WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną udany transfer- ciążowe rozważania - edycja II
Odpowiedz

udany transfer- ciążowe rozważania - edycja II

Oceń ten wątek:
  • Rosa_13 Autorytet

Wysłany: 17 maja, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Właśnie my jeszcze nie podawaliśmy pieczywa, ale logopeda zalecała jako trening gryzienia. Ja mam jakieś obawy, że on kawałek tej skórki jednak odgryzie jak będzie jeszcze twarda i może się zadławić. Na jakim etapie podawałyście w taki sposób?

Ja na samym początku dawałam właśnie głównie skórkę, tzn mało "chlebka" a dużo skórki. Ciumkala sobie to fajnie, gryzła, wysysała. Potem dawałam chlebek bez skórki, ale ostatnio to ta skórka jej smakuje najbardziej 😛

age.png

Moja Dziewczynka 3500g ❤️🌹
  • Staraczka2023 Ekspertka

Wysłany: 17 maja, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosinka wrote:
    Odnośnie pasty Elmex dla dzieci to widziałam gdzieś informację, że trzeba uważać, bo dostępna jest w trzech składach, z czego jeden z parabenem, a druga z aminofluorkiem.

Oczywiście akurat taką kupiłam . Przeglądam teraz ogłoszenia i składy . Może ktoś ma ogłoszenie z dobrym składem ?

event.png
  • Staraczka2023 Ekspertka

Wysłany: 17 maja, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W jakich kawałkach podajecie bez skórki ?

event.png
  • Mi_Lusia Autorytet

Wysłany: 17 maja, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Właśnie my jeszcze nie podawaliśmy pieczywa, ale logopeda zalecała jako trening gryzienia. Ja mam jakieś obawy, że on kawałek tej skórki jednak odgryzie jak będzie jeszcze twarda i może się zadławić. Na jakim etapie podawałyście w taki sposób?
    Ja mojej często daję kawałek skórki i ona super sobie żuje a ja mam jeszcze chwilę, żeby dokończyć przygotowanie posiłku, czy mogę dojeść swoją porcję 😉

• Osa 🐝 Autorytet

Wysłany: 17 maja, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak długo szły Wam kolejne zabki? Mamy dwie dolne jedynki, cis tam szło na górze i koniec 😏

Chlebek zaczęłam dawać jakoś po 7 msc. Ogólnie to ona go je jakby miała wszystkie zęby 🤣 to tak śmiesznie wygląda, z prawej na lewą i gryzie dziąsłami 🤭. Ostatnio zrobiłam na szybko placuszki banan jajko i trochę kaszki - najlepszy posiłek na ten moment. Śniadanie podwieczorek kolacja najlepiej jakbym je dawała.

Co myślicie o nasionach chia? Chciałam zrobić deserki właśnie chia i mango , ale czy to będzie odpowiednie dla niej? 🧐

Jeśli chodzi o uciekanie to dziś zabunkrowała się w spiżarni.. chwilę jej szukałam 😅 no drzwi muszą być zamknięte. Zainteresowała się tablica manipulacyjna, ogólnie w jej pokoiku w końcu zrobiliśmy „porządek” przykręciliśmy regalik z książkami, tablice i była zachwycona 🥹 ciekawe na jak długo, ale zrobiłam dziś próbę zostawiłam ją samą i chwilę się tam zajęła, musiałabym tam mieć kamerę 😅

event.png
    39+1 4000g 56cm ☀️
    👧🏻♡
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 17 maja, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izabelka90 wrote:
    Podawałam kawałki prawie od początku RD jak tylko lepiej siedział mi w krześle i był zainteresowany aby wziąć do rączki. Podawałam i nadal podaję bez skórki.

Ogólnie posiłki też podaję grudkowo. Nie robię papek ale właśnie ta skórka z jednej strony rozumiem zamysł, bo pomimo tego że mały je dosłownie wszystko i bardzo chętnie to rzeczywiście z gryzieniem tak średnio 🙈 Bardziej połyka w całości albo raz ugryzie jak włożę mu na dziąsełka. Tylko kurczę no trochę się boję

• Jenny93 Autorytet

Wysłany: 17 maja, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi_Lusia wrote:
    Ja mojej często daję kawałek skórki i ona super sobie żuje a ja mam jeszcze chwilę, żeby dokończyć przygotowanie posiłku, czy mogę dojeść swoją porcję 😉

I nie odgryza kawałka tylko tak sobie ciumka?

• Jenny93 Autorytet

Wysłany: 17 maja, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Osa 🐝 wrote:
    Dziewczyny, jak długo szły Wam kolejne zabki? Mamy dwie dolne jedynki, cis tam szło na górze i koniec 😏

Chlebek zaczęłam dawać jakoś po 7 msc. Ogólnie to ona go je jakby miała wszystkie zęby 🤣 to tak śmiesznie wygląda, z prawej na lewą i gryzie dziąsłami 🤭. Ostatnio zrobiłam na szybko placuszki banan jajko i trochę kaszki - najlepszy posiłek na ten moment. Śniadanie podwieczorek kolacja najlepiej jakbym je dawała.

Co myślicie o nasionach chia? Chciałam zrobić deserki właśnie chia i mango , ale czy to będzie odpowiednie dla niej? 🧐

Jeśli chodzi o uciekanie to dziś zabunkrowała się w spiżarni.. chwilę jej szukałam 😅 no drzwi muszą być zamknięte. Zainteresowała się tablica manipulacyjna, ogólnie w jej pokoiku w końcu zrobiliśmy „porządek” przykręciliśmy regalik z książkami, tablice i była zachwycona 🥹 ciekawe na jak długo, ale zrobiłam dziś próbę zostawiłam ją samą i chwilę się tam zajęła, musiałabym tam mieć kamerę 😅

U nas są już całe dwie dolne 1. Dolne 2 widać już bardzo długo kreseczki, ale się jeszcze nie pojawiły. Za to mam wrażenie, że idą też górne 1 bo się zrobiły w tym miejscu takie jakby poduszeczki 🙈

Ja planuję też robić jogurty z chia jak wprowadzimy już nabiał :)

Jeeej cudnie ❤️ Też mi się marzy pokoik ale nie mamy warunków na to :(

• Osa 🐝 Autorytet

Wysłany: 17 maja, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    U nas są już całe dwie dolne 1. Dolne 2 widać już bardzo długo kreseczki, ale się jeszcze nie pojawiły. Za to mam wrażenie, że idą też górne 1 bo się zrobiły w tym miejscu takie jakby poduszeczki 🙈

Ja planuję też robić jogurty z chia jak wprowadzimy już nabiał :)

Jeeej cudnie ❤️ Też mi się marzy pokoik ale nie mamy warunków na to :(

Kurde ja już miałam nadzieję, że wyjdą te górne .. chwilę spokoju będę miała, bo już głupieję, czy to zęby czy ciągnie się najgorszy skok nr 5 czy co to jest 🥹
    Ze spaniem w kratkę, drzemki już się przestawiły, pierwsza krotka druga dłuższa - wózek.
    W nocy śpi na szczęście, ale zasypianie to loteria 😅.

To fajnie, czyli chia jest ok 🙂 cos urozmaicę.

Ja w koncu widze ten dom „pełny”. Przez lata patrzyłam na puste pokoje.. w których było smutno. Nie włożyłam tam nic. Zawsze mówiłam, że to dzieci.. 🥹
    A teraz aż ryczeć się chce, że jeden ma już lokatorkę 😭

Jenny93 lubi tę wiadomość

event.png
    39+1 4000g 56cm ☀️
    👧🏻♡
  • xxMiaxx Autorytet

Wysłany: 17 maja, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ☺️
    Dawno mnie tutaj nie było i napewno nie nadrobię postów , mam nadzieję że wszystko u was w porządku ☺️
    U nas ostatnio jest bardzo intensywnie bo od jakiegoś czasu synek staje na nogach przy meblach, podciąga się wszędzie gdzie może ale jeszcze gibie więc ciągle muszę być za nim , sam podaje rękę kiedy potrzebuje pomocy a i puścić się potrafi nagle więc jestem cały czas na kolanach by za nim nadąrzyc 🙈 jak potrzebuje zrobić nam jedziecie to sadzam go do krzesełka bo inaczej się nie da tak pełno go wszędzie , każdy posiłek jemy wspólnie abym mogła chwilę posiedzieć i też zjeść bo tak to wszystko w biegu , nawet sikam szybko bo chce mi się na deskę wspinać 😅😅 w łóżeczku nie chce zostać nawet na chwilę , odrazu idzie przy ściankach i próbuje nogi podnosić by się wydostać i wtedy krzyczy że szok więc już nie mogę tam go włożyć choćby na chwilę 😅 nadal śpi ze mną w łóżku i napewno to się póki co nie zmieni bo łóżeczko jest tylko by się z niego wydostać , wieczorem z mężem musimy usypiać go wspólnie bo inaczej chce wychodzić z łóżka i szukać tej drugiej osoby , o wspólne wieczory ciężko bo jak nie ma któregoś z nas obok to zaraz się budzi a i ja padam ze zmęczenia z nim jeżeli zasypia ok 21, szczególnie że noce też różne przez zęby 🙈

Ostatnio byłam na pierwszych prenatalnych i z dzidzią jest wszystko w porządku , lekarz nie miał do czego się przyczepić na szczęście ❤️ synek zainteresowany ekranem nie był tylko zaczepianiem lekarza tak się rozgadał po swojemu 😅 lekarz powiedział że na 70% dziewczynka , czy się sprawdzi ? Zobaczymy ☺️ cieszyłabym się gdyby tak zostało bo zawsze marzyła nam się parka ☺️ także może między nogami nic już nie wyskoczy 😅 porównywałam zdjęcia z USG od boku i rzeczywiście jest różnica między tym maluchem teraz a synkiem jak nam lekarz wtedy powiedział że 90% chłopak także może uda się mieć córeczkę ☺️ mogłam sobie robić porównania gdyż w tym samym miejscu robimy prenatalne bo mają podpisaną umowę na NFZ ☺️ śmiałam się do lekarza że mówił do zobaczenia za rok na ostatnich prenatalnych to wróciliśmy jak w zegarku 😅 ciąża leci szybko że przy tym lataniu za małym czasem o niej zapominam i przypomina mi się jak coś zaboli , ostatnio ginekolog do mnie bym synka nie nosiła a przytulać mogę na kolanach , no jak nie nosić skoro jak potrzebuje maluch to sam wskakuje na ręce ☺️ mam nadzieję że nadal będzie wszystko okej i dotrzemy do końca bez strachu ☺️☺️ powiem wam że ciąża naturalna to też inny wymiar w sensie leków , nie miałam od początku tych co przy in vitro i czułam się znacznie lepiej , nie było zmęczenia , nie było plamien czy krwawień i większy spokój ☺️ do lipca zostało już tak niewiele ze powoli zaczynamy ogarniać roczek i chrzest małego i aż nie mogę uwierzyć że do jego roczku tak blisko 🥹🥹

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja, 22:30

Kessa, Jenny93, Saimi lubią tę wiadomość

Starania naturalne od 06.2019.
    💁‍♀️29
    Endometrioza I-II stopień
    Jajowody drożne
    💁‍♂️
    Badanie nasienia prawidłowe 😊
    4% -> 6%
    12.22r start w klinice niepłodności.
    Lametta przez 6 cykli.
    Podjęliśmy decyzję o in vitro 😊
    22.09.23 Start Stymulacji
    2.10 Punkcja 🥚🥚
    7.10 transfer ET😊 7dpt beta 0.16
    4.11 transfer FET, cykl naturalny, 10dpt bhcg 250,2:' 12dpt bhcg 742,4:' 18dpt pęcherzyk ciąży z żółtkowym, 25dpt❤️,26dpt❤️i krwiak, 6t5t CRL 0. 96cm, 8t1dCRL 2,15cm, 9t 2,86cm, 11tc 4,93cm
    11.01 12tc I prenatalne - wszystko ok, prawdopodobnie Chłopiec ❤️Papp-a ryzyka niskie
    19.03 21+5 II prenatalne, wszystko ok, synek 498g💙26t4d 924g 💙3 prenatalne ok, 29t 1400g, 35t3d 2300g💙
    36t4d B 2730g 53cm💙
    Mamy ❄️❄️
    1.04 7t2d ciąży naturalnej ☺️
    age.png
  • Mi_Lusia Autorytet

Wysłany: 17 maja, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    I nie odgryza kawałka tylko tak sobie ciumka?
    Nawet jak odgryzie kawałek to dalej go żuje i dopiero połyka. Na samym początku jak odgryzała to jej palcem wyjmowałam z buźki, ale w którymś momencie zauważyłam, że ona sobie dobrze radzi i tak to zostawiłam.

Jenny93 lubi tę wiadomość

• Osa 🐝 Autorytet

Wysłany: 17 maja, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xxMiaxx wrote:
    Hej dziewczyny ☺️
    Dawno mnie tutaj nie było i napewno nie nadrobię postów , mam nadzieję że wszystko u was w porządku ☺️
    U nas ostatnio jest bardzo intensywnie bo od jakiegoś czasu synek staje na nogach przy meblach, podciąga się wszędzie gdzie może ale jeszcze gibie więc ciągle muszę być za nim , sam podaje rękę kiedy potrzebuje pomocy a i puścić się potrafi nagle więc jestem cały czas na kolanach by za nim nadąrzyc 🙈 jak potrzebuje zrobić nam jedziecie to sadzam go do krzesełka bo inaczej się nie da tak pełno go wszędzie , każdy posiłek jemy wspólnie abym mogła chwilę posiedzieć i też zjeść bo tak to wszystko w biegu , nawet sikam szybko bo chce mi się na deskę wspinać 😅😅 w łóżeczku nie chce zostać nawet na chwilę , odrazu idzie przy ściankach i próbuje nogi podnosić by się wydostać i wtedy krzyczy że szok więc już nie mogę tam go włożyć choćby na chwilę 😅 nadal śpi ze mną w łóżku i napewno to się póki co nie zmieni bo łóżeczko jest tylko by się z niego wydostać , wieczorem z mężem musimy usypiać go wspólnie bo inaczej chce wychodzić z łóżka i szukać tej drugiej osoby , o wspólne wieczory ciężko bo jak nie ma któregoś z nas obok to zaraz się budzi a i ja padam ze zmęczenia z nim jeżeli zasypia ok 21, szczególnie że noce też różne przez zęby 🙈

Ostatnio byłam na pierwszych prenatalnych i z dzidzią jest wszystko w porządku , lekarz nie miał do czego się przyczepić na szczęście ❤️ synek zainteresowany ekranem nie był tylko zaczepianiem lekarza tak się rozgadał po swojemu 😅 lekarz powiedział że na 70% dziewczynka , czy się sprawdzi ? Zobaczymy ☺️ cieszyłabym się gdyby tak zostało bo zawsze marzyła nam się parka ☺️ także może między nogami nic już nie wyskoczy 😅 porównywałam zdjęcia z USG od boku i rzeczywiście jest różnica między tym maluchem teraz a synkiem jak nam lekarz wtedy powiedział że 90% chłopak także może uda się mieć córeczkę ☺️ mogłam sobie robić porównania gdyż w tym samym miejscu robimy prenatalne bo mają podpisaną umowę na NFZ ☺️ śmiałam się do lekarza że mówił do zobaczenia za rok na ostatnich prenatalnych to wróciliśmy jak w zegarku 😅 ciąża leci szybko że przy tym lataniu za małym czasem o niej zapominam i przypomina mi się jak coś zaboli , ostatnio ginekolog do mnie bym synka nie nosiła a przytulać mogę na kolanach , no jak nie nosić skoro jak potrzebuje maluch to sam wskakuje na ręce ☺️ mam nadzieję że nadal będzie wszystko okej i dotrzemy do końca bez strachu ☺️☺️ powiem wam że ciąża naturalna to też inny wymiar w sensie leków , nie miałam od początku tych co przy in vitro i czułam się znacznie lepiej , nie było zmęczenia , nie było plamien czy krwawień i większy spokój ☺️ do lipca zostało już tak niewiele ze powoli zaczynamy ogarniać roczek i chrzest małego i aż nie mogę uwierzyć że do jego roczku tak blisko 🥹🥹

Myślałam o Was ostatanio ! 😍 dobrze czytać, że przechodzisz bardzo dobrze,
    Aż serce się raduje od takich informacji. Życzę Wam wymarzonej córeczki, kiteczkow i sukieneczek 😍

event.png
    39+1 4000g 56cm ☀️
    👧🏻♡
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 17 maja, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Osa 🐝 wrote:
    Kurde ja już miałam nadzieję, że wyjdą te górne .. chwilę spokoju będę miała, bo już głupieję, czy to zęby czy ciągnie się najgorszy skok nr 5 czy co to jest 🥹
    Ze spaniem w kratkę, drzemki już się przestawiły, pierwsza krotka druga dłuższa - wózek.
    W nocy śpi na szczęście, ale zasypianie to loteria 😅.

To fajnie, czyli chia jest ok 🙂 cos urozmaicę.

Ja w koncu widze ten dom „pełny”. Przez lata patrzyłam na puste pokoje.. w których było smutno. Nie włożyłam tam nic. Zawsze mówiłam, że to dzieci.. 🥹
    A teraz aż ryczeć się chce, że jeden ma już lokatorkę 😭

Ty miałaś tak z pokojami, a ja z komodą jak wprowadzaliśmy się do mieszkania. Nie pozwoliłam nic do niej włożyć, bo powiedziałam, że tam będą ubranka. Jak sobie to przypomnę to aż mi się ryczeć chcę bo trochę tak stała pusta. Czasami dalej nie wierzę, że on naprawdę z nami jest. Macie tak? 🙈 Niech mnie ktoś pocieszy. Siedzimy siedzimy i nagle potrafię się rozkleić i łzy same mi lecą jak sobie pomyślę, że to nie sen i jak się obudzę to on będzie spał (albo ciągnął za ucho) obok 🥹

• Hope_89 Autorytet

Wysłany: 17 maja, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam idą prawdopodobnie dolne 3 i 4, czy wy miałyście już te ząbki?
    U nas od dwóch dni dramat, teraz nie chce żadnego jedzenia do buźki. Gorączkuje i w dzień i w nocy.
    Tak mi jej szkoda

event.png[/url]
  • Saimi Autorytet

Wysłany: 17 maja, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas są już obie dolne i górne jedynki, górne dwójki, dolna jedna dwójka i dolna jedna czwórka, druga czwórka będzie wychodzić bo opuchnięte ma.

Mia gratuluję małej księżniczki!

Dziewczyny, moje dziecko dziś skończyło roczek, niesamowite jak ten czas pędzi. Ona już jest taka duża dziewczynka, nie jest już bobasem. Cieszę się i jednocześnie wzruszam, że ten czas tak leci.

Osa 🐝 lubi tę wiadomość

Starania od 2017 r.
    Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
    On - 36l, wszystko ok

1 ivf i A na świecie ❤️
    Troszkę komplikacji (niewydolność szyjki i stan przedrzucawkowy) ale w
    36+6 - zdrowiutka A. uszczęśliwiła rodziców ! 🥰💓

age.png
  • Osa 🐝 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 00:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Ty miałaś tak z pokojami, a ja z komodą jak wprowadzaliśmy się do mieszkania. Nie pozwoliłam nic do niej włożyć, bo powiedziałam, że tam będą ubranka. Jak sobie to przypomnę to aż mi się ryczeć chcę bo trochę tak stała pusta. Czasami dalej nie wierzę, że on naprawdę z nami jest. Macie tak? 🙈 Niech mnie ktoś pocieszy. Siedzimy siedzimy i nagle potrafię się rozkleić i łzy same mi lecą jak sobie pomyślę, że to nie sen i jak się obudzę to on będzie spał (albo ciągnął za ucho) obok 🥹

Matko! Ja tak mam! Nie dociera , że ona jest! Ostatnio pytałam starego, czy do niego dotarło? On że no tak.. dawno , w sumie od narodzin.. poczułam się głupio, bo ja mam wrażenie, że żyję w jakimś śnie 🥹 ale chyba kobiety tak mają, ciało dochodzi długo, przed chwilą nosiłyśmy, rodziłyśmy, ciągłe zmartwienie i odpowiedzialność za tego małego człowieka 😟

EDIT. U mnie czasami ucho, ale upatrzyła sobie z tyłu taki krótki kosmyk włosów i ciągnie za niego,
    Mówię nie wolno, a ona jeszcze mocniej 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 00:31

event.png
    39+1 4000g 56cm ☀️
    👧🏻♡
‹‹ 1527 1528 1529 1530 1531
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ