TSH.. ?
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyTSH możesz sobie zrobić odpłatnie bez skierowania, ale proponuję ci, żebyś zrobiła i TSH i FT4, bo to są dwa, powiązane ze sobą czynniki ważne przy próbach zajścia w ciążę
Ja badam TSH niezależnie od dnia cyklu i mój lekarz, ani ginekolog, ani endokrynolog nigdy mi nie powiedział, że mam badać w tym konkretnym dniu. Nie musisz być też na czczo ani badać od rana, bo na swoim przykładzie mogę ci powiedzieć, że czy zbadam rano, czy wieczorem mi dopiero pobierają krew w klinice to wynik zawsze jest porównywalnyKlara Wysocka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJa też ostatnio kontrolnie zbadałam TSH i mój wynik to 0,943µIU/ml przy normach 0,280 4,300. Trochę się zdziwiłam, że troszkę spadło, bo pół roku temu i wcześniej zawsze miałam około 1,25, ale myślę, że to przez wlewy z intralipidu, bo ogólnie nie choruję na tarczycę, a do nadczynności też dużo brakuje.
-
hej dziewczyny. Ja ostatnio pelny szal sprawdzania robilam z moim TSH. ogolnie tarczyce mam zdrowa. Bylam wczoraj u endokrynologa takiego ogolnego (akurat znajomy lekarz, wizyta taka spontaniczna, wiec nie wybrzydzalam ze nie ma specjalnosci ginekologicznej tez ) , zrobil mi tez usg i wszytsko pieknie. Gdyby nie starania nie musialabym lykac euthyroksu. Jednak ginekolodzy faktycznie wola wartosci w okolicach 1, albo przynajmniej ponizej 2. Jak zaczelam sie starac z TSH =2,8. Po euthyroksie mam tęaz 0,9. oczywiscie widac wahania poziomow (badam od 2014 r). mialam juz 2,1 oraz 0,8 . miesiac temu wzroslo do 2,6. zaczynalam od dawki leku 0,25mg , potem 50 a teraz 75mg. Kontroluje co poziom co miesiac , czasem rzadziej. FT4 w normie, kolo 18(nie pamietam jednostki). Mialam jeszcze badane ATPO (okolice 5, ok). Mozna tez zrobic ATG czy jakos tak wiem ze ktores sugeruje ewentualny stan zaplny, ale nie chce Was wprowadzac w blad. Lepiej poczytac w internecie. moze to Wam pomoze w diagnostyce;)30 lat, PCOS,starania od 2013
ICSI / crio 05.08.2016 7tc[*] crio 31.11.16 ! crio 6.12.16 koniec staran.. 9 jajeczek na zimowisku
-
No właśnie co lekarz to inna opinia. Ja mam TSH 3,974 i mój lekarz powiedział, że dopiero mam się martwić jak będzie powyżej 5,0...
I też się dużo naczytałam, ale trzy razy się go pytałam czy nie za wysokie jest to Twierdzi, że jest ok[*] Aniołek - 21 maj 2014,
[*] Aniołek - 31 maj 2016,
[*] Aniołek - 3 styczeń 2017. -
MedA wrote:Co do TSH to moja dr mówi, że najlepsze do starań jest koło 1, ale wiem, że ginekolodzy różnie do tego podchodzą
Potwierdzam, moj ginekolog i endokrynolog wspólnie twierdzą, ze tsh dla staraczek to max do 2, najlepsze jest ok 1.Haana, Klara Wysocka lubią tę wiadomość
Aniołek [*] 12.2015 8tc
Córeczka [*] 09.2016 10tc
IO, hashi, niedobór VitD -
Lewa wrote:No właśnie co lekarz to inna opinia. Ja mam TSH 3,974 i mój lekarz powiedział, że dopiero mam się martwić jak będzie powyżej 5,0...
I też się dużo naczytałam, ale trzy razy się go pytałam czy nie za wysokie jest to Twierdzi, że jest ok
Wiem, że pewnie nic sobie robisz z naszych wywodów tutaj na temat wartości TSH około 1 przy staraniach o dziecko, ale może warto zapytać o zdanie innego lekarza, tak dla pewności.IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest
mam Córeczkę -
nick nieaktualnyJa mam wartość TSH 2,4 i skoro mieściło się w granicach normy to uznałam, ze jest ok. Ale jak teraz czytam, to od razu umówiłam się do endokrynologa, żeby ocenił profesjonalnym okiem, czy nie powinnam jednak tego jakoś zbić.
Czy oprócz powiedzmy podwyższonego TSH lekarz zlecił Wam też FT3 i FT4 oraz anty-TPO?
-
sudari wrote:Ja mam wartość TSH 2,4 i skoro mieściło się w granicach normy to uznałam, ze jest ok. Ale jak teraz czytam, to od razu umówiłam się do endokrynologa, żeby ocenił profesjonalnym okiem, czy nie powinnam jednak tego jakoś zbić.
Czy oprócz powiedzmy podwyższonego TSH lekarz zlecił Wam też FT3 i FT4 oraz anty-TPO?
Ja miałam wynik zbliżony do Twojego i, owszem, endo mi powiedziała, że jest w normie, jednakże dla kobiet starających się o dziecko jest za wysokie i lepiej trochę zbić. Po miesiącu brania letroxu zbiło mi TSH do 1,25 i tak się utrzymuje. Wizyta u lekarza jest najlepszym co możesz dla siebie zrobić, będziesz wiedziała jak postępować, a już na pewno będziesz spokojna, bo Dziewczyny z forum mogą mieć rację, ale nie muszą.
Na wizytę u endo pójdź z wynikami TSH, FT3, FT4 i anty-TPO, bo i tak pewnie zleci, a mając je od razu, zaoszczędzisz na czasie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2016, 15:19
IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest
mam Córeczkę -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny