X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną 🍍 udane IVF 🍍 bo staraczką z OF będę już zawsze 💕
Odpowiedz

🍍 udane IVF 🍍 bo staraczką z OF będę już zawsze 💕

Oceń ten wątek:
  • Iga Kwietniowa Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2024, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clasiia wrote:
    Czysto teoretycznie jest możliwość bo pracuję w urzędzie ale akurat w wydziale, w którym jestem sama sobie tego nie wyobrażam bo muszę mieć pod ręką dużo dokumentów, których nie mogę zabrać do domu (rodo) więc teoria teorią a praktyka praktyką.

A te dokumenty mają tylko wersje papierową ? Nie możesz korzystać z wersji elektronicznej? Ewentualnie hybrydowo ?

event.png

preg.png

Wysłany: 26 lutego 2024, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Nowe przepisy Kodeksu pracy w sposób szczególny traktują rodziców wychowujących dziecko do ukończenia przez nie 4. roku życia. Rodzic takiego dziecka może ubiegać się o pracę zdalną, a pracodawca, co do zasady, powinien ten wniosek zaakceptować (art. 6719 § 6 Kodeksu pracy). " Nie będę całego kopiować, bo to jest w sumie najważniejsze 🙈🙊🙉

event.png

preg.png
  • izaz123 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2024, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny. Czy ktoras z Was też tak ma, że dziecko które wszystko lubiło jesc, nagle rzuca jedzeniem i pluje ? Np uwielbial spaghetti a teraz nie chce 🤦‍♀️ tez macie dramy o wszystko dosłownie ? Mnie już glowa peka.
    Wczoraj byłam w pracy po zaległe dokumenty i zostałam poinformowana ze jeżeli chce utrzymać stanowisko bo lepiej będzie jeżeli skroce swój urlop wychowawczy :( nie pozostaje mi nic innego jak narazie wrócić chociaż na pol etatu. Przyszła jakas młoda laska na zastępstwo i wygląda na to ze jak nie wrócę to zostawia ja a nie mnie, chociaż pracuje tam od 10 lat.

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2024, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izaz123 wrote:
    Czesc dziewczyny. Czy ktoras z Was też tak ma, że dziecko które wszystko lubiło jesc, nagle rzuca jedzeniem i pluje ? Np uwielbial spaghetti a teraz nie chce 🤦‍♀️ tez macie dramy o wszystko dosłownie ? Mnie już glowa peka.
    Wczoraj byłam w pracy po zaległe dokumenty i zostałam poinformowana ze jeżeli chce utrzymać stanowisko bo lepiej będzie jeżeli skroce swój urlop wychowawczy :( nie pozostaje mi nic innego jak narazie wrócić chociaż na pol etatu. Przyszła jakas młoda laska na zastępstwo i wygląda na to ze jak nie wrócę to zostawia ja a nie mnie, chociaż pracuje tam od 10 lat.

Ja też kiedyś myślałam, że jak się jest dobrym pracownikiem z długim stażem to będą Cię szanować i bez problemu można wrocić np. po macierzyńskim. Oj jak ja się zdziwiłam właśnie po swoim macierzyńskim. Jesteś dla swojego pracodawcy tylko pracownikiem, jak nie Ty to ktoś inny :) Dlatego dziewczyny nigdy nie przedkładajcie pracy nad rodzinę, bo w pracy i tak mają Was gdzieś :)

Dziuba1339, Karolcia40, Kluska, kid_aa, aganieszkam, Izaja, aga12345 lubią tę wiadomość

• Susannah Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2024, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga Kwietniowa wrote:
    "Nowe przepisy Kodeksu pracy w sposób szczególny traktują rodziców wychowujących dziecko do ukończenia przez nie 4. roku życia. Rodzic takiego dziecka może ubiegać się o pracę zdalną, a pracodawca, co do zasady, powinien ten wniosek zaakceptować (art. 6719 § 6 Kodeksu pracy). " Nie będę całego kopiować, bo to jest w sumie najważniejsze 🙈🙊🙉

Ja naprawdę znam te przepisy i wiem jak to wygląda w praktyce i jak wygladają interpretacje prawne. Wystarczy, że pracodawca stwierdzi, że obecność pracownika jest kluczowa i wtedy nie musi akceptować wniosku lub zaakceptować w bardzo ograniczonej formie. Po prostu wprowadzasz swoim wpisem ludzi w błąd, a to jest ważna kwestia przy powrotach do pracy.

KateM lubi tę wiadomość

Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).

I procedura: 1 zarodek 4CC, beta 0.

II procedura:
    I transfer 4aa: poronienie zatrzymane
    II transfer 4aa: jesteśmy razem! 👨‍👩‍👦
    III transfer 4aa: 7dpt: 101, 9dpt: 282

Czeka na nas ❄
  • Dziuba1339 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2024, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izaz123 wrote:
    U nas na odwrót 🙉 dwa tygodnie temu narzekakam tu na naszego niejadka a nagle od tygodnia je wszystko, w porcjach takich jak ja 😯 jak widzi, że ktoś je to krzyczy ama, ama, ama... i musi dostac jedzenie. Szok ja te nasze dzieciaki zmieniają się z dnia na dzień 🙈

Co do pracy to Ddaszka napisała święte słowa... mi w pracy sugerują, że jak planuje więcej dzieci to najlepiej byłoby żebym w tym miesiącu zaszla w ciążę a nie wracala na kilka miesięcy i robila im zamieszanie... tylko nikt nie wie, że to nie jest takie proste jak się mówi 😪

Kluska lubi tę wiadomość

2019 - starania czas start 🥰 Wiek 26lat👦👩

03.2022 - IVF - PGT-A ❄️
    05.2022 - beta 7dpt. 0
    06.2022 - IVF - PGT-A ❄️❄️

07.2022 - beta 7dpt. 38, 8dpt. - 60, 11dpt. - 346 🩵
    03.2023 - SYNEK 🩵 - CC 35tc., waga 1700g, preklamsja, małopłytkowość, zatrzymanie wzrostu płodu = hipotrofia, rozwijający się zespół Hellp.

04.2024 - naturalny cud 🩷
    Ryzyko hipotrofii 1:18, ryzyko preklamsji 1:16.
    12.2024 - CÓRECZKA 🩷 - CC 39tc., waga 2800g.
  • Clasiia Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2024, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga Kwietniowa wrote:
    A te dokumenty mają tylko wersje papierową ? Nie możesz korzystać z wersji elektronicznej? Ewentualnie hybrydowo ?
    Z tego co wiem to starają się wszystko skanować żeby była wersja elektroniczna ale jeszcze dużo przed nimi, może kiedyś będzie taka możliwość 😊

👩‍💼 30 lat
    10/2021 💔 cp i usunięty prawy jajowód
    🧔 36 lat
    Wszystko ok

🍀02/2022 START IVF
    17.03.2022 punkcja - 7 dojrzałych -> 6 do zapłodnienia (wymogi) -> mamy ❄️❄️
    I 09.04.2022 transfer blastki 4.1.1 🍀
    10dpt - beta 486
    14dpt - beta 3286
    01.01.2023 12:00 Łucja 58cm 4240g❤️
    age.png

II 30.01.2024 transfer blastki 4.1.1 🍀
    9dpt - beta <0,20 odstawienie leków ☹️

🍀04/2024 START II IVF
    17.04.2024 punkcja - 11 dojrzałych -> 6 do zapłodnienia (wymogi) -> mamy ❄️❄️
    III 07.08.2024 transfer blastki 4.1.2 🍀
    10dpt - beta 130
    12dpt - beta 284
    30.04.2025 19:00 Aleksander 56cm 3300g❤️
    age.png
  • Karolcia40 Koleżanka

Wysłany: 27 lutego 2024, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ddaszka wrote:
    Ja też kiedyś myślałam, że jak się jest dobrym pracownikiem z długim stażem to będą Cię szanować i bez problemu można wrocić np. po macierzyńskim. Oj jak ja się zdziwiłam właśnie po swoim macierzyńskim. Jesteś dla swojego pracodawcy tylko pracownikiem, jak nie Ty to ktoś inny :) Dlatego dziewczyny nigdy nie przedkładajcie pracy nad rodzinę, bo w pracy i tak mają Was gdzieś :)

Jakie to prawdziwe co piszesz, na mnie też niby "czekają" bo nie mają logistyka, tylko nie spodziewali się, że przedstawię im zaświadczenie ( o które ogólnie nie mogą prosić) o kp i przerwy na karmienie to już nagle im się zmiany nie będą zazębiać :) Zobaczymy jak będzie za dwa tygodnie po moim powrocie. A im bliżej tym bardziej nie chce mi się tam wracać

Wysłany: 27 lutego 2024, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susannah wrote:
    Ja naprawdę znam te przepisy i wiem jak to wygląda w praktyce i jak wygladają interpretacje prawne. Wystarczy, że pracodawca stwierdzi, że obecność pracownika jest kluczowa i wtedy nie musi akceptować wniosku lub zaakceptować w bardzo ograniczonej formie. Po prostu wprowadzasz swoim wpisem ludzi w błąd, a to jest ważna kwestia przy powrotach do pracy.

Moje koleżanki z tego korzystają. I o ile z jakimś małym pracodawcą, który ma przepisy w głębokim poważaniu to pewnie te zmiany nie mają znaczenia to w urzędach i dużych firmach ich przestrzegają. Tylko niestety nie wszyscy o nich wiedzą, a kadry same napewno nie podpowiedzą 🙉🙊🙈

event.png

preg.png
  • Susannah Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2024, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga Kwietniowa wrote:
    Moje koleżanki z tego korzystają. I o ile z jakimś małym pracodawcą, który ma przepisy w głębokim poważaniu to pewnie te zmiany nie mają znaczenia to w urzędach i dużych firmach ich przestrzegają. Tylko niestety nie wszyscy o nich wiedzą, a kadry same napewno nie podpowiedzą 🙉🙊🙈

Nie, to też nie jest prawda. Bardzo duże firmy skarbu państwa odmawiają całościowej pracy zdalnej działom IT, bo "ich obecność w biurze jest ważna". Doczytaj proszę, że pracodawca nie jest zobowiązany do udzielenia pracy zdalnej w pełnym wymiarze i cały ten przepis jest tak skonstruowany, że i tak finalnie to pracodawca, a nie pracownik decyduje o tym czy praca zdalna jest możliwa czy też nie.

Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).

II procedura:

Czeka na nas ❄
  • Dziuba1339 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2024, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susannah wrote:
    Nie, to też nie jest prawda. Bardzo duże firmy skarbu państwa odmawiają całościowej pracy zdalnej działom IT, bo "ich obecność w biurze jest ważna". Doczytaj proszę, że pracodawca nie jest zobowiązany do udzielenia pracy zdalnej w pełnym wymiarze i cały ten przepis jest tak skonstruowany, że i tak finalnie to pracodawca, a nie pracownik decyduje o tym czy praca zdalna jest możliwa czy też nie.
    Ja zauważyłam, że firmy, które nie mają swoich budynków / biurowców tylko wynajmują to dużo chętniej zgadzają się na pracę zdalna. Często po pandemii ograniczyły wynajmowana powierzchnię i teraz jest im na rękę pracownik, który chce pracować zdalnie. A pracodawcy mający własne biura już nie chętnie podchodzą do tego typy pracy i robią pod górkę z pracą zdalna.

2019 - starania czas start 🥰 Wiek 26lat👦👩

03.2022 - IVF - PGT-A ❄️
    05.2022 - beta 7dpt. 0
    06.2022 - IVF - PGT-A ❄️❄️

07.2022 - beta 7dpt. 38, 8dpt. - 60, 11dpt. - 346 🩵
    03.2023 - SYNEK 🩵 - CC 35tc., waga 1700g, preklamsja, małopłytkowość, zatrzymanie wzrostu płodu = hipotrofia, rozwijający się zespół Hellp.

04.2024 - naturalny cud 🩷
    Ryzyko hipotrofii 1:18, ryzyko preklamsji 1:16.
    12.2024 - CÓRECZKA 🩷 - CC 39tc., waga 2800g.

Wysłany: 27 lutego 2024, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susannah wrote:

Ja widzę to w praktyce jak jest u nich znajomych, którzy korzystają z tego przepisu. I nikogo tutaj nie buntuje, ale jak ktoś chce i może pracować zdalnie to ten przepis mu to zapewnia.

event.png

preg.png
  • Susannah Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2024, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga Kwietniowa wrote:
    Ja widzę to w praktyce jak jest u nich znajomych, którzy korzystają z tego przepisu. I nikogo tutaj nie buntuje, ale jak ktoś chce i może pracować zdalnie to ten przepis mu to zapewnia.

No skoro wiesz lepiej niż adwokat to już się nie kłócę 😂😂😂😂

izaz123, MajówkaS., Karenka, Moniek330 lubią tę wiadomość

II procedura:

Czeka na nas ❄

Wysłany: 27 lutego 2024, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziuba1339 wrote:
    Ja zauważyłam, że firmy, które nie mają swoich budynków / biurowców tylko wynajmują to dużo chętniej zgadzają się na pracę zdalna. Często po pandemii ograniczyły wynajmowana powierzchnię i teraz jest im na rękę pracownik, który chce pracować zdalnie. A pracodawcy mający własne biura już nie chętnie podchodzą do tego typy pracy i robią pod górkę z pracą zdalna.

U mojego kolegi ,który jest programistą jeszcze zanim był lockdown i ludzie zaczęli pracować zdalnie niektórzy pracowali zdalnie całymi tygodniami, a teraz przelożony wymaga żeby przynajmniej raz w tygodniu byli w biurze, bo :

- niechcą żeby zagraniczne szefostwo zrezygnowało z wynajmowania tak dużej powierzchni biurowej,

- jak kiedyś u klienta zepsuło się coś co nie dało się naprawić zdalnie to okazało się że nie ma nawet jednego pracownika, który jest w Warszawie żeby podjechać na miejsce o zobaczyć o co chodzi i był straszna afera.

Z kolei moja koleżanka, która ma starsze dziecko i pracuje w ministerstwie rzeczywiście za każdym razem dostaje tylko okresową zgodę na pracę zdalną / hybrydową, bo jej bezpośrednia przełożona ma z tym straszny problem i za każdym razem jej mówi, że też by chciała pracować zdalnie.

event.png

preg.png

Wysłany: 27 lutego 2024, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziuba1339 wrote:
    U nas na odwrót 🙉 dwa tygodnie temu narzekakam tu na naszego niejadka a nagle od tygodnia je wszystko, w porcjach takich jak ja 😯 jak widzi, że ktoś je to krzyczy ama, ama, ama... i musi dostac jedzenie. Szok ja te nasze dzieciaki zmieniają się z dnia na dzień 🙈

Co do pracy to Ddaszka napisała święte słowa... mi w pracy sugerują, że jak planuje więcej dzieci to najlepiej byłoby żebym w tym miesiącu zaszla w ciążę a nie wracala na kilka miesięcy i robila im zamieszanie... tylko nikt nie wie, że to nie jest takie proste jak się mówi 😪

Pamiętam jak jeszcze studiowałam a moja koleżanka pracowała z kobietą, która oficjalnie mówiła o tym że jest w trakcie w in vitro więc w przyszłym tygodniu nie przyjdzie do pracy bo będzie po transferze, a jednak przyszła, bo się przesunęło itp., a my się śmiałyśmy że taka niezdecydowana, bo głupie myślałyśmy że in vitro polega na tym że idziesz do kliniki w dowolnie wybranej chwili, płacisz i jesteś w ciąży 🙈🙊🙉 Zresztą jej szefostwo też nie rozumiało, bo później ją zdegradowali na niższe stanowisko, a mojej dużo młodszej i z małym doświadczeniem koleżance dali jej stanowisko, bo nie miała chłopaka i nie planowała dzieci w najbliższym czasie.

event.png

preg.png

Wysłany: 27 lutego 2024, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia40 wrote:
    Jakie to prawdziwe co piszesz, na mnie też niby "czekają" bo nie mają logistyka, tylko nie spodziewali się, że przedstawię im zaświadczenie ( o które ogólnie nie mogą prosić) o kp i przerwy na karmienie to już nagle im się zmiany nie będą zazębiać :) Zobaczymy jak będzie za dwa tygodnie po moim powrocie. A im bliżej tym bardziej nie chce mi się tam wracać

A to jest zgodne z prawem ? Prosić o takie zaświadczenie? Bo jak byś zmieniała pracodawcę to nie wiem czy to nie jest sprawa do zgłoszenia do PIP.

event.png

preg.png

Wysłany: 27 lutego 2024, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susannah wrote:
    No skoro wiesz lepiej niż adwokat to już się nie kłócę 😂😂😂😂

W sumie tak. Jak miałam kiedyś problem i zapłaciłam sporą sumę u adwokata, bez paragonu oczywiście, to mój problem pozostał nie rozwiązany. Poszperałem w internecie, napisałam do odpowiednika rzecznika i problem udało się rozwiązać.
    Oczywiście nie podważam twojej wiedzy, ale niektórzy adwokaci czy radcy prawni nie potrafią nawet dobrze pisma napisać, a potem wmawiają człowieki że przepisy się zmieniły tydzień temu albo inne bajki 🙉🙊🙈

event.png

preg.png
  • @ Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2024, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, potrzebuję rady co do zasypiania wieczornego. Wcześniej nie było problmeu z samodzielnym zasypianiem w łóżeczku, ale gdy szły jej zęby (grudzień), jednocześnie Covid i marudziła, wstawała, płakała, więc braliśmy ją do siebie do łóżka i tam zasypiała.

Obecnie wygląda to tak:
    Wieczorem najczęściej zasypia przy mm, chwilę ją ponoszę i odkładam śpiącą do łóżeczka.
    Jeśli nie zaśnie przy mm to o odłożeniu do łóżeczka nie ma mowy (wstaje, płacze, już nawet przestałam ją tam odkładać), więc ją biorę do naszego łóżka, tam zasypia i przekładam ją śpiącą do jej łóżeczka. Jeśli w nocy się wybudzi całkiem to w swoim łóżeczku wstaje, płacze, o położeniu spowrotem nie ma mowy, więc bierzemy ją do siebie do łóżka, ona zasypia i albo ją w nocy odkładamy do łóżeczka, albo wszyscy zaśniemy i śpimy do rana.

Moje plecy nie dają rady, fizjo mnie opieprzyła, że jak tak będę ją odkładać to się załatwię, odkładanie bezwładnego ciałka ponad 10 kg to jednak ciężar i to jeszcze w pozycji skrętnej :/ Mąż może ją odkładać, ale to nie zmienia sytuacji, że ona nie zasypia u siebie w łóżeczku, a chcę do tego wrócić i na nowo ją nauczyć.

Jak wygląda to u Was? Nie jestem kp.
    Mam ją karmić mm w łóżeczku i tam sobie zaśnie? (nadzieja matką głupich :D) Czy się nie przejmować i brać do nas? Boję się, że się przyzwyczai. Czy wyjęcie 3 szczebelków z łóżeczka coś zmieni? Koleżanka mi powiedziała, żebym wyjęła 3 szczebelki to ona chętnie tam sobie będzie wchodziła do spania.

Ja 41 lat
    On 43 lata

luty 2021 - IUI - nieudana
    kwiecień 2021 - IUI - nieudana

Marzec 22:
    - Punkcja - 11 pobranych/8 dojrzałych/7 zapłodnionych
    - 5 blastek - witryfikacja:
    * 5 dniowe - 4AB, 4BB
    * 6 dniowe - 4BA, 4BB, 4BB

Kwiecień 2022
    IMSI 5 dniowa blastka AB
    13dpt<0.100

Czerwiec 2022
    - transfer 23.06.2022
    8dpt - 59,5; 11dpt-535; 13dpt-358; 15dpt-964; 18dpt-3187; 25dpt-33 753
    - 28 dpt - jest serduszko :)

29.08.2022 I prenatalne
    24.10.2022 II prenatalne - będzie dziewuszka :)
    09.01.2023 III prenatalne
    06.03.2023 CC - córcia :) 57 cm 3640 g

23.05.2025 - syn - [*] 19 tc - Zespół Edwardsa
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2024, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga Kwietniowa wrote:
    A to jest zgodne z prawem ? Prosić o takie zaświadczenie? Bo jak byś zmieniała pracodawcę to nie wiem czy to nie jest sprawa do zgłoszenia do PIP.

Tylko, że to ty jako pracownica występujesz do pracodawcy z oświadczeniem, że karmisz piersią i przysługują ci przerwy na karmienie.

Karenka, Karolcia40 lubią tę wiadomość

Wysłany: 27 lutego 2024, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniek330 wrote:
    Tak, ostatecznie dostała od moich rodziców ten rowerek:
    https://allegro.pl/oferta/rowerek-dzieciecy-tremix-up-6w1-blank-colibro-14132923616
    Fajny, bo w zasadzie już ją w nim wożę, da się go na dużo sposobów użytkować ☺️

Dokupiłaś do niego kask ? Czy na razie bez ?

event.png

preg.png
‹‹ 1798 1799 1800 1801 1802 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ