X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Zastrzyki gonadotropiny
Odpowiedz

Zastrzyki gonadotropiny

Oceń ten wątek:
  • Frajda Ekspertka

Wysłany: 6 marca, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, czy kogoś jeszcze interesuje ten temat? 😀
    To mój pierwszy cykl z gonadotropinami do starań naturalnych, chętnie bym popisała z kimś kto też teraz przez to przechodzi 🌸

90&92
    Starania o pierwsze🤱 od I 2022
    🍀🤞🏻
  • Kaliope Autorytet

Wysłany: 6 marca, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frajda wrote:
    Cześć, czy kogoś jeszcze interesuje ten temat? 😀
    To mój pierwszy cykl z gonadotropinami do starań naturalnych, chętnie bym popisała z kimś kto też teraz przez to przechodzi 🌸
    hej :) ja sie stymuluję gonadotropinami do starań naturalnych. Co chciałabyś wiedzieć?

Ja: 35, on: 34

✅IO w remisji- Metformina 2000 mg, usunięte niewielkie ognisko endometriozy oraz zrosty
    📍AMH 22 ng/ml
    📍PCOS, długie, bezowulacyjne cykle, hiperandrogenizm, hiperplazja endometrium, niedrożny lewy jajowód
    ❌przewlekłe zapalenie endometrium (Doxycylina na 2 tygodnie)
    ❌02.04.2025- chlamydia w posiewie- Azytromycyna
    20.03.2025 ⏸️- beta 233
    02.04.2025 pęcherzyk cążowy + żółtkowy
    09.04.2025 jest serduszko <3 crl 0,46 cm
    24.04.2025- crl 2,34 cm
    📆07.05.2025- kontrola
    preg.png
  • Frajda Ekspertka

Wysłany: 6 marca, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Kaliope, fajnie, że się odezwałaś 😊
    Czy cykle stymulowane zastrzykami masz krótsze niż zwykle? Ja mam nieregularne cykle 30-35 dni, owulacja w 20-22 dniu cyklu to normalka podczas, gdy niektóre dziewczyny już biorą się za testowanie 😅 miałam dwa cykle z letrozolem, ale nie przyspieszyły mi owulki, zastanawiam się jak to będzie teraz. Mam zastrzyki od 2 dc w 10 mam mieć monit 🔎🫧 z tego wszystkiego zapomniałam zapytać ile takich wizyt monitorujących w cyklu jest, jak jest u Ciebie? Okres na zastrzykach mi się skrócił, wiec mam nadzieję, że jajniki już się wzięły do roboty. Ile pęcherzyków Ci rośnie na stymulacji?
    Zdziwiłam się ceną Puregonu w aptece, myślałam, że refundacja jest tylko przy IVF. Orientujesz się czy jest jakaś ograniczona liczba razy, kiedy można kupić te leki z refundacją? Widziałam stare wpisy, że chyba 3 razy, ale jak jest teraz?

90&92
    🍀🤞🏻
  • Kaliope Autorytet

Wysłany: 7 marca, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jest troszkę inna sytuacja, bo mieszkam w DE. Do kilku prób te leki mam za darmo, niezależnie od in vitro :) Mam bardzo wysokie AMH i "lżejsze" symulacje na mnie nie działały. Pęcherzyki nie rosły. Gonadotropiny są silniejsze od letrozole i klomifenu.
    I właśnie przez to, że mam wysokie AMH, bardzo silnie reaguję na gonadotropiny. Przy minimalnych dawkach (25 jednostek Ovaleap) rosną mi po dwa pęcherzyki. Zaczynałam od 50 jednostek i wtedy miałam 5 pęcherzyków dojrzałych i bardzo dużo dojfrzewających, więc stymulację trzeba było przerwać. Dużo właśnie zależy od AMH i odpowiedzi jajników. U mnie każda stymulacja daje trochę inny efekt- a w zasadzie troche inaczej trwa. Raz krócej, raz dłużej.
    Monitoringi będziesz miała w zależności od dojrzewnia pęcherzyków i wartości hormonalnych. Pierwsze usg jest właśnie tak po 7-9 dniach stymulacji, a później- w zależności od tego, jak pęcherzyk/-i rosną- za kolejne dwa-trzy dni. U mnie to jest tak, że przyjeżdżam przed stymulacją na usg kontrolne + badania hormonalne. Jeśli jest wszystko okay, zaczynam stymulację i przyjeżdżam 7-8 dnia zastrzyków. U mnie pęcherzyki rosną szybko, więc dlatego tak wcześnie. Potem jeszcze z raz, dwa i biorę ovitrelle. 15 dni po zastrzyku przyjeżdżam na betę dla kliniki. W cyklu mam więc około 4 wizyt w klinice.

Musisz się dopytać, czy te próby z refundacją nie wpływają potem na refundację do in vitro.

Do długości cykli- nie jestem dobrym przykładem. Nie mam ani swoim owulacji, ani sama z siebie menstruacji.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca, 10:32

✅IO w remisji- Metformina 2000 mg, usunięte niewielkie ognisko endometriozy oraz zrosty
    📍AMH 22 ng/ml
    📍PCOS, długie, bezowulacyjne cykle, hiperandrogenizm, hiperplazja endometrium, niedrożny lewy jajowód
    20.03.2025 ⏸️- beta 233
    24.04.2025- crl 2,34 cm
    📆07.05.2025- kontrola
    preg.png
  • Frajda Ekspertka

Wysłany: 7 marca, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź 😉 we wtorek się okaże, co tam urosło. Na pewno zapytam o refundację. Ile takich stymulowanych cykli Ci proponują?

90&92
    🍀🤞🏻
  • Kaliope Autorytet

Wysłany: 8 marca, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Standardowo próbuje się około 6 cykli, ale różnie to bywa, bo też indykacje są różne :) ja myślę i mam nadzieję na jeszcze ze trzy, choć już cisną o in vitro ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca, 09:20

📍AMH 22 ng/ml
    20.03.2025 ⏸️- beta 233
    24.04.2025- crl 2,34 cm
    📆07.05.2025- kontrola
    preg.png
‹‹ 2 3 4 5 6
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ