X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Wysokie FSH a możliwość zajścia w ciąże
Odpowiedz

Wysokie FSH a możliwość zajścia w ciąże

Oceń ten wątek:
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2014, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka to najszczersze gratulacje !!!! :)

Myszka-Minnie, onix lubią tę wiadomość

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • alternatywa Autorytet

Wysłany: 23 maja 2014, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka-Minnie wrote:
    Alternatywa,

TSH masz stanowczo za wysoka. Radzila bym jeszcze zbadac prolaktyne, bo to najczesciej idzie razem w parze. Prolaktyne mialam za wysoka, TSH tez mi skakalo jak chcialo. Jedynie dostalam z laski swojej lek na zbicie prolaktyny na TSH nic. Niestety zle to znosilam i odstawilam. Po 3 misiacach sprobowalam innego leku na zbicie prolaktyny, tez zle znosilam i go odstawilam.W natepnym miesiacu wrocilam z powrotem do leku, ktorego nie tolerowalam (zmiejszylam sobie sama dawke) i w tym cylku sie udalo.Ja sie czulam dobrze i nie mialam zadnych skutkow ubocznych i ten cykl sie okazal szczesliwy.
    to teraz czekam na 22 dzień cyklu, żeby zajrzeć do labolatorium i zmierzyć prolaktynę, ttlko jak teraz biorę leki i globulki to czy one mogą mieć wpływ na jej wynik? czy panie z recepcji mi odpowiedzą na to ewentualnie jak podam nazwy leków?

[email protected]
    uwo93e3k1dtt2470.png
  • perlika Nowa

Wysłany: 28 września 2014, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam.
    Wpisuję się aby pocieszy. Także załamałam się wysokim FSH ( 15 ), ale zajście w ciążę okazało się szybkie i bezproblemowe, nawet mnie zaskoczyło. Nie jest istotne FSH, ale trzeba wyprodukowac dobre jajko i jest ciąża. Pozdrawiam

bella84, Katie88 lubią tę wiadomość

perlika
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 1 października 2014, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Perlika no my tu jak widac z fsh wyzszym tez zachodzimy ;) wiec grunt to pozytywne nastawienie :)

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 października 2014, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie trafiłam tu przez przypadek.
    Moje wyniki w 5 DC
    FSH 9,9 mLu/mL (2,5-10,2)
    LH 9,6 mLu/mL (0,9-12,5)

Stosunek LH do FSH to 0,96. Doczytałam się że wynik FSH powyżej 9 oznacza niską rezerwę jajnikową :( Badania zrobiłam sama dla siebie, ale teraz skoro mam problem wybiorę się do ginekologa. Okropnie się czuję i płacze z tego powodu. Na dodatek choruję na depresję:(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2014, 17:56

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 października 2014, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko jak tu nastawić się pozytywnie?

• Lila84 Autorytet

Wysłany: 7 października 2014, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj odebrałam moje wyniki
    Badania zrobione w 2 dc
    FSH 9,97 mlU/ml ( norma 3,85 - 8,78 )
    LH 5,29 mlU/ml ( norma 2,12 - 10,89 )
    Estradiol 68 pg/ml ( norma 24 - 114 )
    Testosteron 0,38 ng/ml
    TSH 3,94 ( robione 2 tyg temu )

CO o tym sądzicie?

Lenka <3 35t1d 2522 gramy szczęścia <3

Czekamy na Ciebie córeczko <3
    d76e967a38.png
  • aga.just Autorytet

Wysłany: 7 października 2014, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSh do zbicia. Fsh wysokie, zbadaj sobie AMH i ft4 dodatkowo.

• bella84 Autorytet

Wysłany: 7 października 2014, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tsh - wizyta u endokrynologa, niby podczas staran powinno bycw okolicach 2, fsh podwyzszone ale nie ma tragedii wiec amh do sprawdzenia i do powtorzenia fsh w nowym cyklu, fsh potrafi skakac miedzy cyklami- ja mialam np w styczniu 29 w lutym 9,15...

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • Lila84 Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odpowiedź :)
    Od 2 tygodni biorę Euthyrox na obniżenie TSH, ft3 i ft4 mam w normie. AMH nigdy nie badałam..

Lenka <3 35t1d 2522 gramy szczęścia <3

Czekamy na Ciebie córeczko <3
    d76e967a38.png
  • marta_deal1 Nowa

Wysłany: 18 listopada 2014, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie dziewczyny, jestem nadzieja dla Was,
    Mialam wysokie FSH, AMH slabe, i zaszlam w ciaze, jestem teraz w 17 tygodniu :)
    Mysle ze powodem jest stres,

Juz opisuje dokladniej
    Mam 35 lat, staralismy sie rok i 2 miesiace. Po paru miesiacach starania jak nie bylo efektu, dopiero zrobilam FSH.

WYNIK FSH = 20

Ginekolog Paweł Teter (Warszawa) zaczal mnie leczyc hormonalnie, estrofem mite 5-18dc) i duphaston 1

mialam niska sluzowke tez.

leczenie trwalo 8 miesiacy,

w miedzy czasie zrobilam sobie AMH

WYNIK AMH = 0,35

mega ponizej normy, nawet nie klalifikowalam sie na program rzadowy invitro.
    Czyli invitro z wlasnej kieszeni.

Na usg bylo widac pojedyncze pecherzyki, wiec Gine robiaca usg, mowila ze nic straconego. Jechac na wakacje i wrocic do niej.

Bylismy zrezygnowani, mialam miec HSG - udraznianie jajowodow,

zdiagnozowano mi przedwczesne wygasanie czynnisci jajnikow

poza tym bylo podejrzenie ze mam albo podwojna macice albo 2 trzony, po HSG by bylo widac.

Ale na pierwszym HSG zabiegu zemdlalam z bolu przed zabiegiem, jak zakladali mi aparat Schulza, a do drugiego zabiegu nie doszlo juz,

pojechalismy na wakacje - pelne 2 tyg w Egipcie, cieplutko, kochac sie non stop chce, poznalismy fajna pare z ktora dzien w dzien imprezowalismy, nie myslelismy o niczym, totalny luz, juz olalam ze sa rudnosci, i liczylam na to ze wrocimy z wakacji i idziemy na invitro.

Okres wyjazdy wakacyjnego oczywoscie wybralam kiedy byly dni plodne
    kochalismy sie codziennie.

wrocilismy z Egiptu, zrobilam test - negatywny,
    a za tydzien mialam miec zabieg HSG
    i dzien przed zabiegiem- za tydzien ponownie zrobilam test bo okresu faktycznego nie bylo, tylko plamienie

i szok POZYTYWNY

wiec odwolalam zabieg HSG

w dalszym ciagu biore Duphaston na razie w wiekszej dawce niz podczas leczenia.
    na usg ciazowym zdiagnozowano mi ze mam PODWOJNA MACICE (0.5% kobiet na swiecie podobno to ma tylko).

Moja mama ma tylozgiecie macicy.

w 7 tyd i 2 dni - zaczelam brac wieksza dawke progesteronu
    W 7 tyg i 3 dni - pare godzin plamilam tego dnia
    moze wynik zwiekszonej dawki, albo łud szczescia i przytrzymanie ciazy :)

Dalszy ciag bez zaklocen,
    w 11,6 tyg mialam test PAPA na wady genetyczne - wszystko wyszlo super dobrze :)

Pierwsze 3 tyg - nudnosci (7-10tyd)
    Nadal czuje sie dobrze.
    Nudnosci nie ma,
    Dzieciaczek uklada sie dziwnie tylko z lewej strony w brzuszku podczas snu, podobno tak widocznie mu dobrze wiec tak sie uklada.
    Chodze na taniec latino, i pilates, by sie ruszac, ale z wiekszych sportow zrezygnowalam (joging, rower,)

TAKZE DZIEWCZYNY JAKI WNIOSEK

OLAC WSZYSTKO

JECHAC NA WAKACJE

ROZLUZNIC SIE

PIC ALKOHOL

BAWIC SIE

KOCHAC SIE

i dzidzia bedzie :)

Niestety stres jest najgorszym naszym wrogiem, nawet nie wiemy ze sie stresujemy.
    Mam dobra prace, kupione mieszkanie z mezem, maz ma dobra prace (no pieniedzy to zawsze bedzie brakowac), mam rodzine przyjaciol, pasje. Czym sie stresowalam? a jednak czyms? Nie wiemy czym.

Pisze specjalnie zeby dac Wam nadzieje, nawet przy wysokim FSH i niskim AMH ;)

POWODZENIA

bella84, Niuta, margo001, Arwena, AgaL, onix, Lumiko lubią tę wiadomość

marta_deal1
  • latte Przyjaciółka

Wysłany: 18 listopada 2014, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta super historia zakończona szczęśliwie ja też mam niskie AMH 0,3 FSH 6,31 mIU/ml więc dajesz nadzieję my od następnego cyklu klinika i raczej in vitro bardzo bym chciała żeby udał nam się naturalnie ale dłużej nie chcemy czekać. Tobie gratuluję i życzę dużo zdrówka trzymam kciuki :)

10 tc Aniołek [*] 25. 08. 2014r [link=https://www.suwaczki.com/]xnw4s65gehegfwcl.png[/link] f2w3k0s37vg8juz5.png ckaiskjo3a9ldh0r
  • marta_deal1 Nowa

Wysłany: 20 listopada 2014, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    latte wrote:
    Marta super historia zakończona szczęśliwie ja też mam niskie AMH 0,3 FSH 6,31 mIU/ml więc dajesz nadzieję my od następnego cyklu klinika i raczej in vitro bardzo bym chciała żeby udał nam się naturalnie ale dłużej nie chcemy czekać. Tobie gratuluję i życzę dużo zdrówka trzymam kciuki :)

Latte
    jezdzie na wakacje
    to duzo pomaga
    a ile sie staraliscie?

marta_deal1
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2014, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    latte wrote:

Ja bym na Twoim miejscu powtórzyła AMH. Mnie za pierwszym razem wyszło 0,2 a jak powtórzyłam potem to wyszło 0,6 :) Taka loteria, ale warto powtórzyć, bo może pojawi się nowa wartość i da ci szansę na rządowe invitro. Teoretycznie można zrobić badanie w dowolnym dniu, ale proponuję wykonać je w okolicy owulacji ;)

• bella84 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta, Latte , gratulacje!!! Mega super sie czyta.. Ze kobietki mimo niskiego amh a nawet i z podwyzszonym fsh zachodza w ciaze :) musimy dawac nadzieje innym ktore ja traca ze mozna!!
    Sky przykro mi z powodu Twoich strat... Zachodzisz w ciaze jak widac bez problemu.. Wiec moze niskie amh nie jest tu problemem a musisz zrobic glebsza diagnoze?

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • AmVormittag Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny u mnie amh tez kiepskawe, jednak Wasze historie dodają mi otuchy, że może i do mnie los się uśmiechnie. Ściskam!

3 lata starań, amh 0.7-0.8 endometrioza II st, 3xiui nieudane, 1xivf niedane, 2x niespodzianka - naturals :-D
    f2wlwn15ouce76v4.png
    961l9vvjv4n6peyx.png
  • aja Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. wczoraj odebrałam wyniki: 3dc estradiol 36,74pg/ml, lh 8,12mlU/ml, fsh 5,73mlU/ml. Pierwszy raz robiłam takie badania i co sądzicie o wynikach? Będę wdzięczna za interpretacje.

20110827560113.png
    Lola 24.08.2016 <3
    Aniołek [*] 6tc
    Dawid 14.08.2019 [*] 21tc
    "Nie powitałeś życia płaczem,
    Nie pożegnałeś go w śpiewie.
    Byłeś i jesteś Aniołkiem,
    Który o śmierci swej nie wie."
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2015, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy FSH 11,82 tompowodzdnia do zmartwień?lh wynosi 5,22 badania robiłam w 3dc...

• Serducho Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2015, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bella84 wrote:
    Co do zbiciA fsh to nie da sie lekami, z wiekiem kobiety fsh tosnie i to jest naturalny proces w wyniku ktorego w okresie menopauzy wygasa praca jajnikow, masz fsh w normie wiec sie nie stresuj :) nawet jednorazowy skok fsh tj moj do 29 nie jest powodem do paniki gdy powtorzony fsh jest juz w normie :) naprawde nie ma co dokladac sobie stresu zyczyna nieplodnosci czesto lezy w naszej psychice, nakrecanie sie i czytanie forum pod katem wyszukiwania czegos w naszym organizmie jest bezcelowe i napewno nie pomoze zajsc w ciaze :)

I jak Twoja sytuacja udalo Ci sie zajsc w ciaze ??
    Ja mam podobne wyniki i sie zastanawiam czy startowac do in vitro

endometrioza, 2 operacje
    29 dpt mamy ❤

mhsvupjyytz3xgxj.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2015, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serducho tak udalo sie zajsc wciaze po 3 probie iui ;) teraz moje malenstwo ma juz 5 mscy ;) wiec mozna ;) prawdopodobnie pod koniec roku zaczniemy sie starac o rodzenstwo i tym razem nie mam zamiaru sie przejmowac wynikami fsh czy amh bo juz na wlasnym przypadku jak i innych dziewczyn wiec ze wyniki wynikami a zycie zyciem ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2015, 10:31

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
1 2 3 4 5
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ