Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną 🌨️❄️ Zimowe Mamy 2026 – po długiej drodze do marzenia ❄️🌨️
Odpowiedz

🌨️❄️ Zimowe Mamy 2026 – po długiej drodze do marzenia ❄️🌨️

Oceń ten wątek:
  • aaaania87 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dziś kończymy 2 mce :)

Dziewczyny przedwczoraj byliśmy u fizjo i zwróciła uwagę na problem z językiem - wypychanie go na zewnątrz. Sprawdziłam też pozycję spoczynkową gdy śpi i język jest widoczny na dnie jamy a nie na podniebieniu. Podobno powoduje to w późniejszym czasie problemy z rd, zgryzem, seplenienie. Odrazu umówiłam się do neurologopedy - podobno można nad tym pracować.
    Niestety wizytę mamy dopiero za 2tyg.
    Czy któraś z mam ma lub miała z tym do czynienia ? I może coś podpowiedzieć ?
    To też może źle współgrać z problemami z napięciem brzucha- mamy problem z podnoszeniem głowy wg norm u fizjo- i wdrożone ćwiczenia.
    I jeszcze pytanko - czy Wasze dzieci wodzą wzrokiem za przedmiotem po okręgu ? U mojego złapie w dobrych momentach prawo i lewo ale potem już do góry nie idzie- odwraca wzrok. Tu też jesteśmy poza normą 🫠 nie chce wariować - z 1 synkiem nie obserwowaliśmy tych rzeczy zgodnie z tabelami - ale każde takie zwrócenie uwagi powoduje u mnie jakieś lęki.

age.png

age.png

Synek 1 👶🏼 Ur 17.11.2023 54cm, 3kg
    Synek 2 👶🏼 Ur 18.12.2025 55cm, 3,6kg
  • Valie05 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaania87 wrote:
    My dziś kończymy 2 mce :)

Dziewczyny przedwczoraj byliśmy u fizjo i zwróciła uwagę na problem z językiem - wypychanie go na zewnątrz. Sprawdziłam też pozycję spoczynkową gdy śpi i język jest widoczny na dnie jamy a nie na podniebieniu. Podobno powoduje to w późniejszym czasie problemy z rd, zgryzem, seplenienie. Odrazu umówiłam się do neurologopedy - podobno można nad tym pracować.
    Niestety wizytę mamy dopiero za 2tyg.
    Czy któraś z mam ma lub miała z tym do czynienia ? I może coś podpowiedzieć ?
    To też może źle współgrać z problemami z napięciem brzucha- mamy problem z podnoszeniem głowy wg norm u fizjo- i wdrożone ćwiczenia.
    I jeszcze pytanko - czy Wasze dzieci wodzą wzrokiem za przedmiotem po okręgu ? U mojego złapie w dobrych momentach prawo i lewo ale potem już do góry nie idzie- odwraca wzrok. Tu też jesteśmy poza normą 🫠 nie chce wariować - z 1 synkiem nie obserwowaliśmy tych rzeczy zgodnie z tabelami - ale każde takie zwrócenie uwagi powoduje u mnie jakieś lęki.

Co do języka: to może być krótki wędzidełko choć nie musi. U nas mały dobrze się karmił, przystawiał, ale wędzidełko było krótkie, więc spał często z otwartą buzią, zła była pozycja spoczynkowa języka, zrobiło mu się gotyckie podniebienie (to jeszcze w brzuszku, ale pierwsza specjalistka która to zauważyła oglądała go w 3msc).
    Na zamykanie buzi i poprawę pozycji języka neurologopeda kazał nam kręcić kółeczka pod brodą śpiącego dziecka. Na wędzidełko ogólnie mieliśmy kilka innych ćwiczeń, np. przejeżdżanie palcem po wale dziąsłowym wolno w tą i z powrotem, dziecko miało językiem poruszać za palcem

aaaania87 lubi tę wiadomość

👩🏼 91’ (34)
    Amh-1.6 (07.2024); hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ ; MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ trombofilia❌ ; CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅

🧔🏻‍♂️ 89’ (36)
    usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; ciężki czynnik męski

1 IVF - Oviklinika Waw
    08.2024 3 🥚 -> 2 ❄️
    27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
    27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
    6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905; 20 dpt GS 1,11 YS 0,22 22 dpt-13901; 27 dpt-33512; 28 dpt-CRL 5mm i  ❤️ 8tc+3-CRL 1,9cm; 9tc+3 CRL 2,7 cm; 12tc+3 prenatalne ok CRL 5,8 cm 🩵

age.png
  • aaaania87 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valie05 wrote:
    Co do języka: to może być krótki wędzidełko choć nie musi. U nas mały dobrze się karmił, przystawiał, ale wędzidełko było krótkie, więc spał często z otwartą buzią, zła była pozycja spoczynkowa języka, zrobiło mu się gotyckie podniebienie (to jeszcze w brzuszku, ale pierwsza specjalistka która to zauważyła oglądała go w 3msc).
    Na zamykanie buzi i poprawę pozycji języka neurologopeda kazał nam kręcić kółeczka pod brodą śpiącego dziecka. Na wędzidełko ogólnie mieliśmy kilka innych ćwiczeń, np. przejeżdżanie palcem po wale dziąsłowym wolno w tą i z powrotem, dziecko miało językiem poruszać za palcem

A udało Wam się tą pozycję języka finalnie wypracować ?
    Wędzidełko podobno ok, ocenione w szpitalu i przez pediatrę ale jasne że neurologopeda jeszcze to sprawdzi. Z karmieniem nie mamy problemu, chyba że faktycznie to powoduje łykanie powietrza i problemy z brzuchem które mamy.
    Będę próbowała już teraz trochę pracować kółeczkami na brodzie której nie mamy 🫠 fałda na fałdzie 😅
    Dziękuję Ci za odp 🙂

age.png

age.png

Synek 1 👶🏼 Ur 17.11.2023 54cm, 3kg
    Synek 2 👶🏼 Ur 18.12.2025 55cm, 3,6kg
  • 95Kama Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dallia wrote:
    Dziewczyny ja dalej w dwupaku 🫠 wczoraj oksytocyna nie dała rady pojawiły sie lekkie skurcze tyle szyjka dalej średnia dzisiaj podpytam o balonik. Leżę na sali z babeczka z identyczna historia tez po cc i tez wczoraj oksy miala a dzisiaj mamy dzień przerwy jutro kolejna proba 🫠 dzisiaj działamy z olejem rycynowym na polecenie poloznych😂 szkoda ze tylko jedna łazienka na salę 🤣

Jak będziecie zażywac olej? 😁 trzymam kciuki!

‹‹ 379 380 381 382 383
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ