Walka z CLO
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam od roku staramy sie o dzidzie i nie wychodziło. Nareszcie zdecydowałam się iść do gina, ktory zalecił USG i hormony. po USG okazało się, że jajniki policystyczne. Hormony spoko. Teraz drugi miesiąc monitoringu. W październiku po 1 tabletce CLO :
8 dc JP 11mm JL 11,8 endo 4.0 ( szału nie ma )
11 dc JP 14,2 JL 12,4 endo 5,1
15 dc JP 22,2 JL 21,2 endo 8,9
18 dc JP 17 zapadniety. JL miejsce po owulacji, endo 9,1. dostałam zastrzyk PREGNYL 5000J. Owulacja wystapiła w 16 dc niestety nie udało się zajść.
Listopad 1.5 tabletki CLO
9 dv JP 9,9 JL 21x16 3 komorowy... endo 5,0
12 dc JP 9,9 ( czyli zero rekacji) JL 29x22 endo 7,6 I znowu dostałam zastrzyk PREGNYL 5000J
16 dc JP 9,8 JL - miejsce po owulacji endo 9,8 OWULACJA 13 DC
Teraz mam zalecony duphaston 2x1 i zobaczymy co z tego bedzie jestem pelna nadziej. Któraś z was miała podobną sytuację i chce się podzielić ? -
kasia2903 wrote:Witam od roku staramy sie o dzidzie i nie wychodziło. Nareszcie zdecydowałam się iść do gina, ktory zalecił USG i hormony. po USG okazało się, że jajniki policystyczne. Hormony spoko. Teraz drugi miesiąc monitoringu. W październiku po 1 tabletce CLO :
8 dc JP 11mm JL 11,8 endo 4.0 ( szału nie ma )
11 dc JP 14,2 JL 12,4 endo 5,1
15 dc JP 22,2 JL 21,2 endo 8,9
18 dc JP 17 zapadniety. JL miejsce po owulacji, endo 9,1. dostałam zastrzyk PREGNYL 5000J. Owulacja wystapiła w 16 dc niestety nie udało się zajść.
Listopad 1.5 tabletki CLO
9 dv JP 9,9 JL 21x16 3 komorowy... endo 5,0
12 dc JP 9,9 ( czyli zero rekacji) JL 29x22 endo 7,6 I znowu dostałam zastrzyk PREGNYL 5000J
16 dc JP 9,8 JL - miejsce po owulacji endo 9,8 OWULACJA 13 DC
Teraz mam zalecony duphaston 2x1 i zobaczymy co z tego bedzie jestem pelna nadziej. Któraś z was miała podobną sytuację i chce się podzielić ? -
W zasadzie nie wiem.. w tym cyklu urosły tylko w jednym jajniku i chyba chce żeby zaczęły samoistnie pękać.. najpierw brałam 1 w tym cylku 1,5 a jeśli się nie udało to później 2. I faktycznie monitoring to świetna sprawa chociaż się wie co się dzieje. -
Byłam u gina bo długo nam się nie udawało i wymusiłam na nim skierowanie na USG. I okazało się, że w jajnikach mnóstwo małych pęcherzyków, i tak ot zaczęła się cała historia. Dzisiaj sobie postanowiłam, że jutro ide zrobić jeszcze TSH... Wariuje.
-
Kasia ja też mam PCOS i też mam raczej regularne cykle, w ciągu ostatniego roku tylko raz zdarzyło mi się, że @ przyszła z 2-tyg opóźnieniem, reszta cykli najwyżej 2-3 dni odstępstwa od normy, co podobno uznaje się za cykle regularne.
A miałaś badane AMH? Jaki wynik? Wg mojego lekarza to właśnie głównie wynik AMH wskazuje na PCOS. -
Moja pani dr twierdzi, że PCOS można zdiagnozować dopiero, jeśli wystąpią u Ciebie co najmniej 2 "objawy" wskazujące na tą chorobę, samo stwierdzenie na usg, że jest w jajnikach wiele drobnych pęcherzyków jeszcze nie znaczy, ze ktoś ma PCOS. Te objawy to m.in. nieregularne miesiączki (przy czym przez "nieregularne" rozumie się że np. miesiączki w ogóle nie ma np. 2 miesiące a nie że ma 2 dni spóźnienia), nadmierne owłosienie typu męskiego, nadwaga, obraz policystycznych jajników na usg, wysoki wynik AMH wskazujący na PCOS.
Ja mam te dwa ostatnie czyli usg+AMH i to daje już niestety PCOS.
Może warto żebyś sobie to AMH zrobiła, co prawda zbyt tanie to badanie nie jest bo z tego co pamiętam to ponad 100 zł. ale przynajmniej już się wie, na czym się stoi...