Tak dla In Vitro
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć Dziewczyny! Mam do Was pytanie odnośnie refundacji😊
Jestem po pierwszej stymulacji, udało się uzyskać jeden zarodek. W klinice usłyszałam, że mamy jeszcze jedną szansę, bo nie uzyskaliśmy minimalnej liczby zarodków (czyli dwóch) i jeśli przy drugiej stymulacji znowu nie uzyskamy minimum dwóch zarodków, nie możemy już próbować z własnymi komórkami.
Wszędzie czytam, że "refundacja obejmuje maksymalnie 4 cykle in vitro z własnymi komórkami rozrodczymi" więc już zgłupiałam...
Czy któraś z Was słyszała o takich zasadach?
Będę wdzięczna za odpowiedź ☺️Starania od 2022r.
Cross-match 19,5%
Allo 47,1%
🚺 33
✅️ SonoHsg, kariotyp, celiakia, heliko, MUCh
❎️ AMH 1.03, Kir AA, Mthfr c677t hetero, Pai-1 homo, hashimoto, hipoglikemia reaktywna, podejrzenie endometriozy
🚹 35
✅️ kariotyp, hormony
❎️ HLA C1C2, heliko
💔 2 x cb
💔 6t5d
•25.07.24 pierwsza wizyta w klinice
•28.08.24 biopsja endometrium - przewlekłe zapalenie o średnim nasileniu (+2)
Leczenie po punkcji
10 dni Tinidazolum+Levoxa.
•19.09.24 pierwsza stymulacja
Puregon+Gonapeptyl+Ovitrelle
Punkcja: 3 komórki -> 3 dojrzałe -> 2 zapłodnione -> 1 zdrowy ❄️ 5.2.1 🤍
•?.11.24 kontrolna biopsja -
Inna84 wrote:Cześć dziewczyny . Jestem nowa na forum więc przepraszam jeśli coś źle napisze ale żądam głupie pytanie. Mam do was pytanie od 13 lat staramy się z mężem o dziecko mieliśmy 3 inseminacje oraz próbę inv raz podany jeden zarodek drugi raz 2 zarodki to było ok 7 lat temu do tej pory dalej niemam dziecka . Gdy weszła refundacja in vitro zdecydowaliśmy się pojechać do kliniki na pierwszej bezpłatnej wizycie pani dr zrobiła z nami wywiad sprawdzila poprzednie papiery z leczenia wiadomo stare . Zleciała nam badanie amh nasienie rozszerzone płatne 1tys zł do tego kariotypy . Niestety mężowi wyszły źle wyniki nasienia miał tylko 4 % dobrych i mi wyszło niskie amh ok.06 zadzwoniła do nas i kazała nam brac dodatkowe tabletki a mężowi zleciła azf I cftr które jak wiecie kosztują dodatkowo 1tys . Dzisiaj mamy wizyte i strasznie się stresuje bo niestety wyszły nam problemu w domu i mąż niezrobil tych badań . Miesiąc wrzesień był dla nas pod względem finansowym bardzo ciężki. Czy pani dr może nas odrzucić do kwalifikacji beż niezrobienie tych badań?? . Przepraszam za takie głupie pytanie ale boję się że pani dr nas ochrzani że tak powiem . Dziękuję za jaką kolwiek odpowiedź I pozdrawiam
Może przez długą przerwę w leczeniu kazała wam zrobić te badania, ale generalnie badanie nasienia, amh, to jest bezpłatne po zakwalifikowaniu do programu. Ja musiałam tylko zrobić 3 wymazy, a później nasienie, amh, wirusologia było robione bez ponoszenia przez nas kosztów, po zakwalifikowaniu do programu. -
JuluBe wrote:Cześć Dziewczyny! Mam do Was pytanie odnośnie refundacji😊
Jestem po pierwszej stymulacji, udało się uzyskać jeden zarodek. W klinice usłyszałam, że mamy jeszcze jedną szansę, bo nie uzyskaliśmy minimalnej liczby zarodków (czyli dwóch) i jeśli przy drugiej stymulacji znowu nie uzyskamy minimum dwóch zarodków, nie możemy już próbować z własnymi komórkami.
Wszędzie czytam, że "refundacja obejmuje maksymalnie 4 cykle in vitro z własnymi komórkami rozrodczymi" więc już zgłupiałam...
Będę wdzięczna za odpowiedź ☺️
Jest zapis dotyczący uzyskania komórek:
Istnieją sytuacje, w których pary mogą być wyłączone z programu finansowania in vitro. Należą do nich:
(…),
przeciwwskazania medyczne, w szczególności:
✔ nieodpowiednia reakcja na przeprowadzoną w ramach programu stymulację jajeczkowania, czego wyrazem jest brak pozyskania co najmniej dwóch dojrzałych komórek jajowych w dwóch cyklach stymulacji, w każdym z osobna,
U Ciebie z tego co widzę, były pobrane 3 komórki jajowe, więc nie powinno to dotyczyć.JuluBe lubi tę wiadomość
-
JuluBe wrote:Cześć Dziewczyny! Mam do Was pytanie odnośnie refundacji😊
Będę wdzięczna za odpowiedź ☺️
Muszą być co najmniej dwie dojrzałe komórki po stymulacji a nie dwa zarodki. To o czym mówisz dotyczy sytuacji jeśli kobiecie dwa razy podczas stymulacji nie udałoby się uzyskać dwóch komórek to wtedy już nie może próbować na swoich.JuluBe lubi tę wiadomość
👩 95 PCOS, niedrożny prawy jajowód, Hashimoto, mutacja PAI, brak 3 kirów implantacyjnych
🧑🏻🦱 84 brak plemników w nasieniu, wada genetyczna
Starania od 2020
2023 - 4 IUI nasieniem dawcy, jedna ciąża biochemiczna 💔
Styczeń 2024 - start procedury ivf, krótki protokół ovaleap+mensinorm
30.01.2024 - punkcja, 8 dojrzałych 🥚 zapładniamy 6, mamy 1 ❄️ 4.2.2
2.04. Transfer nieudany
26.07. 2024 - start 2. procedury, 10 komórek- zarodków brak 💔 -
Hej!
Właśnie wracam z Kliniki, jestem w drugim dniu cyklu (miałam dziś zrobione badania na LH, progrsteton i estradiol). Pani Doktor rozpisała mi stymulację Gonalem i Orgalutranem. Za leki zaplacil ok 500 zł. Za tydzień muszę zgłosić sie na następną wizytę i zastanawiam się na jakiego rzędu wydatki na leki muszę się szykować oczywiście wiadomo, że zależy to od indywidualnej sytuacji każdej z nas ale nie chce dostać zawału w aptece 😄😅 -
asiajoanna wrote:Hej!
Właśnie wracam z Kliniki, jestem w drugim dniu cyklu (miałam dziś zrobione badania na LH, progrsteton i estradiol). Pani Doktor rozpisała mi stymulację Gonalem i Orgalutranem. Za leki zaplacil ok 500 zł. Za tydzień muszę zgłosić sie na następną wizytę i zastanawiam się na jakiego rzędu wydatki na leki muszę się szykować oczywiście wiadomo, że zależy to od indywidualnej sytuacji każdej z nas ale nie chce dostać zawału w aptece 😄😅
Wszystko zależy od tego jak długa będzie dalsza stymulacja. Dostaniesz po prostu receptę dalej na gonal (i ewentualnie jeśli lekarka coś dołoży do stymulacji) i orgalutran. Zależy jak rosną jajeczka. I pewnie dostaniesz już receptę na leki które będziesz brać po punkcji ale one nie są już drogie bo to zwykle progesteron, jakiś antybiotyk i ja dostałam też dopochwowy probiotyk. Ale raczej jak dziś masz 2dc za tydzień będzie 9dc to stymulacja już nie potrwa długo. I pewnie zapłacisz mniej niż dziś.👩 95 PCOS, niedrożny prawy jajowód, Hashimoto, mutacja PAI, brak 3 kirów implantacyjnych
Starania od 2020
2.04. Transfer nieudany
Cześć dziewczyny, jestem zielona w temacie in vitro, więc postanowiłam napisać tutaj, żeby zadać kilka pytań.
Zaczęliśmy z mężem starania w czerwcu 2023. Pod opieką kliniki leczenia niepłodności jesteśmy od stycznia 2024. Za nami ciąża pozamaciczna w prawym jajowodzie usunięta laparoskopowo. Jeśli występuje owulacja po tej prawej stronie gdzie była cp to mamy zakaz starań od lekarza, bo to zwiększa niby ryzyko powtórki. Za nami dwie nieudane inseminacje. W planie mieliśmy max 3 inseminacje, ale zastanawiam się czy nie lepiej pójść już teraz w in vitro skoro ja i tak wiecznie muszę czekać na owulację po lewej stronie, żeby w ogóle ruszyć z kolejną inseminacja. Jest to mega frustrujące to czekanie w nieskończoność. Zastanawiam się, czy mimo, że nie minął rok od momentu kiedy leczymy się w klinice to łapiemy się na dofinansowanie procedury z MZ? Dodam że do kliniki skierował mnie poprzedni gin (u niego ostatnią wizytę miałam w październiku 2023, później kolejna już w styczniu w klinice).
Coś o nas: jajowody drożne, swoje naturalne owulację, hormony ok. Mąż ma morfologię nasienia 5%, ruch też nienajgorszy, fragmentacja ok. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!🙎♀️ wszystko ok, naturalne owulacje
AMH 2,7
Hormony ✅
Jajowody drożne ✅
💊metafolian, b-complex, wit D, Fertistim, Euthyrox25, Duphaston
👨09.2023 morfologia 2%, 04.2024 morfologia 5%
💊Fertistim
🍼Starania od 06.2023
👨⚕️Klinika leczenia niepłodności od 01.2024
💔05.2024 ⏸️ (12 cs), CP, jajowód zachowany
06.2024 1 IUI ❌ (aromek+ovitrelle)
10.2024 2 IUI ❌ (naturalny cykl) -
Nowa2024 wrote:Cześć dziewczyny, jestem zielona w temacie in vitro, więc postanowiłam napisać tutaj, żeby zadać kilka pytań.
Zaczęliśmy z mężem starania w czerwcu 2023. Pod opieką kliniki leczenia niepłodności jesteśmy od stycznia 2024. Za nami ciąża pozamaciczna w prawym jajowodzie usunięta laparoskopowo. Jeśli występuje owulacja po tej prawej stronie gdzie była cp to mamy zakaz starań od lekarza, bo to zwiększa niby ryzyko powtórki. Za nami dwie nieudane inseminacje. W planie mieliśmy max 3 inseminacje, ale zastanawiam się czy nie lepiej pójść już teraz w in vitro skoro ja i tak wiecznie muszę czekać na owulację po lewej stronie, żeby w ogóle ruszyć z kolejną inseminacja. Jest to mega frustrujące to czekanie w nieskończoność. Zastanawiam się, czy mimo, że nie minął rok od momentu kiedy leczymy się w klinice to łapiemy się na dofinansowanie procedury z MZ? Dodam że do kliniki skierował mnie poprzedni gin (u niego ostatnią wizytę miałam w październiku 2023, później kolejna już w styczniu w klinice).
Coś o nas: jajowody drożne, swoje naturalne owulację, hormony ok. Mąż ma morfologię nasienia 5%, ruch też nienajgorszy, fragmentacja ok. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
Powinniście dostać kwalifikacje bez problemu. Inseminacje mają małe szanse powodzenia. Jeśli się czujecie już na ivf to warto próbowaćNowa2024 lubi tę wiadomość
👩 95 PCOS, niedrożny prawy jajowód, Hashimoto, mutacja PAI, brak 3 kirów implantacyjnych
Starania od 2020
2.04. Transfer nieudany
aleks.123 wrote:Powinniście dostać kwalifikacje bez problemu. Inseminacje mają małe szanse powodzenia. Jeśli się czujecie już na ivf to warto próbować
Tak, czujemy się w gotowości na ivf choć jeszcze niedawno myślałam, że nam nie będzie to potrzebne…🥹 a teraz to już twierdzę, że niepotrzebnie czekaliśmy 4 miesiące na tą drugą inseminacje, bo w tym czasie już dawno mogliśmy być w innym miejscu…🙎♀️ wszystko ok, naturalne owulacje
AMH 2,7
Hormony ✅
Jajowody drożne ✅
💊Fertistim
🍼Starania od 06.2023
Nowa2024 wrote:Tak, czujemy się w gotowości na ivf choć jeszcze niedawno myślałam, że nam nie będzie to potrzebne…🥹 a teraz to już twierdzę, że niepotrzebnie czekaliśmy 4 miesiące na tą drugą inseminacje, bo w tym czasie już dawno mogliśmy być w innym miejscu…
Ja miałam to samo bo mam niedrożny jeden jajowód i wieczne oczekiwanie skąd będzie owulacja. 4 inseminacje robiliśmy od kwietnia do listopada.👩 95 PCOS, niedrożny prawy jajowód, Hashimoto, mutacja PAI, brak 3 kirów implantacyjnych
Starania od 2020
2.04. Transfer nieudany
aleks.123 wrote:Ja miałam to samo bo mam niedrożny jeden jajowód i wieczne oczekiwanie skąd będzie owulacja. 4 inseminacje robiliśmy od kwietnia do listopada.🙎♀️ wszystko ok, naturalne owulacje
AMH 2,7
Hormony ✅
Jajowody drożne ✅
💊Fertistim
🍼Starania od 06.2023
Mam pakiet medicover, w którym sprawdziłam i mam badania immunologiczne ale nie znam się na tym kompletnie. Mogłybyście zerknąć i podpowiedzieć, które z tej listy nadają się żeby zrobić w diagnostyce niepłodności/in vitro?
https://zapodaj.net/plik-O7dPb13zGd🙎♀️ wszystko ok, naturalne owulacje
AMH 2,7
Hormony ✅
Jajowody drożne ✅
💊Fertistim
🍼Starania od 06.2023
Nowa2024 wrote:Mam pakiet medicover, w którym sprawdziłam i mam badania immunologiczne ale nie znam się na tym kompletnie. Mogłybyście zerknąć i podpowiedzieć, które z tej listy nadają się żeby zrobić w diagnostyce niepłodności/in vitro?
https://zapodaj.net/plik-O7dPb13zGd
A chcesz po dwóch inseminacjach podchodzić do badań immuno? Iui mieliście przez czynnik męski?👩 95 PCOS, niedrożny prawy jajowód, Hashimoto, mutacja PAI, brak 3 kirów implantacyjnych
Starania od 2020
2.04. Transfer nieudany
aleks.123 wrote:A chcesz po dwóch inseminacjach podchodzić do badań immuno? Iui mieliście przez czynnik męski?
U nas nieznana jest przyczyna niepowodzeń, staramy się już prawie 1,5 roku i poza CP, której też brak przyczyn żadnej ciąży nie było. Dlatego chwytam się wszystkiego i szukam przyczyn, skoro niby wszystko jest ok to skąd brak ciąży🙎♀️ wszystko ok, naturalne owulacje
AMH 2,7
Hormony ✅
Jajowody drożne ✅
💊Fertistim
🍼Starania od 06.2023
🙋♀️ Hej, jestem tu nowa.
W grudniu planujemy pierwsze IVF, jesli wszystko będzie dobrze, nasz wiek to 34. Po 5 latach starań, w tym nieudanej jednej inseminacji. Niestety suplementację zaczęliśmy dopiero kilka dni temu, zaczęłam się stresować czy to niezbyt późno… Jak to u was wyglądało z przygotowanie do IVF? Stosowałyście dietę? Robiłyście lub nie robiłyście coś specjalnego? My bierzemy tyle witamin dziennie że aż w gardle staje no ale robię to zgodnie z „tabelka” z kliniki, biorę wszystko co wypisali…
Zaczęłam się stresować że zbyt późno zaczęliśmy brać witaminy, odstawiliśmy alkohol miesiąc temu dopiero (pioismu i tak bardzo rzadko i bardzo mało), rzuciliśmy papierosy też ok miesiąca temu, boję się teraz że to wszystko za późno zaczęliśmy, że nasienie i jajeczka nie zdążą urosnąć zdrowo… -