X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Zastrzyki gonadotropiny
Odpowiedz

Zastrzyki gonadotropiny

Oceń ten wątek:
  • Frajda Ekspertka

Wysłany: 6 marca, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, czy kogoś jeszcze interesuje ten temat? 😀
    To mój pierwszy cykl z gonadotropinami do starań naturalnych, chętnie bym popisała z kimś kto też teraz przez to przechodzi 🌸

Starania o pierwsze🤱 od I 2022

✅ 👩🏼 AMH, BMI, CD138, sonoHSG
    ⭕️ Hashimoto, kirAA, IO

✅ 👱🏻‍♂️

2025
    ❌Puregon + Zivafert + Accofil + Encorton + Luteina
    ❌ Mensinorm + Zivafert + Accofil + Encorton + Luteina
    ⏳czerwiec IUI 🍀
  • Kaliope Autorytet

Wysłany: 6 marca, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frajda wrote:
    Cześć, czy kogoś jeszcze interesuje ten temat? 😀
    To mój pierwszy cykl z gonadotropinami do starań naturalnych, chętnie bym popisała z kimś kto też teraz przez to przechodzi 🌸
    hej :) ja sie stymuluję gonadotropinami do starań naturalnych. Co chciałabyś wiedzieć?

Ja: 35, on: 34

✅IO w remisji- Metformina 2000 mg, usunięte niewielkie ognisko endometriozy oraz zrosty
    📍AMH 22 ng/ml
    📍PCOS, długie, bezowulacyjne cykle, hiperandrogenizm, hiperplazja endometrium, niedrożny lewy jajowód, MTHFR C677 hetero
    ❌przewlekłe zapalenie endometrium (Doxycylina na 2 tygodnie)
    ❌02.04.2025- chlamydia w wymazie- Azytromycyna/ 30.04.2025- negatywny, 7.05.2025- drugi negatywny, 14.05.2025- trzeci negatywny
    20.03.2025 ⏸️- beta 233
    02.04.2025 pęcherzyk cążowy + żółtkowy
    09.04.2025 jest serduszko <3 crl 0,46 cm
    24.04.2025- crl 2,34 cm
    30.05.2025 niskie ryzyka, prawdopodobnie chłopiec
    📆01.07.2025 kontrola
    preg.png
  • Frajda Ekspertka

Wysłany: 6 marca, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Kaliope, fajnie, że się odezwałaś 😊
    Czy cykle stymulowane zastrzykami masz krótsze niż zwykle? Ja mam nieregularne cykle 30-35 dni, owulacja w 20-22 dniu cyklu to normalka podczas, gdy niektóre dziewczyny już biorą się za testowanie 😅 miałam dwa cykle z letrozolem, ale nie przyspieszyły mi owulki, zastanawiam się jak to będzie teraz. Mam zastrzyki od 2 dc w 10 mam mieć monit 🔎🫧 z tego wszystkiego zapomniałam zapytać ile takich wizyt monitorujących w cyklu jest, jak jest u Ciebie? Okres na zastrzykach mi się skrócił, wiec mam nadzieję, że jajniki już się wzięły do roboty. Ile pęcherzyków Ci rośnie na stymulacji?
    Zdziwiłam się ceną Puregonu w aptece, myślałam, że refundacja jest tylko przy IVF. Orientujesz się czy jest jakaś ograniczona liczba razy, kiedy można kupić te leki z refundacją? Widziałam stare wpisy, że chyba 3 razy, ale jak jest teraz?

⭕️ Hashimoto, kirAA, IO

✅ 👱🏻‍♂️

2025
    ⏳czerwiec IUI 🍀
  • Kaliope Autorytet

Wysłany: 7 marca, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jest troszkę inna sytuacja, bo mieszkam w DE. Do kilku prób te leki mam za darmo, niezależnie od in vitro :) Mam bardzo wysokie AMH i "lżejsze" symulacje na mnie nie działały. Pęcherzyki nie rosły. Gonadotropiny są silniejsze od letrozole i klomifenu.
    I właśnie przez to, że mam wysokie AMH, bardzo silnie reaguję na gonadotropiny. Przy minimalnych dawkach (25 jednostek Ovaleap) rosną mi po dwa pęcherzyki. Zaczynałam od 50 jednostek i wtedy miałam 5 pęcherzyków dojrzałych i bardzo dużo dojfrzewających, więc stymulację trzeba było przerwać. Dużo właśnie zależy od AMH i odpowiedzi jajników. U mnie każda stymulacja daje trochę inny efekt- a w zasadzie troche inaczej trwa. Raz krócej, raz dłużej.
    Monitoringi będziesz miała w zależności od dojrzewnia pęcherzyków i wartości hormonalnych. Pierwsze usg jest właśnie tak po 7-9 dniach stymulacji, a później- w zależności od tego, jak pęcherzyk/-i rosną- za kolejne dwa-trzy dni. U mnie to jest tak, że przyjeżdżam przed stymulacją na usg kontrolne + badania hormonalne. Jeśli jest wszystko okay, zaczynam stymulację i przyjeżdżam 7-8 dnia zastrzyków. U mnie pęcherzyki rosną szybko, więc dlatego tak wcześnie. Potem jeszcze z raz, dwa i biorę ovitrelle. 15 dni po zastrzyku przyjeżdżam na betę dla kliniki. W cyklu mam więc około 4 wizyt w klinice.

Musisz się dopytać, czy te próby z refundacją nie wpływają potem na refundację do in vitro.

Do długości cykli- nie jestem dobrym przykładem. Nie mam ani swoim owulacji, ani sama z siebie menstruacji.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca, 10:32

✅IO w remisji- Metformina 2000 mg, usunięte niewielkie ognisko endometriozy oraz zrosty
    📍AMH 22 ng/ml
    📍PCOS, długie, bezowulacyjne cykle, hiperandrogenizm, hiperplazja endometrium, niedrożny lewy jajowód, MTHFR C677 hetero
    ❌02.04.2025- chlamydia w wymazie- Azytromycyna/ 30.04.2025- negatywny, 7.05.2025- drugi negatywny, 14.05.2025- trzeci negatywny
    20.03.2025 ⏸️- beta 233
    24.04.2025- crl 2,34 cm
    📆01.07.2025 kontrola
    preg.png
  • Frajda Ekspertka

Wysłany: 7 marca, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź 😉 we wtorek się okaże, co tam urosło. Na pewno zapytam o refundację. Ile takich stymulowanych cykli Ci proponują?

⭕️ Hashimoto, kirAA, IO

✅ 👱🏻‍♂️

2025
    ⏳czerwiec IUI 🍀
  • Kaliope Autorytet

Wysłany: 8 marca, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Standardowo próbuje się około 6 cykli, ale różnie to bywa, bo też indykacje są różne :) ja myślę i mam nadzieję na jeszcze ze trzy, choć już cisną o in vitro ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca, 09:20

📍AMH 22 ng/ml
    20.03.2025 ⏸️- beta 233
    24.04.2025- crl 2,34 cm
    📆01.07.2025 kontrola
    preg.png
‹‹ 2 3 4 5 6
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ