X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • dkdk Koleżanka

Wysłany: 3 czerwca 2024, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co mnie zaskoczyło w prowadzeniu własnej działalności? Okresy gdy dzieci chorują. Jestem wirtualną asystentką i pracuję zdalnie w domu. Gdy dzieci są chore i nie chodzą do przedszkola zostają ze mną. Aby im poświęcić czas przekazuje moje obowiązki podwykonawczyni. Ale nie zarabiam. Dojście z takimi momentami jako tako do ładu zajęło mi rok. Nadal nie jest idealnie. Także teraz z wiedzą którą mam zaczelabym od razu budować poduszkę finansową tzw "chorobowe" i wliczylabum to w budżet i trochę więcej pracowała by te pieniądze mieć. Zamiast tego trzeba było ruszać pieniądze odłożone na wakacje... ;/ I było to przykre.
    Duże znaczenie ma też znalezienie dobrego biura rachunkowego, w którym doradzą Wam najlepszą formę opodatkowania:
    https://tactis.pl/biuro-rachunkowe-katowice/
    Od siebie mogę dać namiar na biuro rachunkowe w Katowicach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2024, 14:51

• Jankowski Znajoma

Wysłany: 17 grudnia 2024, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, mam mały salon fryzjerski i większość klientów płaci gotówką, ale zauważyłam, że coraz częściej pytają o płatności kartą. Czy ktoś korzysta z terminala w podobnej działalności? Czy to się opłaca?

• Annite Przyjaciółka

Wysłany: 17 grudnia 2024, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Początkowo się zastanawiałem, ale teraz nie żałuję. Na początku skorzystałem z programu Polska Bezgotówkowa, który daje terminal na rok za darmo – tutaj masz więcej info: https://polskabezgotowkowa.pl . Nie musisz się martwić o koszty na start, a sama instalacja terminala jest mega prosta. W moim przypadku ruch w salonie wzrósł, bo klientki nie muszą martwić się o to, czy mają przy sobie gotówkę. Płatności kartą są teraz standardem i ludzie przyzwyczaili się do wygody. Spróbuj, tym bardziej, że na początku to Cię nic nie kosztuje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2024, 12:25

• di_489723746 Znajoma

Wysłany: 6 stycznia, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć! Czy ktoś ma doświadczenie jako przedsiębiorca (B2B, JDG) w maksymalnym wpłacaniu składek ZUS, żeby potem otrzymywać wypłatę z ZUS na czas urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego?

Mój księgowy ustalił, że mogę wpłacać około 6500 zł miesięcznie. Wtedy miałabym otrzymywać około 11 000 zł brutto z ZUS. Jednak te kwoty wydają się zbyt dobre, by były prawdziwe.

Zastanawiam się, czy to możliwe, że ZUS odrzuci takie wypłaty, mówiąc, że przedsiębiorcy nie mają prawa do wsparcia na urlopie macierzyńskim. Ktoś miał podobną sytuację? A jeśli tak się stanie, to nie będę mogła odzyskać wpłaconych składek, prawda? Więc moje pieniądze mogą po prostu zniknąć…

Będę wdzięczna, jeśli podzielicie się kontaktami do księgowych, którzy mieli faktyczne i pozytywnie doświadczenie w planowaniu wypłat na ciążowy urlop dla przedsiębiorców. ❤️

staramy się od 04.24
    28.12.24 ⏸️ 🩷
    28.12.24 beta 45.27
    03.01.24 beta 1557
    15.01 🏥 pierwsze USG pęcherzyk 4mm
  • promykk Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    di_489723746 wrote:
    Cześć! Czy ktoś ma doświadczenie jako przedsiębiorca (B2B, JDG) w maksymalnym wpłacaniu składek ZUS, żeby potem otrzymywać wypłatę z ZUS na czas urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego?

Mój księgowy ustalił, że mogę wpłacać około 6500 zł miesięcznie. Wtedy miałabym otrzymywać około 11 000 zł brutto z ZUS. Jednak te kwoty wydają się zbyt dobre, by były prawdziwe.

Zastanawiam się, czy to możliwe, że ZUS odrzuci takie wypłaty, mówiąc, że przedsiębiorcy nie mają prawa do wsparcia na urlopie macierzyńskim. Ktoś miał podobną sytuację? A jeśli tak się stanie, to nie będę mogła odzyskać wpłaconych składek, prawda? Więc moje pieniądze mogą po prostu zniknąć…

Będę wdzięczna, jeśli podzielicie się kontaktami do księgowych, którzy mieli faktyczne i pozytywnie doświadczenie w planowaniu wypłat na ciążowy urlop dla przedsiębiorców. ❤️

Zobacz grupę na fb „matki kontra ZUS” tam na pewno znajdziesz dużo informacji.

Kiedyś wystarczyło podnieść składkę 1 miesiąc i już był super macierzyński, a teraz jest to średnia z 12 miesięcy. Więc zależy kiedy chcesz zacząć starania. Jeśli podniesiesz będąc już w ciąży i to tak bardzo to ZUS zaneguje. Niektóre takie sprawy kończą się w sądzie i kobiety wygrywają, ale na czas np 2 letniego postępowania wstrzymywane są jakiekolwiek wypłaty.

di_489723746 lubi tę wiadomość

10.2024 💔 9tc.
    30.12.24 ⏸️ beta: 24,3 🤞
    02.01 beta: 98,2 🌱
    08.01 beta: 1209 🌿
    09.01 🩺 pęcherzyk 3mm 🙏
    17.01 🩺 jest 💗 🥹
    preg.png
‹‹ 262 263 264 265 266
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ