Stymulacja letrozolem
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyDootka_86 wrote:Dziewczyny wyniki M gorsze, spadla o polowe koncentracja, czas uplynnienia był 10min jest 55min, zywotnosc dolna granica normy, ruchliwosc poniżej normy, morfologia 9% i to jedyny plus...wyniki chromatyny w czwartek...Osiol jeździ na rowerze i nie chce odpuścić...ja juz nie mam do tego sily...rece mi opadają
Dootka u nas podobnie, ale morfologia piekna. Maz jakos sie leczy, jakies suplementy? Ja wlasnie zastanawiam sie co tu jeszcze zrobic zeby ruchliwosc poprawic. U nas morfologia poki co 2%, ale chromatyna wyszla dobrze wiec spokojnie. Rok temu jak maz nie bral zadnych suplementow wyniki byly lepsze niz teraz wiec nie wiem juz jak z tym jest.
Probowaliscie z IUI czy od razu podchodzicie do in vitro? -
Dootka_86 wrote:Ninkali dobre wieści widzę może będą bliźniaki:) ja bylam wczoraj z mężem w kinie na Volcie fajny film. Dzisiaj M robił seminogram i ta nieszczęsna chromatyne. Seminogram wynik może dzisiaj na maila, natomiast chromatyna w czwartek..
Dostałam ladna bizuterie na rocznice ślubu to chociaz sie humor poprawił
U mnie dzisiejszy zastrzyk gonapeptylu koszmar, troche mi wyplynelo wyciagajac igle ale po rozmowie tel z położna z kliniki się uspokoiłam.
czemu koszar. gonapeptyl zastrzyk jak kazdy inny podawany w brzuch podskórnie... na mnie nie robił wrażenia... ból taki sam jak przy clexane którym kuje się od 8 miesięcy dzien w dzień....6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna 2 IUI
3IUI grudzień 2016 serduszko bije pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
-
nick nieaktualny
-
ninkali Super wieści to teraz trzymam kciuki za poniedziałek, chyba man ovu wypadnie w tym samym czasie
Ja jutro idę rano na podgląd ciekawa jestem co w ostatnim cyklu mi urosło.
112 cs o syna, 15 lat walki !!
Provita-Paliga
NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
⛄⛄⛄
-
Dootka_86 wrote:Bardzo mnie boli głowa po gonapeptylu i brzuch
ojej to nie fajnie....
a przed tobą jeszcze trochę tych zastrzyków... współczuję6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
-
Dziewczyny, mam pytanie odnośnie czasu po jakim wykonywana jest IUI po podaniu zastrzyku - zastrzyk miałam wczoraj wieczorem, IUI jutro rano, czyli 36 godzin po ovi. Pęcherzyki 2x19 i 1x18 (stan na czwartek popołudnie). Zastanawiam się, czy jak do tego czasu pękną pęcherzyki to będzie to IUI czy nie? Mamy działać sami do jutra czy 'trzymać' dobre nasienie na jutro? Słaby mam kontakt z lekarzem... Po 2 IUI czas na zastanowienie się, co z tym fantem zrobić.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2017, 08:32
X 2010 - syn
IX 2015 - początek starań o rodzeństwo
HSG, histero, laparo - ok; IV 2017 - I IUI
VII 2017 - II IUI
XI 2017 - 31 dc beta 1240
-
jesli nie miałaś swojego piku lh to czas na wykonanie iui czyli 36 godzin po zastrzyku to idealny czas. pytanie tylko czy lh nie skoczyło wczesniej.. badałaś jego poziom przed podaniem zastrzyku lub robiłas testy owulacyjne?
moja gin mówiła mi żeby tylko dzień przed nie współżyć przed IUI. jesli wczoraj działaliscie to ok ale dzis juz nie powinniście. tzn są rózne opinie bo jesli nasienie jest super i iui robione jest z innego powodu to mozna wpsółzyć nawet dzień przed IUI natomiast jesli nasienie jest kiepskie to lekarze zalecają nawet 3 dniową abstynencję przed IUI.
jesli w dniu IUI pęcherzyki bedą pękniete to lekarz na podstawie usg miej wiecej oceni kiedy to było i zdecyduje czy jest sens robienia zabiegu.6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
-
LH nie robiłam - nawet nikt mi nie mówił, że trzeba...i że to może być przydatne info. Żaden z 3 lekarzy, u których byłam nawet nie wspomniał o tym badaniu. Nie działaliśmy, bo na karteczce informacyjnej jest napisane 3 - 5 dni abstynencji, więc dzisiaj jest 3 dzień. I takie właśnie są te moje wizyty. Więcej na forum się dowiem, niż od lekarza.
Efta wielkie dzięki za informację i za to, że się dzielisz swoją wiedzą!efta, Natalia01 lubią tę wiadomość
X 2010 - syn
VII 2017 - II IUI
-
nick nieaktualnyGorzataMał wrote:LH nie robiłam - nawet nikt mi nie mówił, że trzeba...i że to może być przydatne info. Żaden z 3 lekarzy, u których byłam nawet nie wspomniał o tym badaniu. Nie działaliśmy, bo na karteczce informacyjnej jest napisane 3 - 5 dni abstynencji, więc dzisiaj jest 3 dzień. I takie właśnie są te moje wizyty. Więcej na forum się dowiem, niż od lekarza.
Efta wielkie dzięki za informację i za to, że się dzielisz swoją wiedzą!
GorzataMial powiem Ci, ze mi tez zaden lekarz nigdy nie zlecil LH, tym razem zrobilam na wlasna reke LH i estradiol zeby uniknac sytuacji jak w tamtym cyklu, ze pecherzyka w dniu IUI juz nie bylo.
Mi pecherzyk peka zwykle 20 pare godzin po zastrzyku. Dostaje zwykle zastrzyk jak pecherzyk ma 18mm. W tym cyklu w dniu kiedy pecherzyk mial 18mm mialam juz skok LH - 46, estradiol prawie 400. Dostalam zastrzyk i nastepnego dnia IUI dokladnie 20 h po zastrzyku. Moj pecherzyk po tych 20 godzinach urosl z 18mm na 22mm i przy takiej wielkosci mialam zabieg. Dzien po IUI na usg pecherzyka juz nie bylo.
W poprzednim cyklu mialam identucznie tyle, ze lakarz IUI ustawil dzien pozniej i niestety bylo za pozno.
Tak jest u mnie, ale kazda z nas jest inna. Ja po tych dwoch cyklach mniej wiecej juz wiem jak dziala na mnie zastrzyk i kiedy peka pecherzyk. Pytanie tylko czy w nastepnym bedzie tak samo.
-
Vaola86 od kiedy i ile razy badasz LH? Napisz mi coś więcej proszę. Dotychczas ślepo wierzyłam lekarzowi, ale widzę, że sama muszę zacząć robić faktultet z ginekologii
Bea_ lubi tę wiadomość
X 2010 - syn
VII 2017 - II IUI
-
I jeszcze jedno pytanie - czy jeśli okaże się jutro, że pękło to współżycie coś jeszcze da czy już nie ma na co liczyć?X 2010 - syn
VII 2017 - II IUI
-
nick nieaktualnyGorzataMal po ostatnim straconym cyklu troche sie wkurzylam dlatego stwierdzilam, ze musze jak najbardziej wyczuc date kiedy najlepiej zrobic IUI zeby nie bylo ani za wczesnie ani za pozno tym bardziej, ze jezdze daleko do lekarza wiec logistycznie musialam to jakos zaplanowac.
12 dc - usg pecherzyki 16mm i 13mm.
13 dc - zrobilam LH i estradiol - wynik LH - 11 (norma 9-74 w fazie owulacyjnej), estradiol 308 (norma 41-398) czyli LH zaczelo juz rosnac, ale to ewidentnie jeszcze nie pik. Teroretczynie owulacja wystepuje od 24 do 48h od piku LH.
14 dc - usg pecherzyki 18mm i 16mm, LH - 46, estradiol 387 (estradiol dosyc wysoki bo dwa pecherzyki, a srednio na jeden dojrzaly pecherzyk powinno byc 200 jednostek estradiolu). Widac bylo, że wystapil juz pik LH. Pecherzyki troche male wiec lekarz zgodnie z usg ustawilby IUI na 16 dc, ale w ubieglym cyklu mialam identczne wyniki w tym dc i nie zdarzylismy przed peknieciem wiec zdecydowal, ze nie bedziemy ryzykowac i robimy IUI w 15 dc, o godz. 15.00 dostalam zastrzyk z ovitrelle.
15 dc - godz. 10.30 usg pecherzyki 22mm i 16mm. Okolo godz. 12:00 IUI.
16dc - usg brak wiekszego pecherzyka, mniejszy 17mm wiec bedzie przetrwaly
GorzataMal robilam te badania tylko z wlasnej ciekawosci, nie z zalecen lekarza. Wydaje mi sie ze warto zrobic tak przy wielkosci pecherzyka 18mm zeby sprawdzic czy jest juz pik. Jak nie to nastepnego dnia bym powtorzyla.
Jezeli natomiast nie ma piku a dostaniesz zastrzyk to wtedy zwykle pekerzyk peka miedzy 24 a 36h od zastrzyku. U mnie peka szybciej jak sie okazuje bo przy 18mm pecherzyka mam juz prawdopodobnie swoj pik LH.
Niestety, ale kazdej kobiecie pecherzyki pekaja przy roznej wielkosci dlatego tak ciezko na podstawie samej wielkosci pecherzyka oszacowac najlepszy dzien na IUI.
Co do wspolzycia to jezeli macie dobre parametry nasienia to ja bym sprobowala zeby nie ryzykowac strata cyklu, ale jezeli nasienie jest slabe to nie wiem czy jest sens.
U nas jest wlasnie slabe nasienie dlatego nie probowalismy przed sama IUI.
Jak masz mozliwosc to zrob badania krwi jeszcze dzis, ja na wyniki czekalam jakies 2 godziny. Mozna robic o kazdej porze dnia, nie trzeba byc na czczo.
-
Ja jestem po monitoringu u nowej ginekolog która ma mnie przygotować do IVF
U mnie IVF odroczone już troche ochłonełam myślałam że od 1dc zaczne antyki.
Nie wiem od czego zacząć hmmmm
Więc zacznę od dobrych wiadomości. Mam 4 pęcherzyki na prawym 17mm na lewym 25mm,20mm,17mm menopur + letrizol zadziałał tak jak chciałam endometrium 12 mm i na tym dobre wiadomości się kończą bo niestety endometrium w obrazie USG nieprawidłowe a to że mój poprzedni gin nie prowadził notatek to nawet nie wiemy jakiej budowy było w poprzednich cyklach, nawet wydruków usg nie ma w kartotece.
Czeka mnie histeroskopia z biobsją w kolejnym cyklu stymulowanym w drugiej fazie cyku ale ma to być koniecznie bez starań. W poprzedniej histeroskopi wyszły mi w/g teraz dr nieprawidłowe komórki których nie powinno być w macicy co wskazuje na stan zapalny endometrium lub polipowatość.
Dostałam na miejscu Pregnyl 10000j
Czyli od wtorku dupek i czekam na @ bo mimo wszystko nic z tego nie będzie ... w łeb sobie strzele. Jak to się mówi nic się nie dzieje bez przyczyny bo ona jest tylko trzeba szukać.
Kolejne 3 cykle do 6 mies będą diagnostyczne z leczeniem w zalezności co wyjdzie. Jeszcze do łodzi muszę jechać....
Provita-Paliga
⛄⛄⛄
-
Zastrzyk miałam już
już wczoraj o 20, więc teraz to ju chyba tylko czekanie. U nas nasienie ilościowo w normie, ale jeśli chodzi o jakość to trochę gorzej 4%normalnych i 32% max ruchliwych. I w sumie nie wiem co robić.X 2010 - syn
VII 2017 - II IUI
-
nick nieaktualnyGorzataMał wrote:Zastrzyk miałam już
już wczoraj o 20, więc teraz to ju chyba tylko czekanie. U nas nasienie ilościowo w normie, ale jeśli chodzi o jakość to trochę gorzej 4%normalnych i 32% max ruchliwych. I w sumie nie wiem co robić.
A porownujac do ostatniego cyklu to jak to wyglada? Moze faktycznie nie masz sie czym martiwic i jutro bedzie w sam raz u mnie bylo to wszystko troche skomplikowane bo w ostatnim cyklu mialam kiche i nie chcielismy zeby drugi raz tak sie skonczylo a wygladalo na to, ze pecherzyki po prostu dosyc szybko mi pekaja, szybciej niz wskazywalo usg. Trzymam kciuki zeby pecherze dotrwaly do jutra bo hodowle masz piekna -
nick nieaktualnyFlowwer wrote:Ja jestem po monitoringu u nowej ginekolog która ma mnie przygotować do IVF
U mnie IVF odroczone już troche ochłonełam myślałam że od 1dc zaczne antyki.
Nie wiem od czego zacząć hmmmm
Więc zacznę od dobrych wiadomości. Mam 4 pęcherzyki na prawym 17mm na lewym 25mm,20mm,17mm menopur + letrizol zadziałał tak jak chciałam endometrium 12 mm i na tym dobre wiadomości się kończą bo niestety endometrium w obrazie USG nieprawidłowe a to że mój poprzedni gin nie prowadził notatek to nawet nie wiemy jakiej budowy było w poprzednich cyklach, nawet wydruków usg nie ma w kartotece.
Czeka mnie histeroskopia z biobsją w kolejnym cyklu stymulowanym w drugiej fazie cyku ale ma to być koniecznie bez starań. W poprzedniej histeroskopi wyszły mi w/g teraz dr nieprawidłowe komórki których nie powinno być w macicy co wskazuje na stan zapalny endometrium lub polipowatość.
Dostałam na miejscu Pregnyl 10000j
Czyli od wtorku dupek i czekam na @ bo mimo wszystko nic z tego nie będzie ... w łeb sobie strzele. Jak to się mówi nic się nie dzieje bez przyczyny bo ona jest tylko trzeba szukać.
Kolejne 3 cykle do 6 mies będą diagnostyczne z leczeniem w zalezności co wyjdzie. Jeszcze do łodzi muszę jechać....
Flowwer ale jak to mozliwe ze wczesniej podczas monitoringow, wizyt nie wyszlo ze masz nieprawidlowe endometrium? Mialas przeciez niedawno histero. Mozliwe, ze to jest przyczyna dotychczasowych niepowodzeń? -
nick nieaktualny
-
Dootka_86 wrote:Bardzo mnie boli głowa po gonapeptylu i brzuch
znam to.... ale musimy być dzielne.
Provita-Paliga
⛄⛄⛄
-
vaola86 wrote:Flowwer ale jak to mozliwe ze wczesniej podczas monitoringow, wizyt nie wyszlo ze masz nieprawidlowe endometrium? Mialas przeciez niedawno histero. Mozliwe, ze to jest przyczyna dotychczasowych niepowodzeń?
Tak miałam histeroskopie i usuwany jeden polip który poszedł na histopatologie. W/g poprzedniego gina wynik ok a w/g nowego gina nie gdyż taki typ nabłonka jaki mi wyszedł nie ma prawa być w macicy !!!
Nie miałam dziś trójwarstwowego endometrium choć grubość 12mm więc czasem same grube endo nie wystarcza muszę iść tym tropem i wszystko sprawdzić.
Teraz czekam na @ i umawiam się na histeroskopie z biobsją taka przyjemnośc to już koszt 1600 złWiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2017, 17:16
Provita-Paliga
⛄⛄⛄