krótka faza lutealna
-
WIADOMOŚĆ
-
mandragora wrote:Dziewczyny jakie znacie sposoby na wydłużenie fazy lutealnej. Czytałam o magnezie i vit B6, ale jakie dawki, kiedy i czy to faktycznie działa? macie jakieś doświadczenia?
A jak krótka masz tą fl? i jak długie cykle? No i jeżeli liczysz fl według tego co OF Ci wyznacza to może się okazać że jednak fl masz w normie, bo OF się myli. Moja fl trwa zawsze 13 dni a wg OF to różnie bo od 10 do 14 dni co cykl to inaczej więc nie polecam się sugerować tym programem. Oczywiście może wyznaczyć dobrze ale wiadomo kiedy? -
fazę ma 10 dniową więc troszkę przykrótka. cykle mam teraz od 24 do 28, ale lutealna zawsze 10, choc owu pokazuje nawet 9. Obserwację prowadzę czwarty cykl. Dodam, że jestem po porodzie, niestety moja córka nie żyje. W normalnej sytuacji pewnie nie przywiązywałabym do tego większej uwagi ale teraz...zależy mi żeby faza lutealna wróciła do normy sprzed ciąży- 13 dni, bo staramy się o kolejne dziecko a z taką lutealną to nic nie zdziałamy;(
-
To spróbuj ten Mg+B6 mnie swego czasu wydłużył fl 2 dni i jeżeli u Ciebie byłaby już 12 dni to myślę że nie byłoby źle. Tylko w pierwszym cyklu brania efektu raczej nie zauważysz. Nie pamiętam jak szybko u mnie wydłużył ale coś kojarzę że w 3 cyklu brania był już efekt.
-
no i tu pojawia się problem bo magvit b6 biorę już od porodu po jednej kaps dziennie. i nic.znalazłam trochę opracowań, że to za niska dawka. Jacyś amerykanie stwierdzili, że ma byc 400 mg magnezu i 200 mg B6. słyszałaś coś o tym? podobno B6 w takich dawkach trzeba brac od owulacji bo duże dawki śluz zaburzają. Już sama nie wiem co z tym fantem zrobic;(
-
200 mg B6 to kojarzy mi się coś ale to jest chyba już dawka lecznicza a co za tym idzie musi ja przepisać lekaż ale podejrzewam że najpierw trzeba zrobić badanie (np. poziomu tej wit. w organizmie) czy aby ta dawka nie zaszkodzi.
Ale co do tego nie jestem pewna tak mi sie gdzieś coś nasunęło kiedyś -
no właśnie też się zastanawiam czy aby nie zaszkodzi. a nigdzie nie widziałam żeby ktoś tak stosował i wypowiedział się z własnego doświadczenia. wit b6 w dawce 50 mg jest dostępna bez recepty i dawkowanie 3 razy dziennie.
Tylko troszkę nie chcę na sobie eksperymentowac;( -
mandragora wrote:no właśnie też się zastanawiam czy aby nie zaszkodzi. a nigdzie nie widziałam żeby ktoś tak stosował i wypowiedział się z własnego doświadczenia. wit b6 w dawce 50 mg jest dostępna bez recepty i dawkowanie 3 razy dziennie.
Tylko troszkę nie chcę na sobie eksperymentowac;(
Tu można conieco poczytać na ten temat, mowa jest o 200mg B6: http://parenting.pl/portal/krotka-faza-lutealna
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2014, 08:55
-
do wyregulowania FL B6- od 200-600 mg dziennie
magnez 500 mg dziennie
wapń w stosunku 1:2 do magnezu
zaczynać od najmniejszych dawek. Tak znalazłam na NPR.
??? Moja faza lutealna w poprzednim cyklu trwała też 10 dni, zobaczymy w tym cyklu...ale to wyliczył mi OvuFriend. Wydaje mi się ze dobrze.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2014, 11:29
Dawidek czeka na rodzeństwo... -
Magnez+B6 przez cały cykl. Była mowa o magnezie, więc chyba czystego..wiesz, sama nie wiem tego, ja biorę małe dawki na razie, bo to pierwszy cykl z Mg+B6, biorę tak w razie co,nie zaszkodzi, a może pomóc:-) Niektóre źródła podają, że od 10 jest ok,
cyt z NPR" Dziecko poczyna się w jajowodzie. Jego wędrówka do macicy trwa około 7 dni. Rozgoszczenie się w macicy, zwane zagnieżdżeniem, to następne dwa dni. Jeśli rozwinięta śluzówka macicy utrzymuje się krócej niż 10 dni, to poczęte dziecko ma niewielkie szanse na zadomowienie się w łonie matki."
Dawidek czeka na rodzeństwo... -
czesc. ) :** zrobilam test owulacyjny w czwartek i wyszla jedna kreska mocna a druga slaba , natepnego dnia czyli w piatek wyszly 2 mocne no to pomyslalam , ze to moze owulka, i trwala do wczoraj. Faza zaczela sie w czwartek i w pon sie zakonczyla.. nie rozumiem tego, czy owulacja sie odbyla?
-
patus1992 wrote:czesc. ) :** zrobilam test owulacyjny w czwartek i wyszla jedna kreska mocna a druga slaba , natepnego dnia czyli w piatek wyszly 2 mocne no to pomyslalam , ze to moze owulka, i trwala do wczoraj. Faza zaczela sie w czwartek i w pon sie zakonczyla.. nie rozumiem tego, czy owulacja sie odbyla?
CzekającaMama, Minerva lubią tę wiadomość