Stymulacja letrozolem
-
WIADOMOŚĆ
-
efta wrote:masz mutację homo i jeseś po 3 stratach. nie rozumiem dlaczego lekarz nie widzi wskazań do clexane,
byłaś na konsultacji u hematologa? ciekawe co on na to? jakby był za , to zawsze możesz powiedzieć ginekologowi prowadzącemu że masz takie zalecenie od specjalisty.
Ja cie doskonale rozumiem i walczyłabym o te zastrzyki.
ja mam tylko mutacje hetero a miałam "przejscia" w pierwszej ciązy (złe przepływy, dziecko przestało rosnąć i włączono mi clexane a nie wiedziałam wtedy o mutacji) potem miałam ciąze biochemiczną. A ty masz homo i 3 straty.... lekarze nie biorą tego pod uwagę?
Wiesz co w zasadzie to mi mówią właśnie,że homo jest łagodniejszą mutacją którą ma większość ludzi i nawet o tym nie wie.
Ciąże biochem miałam jeszcze nim zaczęłam brać acard, więc pewnie myślą,że to wystarczy. Z wywiadu i z wyników badań nie widzą wskazań do clexanu.
U hematologa nie byłam, ale wydaje mi się,że jak mam wszystkie wyniki super, oprócz tej mutacji (jednej) to on też nie będzie widział wskazań.
Wiesz ja w zasadzie nie będe musiała o nie walczyć, będe je miała od lekarza na nfz tylko,że u niego ciąży prowadzić nie chce, w sensie pewnie będe chodzi po skierowania i na usg które się należy, ale jednocześnie dalej będę chodzić prywatnie (albo klinika, albo wróce do poprzedniego, nie wiem jeszcze) Tylko,że on powinien wiedzieć,że robie zastrzyki, nie moge tego ukryć. Może jak się uda to pomarudze jeszcze.
Wiecie, jest wiele dziewczyn które mają podobną historię i lekarze decydują,że zastrzyków nie dadzą i jest dobrze. Ja tez wolałabym spróbować bez, ale jak coś pójdzie nie tak, jak znów się nie uda to ja sobie tego nie wybacze,że nie zrobiłam wszystkiego,żeby dziecko ze mną zostało. Wiem też,że clexane nie daje takiej gwarancji, ale jednak z tyłu głowy zawsze mialabym tę myśl.
Dzięki Efta.Synuś, największe szczęście :*
Córcie ur. 28.02.18r.
04.2016 [*] 10tc 09,11.2016 cb
-
homo nie jest łagodniejsza, hetero jest łagodniejsz
efta lubi tę wiadomość
Hashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza, borelioza
Starania od 2013
HSG, laparoskopia, histero, IUI histero z resekcją
01.2016 I ICSI 1 zarodek, 0 mrożaków
05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc 💔
11.2019 IUI
12.2019 IUI
02.2020 IUI
06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu
09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
06.2021 IV ICSI transfer 8A1, 4 blaski zamrożone
8dpt 26, 10dpt 91, 12dpt 256, 28dpt
12+3 prenatalne - uogólniony obrzęk płodu czekamy na amnio
16tc 💔 Robercik - zespół Edwardsa
14.02.2022 FET 3aa
6dpt ⏸
7dpt beta 72,70
9dpt beta 178
14dpt 1709
25dpt jest 6t2d
12+5 usg prenatalne OK - chyba 👧
22+2 połówkowe Ok - będzie 👧
30+4 prenatalne 3 trymestru OK - dalej 👧
39+4 Julia cc 3380 50 cm ❤️ 26.10.2022
---
22.07.2024 FET 5bb
16.09.2024 FET 3bb+4cc, 3x ovitrelle, beta 8.2
11.2024 AMH 0,36 -
Justine wrote:Taaaaaaak
Póki co moja bete wygląda obiecująco
10dpo: 11,4 ; 12dpo: 39, 15dpo: czekamy na wieczór
edit: siedzę cicho bo 2 poronienia już za mną więc nie chcę się od razu cieszyć
15dpo: 294wombi, Alisa, efta, Flowwer, Asia87, Natalia01, Mama-Ali, Mamma-mia, Zuza2323 lubią tę wiadomość
Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
Mała Królewna jest już z nami
Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/ -
Asia87 wrote:Wiesz co w zasadzie to mi mówią właśnie,że homo jest łagodniejszą mutacją którą ma większość ludzi i nawet o tym nie wie.
Ciąże biochem miałam jeszcze nim zaczęłam brać acard, więc pewnie myślą,że to wystarczy. Z wywiadu i z wyników badań nie widzą wskazań do clexanu.
U hematologa nie byłam, ale wydaje mi się,że jak mam wszystkie wyniki super, oprócz tej mutacji (jednej) to on też nie będzie widział wskazań.
Wiesz ja w zasadzie nie będe musiała o nie walczyć, będe je miała od lekarza na nfz tylko,że u niego ciąży prowadzić nie chce, w sensie pewnie będe chodzi po skierowania i na usg które się należy, ale jednocześnie dalej będę chodzić prywatnie (albo klinika, albo wróce do poprzedniego, nie wiem jeszcze) Tylomo tko,że on powinien wiedzieć,że robie zastrzyki, nie moge tego ukryć. Może jak się uda to pomarudze jeszcze.
Wiecie, jest wiele dziewczyn które mają podobną historię i lekarze decydują,że zastrzyków nie dadzą i jest dobrze. Ja tez wolałabym spróbować bez, ale jak coś pójdzie nie tak, jak znów się nie uda to ja sobie tego nie wybacze,że nie zrobiłam wszystkiego,żeby dziecko ze mną zostało. Wiem też,że clexane nie daje takiej gwarancji, ale jednak z tyłu głowy zawsze mialabym tę myśl.
Dzięki Efta.
a ja myślę, że hematolog widziałby wskazania własnie ze względu na mutację. łagodniejsza jest hetero czyli tą co ja mam i jestem tego pewna. homo to ta "gorsza wersja". jak mi to hematolog tłumaczył tak na chłopski rozum i o ile dobrze zrozumiałam (jak nie to niech mnie ktoś poprawi) , hetero jest wzięta od jednego rodzica i tak mocno nie upośledza, homo czyli wzięta od obojga twoich rodziców i dużo bardziej upośledza gen mthfr.6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna 2 IUI
3IUI grudzień 2016 serduszko bije pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
-
nick nieaktualnyNo wiec melduje ze u mnie trzy pęcherzyki po 15mm w 10dc. Dwa na prawym jeden na lewym-prawy z endometrioza wiec lipa. W piątek wieczorem ovitrelle a sobota i niedziela starania. Monitoring w kolejny czwartek. Tylko się martwię bo nic nie mówił o progesteronie. Cztery dni po owu wystaczy zacząć brać?
-
dokładnie tak jak pisze efta, mnie poczęstowała mamusiaHashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza, borelioza
Starania od 2013
HSG, laparoskopia, histero, IUI histero z resekcją
01.2016 I ICSI 1 zarodek, 0 mrożaków
05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc 💔
11.2019 IUI
12.2019 IUI
02.2020 IUI
06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu
09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
06.2021 IV ICSI transfer 8A1, 4 blaski zamrożone
8dpt 26, 10dpt 91, 12dpt 256, 28dpt
12+3 prenatalne - uogólniony obrzęk płodu czekamy na amnio
16tc 💔 Robercik - zespół Edwardsa
14.02.2022 FET 3aa
6dpt ⏸
7dpt beta 72,70
9dpt beta 178
14dpt 1709
25dpt jest 6t2d
12+5 usg prenatalne OK - chyba 👧
22+2 połówkowe Ok - będzie 👧
30+4 prenatalne 3 trymestru OK - dalej 👧
39+4 Julia cc 3380 50 cm ❤️ 26.10.2022
---
22.07.2024 FET 5bb
16.09.2024 FET 3bb+4cc, 3x ovitrelle, beta 8.2
11.2024 AMH 0,36 -
nick nieaktualnyDootka_86 wrote:No wiec melduje ze u mnie trzy pęcherzyki po 15mm w 10dc. Dwa na prawym jeden na lewym-prawy z endometrioza wiec lipa. W piątek wieczorem ovitrelle a sobota i niedziela starania. Monitoring w kolejny czwartek. Tylko się martwię bo nic nie mówił o progesteronie. Cztery dni po owu wystaczy zacząć brać?
Ja zawsze biorę proga od 16dc przez 10 dni.
Teraz po I IUI byłam w 14dc na podglądzie, były dwa ciałka żółte więc od razu miałam włączyć progesteron.
-
Dootka_86 wrote:No wiec melduje ze u mnie trzy pęcherzyki po 15mm w 10dc. Dwa na prawym jeden na lewym-prawy z endometrioza wiec lipa. W piątek wieczorem ovitrelle a sobota i niedziela starania. Monitoring w kolejny czwartek. Tylko się martwię bo nic nie mówił o progesteronie. Cztery dni po owu wystaczy zacząć brać?
super tylko dzieci robić.
najlepiej 2 dni po owulacji ale jak bedzie 4 nic się nie stanie.6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
-
świetnie masakra, ja już nic nie wiem, każdy lekarz miesza. eh. Musze zatem udać się do hematologa.
Czyli,że moi rodzice też mają tą mutację?
Dootka no to piękny weekend Was czekaSynuś, największe szczęście :*
Córcie ur. 28.02.18r.
-
nick nieaktualnyAsia87 wrote:świetnie masakra, ja już nic nie wiem, każdy lekarz miesza. eh. Musze zatem udać się do hematologa.
Asiu, ale ta mutacja to żadna tragedia.
Efta Ci już wszystko opisała.
Ja z mężem jesteśmy oboje heterozygotami - czyli łagodniejsza forma.
Ja i M bierzemy kwas foliowy w formie metylowanej.
Na innych wątkach jest mase dziewczyn homozygot:-): jedne mają włączony clexan, acard, inne w ogóle nic. Żyją, zachodzą także luz....
-
Dootka_86 wrote:No wiec melduje ze u mnie trzy pęcherzyki po 15mm w 10dc. Dwa na prawym jeden na lewym-prawy z endometrioza wiec lipa. W piątek wieczorem ovitrelle a sobota i niedziela starania. Monitoring w kolejny czwartek. Tylko się martwię bo nic nie mówił o progesteronie. Cztery dni po owu wystaczy zacząć brać?
Ale ovitrelle masz wziąć bez wizyty???
-
Alisa wrote:Asiu, ale ta mutacja to żadna tragedia.
Efta Ci już wszystko opisała.
Ja z mężem jesteśmy oboje heterozygotami - czyli łagodniejsza forma.
Ja i M bierzemy kwas foliowy w formie metylowanej.
Na innych wątkach jest mase dziewczyn homozygot:-): jedne mają włączony clexan, acard, inne w ogóle nic. Żyją, zachodzą także luz....
uffff chyba masz racje, musze wziąć głęboki oddech i nie wybiegać w przyszłość.
Wyniki mam dobre i to chyba najważniejsze, suplementuje się cały czas więc jest ok.
Wiem tylko tyle,że byłabym spokojniejsza, ale chyba trzeba zaufać lekarzowi i się nie martwić na zapas.
dzięki dziewczyny za wszystkie wpisyAlisa lubi tę wiadomość
Synuś, największe szczęście :*
Córcie ur. 28.02.18r.
-
Asia87 wrote:świetnie masakra, ja już nic nie wiem, każdy lekarz miesza. eh. Musze zatem udać się do hematologa.
Dootka no to piękny weekend Was czeka
no na to wygląda. w czwartek mam genetyka to jak bede pamietać to go zapytam czy mthrf jest tylko dziedziczne czy gen może się po porstu zmutować bez dziedziczenia.
a konsultacja u hematologa nie zaszkodzi szczególnie, że jesteś po przejściach.6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
-
A ja mam jeszcze takie pytanie może akurat rzucicie cień na pewne zagadnienie. Przy cyklu bez ovu bolą was piersi w 2 fazie cyklu ?
112 cs o syna, 15 lat walki !!
Provita-Paliga
NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
⛄⛄⛄
-
nick nieaktualnyFlowwer wrote:A ja mam jeszcze takie pytanie może akurat rzucicie cień na pewne zagadnienie. Przy cyklu bez ovu bolą was piersi w 2 fazie cyklu ?
Mnie Flowwerku bolą czy z owu czy przy bezowu..
Teraz ten I cykl po IUI jest wyjątkowo cycki nie bolą, jestem 8 dpo.
-
Alisa wrote:Mnie Flowwerku bolą czy z owu czy przy bezowu..
Teraz ten I cykl po IUI jest wyjątkowo cycki nie bolą, jestem 8 dpo.
Człowiek tych anomalii nie ogarnia fakt każdy cykl jest inny.
112 cs o syna, 15 lat walki !!
Provita-Paliga
NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
⛄⛄⛄
-
nick nieaktualny