Zastrzyki gonadotropiny
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJa mam gonal jako stymulacje do IUI.
Madzia_, ja bym chyba nie kombinowala na wlasna reke z rozkladaniem tego na 4 dni, moze zadzwonisz do gina i zapytasz. Chodzi o to ze gin, jak zmienisz bez jego wiedzy, nie bedzie wiedzial czy ta dawka ktora zpisal jest dobra czy nie. A jesli, powiedzmy, zostaniesz przy tych dawkach co Ci zapisal i owulacji nie bedzie, to gin wie ze nastepnym razem musi dac moze wieksze dawki. A 25j gonalu to strasznie malo, tak ze nie wiem czy to cos wogole ruszy pecherzyki. -
Madzia a dlaczego chcesz opóźnić owulacje? Jak się boisz, że się spóźnisz z monitem to rób testy owulacyjne i wtedy się wstrzelcie jak wyjdzie pozytyw. Chyba, że wcześniej nie macie możliwości serduszkować?
Absolutnie nie zmieniaj dawki leku. Zbyt słaba stymulacja spowoduje, że pęcherzyk wcale nie urośnie, urośnie zbyt wolno lub się zatrzyma. Słuchaj lekarza i rób jak zlecił -
MalaHD wrote:Madzia a dlaczego chcesz opóźnić owulacje? Jak się boisz, że się spóźnisz z monitem to rób testy owulacyjne i wtedy się wstrzelcie jak wyjdzie pozytyw. Chyba, że wcześniej nie macie możliwości serduszkować?
Absolutnie nie zmieniaj dawki leku. Zbyt słaba stymulacja spowoduje, że pęcherzyk wcale nie urośnie, urośnie zbyt wolno lub się zatrzyma. Słuchaj lekarza i rób jak zlecił
a czy któraś przyjmowała od tak późnego dnia cyklu tj od 6 gonal? z reguły widzę, że większość od 3-4 zaczyna.
Martwię się, że jak M przyjedzie to będzie już po owulce
Hashimoto, niedoczynność, PCOS, problemy z immunologią
Cykl starań.... wolę nie liczyć
7 cykli CLO + pregnyl
2 cykle CLO + Gonal + pregnyl
-> Gonal + pregnyl
styczeń-luty hiperstymulacja
-
Igaa wrote:Ja mam gonal jako stymulacje do IUI.
Madzia_, ja bym chyba nie kombinowala na wlasna reke z rozkladaniem tego na 4 dni, moze zadzwonisz do gina i zapytasz. Chodzi o to ze gin, jak zmienisz bez jego wiedzy, nie bedzie wiedzial czy ta dawka ktora zpisal jest dobra czy nie. A jesli, powiedzmy, zostaniesz przy tych dawkach co Ci zapisal i owulacji nie bedzie, to gin wie ze nastepnym razem musi dac moze wieksze dawki. A 25j gonalu to strasznie malo, tak ze nie wiem czy to cos wogole ruszy pecherzyki.
i jak przyjmujesz? kiedy monitoring?
7 cykli CLO + pregnyl
-> Gonal + pregnyl
-
MalaHD wrote:Ja brałam gonal też dość późno już zupełnie po zakończonej miesiączce (7 albo 8 dzień) ale mój organizm nie wytwarza żadnych hormonów więc u mnie to było bez różnicy w którym. A naturalnie w którym dniu u Ciebie to wypada?
mam tak rozregulowane cykle, że nie mam pojęcia kiedy naturalnie wcześniej np. po clo + gonal brany od 3dc było tydzień po czyli ok. 13dc, w zeszłym cyklu clo+gonal brak owulacji brałam od 5dc.
7 cykli CLO + pregnyl
-> Gonal + pregnyl
-
nick nieaktualnyMadzia_ wrote:i jak przyjmujesz? kiedy monitoring?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2017, 12:48
-
umówiłam się w sobotę na konsultację i zobaczymy co się będzie działo, to jest ostatni dzień w którym będę brała gonal tj. 11dc może wtedy coś jeszcze będziemy w stanie zrobić żeby wydłużyć czas do owulki
7 cykli CLO + pregnyl
-> Gonal + pregnyl
-
Igaa wrote:Zawsze zaczynam monitoringiem 3 dnia cyklu. I od trzeciego dnia cyklu zaczynam tez gonal. Nastepny monitoring 8 dnia cyklu. Potem przychodze na monitoring jeszcze kilka razy (zalezy jak rosnie). Nie mam stalych dni monitoringu oprocz tego 3 i 8 dnia cyklu. Na przyklad dwa miesiace temu bylam na monitoringu 3, 8, 10 dnia cyklu i IUI byla 13 dnia cylu (gonal 75j od 3 do 10 dnia cyklu, 11 dnia ovitelle na pekniecie), a w tym miesiacu bylam na monitoringu 3, 8, 11, 13, 14, 15 dnia cyklu i IUI byla 18 dnia cyklu (gonal 62.5j od 3 do 15 dnia cyklu, 16 dnia ovitelle na pekniecie). Tak ze jak widzisz dawki i dlugosc przyjmowania jest bardzo indywidualna i zeby wiedziec co tam sie tak naprawde dzieje musisze to sprawdzic na monitoringu.
ile w ostatnim cyklu pęcherzyków miałaś?
7 cykli CLO + pregnyl
-> Gonal + pregnyl
-
nick nieaktualnyMadzia_ wrote:ile w ostatnim cyklu pęcherzyków miałaś?
Madzia_ wrote:umówiłam się w sobotę na konsultację i zobaczymy co się będzie działo, to jest ostatni dzień w którym będę brała gonal tj. 11dc może wtedy coś jeszcze będziemy w stanie zrobić żeby wydłużyć czas do owulkiWiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2017, 14:08
Madzia_ lubi tę wiadomość
-
Igaa wrote:Moze akurat jeszcze Ci pecherzyki nie urosly i kaze Cie sie jeszcze stymulowac gonalem wiec sie to troche przedluzy. Dobrze ze sobie zrobisz monitoring i podpatrzysz co sie dzieje.
Wolałam pójść jednak w sobotę bo martwię się, że 16dc może być za późno i wtedy nic kompletnie się nie da zrobić a tak to może akurat
Ja przy pierwszej stymulacji kombinacji gonalu z clo miałam 3 dominujące ale nic się nie udało przy poprzednich 6 stymulacjach z samym clo miałam po jednym dominującym. Zobaczymy jak będzie teraz.
7 cykli CLO + pregnyl
-> Gonal + pregnyl
-
nick nieaktualnyMadzia_ wrote:Wolałam pójść jednak w sobotę bo martwię się, że 16dc może być za późno i wtedy nic kompletnie się nie da zrobić a tak to może akurat
Ja przy pierwszej stymulacji kombinacji gonalu z clo miałam 3 dominujące ale nic się nie udało przy poprzednich 6 stymulacjach z samym clo miałam po jednym dominującym. Zobaczymy jak będzie teraz.
Powodzenia w sobote
Mi sie tez przy 2 dominujacych nie udalo, ale wydaje mi sie ze ta dawka 75j byla jednak troche za duza, pecherzyki urosly troche za szybko, inseminacja byla w 13 dniu cyklu, przed IUI nie czulam wogole ze janiki pracuja, okres dostalam dopiero 23 dni po IUI.
W tym miesiacu mniejsze dawki ale dluzej i wydaje mi sie ze jesli chodzi o przygotowanie do IUI to lepiej ta mniejsza dawka na mnie dziala. IUI dopiero 18 dnia cyklu, w knocu tylko na jednym dominujacym ale przynajmniej fajnie czulam jajniki przed i po IUI. Czyli dopasowywanie dawki metoda prob i bledow A czy sie uda to zobaczymy- teraz oczekiwanie na testowanie
Mimi lubi tę wiadomość
-
Igaa wrote:Powodzenia w sobote
Mi sie tez przy 2 dominujacych nie udalo, ale wydaje mi sie ze ta dawka 75j byla jednak troche za duza, pecherzyki urosly troche za szybko, inseminacja byla w 13 dniu cyklu, przed IUI nie czulam wogole ze janiki pracuja, okres dostalam dopiero 23 dni po IUI.
W tym miesiacu mniejsze dawki ale dluzej i wydaje mi sie ze jesli chodzi o przygotowanie do IUI to lepiej ta mniejsza dawka na mnie dziala. IUI dopiero 18 dnia cyklu, w knocu tylko na jednym dominujacym ale przynajmniej fajnie czulam jajniki przed i po IUI. Czyli dopasowywanie dawki metoda prob i bledow A czy sie uda to zobaczymy- teraz oczekiwanie na testowanie
7 cykli CLO + pregnyl
-> Gonal + pregnyl
-
nick nieaktualny
-
sylka0102 wrote:Nie Clo akurat wtedy było
myślę, że ja w najbliższym czasie nie wrócę do clo, już chyba na mnie nie działa.
Dziewczyny a co w wypadku gdy pojawi się 5 pęcherzyków czytałam, że wielu lekarzy odradza wtedy starania i cykl stracony, czy miałyście takie sytuacje przy naturalnych staraniach?
Istnieje ryzyko ciąży mnogiej ale ja np. miałam 3 dominujące i nic, z pewnością wiele z Was też miało takie sytuacje...
7 cykli CLO + pregnyl
-> Gonal + pregnyl
-
Madzia_ wrote:myślę, że ja w najbliższym czasie nie wrócę do clo, już chyba na mnie nie działa.
Dziewczyny a co w wypadku gdy pojawi się 5 pęcherzyków czytałam, że wielu lekarzy odradza wtedy starania i cykl stracony, czy miałyście takie sytuacje przy naturalnych staraniach?
Istnieje ryzyko ciąży mnogiej ale ja np. miałam 3 dominujące i nic, z pewnością wiele z Was też miało takie sytuacje... -
sylka0102 wrote:Powedzcie mi dziewczyny czy czulyscie cos po zastrzykach jajniki. Bo ja czuję od czasu do czasu lekkie kilka razy dziennie kłucie chwilowe?
każdy organizm reaguje inaczej, ja raczej bezobjawowo. Po pregnylu i duphastonie np. miałam strasznie wrażliwe piersi a tak to nic innego
7 cykli CLO + pregnyl
-> Gonal + pregnyl
-
nick nieaktualnysylka0102 wrote:Powedzcie mi dziewczyny czy czulyscie cos po zastrzykach jajniki. Bo ja czuję od czasu do czasu lekkie kilka razy dziennie kłucie chwilowe?