X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Zastrzyki gonadotropiny
Odpowiedz

Zastrzyki gonadotropiny

Oceń ten wątek:
  • Frajda Ekspertka

Wysłany: 6 marca, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, czy kogoś jeszcze interesuje ten temat? 😀
    To mój pierwszy cykl z gonadotropinami do starań naturalnych, chętnie bym popisała z kimś kto też teraz przez to przechodzi 🌸

90&92
    Starania o pierwsze🤱 od I 2022
    🍀🤞🏻
  • Kaliope Autorytet

Wysłany: 6 marca, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frajda wrote:
    Cześć, czy kogoś jeszcze interesuje ten temat? 😀
    To mój pierwszy cykl z gonadotropinami do starań naturalnych, chętnie bym popisała z kimś kto też teraz przez to przechodzi 🌸
    hej :) ja sie stymuluję gonadotropinami do starań naturalnych. Co chciałabyś wiedzieć?

Ja: 35, on: 34

✅IO w remisji- Metformina 2000 mg, usunięte niewielkie ognisko endometriozy oraz zrosty
    📍AMH 22 ng/ml
    📍PCOS, długie, bezowulacyjne cykle, hiperandrogenizm, hiperplazja endometrium, niedrożny lewy jajowód
    ❌przewlekłe zapalenie endometrium (Doxycylina na 2 tygodnie)
    ❌02.04.2025- chlamydia w posiewie- Azytromycyna
    20.03.2025 ⏸️- beta 233
    02.04.2025 pęcherzyk cążowy + żółtkowy
    📆09.04.2025- wizyta serduszkowa
  • Frajda Ekspertka

Wysłany: 6 marca, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Kaliope, fajnie, że się odezwałaś 😊
    Czy cykle stymulowane zastrzykami masz krótsze niż zwykle? Ja mam nieregularne cykle 30-35 dni, owulacja w 20-22 dniu cyklu to normalka podczas, gdy niektóre dziewczyny już biorą się za testowanie 😅 miałam dwa cykle z letrozolem, ale nie przyspieszyły mi owulki, zastanawiam się jak to będzie teraz. Mam zastrzyki od 2 dc w 10 mam mieć monit 🔎🫧 z tego wszystkiego zapomniałam zapytać ile takich wizyt monitorujących w cyklu jest, jak jest u Ciebie? Okres na zastrzykach mi się skrócił, wiec mam nadzieję, że jajniki już się wzięły do roboty. Ile pęcherzyków Ci rośnie na stymulacji?
    Zdziwiłam się ceną Puregonu w aptece, myślałam, że refundacja jest tylko przy IVF. Orientujesz się czy jest jakaś ograniczona liczba razy, kiedy można kupić te leki z refundacją? Widziałam stare wpisy, że chyba 3 razy, ale jak jest teraz?

90&92
    🍀🤞🏻
  • Kaliope Autorytet

Wysłany: 7 marca, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jest troszkę inna sytuacja, bo mieszkam w DE. Do kilku prób te leki mam za darmo, niezależnie od in vitro :) Mam bardzo wysokie AMH i "lżejsze" symulacje na mnie nie działały. Pęcherzyki nie rosły. Gonadotropiny są silniejsze od letrozole i klomifenu.
    I właśnie przez to, że mam wysokie AMH, bardzo silnie reaguję na gonadotropiny. Przy minimalnych dawkach (25 jednostek Ovaleap) rosną mi po dwa pęcherzyki. Zaczynałam od 50 jednostek i wtedy miałam 5 pęcherzyków dojrzałych i bardzo dużo dojfrzewających, więc stymulację trzeba było przerwać. Dużo właśnie zależy od AMH i odpowiedzi jajników. U mnie każda stymulacja daje trochę inny efekt- a w zasadzie troche inaczej trwa. Raz krócej, raz dłużej.
    Monitoringi będziesz miała w zależności od dojrzewnia pęcherzyków i wartości hormonalnych. Pierwsze usg jest właśnie tak po 7-9 dniach stymulacji, a później- w zależności od tego, jak pęcherzyk/-i rosną- za kolejne dwa-trzy dni. U mnie to jest tak, że przyjeżdżam przed stymulacją na usg kontrolne + badania hormonalne. Jeśli jest wszystko okay, zaczynam stymulację i przyjeżdżam 7-8 dnia zastrzyków. U mnie pęcherzyki rosną szybko, więc dlatego tak wcześnie. Potem jeszcze z raz, dwa i biorę ovitrelle. 15 dni po zastrzyku przyjeżdżam na betę dla kliniki. W cyklu mam więc około 4 wizyt w klinice.

Musisz się dopytać, czy te próby z refundacją nie wpływają potem na refundację do in vitro.

Do długości cykli- nie jestem dobrym przykładem. Nie mam ani swoim owulacji, ani sama z siebie menstruacji.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca, 10:32

✅IO w remisji- Metformina 2000 mg, usunięte niewielkie ognisko endometriozy oraz zrosty
    📍AMH 22 ng/ml
    📍PCOS, długie, bezowulacyjne cykle, hiperandrogenizm, hiperplazja endometrium, niedrożny lewy jajowód
    20.03.2025 ⏸️- beta 233
  • Frajda Ekspertka

Wysłany: 7 marca, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź 😉 we wtorek się okaże, co tam urosło. Na pewno zapytam o refundację. Ile takich stymulowanych cykli Ci proponują?

90&92
    🍀🤞🏻
  • Kaliope Autorytet

Wysłany: 8 marca, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Standardowo próbuje się około 6 cykli, ale różnie to bywa, bo też indykacje są różne :) ja myślę i mam nadzieję na jeszcze ze trzy, choć już cisną o in vitro ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca, 09:20

📍AMH 22 ng/ml
    20.03.2025 ⏸️- beta 233
‹‹ 2 3 4 5 6
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ