X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ADRES NA ZWOLNIENIU A ZUS
Odpowiedz

ADRES NA ZWOLNIENIU A ZUS

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny
    Dostałam zwolnienie leżace od lekarza. na zwolnieniu wpisal mój adres zameldowania. mieszkam gdzies indziej. gin powiedział ze na zwolnieniu się wpisuje ten który jest w dowodzie. ale jakby mi przyszli na kontrole to pojda nie tam co trzeba ;/
    myślicie ze powinnam zadzwonić albo napisac jakies pismo do zusu i podac adres pod którym mieszkam?

szczęśliwa mama :)
    www.babelu.pl polecam - ubranka i akcesoria dla maluszków ;)

f2wlj48apsehglf6.png
  • fabdorota Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę, że zdecydowanie tak. Z tego co wiem, ZUS musi mieć podane miejsce Twojego pobytu.

Pola <3, córcia młodsza o tydzień wg usg 16udpc0z4oz3gttb.png
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wlasnie tak powiedziałam temu ginowi ze mi się tak wydaje ale on powiedział zde musi wpisac ten zameldowania bo mi w pracy zwolnienia mogą nie uznac jak napisze inny ;/

f2wlj48apsehglf6.png
  • fabdorota Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na Twoim miejscu zadzwonilabym do ZUSu i zapytała, jak to rozwiązać

Pola <3, córcia młodsza o tydzień wg usg 16udpc0z4oz3gttb.png
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wlasnie zadzwonię tam w poniedziałek bo w weekendy nie działa infolinia, a ten wirtualny "pomocnik" nie jarzy

f2wlj48apsehglf6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2015, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie lekarz wypisywal adres zamieszkania nie zamedowania i nie bylo problemu

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2015, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalezione na stronie http://www.eporady24.pl/miejsce_pobytu_na_zwolnieniu_lekarskim,pytania,16,99,6073.html

Przeczytaj całość- bardzo fajnie wytłumaczone :)

"Jestem na zwolnieniu lekarskim. Jestem zameldowany we własnym mieszkaniu, ale na czas leczenia i rehabilitacji chcę się przeprowadzić czasowo gdzie indziej. Czy w nowym miejscu pobytu będę musiał się zameldować i poinformować ZUS o tym fakcie? Boję się kontroli.
    Zgodnie z ustawą z dnia 24.09.2010r. o ewidencji ludności, która weszła w życie 01.01.2012 r., obywatel polski przebywający na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest obowiązany wykonywać obowiązek meldunkowy określony w ustawie.

Obowiązek meldunkowy polega na:

zameldowaniu się w miejscu pobytu stałego lub czasowego;
    wymeldowaniu się z miejsca pobytu stałego lub czasowego.

Jak wskazuje art. 27 ust. 1, należy zameldować się w miejscu pobytu stałego lub czasowego najpóźniej w 30. dniu, licząc od dnia przybycia do tego miejsca.

Na zwolnieniu lekarskim lekarz wpisuje dane adresowe ubezpieczonego, które, jak wskazuje sam druk zwolnienia, są rozumiane jako „adres pobytu w okresie trwania niezdolności do pracy”.

Pobytu wskazanego w zwolnieniu lekarskim nie należy utożsamić z zameldowaniem na pobyt stały lub czasowy, gdyż zgodnie z art. 27 ust. 2 ustawy o ewidencji ludności „równocześnie można mieć jedno miejsce pobytu stałego i jedno miejsce pobytu czasowego”.

Miejsce pobytu wskazane na zwolnieniu lekarskim jest miejscem faktycznego pobytu, bez względu na to, czy wynika ono z zameldowania na pobyt stały, czy czasowy.

Inaczej mówiąc, ZUS nie interesuje się, czy jest Pan zameldowany w miejscu pobytu, czy nie i jakiego rodzaju jest to pobyt. Dla ZUS-u ma jednak duże znaczenie, gdzie Pan przebywa, i również w Pana interesie jest poinformowanie ZUS-u o zmianie miejsca pobytu.

Wynika to z faktu, iż ZUS ma prawo skontrolować prawidłowość orzeczenia o czasowej niezdolności do pracy z powodu choroby oraz prawidłowość wystawiania zaświadczenia lekarskiego.

Zgodnie z art. 59 ust. 2 ustawy z 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa kontrolę tę wykonują lekarze orzecznicy ZUS.

W celu kontroli lekarz orzecznik ZUS może:

przeprowadzić badanie lekarskie ubezpieczonego:
    w wyznaczonym miejscu,
    w miejscu jego pobytu,
    skierować ubezpieczonego na badanie specjalistyczne przez lekarza konsultanta ZUS.

ZUS wysyła na adres wskazany w zwolnieniu lekarskim, za zwrotnym poświadczeniem odbioru, wezwanie na badanie, w którym określa termin badania przez lekarza orzecznika ZUS lub konsultanta. Niestawienie się w wyznaczonym terminie lub nieprzebywanie w miejscu pobytu (w przypadku przeprowadzania badania w miejscu pobytu chorego) powoduje, że zaświadczenie lekarskie traci ważność od dnia następującego po tym terminie, a Zakład Ubezpieczeń Społecznych wydaje decyzję o braku prawa do zasiłku (art. 59 ust. 6 w związku art. 59 ust. 10).

„Art. 5. Zakład Ubezpieczeń Społecznych wysyła do ubezpieczonego, za zwrotnym potwierdzeniem odbioru, wezwanie, w którym określa termin badania przez lekarza orzecznika Zakładu Ubezpieczeń Społecznych albo przez lekarza konsultanta lub dostarczenia posiadanych wyników badań pomocniczych. Wezwanie zawiera informację o skutkach, o których mowa w ust. 6 i 10”.

„Art. 59 ust 6. W razie uniemożliwienia badania lub niedostarczenia posiadanych wyników badań w terminie, o którym mowa w ust. 5, zaświadczenie lekarskie traci ważność od dnia następującego po tym terminie”.

„Art. 59 ust 10. W przypadkach, o których mowa w ust. 6 i 7, Zakład Ubezpieczeń Społecznych wydaje decyzję o braku prawa do zasiłku”.

Konkludując, jeżeli ZUS zechce skontrolować prawidłowość orzeczenia o Pana czasowej niezdolności do pracy z powodu choroby, wyśle Panu wezwanie na adres podany w zwolnieniu lekarskim. Jeżeli go Pan nie odbierze i nie stawi się na kontrolę, ZUS potraktuje to jako uniemożliwienie przeprowadzenia badania, Pana zaświadczenie straci ważność, a ZUS pozbawi Pana zasiłku chorobowego."

• szara myszka Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mowilam to lekarzowi ale on się klocil :( i powiedział ze w pracy mi z innym adresem niż tam mam podany (a w pracy tez podawalam zameldowania) nie przyjmą ;//
    zadzwonię do tego zusu w poniedziałek ;/

logiczne się wydaje żeby wpisac adres pobytu ale nie wykloce się z tym lekarzem ;/

f2wlj48apsehglf6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2015, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szara myszka wrote:
    mowilam to lekarzowi ale on się klocil :( i powiedział ze w pracy mi z innym adresem niż tam mam podany (a w pracy tez podawalam zameldowania) nie przyjmą ;//
    zadzwonię do tego zusu w poniedziałek ;/

logiczne się wydaje żeby wpisac adres pobytu ale nie wykloce się z tym lekarzem ;/
    adres pobytu sie wpisuje a nie zameldowania, jakis idiota.

• szara myszka Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    będę musiala napisac cos do tego zusu i ktoś mi to zaniesie, no bo co innego mi zostaje ;/

lula.91 lubi tę wiadomość

f2wlj48apsehglf6.png
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i tak zrobie, dzięki dziewczyny!

lula.91 lubi tę wiadomość

f2wlj48apsehglf6.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz powiedział to samo! Ze musi byc adres zameldowania. Chyba też wykonam telefon do zusu.

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• Milcia Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pisałam pismo za każdym razem do zwolnienia, że podczas trwania zwolnienia, będę przebywac pod danym adresem. I taki komplet szefowa dawała do ZUSu.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Est wrote:
    Mi lekarz powiedział to samo! Ze musi byc adres zameldowania. Chyba też wykonam telefon do zusu.

Est ma być adres pod którym się przebywa. Bo jak przychodzi kontrola to w miejsce podane na zwolnieniu, a tam Was nie zastanie o problem....

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beznadzieni ci lekarze ;/

Ale dobrym pomysłem się wydaje pomysl Milci! po prostu do zwolnienia dam kartke ze przebywam tu i tu i niech pracodawca to przekazuje! chyba powinni wtedy przekazac i nie trzeba samemu do tego zusu nic dawac

f2wlj48apsehglf6.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z racji, że ja w biurze rachunkowym pracuję i siedzę w tych tematach, to z szefowa sama mi to podpowiedziała.

szara myszka lubi tę wiadomość

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • Dayla Nowa

Wysłany: 3 października 2015, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na zwolnieniu lekarskim mam wpisane miejsce pobytu a nie adres zameldowania.

f2w3rjjg19saayvh.png
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i tak powinno być tylko mój gin jakiś uparty i niedoinformowany ;/

f2wlj48apsehglf6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2015, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wpisywany adres pod którym mieszkam, a to, że w dowodzie mam wpisany adres rodziców bo tam mam meldunek stały (tam gdzie mieszkam nie mogę mieć stałego bo to wynajmowane mieszkanie) to nikogo to nie obchodzi. W pracy jak wypisywałam kartę personalną w adresie zameldowania wpisałam adres rodziców a w adresie zamieszkania ten gdzie mieszkam (i właściwie za kilka dni będę musiała zrobić korektę z racji przeprowadzki) i jeszcze ani razu u żadnego lekarza nie miałam z tym problemów. Po za tym przecież może się tak zdarzyć, że chcesz zrobić remont w domu do czasu przyjścia dziecka na świat i idziesz spać do rodziców/teściów/rodzeństwa i co wtedy? Lekarza nie powinno to interesować...najwyżej Ty poniosłabyś konsekwencje podania złego adresu a nie lekarz.
    Nawet z tego co pamiętam to na druczku jest napisane, że adres przebywanie a nie adres zameldowania, ale to sprawdzę dopiero w czwartek jak dostanę kolejne l4 u ginekologa.

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2015, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiscie ze powinien byc adres pobytu. Teraz adres zameldowania nie musi byc na DO. U mnie sytuacja ze zmienilam adres zameldowania, ale DO nie wymienilam bo weszly nowe przepisy. U lekarza dalam DO zeby spisal PESEL a on spisal tez adres na co uwagi nie zwrocilam. Pech chcial ze kontrola z zusu wpadla. I to na adres ze zwolnienia, czyli ten nieprawidlowy (mieszkaja tam moi rodzice) mama zadzwonila do mnie i musialam wyjasniac sprawe na pismie. Na szczescie zasilku mi nie wstrzymali. Ale maja ponowic kontrole. Dodam ze l4 mam chodzace, a i tak musze w domu siedziec:-S Na obecnym l4 gin wpisal mi adres pobytu i nie robil problemu, stwierdzil ze to moja sprawa gdzie przebywam, a na l4 jest nawet napisane w podpunkcie zeby podac adres POBYTU.

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ