WSZYSTKIE ZIELARY Z OVU- soja, dong quai, z. o. Sroki i inne
-
WIADOMOŚĆ
-
Dora w temacie fh i rezerwy jajnikowej
"Stężenie FSH (ang. Follicular Stimulating Hormone) w surowicy w 3 dniu cyklu
Wzrost stężenia FSH koreluje ujemnie z:
prawidłową odpowiedzią jajników na stymulację,
liczbą prawidłowych komórek jajowych,
liczbą zarodków
z szansą na ciążę (zwłaszcza w sytuacji wysokiego stężenia).
Niestety jednoznaczne ustalenie wartości progowej jest trudne. Według danych amerykańskich i brytyjskich stężenie powyżej 9-10 IU/l świadczy o obniżonej rezerwie jajnikowej. Dość często widujemy prawidłowe wyniki FSH u kobiet, które mają niską rezerwę jajnikową. Dlatego hormon ten w obecnych czasach podczas oceny rezerwy jajnikowej zawsze powinien być uzupełniony o AFC i AMH.
Jakie stężenia FSH należy uznać za nieprawidłowe u kobiet chcących zachodzić w ciążę?
Otóż, kobiety z wysokim FSH mogą mieć regularne miesiączki i nawet pojedyncze cykle owulacyjne. Należy jednak pamiętać, że podczas określenia rezerwy jajnikowej u kobiety chcącej zajść w ciążę stężenie FSH powyżej 9 - 10 mIU/ml jest wynikiem niepokojącym. Powszechnie uważa się, że stężenie FSH powyżej 15 mIU/ml jest nieprawidłowe, natomiast w przypadku FSH > 25mIU/ml szanse na ciąże są bardzo mało realne.
Podczas oceny wyników badań pamiętajmy, że stężenie FSH może różnić się pomiędzy cyklami." -
A może lepiej nie wywoływać owulacji i oszczędzić jajeczka na ciążę..... he h.
tzn ze jeśli nie miałam owulacji przez rok to.... zaoszczedzilam jajeczka????? na ciążę....
Weronika to łykać donga czekać na owu po miesiaczce 3 dzień i na test hormonalny....gonić
w miedzy czasie pójdę do endokrynologa....
A wiecie co jest śmieszne w 05.09.2012 roku przy braniu plastrów robiłam na tarczyce i miałam 2.24 a 12.09.2013 juz 3.32 jednak rok czasu. Hellllllo co jest!!!!! -
Bez wystąpienia owulacji nie może dojść do zapłodnienia. A przyczyn jej braku może być wiele. Czasem winny jest układ hormonalny, np. zaburzenia w pracy podwzgórza lub przysadki mózgowej. Ponieważ są one odpowiedzialne także za produkcję hormonów tarczycy - nadczynności lub niedoczynności tego gruczołu, również może powodować kłopoty z zajściem w ciążę. Inny hormon produkowany przez ten układ to prolaktyna.
Jej nadmiar albo niedobór mają negatywny wpływ na owulację. Także, gdy upośledzone jest dojrzewanie pęcherzyków - nie dochodzi do owulacji. W jajnikach powstają wprawdzie pęcherzyki, w których dojrzewa jajo, ale nie zostaje ono uwolnione do jajowodu. Pęcherzyki obumierają i zmieniają się w torbielki. Tak właśnie dzieje się w przypadku jajników policystycznych (PCOS).
W naturalnym cyklu hormonalnym wydzielanie hormonów jest sterowane przez przysadkę mózgową. Natomiast zażywanie pigułek hormonalnych sprawia, że przysadka zachowuje się tak, jakbyś była już w ciąży. W cyklu regulowanym przez pigułki poziom hormonów jest stały przez trzy tygodnie. Dlatego komórka nie dojrzewa.
Tak po krótce
aga.just, weronika86 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Dora88 wrote:Weronika86 jakie cykle miałaś przed porodem????
dora ja pierwsza miesiaczke dostalam w wieku 14 lat, druga juz nie chciala przyjsc...juz bylam z moim mezem. Poszlam z jego mama ( udawala moja do gina po luteine. Nie powiedziala ginka ze moge po luteinie zajsc...w sierpniu 2002 roku wywolalam moja druga miesiaczke w zyciu a 10 pazdziernika juz bylo dzidzie na usg widac -
aga.just wrote:a widzisz - to mamy sprzeczne info
Jak to jest? Musze poszukać Wera wiesz?
Przy antykach na pewno się zaoszczędza, to wiem, ale bez nich?
Aga to chyba zalezy ile kobieta miala jajeczek bo ja mialam identyczne cykle jak dora po ciazy i mojz rezerwa jest jak u 16letniej dziewczyny. Nie mam pojecia. -
Ania1986 wrote:hej dziewczynki, ja dzis bez humoru;/ bo nie wiem co jest grane tempka podniosla sie tylko 0,01 ;(
aniu trzeba czekac na jutrzejsza tempke, jesli spadnie to owulki nie bylo..najprawdopodobniej wspina sie delikatnie a to jest okAnia1986 lubi tę wiadomość
-
weronika86 wrote:Aga to chyba zalezy ile kobieta miala jajeczek bo ja mialam identyczne cykle jak dora po ciazy i mojz rezerwa jest jak u 16letniej dziewczyny. Nie mam pojecia.