X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną udany transfer- ciążowe rozważania - edycja II
Odpowiedz

udany transfer- ciążowe rozważania - edycja II

Oceń ten wątek:
  • Rosa_13 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Na Instagramie na którymś z profili widziałam info, że każde podanie czegoś dziecku łyżeczka jest już zaprzeczeniem blw😅 tylko kawałki od początku bez ingerencji i to kilka rodzajów jedzenia a nie że same placki damy - w myśl zasady, że bobas lubi wybór. Także niezłe są skrajności

Tak, u mnie w tym e-booku od rozgryzamy też jest to napisane, że blw to wyłącznie kawałki lub samodzielne jedzenie łyżeczką, a kazda inna metoda to metoda tradycyjna. U nas metoda w takim razie tradycyjna. Bo kaszkę podajemy łyżeczką. Dzieci są różne, nie ma co się fiksować. Raz jedzą pięknie a w następnym tygodniu nie i koniec, buzia zamknięta. Najgorsze są te internety, bo człowiek się na oglądał tych pięknie jedzących maluchów a okazuje się że tak to nie wygląda 🙈 oj jakie ja miałam wyobrażenia 🤣 jak to będzie pięknie 🤣 a potem dupa 🤡

monester lubi tę wiadomość

age.png

Moja Dziewczynka 3500g ❤️🌹
  • monester Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosa_13 wrote:
    Tak, u mnie w tym e-booku od rozgryzamy też jest to napisane, że blw to wyłącznie kawałki lub samodzielne jedzenie łyżeczką, a kazda inna metoda to metoda tradycyjna. U nas metoda w takim razie tradycyjna. Bo kaszkę podajemy łyżeczką. Dzieci są różne, nie ma co się fiksować. Raz jedzą pięknie a w następnym tygodniu nie i koniec, buzia zamknięta. Najgorsze są te internety, bo człowiek się na oglądał tych pięknie jedzących maluchów a okazuje się że tak to nie wygląda 🙈 oj jakie ja miałam wyobrażenia 🤣 jak to będzie pięknie 🤣 a potem dupa 🤡
    No ale zobacz jakie to wprowadza niepotrzebne presje. To jakis drugi etap tego karmienia kp czy mm.

• Nowa na forum Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Dziewczyny ile wydajecie na mm miesięcznie ? To są podobne kwoty od początku czy teraz mniejsze /większe ?
    Mniej zdecydowanie. Po pierwsze bebiko jest tańsze niż bebilon, bo w Biedronce lub Lidlu często są promocje typu drugie opakowanie 40proc.taniej. po drugie, teraz wypija tylko jedną porcję nad ranem, traktuję to jako pierwsze śniadanie. Więcej z butelki nie chce i podaję do kaszki na drugie śniadanie i kolację, czasem do podwieczorku jeśli śniadanie pierwsze lub drugie nie jest zjedzone do końca. Wcześniej dużo się marnowało, bo zrobionej porcji często nie zjadł całej i wylewałam po czym za godzinę robiłam kolejną. Ostatnio prawie nie marnuję

37+3: 2600 g 🥰

age.png
  • Nowa na forum Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Jak organizujcie jedzenie jak was nie ma pół dnia w domu ?
    Przeważnie wychodzę między posiłkami, wyjście max 4 godziny. Czasem zdarza się dłużej, wtedy biorę mm porcję w butelce i kubek termiczny z ciepłą wodą. Czasem zje połowę, czasem tylko trochę.

37+3: 2600 g 🥰

age.png
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Dziewczyny ile wydajecie na mm miesięcznie ? To są podobne kwoty od początku czy teraz mniejsze /większe ?

U nas zdecydowanie mniejsze, bo Młody mniej mleka je. Nawet nie wiem na ile teraz starcza nam puszka (kosztuje około 73zł), ale kiedyś miałam wrażenie że non stop biegam do Rossmanna po mleko. Teraz w sumie nawet nie pamiętam kiedy ostatnio kupowałam. Obecnie mamy tylko 2 porcje mm dziennie (lub 3 jak zechce w nocy) . Każda po 6 miarek.

Starania od 2019.
    ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
    FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
    FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
    31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
    8+1: CRL - 1,73cm;
    11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
    13+6: CRL - 7,97cm
    21+4: połowkowe (475g Człowieka)
    35+5: narodziny synusia - 2450g

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A możecie to jakoś przeliczyc na złotówki ? Dla koleżanki pytam 😅 to na początku ile ? Przed RD ? To jest 300 zł ? Mnie nic nie mówią te miarki bo nigdy nie widziałam w sumie puszki i nie wiem na ile wystarczy. Czy to jest 300 czy bardziej 500 ? Bo teraz to już domyślam się że pewnie puszka na miesiąc jak tak mało jedzą ?

• monester Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Temat rozprawki - czy kpi wychodzi taniej jeśli musisz wymieniać membrany laktatora i kupić ich kilka plus woda do mycia czy też jednak mm ? Pomijając czas oczywiście

• monester Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak będę wychodzić od rana do późnego popołudnia l/ wieczora to wychodzi na to, że będę mogła podać coś że słoiczka łyżeczka i wodę do picia ewentualnie butelka z mlekiem.Nie wyobrażam sobie jedzenia samodzielnego nawet w restauracji gdybyśmy wsySxy usiedli to przecież nie dam mu nic żeby nie narobił syfu

• gosinka Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    A możecie to jakoś przeliczyc na złotówki ? Dla koleżanki pytam 😅 to na początku ile ? Przed RD ? To jest 300 zł ? Mnie nic nie mówią te miarki bo nigdy nie widziałam w sumie puszki i nie wiem na ile wystarczy. Czy to jest 300 czy bardziej 500 ? Bo teraz to już domyślam się że pewnie puszka na miesiąc jak tak mało jedzą ?

Nas mleko wychodzi około 300-400zl miesięcznie. Puszka 42zł za 400g. Aktualnie mamy 4-5 porcji na dobę po około 150ml. Było mniej, ale RD lekko stanęło w miejscu.

age.png
  • gosinka Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, co lepiej kupić na tę porę roku - kombinezon softshell czy bezrękawnik? Wolę kombinezon, bo nie muszę się martwić co na dół. Wciąż nawet nie siedzimy samodzielnie (posadzony siedzi stabilnie), więc to odzienie głównie do wózka.
    Ale może nie opłaca się już kombinezonu, bo w dzień będzie za ciepły?

age.png
  • Kessa Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    A tu już zależy kto jakie mleko dziecku zapodaje. Bo jedno kosztuje 40zl za 500g powiedzmy, a drugie 80 zł 🫣

2,5 roku starań natural -> 09.23r. 💉start IVF; czynnik męski. Żadnych leków na stałe.
    10.23r. - zabieramy malucha do domu 🏡🍀🤞 9dpt beta 56.43 -> 10dpt 112.0 -> 12dpt 310.6 -> 16dpt 1436.3 -> 19dpt 4131.7 -> 23dpt mamy zarodek i migoczące ♥️
    8+1 -> 1,68cm maleństwa 🥰 13+1 -> prenatalne+pappa OK 💪 7,56 cm małego 🧸 21+0 -> połówkowe ok,420g 🎀 25+2 -> 903g małej królewny 🥰 30+0 -> 1730g pannicy ♥️ 34+2 -> 2960g 🎀
    40+3 -> Królewna jest z nami 😍 4070g,62cm 💕
    age.png
    Na feriach ❄️❄️❄️
  • PatrycjaBbbbb Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wydawaliśmy 450zl w szczytowym okresie formy Mikuszela na MM, z tym że ja zawsze kupowałam online a w sklepie ta pucha 95zl, myślę o 6-7 puszkach na msc 🤣

Teraz to już kupuję hurtem te mleka dla dwójki to już straciłam rachubę 😆

age.png

age.png

15. 03.2023 FET 4AA🥳🥳🥳!!!
    5dpt ⏸️
    6dpt Bhcg 38.4 mlU/mL
    8dpt Bhcg 132.3 mlU/mL
    10dpt Bhcg 337.2 mlU/mL
    12dpt Bhcg 824.8 mlU/mL
    14dpt Bhcg 2152.3 mlU/mL
    16 dpt GS 6mm + YS
    21 dpt Bhcg 21472.3 mlU/mL
    6w5d CRL 7.92mm + ♥️ + krwiak
    8w0d CRL 1.71cm + ♥️
    10w0d CRL 3.22cm
    12w3d CRL 6.3cm, prenatalne okej, chłopiec 🚗💙
    20w3d prenatalne II, 380g 🤩
    20.11 CC, 55cm, 3340g, 38+3

04.2024 - naturals, rośnie mała Mikuszelka 🚺
    26.08.24 20w6d II prenatalne - 340g 🌸
    CC planowane na 29.12.2024 38+6
    Marcelka, 3380g, 52cm

Sprzedaje na Vinted rzeczy po maluszkach 🛍️🛍️🛍️🛒🛒🛒

https://www.vinted.pl/member/107424262-pattbbb
  • Mi_Lusia Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Temat rozprawki - czy kpi wychodzi taniej jeśli musisz wymieniać membrany laktatora i kupić ich kilka plus woda do mycia czy też jednak mm ? Pomijając czas oczywiście
    Sorki ale trochę głupie to porównywanie. Bo do kpi musisz doliczyć koszt prądu na ładowanie laktatora, jakieś dodatkowe pojemniki do przechowywania nadmiaru mleka, ewentualnie woreczki do mrożenia.
    Moim koleżanka powinna się po prostu zastanowić czy zależy jej na karmieniu własnym mlekiem czy nie.

Jenny93 lubi tę wiadomość

• monester Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi_Lusia wrote:
    Sorki ale trochę głupie to porównywanie. Bo do kpi musisz doliczyć koszt prądu na ładowanie laktatora, jakieś dodatkowe pojemniki do przechowywania nadmiaru mleka, ewentualnie woreczki do mrożenia.
    Moim koleżanka powinna się po prostu zastanowić czy zależy jej na karmieniu własnym mlekiem czy nie.
    To na razie taki offtopic bo ona dopiero w ciąży. I tak z ciekawości liczyłam jej jakie są koszty utrzymania dziecka takie wiecie miesięczne kremy, pieluchy, jedzenie. Oczywiście, że kp jest najtańszym i najlepszym sposobem, koszty kpi mogę policzyć bardzo dobrze - chociaż i to da się zrobić taniej i drożej - mnie ma osobiście być wygodnie przede wszystkim ale ja już spotkałam się z hasłem od obcych ludzi ile to ja zaoszczędzam na tym karmieniu 😅 tylko totalnie nie wiedziałam jakie są koszty mleka- ale jak już widzę że potrzeba 6-7 puszek miesięcznie to daje jakiś obraz sytuacji. Tylko wiesz, no nie każdemu się uda kp a nawet kpi - wiec to nie jest takie ooo zrobiła tak bo to taniej.
    Pieluchy też można różnie - bo też są w różnych cenach.

Wysłany: 2 kwietnia, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Jak organizujcie jedzenie jak was nie ma pół dnia w domu ?

Butelki w torbie wypełnione 3/4 porcji woda niegazowana, termos z gorącą wodą do dopełnienia i sorter na porcje proszku :) potrafię tak wyjść na cały dzień z domu, jak jedziemy w traske autem i wiem że zbliża się pora karmienia to robię w domu już gotowe mleko w butelce i wsadzam w termos który ją mieści 🙂 Marcelinka najedzona, Mikuszelek też kiedyś nie narzekał :)

Aaa chyba że to dotyczyło stałego jedzenia

To biorę ze sobą jogurt, owoce w pojemniku i zwykle jakieś placki - w wersji z owocami lub wytrawne. Czasami zabieram zupkę w termosie, czasami kupujemy jakąś bułę po drodze. Zależy co gdzie i w jaki posiłek celujemy, ale Mikuszel też zje coś w knajpce, więc to już inny level 🤪

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia, 20:23

age.png

age.png

5dpt ⏸️
    6dpt Bhcg 38.4 mlU/mL
    8dpt Bhcg 132.3 mlU/mL
    10dpt Bhcg 337.2 mlU/mL
    12dpt Bhcg 824.8 mlU/mL
    14dpt Bhcg 2152.3 mlU/mL
    16 dpt GS 6mm + YS
    8w0d CRL 1.71cm + ♥️
    10w0d CRL 3.22cm

Marcelka, 3380g, 52cm

• monester Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosinka wrote:
    Dziewczyny, co lepiej kupić na tę porę roku - kombinezon softshell czy bezrękawnik? Wolę kombinezon, bo nie muszę się martwić co na dół. Wciąż nawet nie siedzimy samodzielnie (posadzony siedzi stabilnie), więc to odzienie głównie do wózka.
    Ale może nie opłaca się już kombinezonu, bo w dzień będzie za ciepły?
    Wg mnie leżącemu dziecku jest lepiej w wózku w kombinezonie bo się nie podwija ale przecież niedługo zaczną chodzić to nie wiem czy jest sens kombinezon. Ale widzilaam kurteczki Softshell z takim zapięciem odpinanym w kroku gdzieś na necie. A czemu bezrękawnik a nie kurtkę?

• monester Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PatrycjaBbbbb wrote:
    Butelki w torbie wypełnione 3/4 porcji woda niegazowana, termos z gorącą wodą do dopełnienia i sorter na porcje proszku :) potrafię tak wyjść na cały dzień z domu, jak jedziemy w traske autem i wiem że zbliża się pora karmienia to robię w domu już gotowe mleko w butelce i wsadzam w termos który ją mieści 🙂 Marcelinka najedzona, Mikuszelek też kiedyś nie narzekał :)

Aaa chyba że to dotyczyło stałego jedzenia

To biorę ze sobą jogurt, owoce w pojemniku i zwykle jakieś placki - w wersji z owocami lub wytrawne. Czasami zabieram zupkę w termosie, czasami kupujemy jakąś bułę po drodze. Zależy co gdzie i w jaki posiłek celujemy, ale Mikuszel też zje coś w knajpce, więc to już inny level 🤪
    Tak tak, ale jak Mikuszek już trochę jadł ale więcej brudził bo byliście w trakcie RD to trzeba zrezygnować z posiłków stałych na ten dzień czy też mocno je ograniczyć ?
    W ogóle mega sprawa jest teraz jak wychodzimy do restauracji to nareszcie możemy zjeść bo dziecko w krzesełku siedzi i tak patrzy na wszystko zachwycone że nie jesteśmy mu do niczego potrzebni. Jedynie właśnie pytanie jak rozwiązać wtedy jedzenie dla niego - no słoiczek czy tam coś co można podać łyżeczkę żeby nie narobić syfu.
    Ps : czy tylko ja mam tak, że każde krzesełko do dziecka najpierw myje sama w restauracji 😅? O dziwo zwykle te chusteczki antybakteryjne są czyste ale no przetrzeć muszę
    Edytuje - widzę że odpisałaś - totalnie nie wpadłam na termos obiadowy!
    Nawet nie mam takiego w domu - jakieś polecajki ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia, 20:27

Wysłany: 2 kwietnia, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja polecam jako odzienie softshell i kamizelka, zdecydowanie nasz ulubiony zestaw 😊 nogi można nakryć kocem w wózki , i zawsze którąś warstwę można ściągnąć jak jest za ciepło

gosinka, Krakus lubią tę wiadomość

age.png

age.png

5dpt ⏸️
    6dpt Bhcg 38.4 mlU/mL
    8dpt Bhcg 132.3 mlU/mL
    10dpt Bhcg 337.2 mlU/mL
    12dpt Bhcg 824.8 mlU/mL
    14dpt Bhcg 2152.3 mlU/mL
    16 dpt GS 6mm + YS
    8w0d CRL 1.71cm + ♥️
    10w0d CRL 3.22cm

Marcelka, 3380g, 52cm

Wysłany: 2 kwietnia, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Tak tak, ale jak Mikuszek już trochę jadł ale więcej brudził bo byliście w trakcie RD to trzeba zrezygnować z posiłków stałych na ten dzień czy też mocno je ograniczyć ?
    W ogóle mega sprawa jest teraz jak wychodzimy do restauracji to nareszcie możemy zjeść bo dziecko w krzesełku siedzi i tak patrzy na wszystko zachwycone że nie jesteśmy mu do niczego potrzebni. Jedynie właśnie pytanie jak rozwiązać wtedy jedzenie dla niego - no słoiczek czy tam coś co można podać łyżeczkę żeby nie narobić syfu.
    Ps : czy tylko ja mam tak, że każde krzesełko do dziecka najpierw myje sama w restauracji 😅? O dziwo zwykle te chusteczki antybakteryjne są czyste ale no przetrzeć muszę

A to u nas zawsze jakiś posiłek wchodził, zwykle zabierałam na wyjście parę różnych rzeczy, żeby ostatecznie mu coś dac, a jak narobił syfu koło siebie na mieście to zbierałam z podłogi i myłam krzesełko mokrymi chusteczkami ( w knajpce) na luzie 🙂

age.png

age.png

5dpt ⏸️
    6dpt Bhcg 38.4 mlU/mL
    8dpt Bhcg 132.3 mlU/mL
    10dpt Bhcg 337.2 mlU/mL
    12dpt Bhcg 824.8 mlU/mL
    14dpt Bhcg 2152.3 mlU/mL
    16 dpt GS 6mm + YS
    8w0d CRL 1.71cm + ♥️
    10w0d CRL 3.22cm

Marcelka, 3380g, 52cm

• Cynamonka Przyjaciółka

Wysłany: 2 kwietnia, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monester, to u nas podobnie to wygląda, gotując dla nas, wkładam co się nada do garnuszka na parze i potem blednuje mniej lub bardziej. Korzystam też ze słoiczków, czasem właśnie traktując jako składnik lub bazę. A przed rd myślałam, że nie będę ich w ogóle używać 😅
    Ja ostatnio praktycznie nie używam Instagrama, a w każdym razie nie wchodzę za bardzo w ten dzieciowy kontent, bo nie chce własne zabrnąć za bardzo. Uważam, że w obecnych czasach bardzo dużo rzeczy sobie skomplikowalismy, mamy ekspertów od wszystkiego, a suma summarum wychowanie szczęśliwego i zdrowego dziecka nie może być aż tak trudne, przecież udawało się przez pokolenia i udaje się wsrod kultur, które nie korzystają z tej wiedzy lub nie mają do niej dostępu. Dużo kieruje się własną intuicja. Ale czasem mam chwilę zwątpienia lub wyrzuty sumienia, że ta intuicja to się tak naprawdę nazywa lenistwo 🥲

Patrycja Bbb, jak się czujesz z dwójką małych szkrabów?

WiosnyFanka lubi tę wiadomość

1 IV: start wrzesień '23
    Punkcja: 5 dojrzałych komórek (przy estradiolu 670!), mamy 3 zarodki
    1 Transfer (4bb) - 10dpt 423 -> 14dpt 1981 -> 16dpt 3721
    USG 22dpt - zarodek jest, serduszka jeszcze brak
    USG 29dpt - jest ❤️
    Nifty - ryzyka niskie 🎉 i jest to chłopczyk 🐻

Zostały ❄️❄️

age.png
‹‹ 1478 1479 1480 1481 1482 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ