Forum Starając się z pomocą medyczną Wysokie FSH a możliwość zajścia w ciąże
Odpowiedz

Wysokie FSH a możliwość zajścia w ciąże

Oceń ten wątek:
  • bella84 Autorytet
    Postów: 2573 1486

    Wysłany: 21 maja 2014, 15:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka to najszczersze gratulacje !!!! :)

    Myszka-Minnie, onix lubią tę wiadomość

    wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • alternatywa Autorytet
    Postów: 383 154

    Wysłany: 23 maja 2014, 16:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka-Minnie wrote:
    Alternatywa,

    TSH masz stanowczo za wysoka. Radzila bym jeszcze zbadac prolaktyne, bo to najczesciej idzie razem w parze. Prolaktyne mialam za wysoka, TSH tez mi skakalo jak chcialo. Jedynie dostalam z laski swojej lek na zbicie prolaktyny na TSH nic. Niestety zle to znosilam i odstawilam. Po 3 misiacach sprobowalam innego leku na zbicie prolaktyny, tez zle znosilam i go odstawilam.W natepnym miesiacu wrocilam z powrotem do leku, ktorego nie tolerowalam (zmiejszylam sobie sama dawke) i w tym cylku sie udalo.Ja sie czulam dobrze i nie mialam zadnych skutkow ubocznych i ten cykl sie okazal szczesliwy.
    to teraz czekam na 22 dzień cyklu, żeby zajrzeć do labolatorium i zmierzyć prolaktynę, ttlko jak teraz biorę leki i globulki to czy one mogą mieć wpływ na jej wynik? czy panie z recepcji mi odpowiedzą na to ewentualnie jak podam nazwy leków?

    [email protected]
    uwo93e3k1dtt2470.png
  • perlika Nowa
    Postów: 1 2

    Wysłany: 28 września 2014, 23:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam.
    Wpisuję się aby pocieszy. Także załamałam się wysokim FSH ( 15 ), ale zajście w ciążę okazało się szybkie i bezproblemowe, nawet mnie zaskoczyło. Nie jest istotne FSH, ale trzeba wyprodukowac dobre jajko i jest ciąża. Pozdrawiam

    bella84, Katie88 lubią tę wiadomość

    perlika
  • bella84 Autorytet
    Postów: 2573 1486

    Wysłany: 1 października 2014, 22:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Perlika no my tu jak widac z fsh wyzszym tez zachodzimy ;) wiec grunt to pozytywne nastawienie :)

    wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 4 października 2014, 17:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie trafiłam tu przez przypadek.
    Moje wyniki w 5 DC
    FSH 9,9 mLu/mL (2,5-10,2)
    LH 9,6 mLu/mL (0,9-12,5)

    Stosunek LH do FSH to 0,96. Doczytałam się że wynik FSH powyżej 9 oznacza niską rezerwę jajnikową :( Badania zrobiłam sama dla siebie, ale teraz skoro mam problem wybiorę się do ginekologa. Okropnie się czuję i płacze z tego powodu. Na dodatek choruję na depresję:(

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2014, 17:56

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 4 października 2014, 17:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko jak tu nastawić się pozytywnie?

  • Lila84 Autorytet
    Postów: 574 247

    Wysłany: 7 października 2014, 13:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj odebrałam moje wyniki
    Badania zrobione w 2 dc
    FSH 9,97 mlU/ml ( norma 3,85 - 8,78 )
    LH 5,29 mlU/ml ( norma 2,12 - 10,89 )
    Estradiol 68 pg/ml ( norma 24 - 114 )
    Testosteron 0,38 ng/ml
    TSH 3,94 ( robione 2 tyg temu )

    CO o tym sądzicie?

    Lenka <3 35t1d 2522 gramy szczęścia <3

    Czekamy na Ciebie córeczko <3
    d76e967a38.png
  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 7 października 2014, 14:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSh do zbicia. Fsh wysokie, zbadaj sobie AMH i ft4 dodatkowo.

  • bella84 Autorytet
    Postów: 2573 1486

    Wysłany: 7 października 2014, 21:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tsh - wizyta u endokrynologa, niby podczas staran powinno bycw okolicach 2, fsh podwyzszone ale nie ma tragedii wiec amh do sprawdzenia i do powtorzenia fsh w nowym cyklu, fsh potrafi skakac miedzy cyklami- ja mialam np w styczniu 29 w lutym 9,15...

    wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • Lila84 Autorytet
    Postów: 574 247

    Wysłany: 8 października 2014, 12:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odpowiedź :)
    Od 2 tygodni biorę Euthyrox na obniżenie TSH, ft3 i ft4 mam w normie. AMH nigdy nie badałam..

    Lenka <3 35t1d 2522 gramy szczęścia <3

    Czekamy na Ciebie córeczko <3
    d76e967a38.png
  • marta_deal1 Nowa
    Postów: 2 7

    Wysłany: 18 listopada 2014, 14:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie dziewczyny, jestem nadzieja dla Was,
    Mialam wysokie FSH, AMH slabe, i zaszlam w ciaze, jestem teraz w 17 tygodniu :)
    Mysle ze powodem jest stres,

    Juz opisuje dokladniej
    Mam 35 lat, staralismy sie rok i 2 miesiace. Po paru miesiacach starania jak nie bylo efektu, dopiero zrobilam FSH.

    WYNIK FSH = 20

    Ginekolog Paweł Teter (Warszawa) zaczal mnie leczyc hormonalnie, estrofem mite 5-18dc) i duphaston 1

    mialam niska sluzowke tez.

    leczenie trwalo 8 miesiacy,

    w miedzy czasie zrobilam sobie AMH

    WYNIK AMH = 0,35

    mega ponizej normy, nawet nie klalifikowalam sie na program rzadowy invitro.
    Czyli invitro z wlasnej kieszeni.

    Na usg bylo widac pojedyncze pecherzyki, wiec Gine robiaca usg, mowila ze nic straconego. Jechac na wakacje i wrocic do niej.

    Bylismy zrezygnowani, mialam miec HSG - udraznianie jajowodow,

    zdiagnozowano mi przedwczesne wygasanie czynnisci jajnikow

    poza tym bylo podejrzenie ze mam albo podwojna macice albo 2 trzony, po HSG by bylo widac.

    Ale na pierwszym HSG zabiegu zemdlalam z bolu przed zabiegiem, jak zakladali mi aparat Schulza, a do drugiego zabiegu nie doszlo juz,

    pojechalismy na wakacje - pelne 2 tyg w Egipcie, cieplutko, kochac sie non stop chce, poznalismy fajna pare z ktora dzien w dzien imprezowalismy, nie myslelismy o niczym, totalny luz, juz olalam ze sa rudnosci, i liczylam na to ze wrocimy z wakacji i idziemy na invitro.

    Okres wyjazdy wakacyjnego oczywoscie wybralam kiedy byly dni plodne
    kochalismy sie codziennie.

    wrocilismy z Egiptu, zrobilam test - negatywny,
    a za tydzien mialam miec zabieg HSG
    i dzien przed zabiegiem- za tydzien ponownie zrobilam test bo okresu faktycznego nie bylo, tylko plamienie

    i szok POZYTYWNY

    wiec odwolalam zabieg HSG

    w dalszym ciagu biore Duphaston na razie w wiekszej dawce niz podczas leczenia.
    na usg ciazowym zdiagnozowano mi ze mam PODWOJNA MACICE (0.5% kobiet na swiecie podobno to ma tylko).

    Moja mama ma tylozgiecie macicy.

    w 7 tyd i 2 dni - zaczelam brac wieksza dawke progesteronu
    W 7 tyg i 3 dni - pare godzin plamilam tego dnia
    moze wynik zwiekszonej dawki, albo łud szczescia i przytrzymanie ciazy :)

    Dalszy ciag bez zaklocen,
    w 11,6 tyg mialam test PAPA na wady genetyczne - wszystko wyszlo super dobrze :)

    Pierwsze 3 tyg - nudnosci (7-10tyd)
    Nadal czuje sie dobrze.
    Nudnosci nie ma,
    Dzieciaczek uklada sie dziwnie tylko z lewej strony w brzuszku podczas snu, podobno tak widocznie mu dobrze wiec tak sie uklada.
    Chodze na taniec latino, i pilates, by sie ruszac, ale z wiekszych sportow zrezygnowalam (joging, rower,)

    TAKZE DZIEWCZYNY JAKI WNIOSEK

    OLAC WSZYSTKO

    JECHAC NA WAKACJE

    ROZLUZNIC SIE

    PIC ALKOHOL

    BAWIC SIE

    KOCHAC SIE

    i dzidzia bedzie :)


    Niestety stres jest najgorszym naszym wrogiem, nawet nie wiemy ze sie stresujemy.
    Mam dobra prace, kupione mieszkanie z mezem, maz ma dobra prace (no pieniedzy to zawsze bedzie brakowac), mam rodzine przyjaciol, pasje. Czym sie stresowalam? a jednak czyms? Nie wiemy czym.

    Pisze specjalnie zeby dac Wam nadzieje, nawet przy wysokim FSH i niskim AMH ;)

    POWODZENIA

    bella84, Niuta, margo001, Arwena, AgaL, onix, Lumiko lubią tę wiadomość

    marta_deal1
  • latte Przyjaciółka
    Postów: 92 41

    Wysłany: 18 listopada 2014, 17:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta super historia zakończona szczęśliwie ja też mam niskie AMH 0,3 FSH 6,31 mIU/ml więc dajesz nadzieję my od następnego cyklu klinika i raczej in vitro bardzo bym chciała żeby udał nam się naturalnie ale dłużej nie chcemy czekać. Tobie gratuluję i życzę dużo zdrówka trzymam kciuki :)

    10 tc Aniołek [*] 25. 08. 2014r [link=https://www.suwaczki.com/]xnw4s65gehegfwcl.png[/link] f2w3k0s37vg8juz5.png ckaiskjo3a9ldh0r
  • marta_deal1 Nowa
    Postów: 2 7

    Wysłany: 20 listopada 2014, 09:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    latte wrote:
    Marta super historia zakończona szczęśliwie ja też mam niskie AMH 0,3 FSH 6,31 mIU/ml więc dajesz nadzieję my od następnego cyklu klinika i raczej in vitro bardzo bym chciała żeby udał nam się naturalnie ale dłużej nie chcemy czekać. Tobie gratuluję i życzę dużo zdrówka trzymam kciuki :)


    Latte
    jezdzie na wakacje
    to duzo pomaga
    a ile sie staraliscie?

    marta_deal1
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 20 listopada 2014, 12:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    latte wrote:
    Marta super historia zakończona szczęśliwie ja też mam niskie AMH 0,3 FSH 6,31 mIU/ml więc dajesz nadzieję my od następnego cyklu klinika i raczej in vitro bardzo bym chciała żeby udał nam się naturalnie ale dłużej nie chcemy czekać. Tobie gratuluję i życzę dużo zdrówka trzymam kciuki :)

    Ja bym na Twoim miejscu powtórzyła AMH. Mnie za pierwszym razem wyszło 0,2 a jak powtórzyłam potem to wyszło 0,6 :) Taka loteria, ale warto powtórzyć, bo może pojawi się nowa wartość i da ci szansę na rządowe invitro. Teoretycznie można zrobić badanie w dowolnym dniu, ale proponuję wykonać je w okolicy owulacji ;)

  • bella84 Autorytet
    Postów: 2573 1486

    Wysłany: 2 stycznia 2015, 20:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta, Latte , gratulacje!!! Mega super sie czyta.. Ze kobietki mimo niskiego amh a nawet i z podwyzszonym fsh zachodza w ciaze :) musimy dawac nadzieje innym ktore ja traca ze mozna!!
    Sky przykro mi z powodu Twoich strat... Zachodzisz w ciaze jak widac bez problemu.. Wiec moze niskie amh nie jest tu problemem a musisz zrobic glebsza diagnoze?

    wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • AmVormittag Autorytet
    Postów: 461 592

    Wysłany: 10 stycznia 2015, 20:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny u mnie amh tez kiepskawe, jednak Wasze historie dodają mi otuchy, że może i do mnie los się uśmiechnie. Ściskam!

    3 lata starań, amh 0.85, endometrioza II st, 3xiui nieudane, 1xivf niedane, 2x niespodzianka - naturals :-D
    f2wlwn15ouce76v4.png
    961l9vvjv4n6peyx.png
  • aja Autorytet
    Postów: 661 381

    Wysłany: 22 stycznia 2015, 11:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. wczoraj odebrałam wyniki: 3dc estradiol 36,74pg/ml, lh 8,12mlU/ml, fsh 5,73mlU/ml. Pierwszy raz robiłam takie badania i co sądzicie o wynikach? Będę wdzięczna za interpretacje.

    20110827560113.png
    Lola 24.08.2016 <3
    Aniołek [*] 6tc
    Dawid 14.08.2019 [*] 21tc
    "Nie powitałeś życia płaczem,
    Nie pożegnałeś go w śpiewie.
    Byłeś i jesteś Aniołkiem,
    Który o śmierci swej nie wie."
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 lutego 2015, 20:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy FSH 11,82 tompowodzdnia do zmartwień?lh wynosi 5,22 badania robiłam w 3dc...

  • Serducho Autorytet
    Postów: 492 277

    Wysłany: 11 lipca 2015, 12:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    bella84 wrote:
    Co do zbiciA fsh to nie da sie lekami, z wiekiem kobiety fsh tosnie i to jest naturalny proces w wyniku ktorego w okresie menopauzy wygasa praca jajnikow, masz fsh w normie wiec sie nie stresuj :) nawet jednorazowy skok fsh tj moj do 29 nie jest powodem do paniki gdy powtorzony fsh jest juz w normie :) naprawde nie ma co dokladac sobie stresu zyczyna nieplodnosci czesto lezy w naszej psychice, nakrecanie sie i czytanie forum pod katem wyszukiwania czegos w naszym organizmie jest bezcelowe i napewno nie pomoze zajsc w ciaze :)


    I jak Twoja sytuacja udalo Ci sie zajsc w ciaze ??
    Ja mam podobne wyniki i sie zastanawiam czy startowac do in vitro

    endometrioza, 2 operacje
    29 dpt mamy ❤

    mhsvupjyytz3xgxj.png
  • bella84 Autorytet
    Postów: 2573 1486

    Wysłany: 12 lipca 2015, 20:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serducho tak udalo sie zajsc wciaze po 3 probie iui ;) teraz moje malenstwo ma juz 5 mscy ;) wiec mozna ;) prawdopodobnie pod koniec roku zaczniemy sie starac o rodzenstwo i tym razem nie mam zamiaru sie przejmowac wynikami fsh czy amh bo juz na wlasnym przypadku jak i innych dziewczyn wiec ze wyniki wynikami a zycie zyciem ;)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2015, 10:31

    wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
1 2 3 4 5
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego