X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Stymulacja letrozolem
Odpowiedz

Stymulacja letrozolem

Oceń ten wątek:
  • Miśkowa Autorytet

Wysłany: 7 września 2016, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmmarita ściskam Cię Kochana mocno <3 <3 <3

mmmarita lubi tę wiadomość

4 cs o drugiego bobasa - II 03.01; <3 20.01
    Starania o pierwsze dziecko 2 lata (2015-2017)
    Ona: PCOS, AMH 24, niedoczynność tarczycy,
    czerwiec 2017 - laparoskopia, HSG, histeroskopia, usunięcie ognisk endometriozy
    On: oligoasthenoteratozoospermia (01.2017 koncentracja 1,7 mln/ml; morfologia 1%; ruch 10%)
  • Miśkowa Autorytet

Wysłany: 7 września 2016, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmmarita wrote:
    Mam juz naprawde dosyc...
    Pewnie Cię to nie pocieszy ale wiemy co czujesz... Napij się dziś dobrego drineczka, odpocznij, zrelaksuj się... a potem wiesz... zaciskamy zęby i do boju!

On: oligoasthenoteratozoospermia (01.2017 koncentracja 1,7 mln/ml; morfologia 1%; ruch 10%)
  • efta Autorytet

Wysłany: 7 września 2016, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmmarita - tak mi przykro kochana <3

6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 :) mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
    1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna :( 2 IUI :(
    3IUI grudzień 2016 :) serduszko bije :) pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
    km5sio4phtw80xcg.png
  • PragnącaDziecka Autorytet

Wysłany: 7 września 2016, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmmarita wrote:
    Negatywny....
    :( nastepny miesiac bedzie Twoj

2nn3dqk38okw5rud.png
  • Onia Autorytet

Wysłany: 7 września 2016, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmmarita - załamka, wiem, że masz dosyć. Uwierz, ja też.I tak co miesiąc trochę smutku, trochę nadzieii, ale poddać się nie możemy!

c5c9c0e3f3.png
  • Kasiak621 Autorytet

Wysłany: 7 września 2016, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmmarita wrote:
    Mam juz naprawde dosyc...

Wiem co czujesz ja też dzis powt. Bete tez negatywna, ehh. Miśkowa ma racje trzeba zrobic pozadnego drinka i dzis wypic( co ja aktualnie robie) moze problemu to nie rozwiąże ale przynajmniej zajmie dzis glowe na chwile. Teraz @ ma szybko przyjsc i dzialamy i nie poddajemy sie chociaz jest to takie trudne- Poddać sie nie możemy Bedziemy w końcu Mamami!!!

Lipiec 2015- Początek starań
    08.2016/10.2016/02.2017 c. biochemiczna
    MTHFR C677T hetero, ANA1/2/3+,
    Genotyp Kir Bx, NK 9%, AMH 5,2
    Szczepienia limfocytami(allo mlr 0%->29,6%->0%
    1/2/3 IUI :(
    1 IVF:(
    2 IVF->Transfer 3 dniowego zarodka...... CzekamY
  • mmmarita Ekspertka

Wysłany: 7 września 2016, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje dziewczyny, jestescie Kochane. Popludnie przeryczane, ale jutro wstana nowe nadzieje :-) kazda z Was to zna ... Calusy

Styczen 2010 - urodzil sie Synek, piczety naturalnie w 3 cyklu staran.
    Starania od sierpnia 2014
    Letrozol od kwietnia 2016
    Hsg lipiec 2016
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 7 września 2016, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efta wrote:
    a znasz dokładne nazwy tych badań?
    Jak znajde liste tych badan to wam wkleje.Siostra przygotowywuje sie do egzaminu na studia doktoranckie i korzysta z mojego laptopa wiec nie chce jej przeszkadzac.Na razie cirkawy opis co to te allo-mlr

Przeciwciała blokujące ALLO MLR
    Tworzą "parasol" ochronny nad zarodkiem jeżeli jest ich odpowiednia ilość czyli co najmniej 40% hamowania.
    Po zapłodnieniu połowa Dzidziusia to materiał od taty a druga połowa to materiał od mamy.
    Układ immunologiczny każdego człowieka zwalcza ciała obce w organizmie i w sytuacji kiedy dochodzi do zapłodnienia ta część od taty jest obca dla organizmu matki więc zostaje atakowana przez cały układ immunologiczny. Oczywiście nie zawsze sie tak dzieje, bo z chwilą zapłodnienia allo mlr rośnie i chroni zarodek przed atakiem układu immunologicznego matki, ale nie zawsze tak jest.
    Są sytuacje kiedy allo mlr nie wzrasta po zapłodnieniu i dzieje sie tak wtedy gdy małżonkowie maja w materiale genetycznym coś wspólnego/podobnego i nie chodzi tu o pokrewieństwo. Wtedy układ immunologiczny po części rozpoznaje podobną/przyjazna część do własnego organizmu i nie wytwarza przeciwciał blokujących mających na celu ochraniać zarodek ale także układ immunologiczny "widzi" że to coś obcego bo jednak innego i następuje atak na Dzidziusia  nie rzadko ten atak następuje zaraz po zapłodnieniu i kobieta nie jest w stanie stwierdzić czy doszło do zapłodnienia a czasem dzieje się to na późniejszym etapie ciąży.

Sa jakby 3 grupy kobiet:
    1. Nieodpowiednie ALLO MLR powoduje poronienia na poszczególnych etapach ciąży.
    2. Nieodpowiednie ALLO MLR powoduje brak możliwości zajścia w ciążę tzn. dochodzi do zapłodnienia ale zarodek jest usunięty przez układ immunologiczny zanim zdąży sie zagnieździć i tym samym dana kobieta nie była nigdy w ciąży o której by zdążyła sie dowiedzieć.
    3. Nie ma znaczenia poziom ALLO MLR bo nawet niski poziom hamowania nie upośledza płodności i zachodzą w ciążę bez problemu, donosząc bez problemowo i rodzą dzieci.

Test cytotoksyczny robi sie po to aby wiedzieć czy w przypadku szczepień mąż może być dawcą limfocytów.
    0% hamowania może utrudniać zajście w ciążę lub donoszenie ale nie znaczy że tak bedzie bo jak zwykle każdy organizm jest inny i inaczej reaguje na poszczególne sytuacje.

mmmarita, efta lubią tę wiadomość

Antoś IVF,Julisia naturalmhsvanlit2rdpeg7.png
    km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 7 września 2016, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Efta to ze ma sie dziecko nie znaczy ze kariotyp jest ok.Jest na clo dziewczyna o niku Roma,ona ma syna i chyba 4-5 poronien.Badala kariotyp i okazalo sie ze ma zly,musi miec duzo szczescia by donosic ciaze.Teraz bedzie badac syna czy tez jsk ona ma zly kariotyp,jesli sie okaze ze tak to w przyszlosci moze miec problemy by zostac ojcem

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 7 września 2016, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmmarita <3 przykro mi,mam nadzieje ze w nowym cyklu nam sie uda.Moze nadzieja matkà glupich ale ja wierze w dodatku

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • efta Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna 75 wrote:
    Efta to ze ma sie dziecko nie znaczy ze kariotyp jest ok.Jest na clo dziewczyna o niku Roma,ona ma syna i chyba 4-5 poronien.Badala kariotyp i okazalo sie ze ma zly,musi miec duzo szczescia by donosic ciaze.Teraz bedzie badac syna czy tez jsk ona ma zly kariotyp,jesli sie okaze ze tak to w przyszlosci moze miec problemy by zostac ojcem

a widzisz, to mi dałaś do myślenia. ale mysle że taki przypadek jak tej dziewczyny zdaża się bardzo rzadko dlatego moja gin tak mi powiedziała.

6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 :) mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
    1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna :( 2 IUI :(
    3IUI grudzień 2016 :) serduszko bije :) pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
    km5sio4phtw80xcg.png
  • Miśkowa Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co dziewczyny widzę że my to na prawdę jesteśmy już prawie specjalistkami w dziedzinie niepłodności... choć życzę wszystkim nam żeby więcej już tej wiedzy nie zdobywać a zająć się czytaniem o przebiegu ciąży :)

U mnie dziś pierwszy dzień cyklu. W sumie dobrze, bo już za 30 dni zacznę znowu stymulacje i okaże się czy u męża się coś poprawiło. Pozytyw niby jest ale jakoś też mi już zaczyna brakować sił. Czyżby przesilenie jesienne działało?

• Kasiak621 Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna, jak po wizycie, jaki plan dzialania?

Lipiec 2015- Początek starań
    08.2016/10.2016/02.2017 c. biochemiczna
    MTHFR C677T hetero, ANA1/2/3+,
    Genotyp Kir Bx, NK 9%, AMH 5,2
    Szczepienia limfocytami(allo mlr 0%->29,6%->0%
    1/2/3 IUI :(
    1 IVF:(
    2 IVF->Transfer 3 dniowego zarodka...... CzekamY
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiak621 wrote:
    Jagna, jak po wizycie, jaki plan dzialania?
    Wlasniec wracam od Kubusia.Moja przygoda ze stymulacjà sie zakonczyla a zaczyna przygoda z in vitro.Byla powazna rozmowa na która bylismy przygotowani a decyzje podjelismy wczesniej.Tak wiec od dzis jade na antykach,w 21dc msm jechac sprawdzic czy nie zrobily sie torbiele i jak bedzie czysto to od kolejnego cyklu jedziemy z zastrzykami.Jesli dobrze pójdzie to w grudniu bede rzygać.Rokowania mamy dobre bo stymilacje dzialaly wiec jest szansa na wychodowanie sporo jajców ktore bedzie mozna zamrozic

efta, Kasiak621, mmmarita, Miśkowa, Natuś lubią tę wiadomość

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Miśkowa Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna super! Jest plan i to konkretny. Ze stymulacją to chyba wystartujemy podobnie (będę miała oparcie w kimś kto też będzie się kłuł :) ). Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze i od razu zaskoczycie:) Powodzenia! i oczywiście nie opuszczaj nas:)

Wysłany: 8 września 2016, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam zly kariotyp + mutacje mthr. Leiden - ok. Musze do niej napisac na forum clo.
    Wizyte oceniajaca endo mam 15.09 jak wszystko nedzie ok to wyznacza mi termin transferu.
    Jagna bedzie dobrze :) w jakiej klinice podchodzisz do ivf?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2016, 14:49

2nn3dqk38okw5rud.png
  • Natuś Przyjaciółka

Wysłany: 8 września 2016, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmmarita trzymaj się, będzie dobrze!!! Niedługo kolejny cykl i kolejna szansa, musimy być silne <3 Jagna super że idziecie do przodu, powodzenia! Moja bliska przyjaciółka również rozpoczyna pierwsze podejście do in vitro. Na pewno wszystkim nam się uda!

8328a7ae5e.png
    a4f4f6cb77.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PragnącaDziecka wrote:
    Ja tez mam zly kariotyp + mutacje mthr. Leiden - ok. Musze do niej napisac na forum clo.
    Wizyte oceniajaca endo mam 15.09 jak wszystko nedzie ok to wyznacza mi termin transferu.
    Jagna bedzie dobrze :) w jakiej klinice podchodzisz do ivf?
    A màz kariotyp ma ok?
    Startujesz ze swoją komórkà czy dawcy?
    Widzialam ze pisalas o kontskt do Romy,ona ma wiedze i fajna babka z niej.
    Ja w klinice Macierzynstwo w Krakowie
    Bede trzymac za ciebie kciuki,niech sie wreszcie uda :-)
    Boje sie tego wszystkiego ale do odwaznych swiat nalezy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2016, 21:08

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • falka Ekspertka

Wysłany: 8 września 2016, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmarita wiem doskonale co czujesz, złość i bezradność.... poczucie niesprawiedliwości, przykre to, ale to nasze góry do przejścia, do celu coraz bliżej, damy radę kochana!! :*
    Jagna dobra decyzja z ivf. Nie ma co zwlekac, dr wie co robi. Trzymam mocno kciuki za udaną stymulację. Dzięki że wrzucilas tu coś o tym all mlr coś mi się rozjaśniło w koncu.
    Pragnąca dziecka a ty robisz ivf z pgd?? Jakoś to inaczej wygląda jak klasyczne ivf? Czekam na wyniki kariotypow i az się boję bo widzę że mutacje są częste :(

0d1y43r877gkl2tf.png
    PCOs Starania od 2013
    2 ivf Novum 11 2016 transfer 17.12 i... ❤ :)))

Wysłany: 8 września 2016, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna maz ma wszystko ok, no troche obnizon eparametry nasienia ale przy icsi i tak wybieraja plemniki z dobra morfologia.
    Falka nie robilam badania genetycznego zarodkow bo u mnie w klinice tego nie ma, a jak dowiedzialam sie o kariotypie to bylam juz w trakcie procedury. Zostala mi ostatnia blastka. Jak ze mna nie zostanie to sklaniam sie ku zmianie kliniki. Zobaczymy.

2nn3dqk38okw5rud.png
‹‹ 174 175 176 177 178 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ