzidziusia to materiał od taty a druga połowa to materiał od mamy.
Układ immunologiczny każdego człowieka zwalcza ciała obce w organizmie i w sytuacji kiedy dochodzi do zapłodnienia ta część od taty jest obca dla organizmu matki więc zostaje atakowana przez cały układ immunologiczny. Oczywiście nie zawsze sie tak dzieje, bo z chwilą zapłodnienia allo mlr rośnie i chroni zarodek przed atakiem układu immunologicznego matki, ale nie zawsze tak jest.
Są sytuacje kiedy allo mlr nie wzrasta po zapłodnieniu i dzieje sie tak wtedy gdy małżonkowie maja w materiale genetycznym coś wspólnego/podobnego i nie chodzi tu o pokrewieństwo. Wtedy układ immunologiczny po części rozpoznaje podobną/przyjazna część do własnego organizmu i nie wytwarza przeciwciał blokujących mających na celu ochraniać zarodek ale także układ immunologiczny "widzi" że to coś obcego bo jednak innego i następuje atak na Dzidziusia nie rzadko ten atak następuje zaraz po zapłodnieniu i kobieta nie jest w stanie stwierdzić czy doszło do zapłodnienia a czasem dzieje się to na późniejszym etapie ciąży.
Sa jakby 3 grupy kobiet:
1. Nieodpowiednie ALLO MLR powoduje poronienia na poszczególnych etapach ciąży.
2. Nieodpowiednie ALLO MLR powoduje brak możliwości zajścia w ciążę tzn. dochodzi do zapłodnienia ale zarodek jest usunięty przez układ immunologiczny zanim zdąży sie zagnieździć i tym samym dana kobieta nie była nigdy w ciąży o której by zdążyła sie dowiedzieć.
3. Nie ma znaczenia poziom ALLO MLR bo nawet niski poziom hamowania nie upośledza płodności i zachodzą w ciążę bez problemu, donosząc bez problemowo i rodzą dzieci.
Test cytotoksyczny robi sie po to aby wiedzieć czy w przypadku szczepień mąż może być dawcą limfocytów.
0% hamowania może utrudniać zajście w ciążę lub donoszenie ale nie znaczy że tak bedzie bo jak zwykle każdy organizm jest inny i inaczej reaguje na poszczególne sytuacje.mmmarita, efta lubią tę wiadomość
Antoś IVF,Julisia natural
-
Efta to ze ma sie dziecko nie znaczy ze kariotyp jest ok.Jest na clo dziewczyna o niku Roma,ona ma syna i chyba 4-5 poronien.Badala kariotyp i okazalo sie ze ma zly,musi miec duzo szczescia by donosic ciaze.Teraz bedzie badac syna czy tez jsk ona ma zly kariotyp,jesli sie okaze ze tak to w przyszlosci moze miec problemy by zostac ojcem
-
Jagna 75 wrote:Efta to ze ma sie dziecko nie znaczy ze kariotyp jest ok.Jest na clo dziewczyna o niku Roma,ona ma syna i chyba 4-5 poronien.Badala kariotyp i okazalo sie ze ma zly,musi miec duzo szczescia by donosic ciaze.Teraz bedzie badac syna czy tez jsk ona ma zly kariotyp,jesli sie okaze ze tak to w przyszlosci moze miec problemy by zostac ojcem
a widzisz, to mi dałaś do myślenia. ale mysle że taki przypadek jak tej dziewczyny zdaża się bardzo rzadko dlatego moja gin tak mi powiedziała.6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna 2 IUI
3IUI grudzień 2016 serduszko bije pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
-
Wiecie co dziewczyny widzę że my to na prawdę jesteśmy już prawie specjalistkami w dziedzinie niepłodności... choć życzę wszystkim nam żeby więcej już tej wiedzy nie zdobywać a zająć się czytaniem o przebiegu ciąży
U mnie dziś pierwszy dzień cyklu. W sumie dobrze, bo już za 30 dni zacznę znowu stymulacje i okaże się czy u męża się coś poprawiło. Pozytyw niby jest ale jakoś też mi już zaczyna brakować sił. Czyżby przesilenie jesienne działało?4 cs o drugiego bobasa - II 03.01; 20.01
Jagna, jak po wizycie, jaki plan dzialania?Lipiec 2015- Początek starań
08.2016/10.2016/02.2017 c. biochemiczna
MTHFR C677T hetero, ANA1/2/3+,
Genotyp Kir Bx, NK 9%, AMH 5,2
Szczepienia limfocytami(allo mlr 0%->29,6%->0%
1/2/3 IUI
1 IVF:(
2 IVF->Transfer 3 dniowego zarodka...... CzekamY -
Kasiak621 wrote:Jagna, jak po wizycie, jaki plan dzialania?
efta, Kasiak621, mmmarita, Miśkowa, Natuś lubią tę wiadomość
-
Jagna super! Jest plan i to konkretny. Ze stymulacją to chyba wystartujemy podobnie (będę miała oparcie w kimś kto też będzie się kłuł ). Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze i od razu zaskoczycie:) Powodzenia! i oczywiście nie opuszczaj nas:)4 cs o drugiego bobasa - II 03.01; 20.01
Ja tez mam zly kariotyp + mutacje mthr. Leiden - ok. Musze do niej napisac na forum clo.
Wizyte oceniajaca endo mam 15.09 jak wszystko nedzie ok to wyznacza mi termin transferu.
Jagna bedzie dobrze w jakiej klinice podchodzisz do ivf?Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2016, 14:49
-
Mmmarita trzymaj się, będzie dobrze!!! Niedługo kolejny cykl i kolejna szansa, musimy być silne Jagna super że idziecie do przodu, powodzenia! Moja bliska przyjaciółka również rozpoczyna pierwsze podejście do in vitro. Na pewno wszystkim nam się uda!
-
PragnącaDziecka wrote:Ja tez mam zly kariotyp + mutacje mthr. Leiden - ok. Musze do niej napisac na forum clo.
Wizyte oceniajaca endo mam 15.09 jak wszystko nedzie ok to wyznacza mi termin transferu.
Jagna bedzie dobrze w jakiej klinice podchodzisz do ivf?
Startujesz ze swoją komórkà czy dawcy?
Widzialam ze pisalas o kontskt do Romy,ona ma wiedze i fajna babka z niej.
Ja w klinice Macierzynstwo w Krakowie
Bede trzymac za ciebie kciuki,niech sie wreszcie uda
Boje sie tego wszystkiego ale do odwaznych swiat nalezy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2016, 21:08
-
Mmarita wiem doskonale co czujesz, złość i bezradność.... poczucie niesprawiedliwości, przykre to, ale to nasze góry do przejścia, do celu coraz bliżej, damy radę kochana!! :*
Jagna dobra decyzja z ivf. Nie ma co zwlekac, dr wie co robi. Trzymam mocno kciuki za udaną stymulację. Dzięki że wrzucilas tu coś o tym all mlr coś mi się rozjaśniło w koncu.
Pragnąca dziecka a ty robisz ivf z pgd?? Jakoś to inaczej wygląda jak klasyczne ivf? Czekam na wyniki kariotypow i az się boję bo widzę że mutacje są częste -
Jagna maz ma wszystko ok, no troche obnizon eparametry nasienia ale przy icsi i tak wybieraja plemniki z dobra morfologia.
Falka nie robilam badania genetycznego zarodkow bo u mnie w klinice tego nie ma, a jak dowiedzialam sie o kariotypie to bylam juz w trakcie procedury. Zostala mi ostatnia blastka. Jak ze mna nie zostanie to sklaniam sie ku zmianie kliniki. Zobaczymy.