Nie przegap okazji!

Aktywuj abonament Premium w OvuFriend od dziś do 30 listopada a otrzymasz od nas prezent:

Skorzystaj z okazji i wypróbuj nasze nowości - jesteśmy przekonani, że Ci się spodoba! W każdym momencie możesz zrezygnować.

Jesteśmy dla Ciebie i szybko odpowiadamy na każde Twoje pytanie: [email protected]!

Promocja trwa do 30 listopada 2020 roku.

Aktywuj abonament Zamknij
Odpowiedz

TSH.. ?

Oceń ten wątek:
  • kasia2903 Ekspertka
    Postów: 175 71

    Wysłany: 17 listopada 2016, 14:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W którym dniu cyklu zrobic najlepiej badanie TSH ? i czy trzeba mieć skierowanie czy można tak po prostu...

    ciągłanadzieja
    ajnr79d.png[/url]
    w4sq0dw4gz8fxpcs.png

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 17 listopada 2016, 14:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSH możesz sobie zrobić odpłatnie bez skierowania, ale proponuję ci, żebyś zrobiła i TSH i FT4, bo to są dwa, powiązane ze sobą czynniki ważne przy próbach zajścia w ciążę ;-)
    Ja badam TSH niezależnie od dnia cyklu i mój lekarz, ani ginekolog, ani endokrynolog nigdy mi nie powiedział, że mam badać w tym konkretnym dniu. Nie musisz być też na czczo ani badać od rana, bo na swoim przykładzie mogę ci powiedzieć, że czy zbadam rano, czy wieczorem mi dopiero pobierają krew w klinice to wynik zawsze jest porównywalny ;-)

    Klara Wysocka lubi tę wiadomość

  • kasia2903 Ekspertka
    Postów: 175 71

    Wysłany: 17 listopada 2016, 15:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    DZiękuje za odpowiedź. Mam zamiar zrobić THS FT3 i FT4 żeby mieć już pewność ze wszytski hormony są w normie...

    Klara Wysocka lubi tę wiadomość

    ciągłanadzieja
    ajnr79d.png[/url]
    w4sq0dw4gz8fxpcs.png

  • kasia2903 Ekspertka
    Postów: 175 71

    Wysłany: 18 listopada 2016, 13:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSH trzeciej generacji ultraczułe 2,106 μIU/ml 0,550 — 4,780
    Wolna trijodotyronina (FT3) (O55) 3,39 pg/ml 2,30 — 4,20
    Wolna tyroksyna (FT4) (O69) 1,10 ng/dl 0,89 — 1,76


    jak myślicie ? chyba nie jest źle...

    ciągłanadzieja
    ajnr79d.png[/url]
    w4sq0dw4gz8fxpcs.png

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 listopada 2016, 13:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do TSH to moja dr mówi, że najlepsze do starań jest koło 1, ale wiem, że ginekolodzy różnie do tego podchodzą ;-)

    Klara Wysocka lubi tę wiadomość

  • kasia2903 Ekspertka
    Postów: 175 71

    Wysłany: 18 listopada 2016, 13:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mhm... to ja się juz ucieszyłam że mam wszytsko w normie a tu niestety...

    ciągłanadzieja
    ajnr79d.png[/url]
    w4sq0dw4gz8fxpcs.png

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 listopada 2016, 13:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musisz pokazać wyniki swojemu ginekologowi, bo oni naprawdę różnie do tego podchodzą ;-) najwyżej dostaniesz małą dawkę letroxu lub euthyroxu. Ja mam aktualnie TSH koło 0,4, bo moja dr woli mnie trzymać w nadczynności niż w niedoczynności ;-)

  • AgnieszkaH Autorytet
    Postów: 1040 398

    Wysłany: 18 listopada 2016, 14:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też ostatnio kontrolnie zbadałam TSH i mój wynik to 0,943µIU/ml przy normach 0,280 4,300. Trochę się zdziwiłam, że troszkę spadło, bo pół roku temu i wcześniej zawsze miałam około 1,25, ale myślę, że to przez wlewy z intralipidu, bo ogólnie nie choruję na tarczycę, a do nadczynności też dużo brakuje.

    AgnieszkaH
    33 lata
    Starania od 2014r. (HSG, Laparoskopia, Histeroskopia, Biopsja, Scratching)
    4 Cykle stymulowane 😢 3 IUI 😢
    1 IVF ICSI 2 komórki - 1 zarodek - ET 3-dniowca 18.02.2019 😢
    2 IVF ICSI+MACS 6 komórek - 3 blastki 😍
    FET - a któż to wie...???
    Nierówna walka z ureaplasma od 2015r - czas ją w końcu wygrać!!!

    Problemy: immunologia, cienkie endometrium, słabe komórki, nadkrzepliwość, PCO, zrosty, polip, mięśniak itd...
    KIR Bx bez implantacyjnych, mąż C1C2, allo MLR 47%
  • frezja Przyjaciółka
    Postów: 264 47

    Wysłany: 19 listopada 2016, 19:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny. Ja ostatnio pelny szal sprawdzania robilam z moim TSH. ogolnie tarczyce mam zdrowa. Bylam wczoraj u endokrynologa takiego ogolnego (akurat znajomy lekarz, wizyta taka spontaniczna, wiec nie wybrzydzalam ze nie ma specjalnosci ginekologicznej tez ;)) , zrobil mi tez usg i wszytsko pieknie. Gdyby nie starania nie musialabym lykac euthyroksu. Jednak ginekolodzy faktycznie wola wartosci w okolicach 1, albo przynajmniej ponizej 2. Jak zaczelam sie starac z TSH =2,8. Po euthyroksie mam tęaz 0,9. oczywiscie widac wahania poziomow (badam od 2014 r). mialam juz 2,1 oraz 0,8 . miesiac temu wzroslo do 2,6. zaczynalam od dawki leku 0,25mg , potem 50 a teraz 75mg. Kontroluje co poziom co miesiac , czasem rzadziej. FT4 w normie, kolo 18(nie pamietam jednostki). Mialam jeszcze badane ATPO (okolice 5, ok). Mozna tez zrobic ATG czy jakos tak :) wiem ze ktores sugeruje ewentualny stan zaplny, ale nie chce Was wprowadzac w blad. Lepiej poczytac w internecie. moze to Wam pomoze w diagnostyce;)

    30 lat, PCOS,starania od 2013
    ICSI / crio 05.08.2016 7tc[*]:( crio 31.11.16 :( ! crio 6.12.16 :( koniec staran.. 9 jajeczek na zimowisku
  • Lewa Znajoma
    Postów: 16 2

    Wysłany: 23 listopada 2016, 18:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie co lekarz to inna opinia. Ja mam TSH 3,974 i mój lekarz powiedział, że dopiero mam się martwić jak będzie powyżej 5,0...
    I też się dużo naczytałam, ale trzy razy się go pytałam czy nie za wysokie jest to Twierdzi, że jest ok

    [*] Aniołek - 21 maj 2014,
    [*] Aniołek - 31 maj 2016,
    [*] Aniołek - 3 styczeń 2017.
  • kaasik Koleżanka
    Postów: 143 14

    Wysłany: 23 listopada 2016, 19:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MedA wrote:
    Co do TSH to moja dr mówi, że najlepsze do starań jest koło 1, ale wiem, że ginekolodzy różnie do tego podchodzą ;-)

    Potwierdzam, moj ginekolog i endokrynolog wspólnie twierdzą, ze tsh dla staraczek to max do 2, najlepsze jest ok 1.

    Haana, Klara Wysocka lubią tę wiadomość

    Aniołek [*] 12.2015 8tc
    Córeczka [*] 09.2016 10tc
    IO, hashi, niedobór VitD
  • kasia2903 Ekspertka
    Postów: 175 71

    Wysłany: 24 listopada 2016, 09:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wrażenie że niektórzy lekarze bardzo lekceważą nasze starania...

    ciągłanadzieja
    ajnr79d.png[/url]
    w4sq0dw4gz8fxpcs.png

  • e.wela Autorytet
    Postów: 928 496

    Wysłany: 24 listopada 2016, 10:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2019, 23:27

  • Klara Wysocka Autorytet
    Postów: 1009 559

    Wysłany: 24 listopada 2016, 10:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MedA wrote:
    Co do TSH to moja dr mówi, że najlepsze do starań jest koło 1, ale wiem, że ginekolodzy różnie do tego podchodzą ;-)

    U mnie podobnie.
    Mój endo trzyma mnie na wyniku 1,25

    IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3
  • Klara Wysocka Autorytet
    Postów: 1009 559

    Wysłany: 24 listopada 2016, 10:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lewa wrote:
    No właśnie co lekarz to inna opinia. Ja mam TSH 3,974 i mój lekarz powiedział, że dopiero mam się martwić jak będzie powyżej 5,0...
    I też się dużo naczytałam, ale trzy razy się go pytałam czy nie za wysokie jest to Twierdzi, że jest ok


    Wiem, że pewnie nic sobie robisz z naszych wywodów tutaj na temat wartości TSH około 1 przy staraniach o dziecko, ale może warto zapytać o zdanie innego lekarza, tak dla pewności.

    IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 listopada 2016, 15:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wartość TSH 2,4 i skoro mieściło się w granicach normy to uznałam, ze jest ok. Ale jak teraz czytam, to od razu umówiłam się do endokrynologa, żeby ocenił profesjonalnym okiem, czy nie powinnam jednak tego jakoś zbić.

    Czy oprócz powiedzmy podwyższonego TSH lekarz zlecił Wam też FT3 i FT4 oraz anty-TPO?

  • Klara Wysocka Autorytet
    Postów: 1009 559

    Wysłany: 24 listopada 2016, 15:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sudari wrote:
    Ja mam wartość TSH 2,4 i skoro mieściło się w granicach normy to uznałam, ze jest ok. Ale jak teraz czytam, to od razu umówiłam się do endokrynologa, żeby ocenił profesjonalnym okiem, czy nie powinnam jednak tego jakoś zbić.

    Czy oprócz powiedzmy podwyższonego TSH lekarz zlecił Wam też FT3 i FT4 oraz anty-TPO?


    Ja miałam wynik zbliżony do Twojego i, owszem, endo mi powiedziała, że jest w normie, jednakże dla kobiet starających się o dziecko jest za wysokie i lepiej trochę zbić. Po miesiącu brania letroxu zbiło mi TSH do 1,25 i tak się utrzymuje. Wizyta u lekarza jest najlepszym co możesz dla siebie zrobić, będziesz wiedziała jak postępować, a już na pewno będziesz spokojna, bo Dziewczyny z forum mogą mieć rację, ale nie muszą. ;)

    Na wizytę u endo pójdź z wynikami TSH, FT3, FT4 i anty-TPO, bo i tak pewnie zleci, a mając je od razu, zaoszczędzisz na czasie.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2016, 15:19

    IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 listopada 2016, 20:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy są tutaj dziewczyny, które podobnie tak jak ja miały TSH w granicach normy, ale po obniżeniu zaszły w ciążę? Czy to faktycznie był powód Waszych niepowodzeń?

  • Klara Wysocka Autorytet
    Postów: 1009 559

    Wysłany: 24 listopada 2016, 22:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja koleżanka zaszła w dwa miesiące po obniżeniu. Jednakże tylko TSH było jej problemem.

    Kea06 lubi tę wiadomość

    IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 listopada 2016, 20:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje wyniki z dziś:
    TSH - 4,75! (0,27-4,2)
    FT4 - 1,16 (0,93-1,70) czyli 30%
    FT3 - 3,37 (2,0-4,4) czyli 57%

    Czyli pewnie leki i zlecenie anty-TPO? Możliwe jest hashimoto jeżelu tak skoczyło mi TSH?

1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego