udany transfer- ciążowe rozważania - edycja II
-
WIADOMOŚĆ
-
Mi_Lusia wrote:Chyba na razie źle do tego podchodzisz. Posiłek stały proponujesz niejako w międzyczasie a nie probujesz zastąpić karmienie piersią (bo ja to tak zrozumiałam).
Nie ma żadnej reguły dotyczącej odstępu między mlekiem a posiłkiem stałym. Może być nawet 10 minut przed czy po.
Wybierasz moment kiedy dziecko jest zainteresowane, spokojne, chętne do zrobienia czegoś nowego
Dziękuję za odpowiedzi. Moze wlasnie źle napisałam, chodziło mi czy czasem nie jest najedzona i to śniadanie nie wchodzi. Wiem że mam utrzymać dotychczasową liczbę karmień i nie zastępować rd. No cóż… najwyraźniej potrzeba czasu. Mama niecierpliwa 😅 -
Sernik wrote:Dużo z Was korzysta z książek i poradników dotyczących rd więc proszę podzielcie się wiedzą. Czy jest jakaś zasada kiedy podawać posiłek stały jak jeszcze podaje się pierś/ butelkę? W sensie ile po cycu/butelce..czy najpierw proponować stały posiłek a potem cyc/butla itp. ? Jakie odstępy zachować?
U nas rano jest dramat z rd. młoda nie zjada śniadania. Chcemy ją nakarmić posiłkiem stałym to nagle rzuca się, wyrywa i szuka cyca. Wiem że jeszcze mam ją karmić na żądanie i też wiem że to ona decyduje czy zje posiłek stały ale może coś robimy nie tak. Najczęściej cyca zjada tak między 6:00 a 7:00 a śniadanie w ramach rd proponuję jej około 8:30. Proponuję 😅 no właśnie jak to brzmi… jaśnie Pani raczy zjeść 🤣
Sernik, Wy dopiero zaczęliście rozszerzać dietę... Dużo cierpliwości. Bardzo dużo. Ja szybko przestałam korzystać z jakichkolwiek poradników. Dziecko RD mocno weryfikuje😂 Moja córka zaraz ma rok, a dopiero teraz jakoś to jedzenie idzie. Na mleku oczywiście nadal jest.KateM, Sernik lubią tę wiadomość
-
Mimi09 wrote:My RD zaczynamy za miesiąc, akurat po nowym roku, nie chce wprowadzać w święta, za dużo zamieszania. Choć wg niektórych może powinnam podać barszczyku 😅
Ale ogólnie mnie to RD przeraża 😳 W sensie nie mam żadnej wiedzy co podawać, ani pomysłu jak podawać, do tego wizja siedzenia na kolanach w trakcie "jedzenia" (wydaje mi się to niewygodne, ale moje dziecko się nie obraca jeszcze a gdzie tam siedzenie). Naprawdę to nie jest moja tematyka. W ogóle jak pomysle, że od za miesiąc będę musiała myśleć jeszcze o jedzeniu dziecka i potem w dalszej perspektywie codziennie jakieś obiady przygotowywać i inne posiłki, które dobrze jakby były zdrowe i zbilansowane 😵💫🥴🥴 pewnie dlatego tak jest, że nie przepadam za gotowaniem i wymyślanie menu to dla mnie katorga. Czasami zjadłam byleco, no a przy dziecku jednak musi być codziennie coś 😅
Skąd wiedziałyście jak prowadzić RD? Ja kupiłam jakas ksiazke, ale nie ma tam gotowego rozwiązania. Najchętniej chciałabym jakas rozpiskę co podawać dzień po dniu 🙈
Ja pytałam pediatry. Mamy bardzo fajna i odpowiedziała na każde moje pytanie i powiedziała jak to powinno wyglądać z tym, że u nas kazała poczekać do 6 msc z RD.Mimi09 lubi tę wiadomość
Starania od 2017 r.
Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
On - 36l, wszystko ok
I IUI - 2019 nieudane
I IVF - 25.09.23
7dpt - Beta Hcg - 71 ; prog 231
11dpt - Beta Hcg - 745 ; prog 172
15dpt - Beta Hcg - 4174
24dpt - jest zarodek z ❤️ (szpital, jednorazowe krwawienie bez przyczyny)
31dpt - CRL 10mm 💓
11+2 - CRL 45mm 🧡
13+3 - CRL 70 mm, I prenatalne ok 💝
17+3 - 200 g., 17 cm dziewczynki 😍
20+3 - połówkowe, 340 g dziewczynki 🤩 skr. szyjka
22+3 - 510 g., 28 cm gwiazdeczki 🥰 skr. szyjka
26+3 - 910 g., 37 cm gwiazdeczki 💖 skr. szyjka
30+3 - III prenatalne, 1580 g. dzielnej dziewczynki ❤️ od dziś szpital - b. skr. szyjka
32+2 - 1980 g. 😍
33+2 - 2150g. 🤩
35+2 - 2600g. 💖
36+2 - 2900g. 🧡
36+6 - A. już na świecie! 🥰💓
-
zosiaaaa wrote:Sernik, Wy dopiero zaczęliście rozszerzać dietę... Dużo cierpliwości. Bardzo dużo. Ja szybko przestałam korzystać z jakichkolwiek poradników. Dziecko RD mocno weryfikuje😂 Moja córka zaraz ma rok, a dopiero teraz jakoś to jedzenie idzie. Na mleku oczywiście nadal jest.
zosiaaaa lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny od dzisiaj promka w rosmanie 🙂
https://zapodaj.net/plik-QVJ19CmC8cRosa_13 lubi tę wiadomość
InviMed Wrocław 🍀
9.02.2021 - punkcja: pobrane 22 oocyty z czego 18 dojrzałych
12.02.2021 - transfer 3 dniowych Maluszków ❤️❤️
7 dpt - beta 23,6 U/l, 10 dpt - beta 186,6 U/l, 12 dpt - 443,4 U/l, 14 dpt - 928,6 U/l, 20 dpt - 7497 U/l
28 dpt - zarodek 5mm z ♥️
25.03 - Maleństwo 1,8 cm
28.04 - prenatalne - będzie Synuś 💙
29.10 Oliwier przyszedł na świat 👶🏻👩🏻🍼
Podejście nr 2 ♥️
5.12.2023 - transfer ❄️🍀
6dptw - beta 35,7 U/l, 8dpt - beta 140,3 U/l, 10dpt - beta 417,1 U/l, 13dpt - beta 1633,2 U/l, 17dpt - beta 9944,7U/l, 22dpt - beta 38817,3 U/l, 28dpt - 8mm Malucha z bijącym ♥️
Mamy ❄️
-
Saimi wrote:Ja pytałam pediatry. Mamy bardzo fajna i odpowiedziała na każde moje pytanie i powiedziała jak to powinno wyglądać z tym, że u nas kazała poczekać do 6 msc z RD.
zosiaaaa, AnkaSłomianka, Mimi09 lubią tę wiadomość
-
zosiaaaa wrote:Sernik, Wy dopiero zaczęliście rozszerzać dietę... Dużo cierpliwości. Bardzo dużo. Ja szybko przestałam korzystać z jakichkolwiek poradników. Dziecko RD mocno weryfikuje😂 Moja córka zaraz ma rok, a dopiero teraz jakoś to jedzenie idzie. Na mleku oczywiście nadal jest.[/url]
-
Hope_89 wrote:U nas też marne postępy. Jedzeniem bym tego nie nazwała 😔😊
Dziewczyny żywienie to jedna wielka sinusoida.
Tydzień będzie skok, że nagle je, a potem regres 2 tygodnie bo nie ma ochoty. Nagle lubi mięsko, a potem jedynie rybę.
Jedynie czasu trzeba, jak kiedyś któraś napisała, przecież dzisiaj wszystkie jemy i potrafimy jeść. Jedni mają wybiórczości pokarmową, inni kochają nowe smaki.
monester, zosiaaaa, AnkaSłomianka, Nowa na forum, Mimi09 lubią tę wiadomość
kirAA, allo-mlr 0, morfo 0%,2%, Fragmentacja DNA - 28%,ŻPN II st
Kariotyp❗️BT (11;22)
03.2022 I IVF - Artemida Białystok
09.03 punkcja ❄️❄️08.04 transfer 1AA ❄️ 10dpt < 1.1 05.05 transfer 3AA ❄️ 6-6,8-11,10-5 cb💔🖤
06.2022 II IVF długi protokół
04.07 punkcja❄️❄️❄️❄️ 08.09 transfer 1BB, accofil + acard 14.09 6dpt <0.2 🖤09.10 transfer 4AA accofil+acard 4dpt - 3,7 6dpt-8,2 8dpt - 4.6 💔🖤
09.11 transfer 4AA 6-3.5,8-17,9-25,10-27,12-18💔🖤
14.12 transfer 3AB 5 -13,7 - 27.1 💔🖤
16.01.2023 - Invimed Wrocław - start
13.02 punkcja
8❄️ zbadanych 2❄️BT
19.04 - 7 transfer 4AA
4dpt 9, 7dpt 45,10dpt 243, 13dpt 810, 15dpt 1872, 17dpt 3401, 27dpt usg + wlew ivig
21w3 440g chłopaka 🐥
28w5 1438g chłopaka🐥
35w3 2700g chłopaka 🐣
-
Mi_Lusia wrote:Jenny przygotuj się na to, że żadne zabiegi mogą małemu nie pomóc, a jedynym lekarstwem będzie po prostu czas. Niestety są takie dzieci (nie mówię, że twój należy do tej grupy). Ale zobaczysz, jak miną te magiczne 3 miesiące, to po prostu z dnia na dzień wszystko mija.
Moje dziecko, jak było w wieku twojego potrafiła i po 5 dni nie zrobić kupki (brała jeszcze żelazo). Często podanie biogai pomagało jej się załatwić. Poza tym symetykon podawany regularnie przynosił ulgę. Dużo leżenia brzuszek do brzuszka u rodziców. Jeżeli brak kupki naprawdę powoduje duży dyskomfort, to kup wlewkę melilax pediatric i doraźnie podaj, gdy będzie już bardzo źle. Ona nie rozleniwia jelitek.
Wiem, jestem tego świadoma, że często pomaga tylko czas. Po prostu próbuję wykorzystać każdy jakiś pomysł żeby mieć też czyste sumienie, że spróbowałam i zrobiłam wszystko co się da żeby mu pomóc. Biogaię bierze już ponad miesiąc. Espumisan lekarz kazał przerwać po 2 tygodniach jak nie było efektów. -
Sernik wrote:Dużo z Was korzysta z książek i poradników dotyczących rd więc proszę podzielcie się wiedzą. Czy jest jakaś zasada kiedy podawać posiłek stały jak jeszcze podaje się pierś/ butelkę? W sensie ile po cycu/butelce..czy najpierw proponować stały posiłek a potem cyc/butla itp. ? Jakie odstępy zachować?
U nas rano jest dramat z rd. młoda nie zjada śniadania. Chcemy ją nakarmić posiłkiem stałym to nagle rzuca się, wyrywa i szuka cyca. Wiem że jeszcze mam ją karmić na żądanie i też wiem że to ona decyduje czy zje posiłek stały ale może coś robimy nie tak. Najczęściej cyca zjada tak między 6:00 a 7:00 a śniadanie w ramach rd proponuję jej około 8:30. Proponuję 😅 no właśnie jak to brzmi… jaśnie Pani raczy zjeść 🤣
Gdzieś wyczytałam, że godzinę po mleku. Nie weryfikowałam jednak tej informacji, więc nie wiem czy to opinia specjalisty, czy kolejnego "insta-eksperta" z przypadku. U nas każdego dnia wygląda to inaczej. Jak zjada owoc to faktycznie podaję niedługo po posiłku mlecznym. Natomiast nasz Młody zjada ostatnio dość dużo i przez ostatnie dwa dni posiłek stały (zupa jarzynowa z kurczakiem) zastąpił jeden posiłek mleczny.
Przy okazji bardzo polecam "ekologiczną przyprawę do rosołu" z firmy Dary Natury. Zawiera same suszone warzywa i zioła. Doprawiłam tym cudem zupę Młodemu i wyszła naprawdę pyszna. Pomimo tego, że bez soli.Starania od 2019.
ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
8+1: CRL - 1,73cm;
11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
13+6: CRL - 7,97cm
21+4: połowkowe (475g Człowieka)
35+5: narodziny synusia - 2450g
-
Mimi09 wrote:My RD zaczynamy za miesiąc, akurat po nowym roku, nie chce wprowadzać w święta, za dużo zamieszania. Choć wg niektórych może powinnam podać barszczyku 😅
Ale ogólnie mnie to RD przeraża 😳 W sensie nie mam żadnej wiedzy co podawać, ani pomysłu jak podawać, do tego wizja siedzenia na kolanach w trakcie "jedzenia" (wydaje mi się to niewygodne, ale moje dziecko się nie obraca jeszcze a gdzie tam siedzenie). Naprawdę to nie jest moja tematyka. W ogóle jak pomysle, że od za miesiąc będę musiała myśleć jeszcze o jedzeniu dziecka i potem w dalszej perspektywie codziennie jakieś obiady przygotowywać i inne posiłki, które dobrze jakby były zdrowe i zbilansowane 😵💫🥴🥴 pewnie dlatego tak jest, że nie przepadam za gotowaniem i wymyślanie menu to dla mnie katorga. Czasami zjadłam byleco, no a przy dziecku jednak musi być codziennie coś 😅
Skąd wiedziałyście jak prowadzić RD? Ja kupiłam jakas ksiazke, ale nie ma tam gotowego rozwiązania. Najchętniej chciałabym jakas rozpiskę co podawać dzień po dniu 🙈Mimi09 lubi tę wiadomość
-
WiosnyFanka wrote:Gdzieś wyczytałam, że godzinę po mleku. Nie weryfikowałam jednak tej informacji, więc nie wiem czy to opinia specjalisty, czy kolejnego "insta-eksperta" z przypadku. U nas każdego dnia wygląda to inaczej. Jak zjada owoc to faktycznie podaję niedługo po posiłku mlecznym. Natomiast nasz Młody zjada ostatnio dość dużo i przez ostatnie dwa dni posiłek stały (zupa jarzynowa z kurczakiem) zastąpił jeden posiłek mleczny.
Przy okazji bardzo polecam "ekologiczną przyprawę do rosołu" z firmy Dary Natury. Zawiera same suszone warzywa i zioła. Doprawiłam tym cudem zupę Młodemu i wyszła naprawdę pyszna. Pomimo tego, że bez soli.
Moje dziecko pół godziny/godzinę po mleku nie chciało ruszyć niczego. Po prostu nie była głodna. Dużo trzeba robić na wyczucie, obserwować dziecko. Każde jest inne. Rady z insta schować sobie wiecie gdzie.
Co do przypraw, polecam bardzo. Ja kupuję firmy To Naturalne, ale na identycznej zasadzie, że mieszanka przypraw bez soli. Są różne, do rosołu, do drobiu itd.WiosnyFanka lubi tę wiadomość
-
A co sądzicie w takim razie o przepisach, które sie często pojawiają -pod tytułem rozgnieść widelcem warzywa gotowane i uformować kotleciki takie do rączki ? Tam jest ser żółty często - mówię już o starszym dziecku oczywiście nie jak nasze - ale moim zdaniem to jest właśnie formowanie wzorców jedzenia nuggetsow. Ja wiem że ser to łączy wszystko fajnie w całość ale no nie jestem przekonana.
Dodatkowo jeczze jak nie mamy czasu to słoiczek to nie jest koniec świata - o ile jest mądrze wybrany. Po prostu nie warto się fiksować na to, żeby było idealnie - no bo nie będzie.Nowa na forum lubi tę wiadomość
-
My jesteśmy po pierwszej marcheweczce. Rwie się ta moja córa do łyżeczki... Nawet jechała posmakowało bo trochę tam pociałkała tej marchewki. Ale tak czy inaczej wszystko dookoła było w marchewce ja też.. na twarzy marchewka na rękach marchewka całe okulary w marchewce bo pod sam koniec stwierdziła sobie że sobie nią plunie 🤣 ale fajne to rozszerzenie diety mimo że jest dużo sprzątania to podoba mi się 🙈
AnkaSłomianka, Nowa na forum, Monita, Mas lubią tę wiadomość
2,5 roku starań natural -> 09.23r. 💉start IVF; czynnik męski. Żadnych leków na stałe.
10.23r. - zabieramy malucha do domu 🏡🍀🤞 9dpt beta 56.43 -> 10dpt 112.0 -> 12dpt 310.6 -> 16dpt 1436.3 -> 19dpt 4131.7 -> 23dpt mamy zarodek i migoczące ♥️
8+1 -> 1,68cm maleństwa 🥰 13+1 -> prenatalne+pappa OK 💪 7,56 cm małego 🧸 21+0 -> połówkowe ok,420g 🎀 25+2 -> 903g małej królewny 🥰 30+0 -> 1730g pannicy ♥️ 34+2 -> 2960g 🎀
40+3 -> Królewna jest z nami 😍 4070g,62cm 💕
Na feriach ❄️❄️❄️ -
Jenny93 wrote:U nas Espumisan niestety nie pomagał. Wysłałam męża do apteki to dali mu jeszcze esputicon. Niby jest inny skład więc spróbowaliśmy. Pierwsza dawka w sumie niewiele wniosła, ale może potrzeba czasu
Jenny u nas przed pierwszym szczepieniem na rota bez kupy 10 dni!!! Położna podpowiedziała mi że przy kp dobrze wypić kubek rumianku - u nas zadziałało. Nie stosuje tez czopkow, rurek. Teraz jak mamy dłuższą przerwę która widocznie sprawia małej problem pije rumianek i następnego dnia mamy kupę.Jenny93 lubi tę wiadomość
-
Ja ostatnio byłam z małą u bardzo polecanej pediatry i kazala już małej zupki gotować i dawać. Spytałam o to swojej pediatry do której zawsze chodzimy i mówiła żeby pomalutku spróbować dawać warzywa ale nie od razu zupy tylko po jednym. Wczoraj spróbowałam podać jej troszkę marchewki i jadła jak szalona myślałam że łyżkę też połknie😂
-
kasia12323 wrote:Ja ostatnio byłam z małą u bardzo polecanej pediatry i kazala już małej zupki gotować i dawać. Spytałam o to swojej pediatry do której zawsze chodzimy i mówiła żeby pomalutku spróbować dawać warzywa ale nie od razu zupy tylko po jednym. Wczoraj spróbowałam podać jej troszkę marchewki i jadła jak szalona myślałam że łyżkę też połknie😂
WiosnyFanka lubi tę wiadomość
-
Szarlotka90 wrote:Jenny u nas przed pierwszym szczepieniem na rota bez kupy 10 dni!!! Położna podpowiedziała mi że przy kp dobrze wypić kubek rumianku - u nas zadziałało. Nie stosuje tez czopkow, rurek. Teraz jak mamy dłuższą przerwę która widocznie sprawia małej problem pije rumianek i następnego dnia mamy kupę.
-
monester wrote:Dlatego mówię, że zależy na kogo się trafi takie są zalecenia. Dla mnie jednak powinien lekarz powiedziec/- zgodnie z najnowszymi wytycznymi 6 miesięcy tylko mleko chyba że są oznaki gotowości itp. bo jednak niestety ale nie kazdy aktualizuje wiedzę.
-
kasia12323 wrote:U tamtej polecanej byliśmy prywatnie. I mówi no widzę naczyniaki na twarzy i że to trzeba leczyć i od razu żeby iść prywatnie do kardiolog i mówiła do której. Ale potem mówię do męża że do tej pani nigdy nie pójdziemy już bo byłamu niej kiedyś z synkiem jak miał 3 miesiące na kontrolnym USG serca to zamiast się zająć badaniem pouczała mnie i się darla że dziecko je za dużo i żeby dawać do mm więcej wody a mniej mleka😂bo za dużo dziecko przybiera. Poszłam dziś do naszej pediatry do przychodni i ona mówi że nic nie trzeba prywatnie załatwiać bo dała skierowanie do poradni chirurgii dziecięcej i mówi że oni to dokładnie obejrzą i podejmą decyzję czy trzeba leczyć i jak.