X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 19 marca 2017, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apka- rozumiem kontrolowanie nowych firm, ale jak ktoś prowadzi kilka lat? To już jest śmieszne.
    Są oddziały, które podchodzą do sprawy "po ludzku", ale czytałam o przypadkach gdzie pomimo przedstawienia szeregu dokumentów potwierdzających prowadzenie firmy ZUS odmawial wypłaty zasiłku bo ma zupełna swobodę w wydawaniu decyzji. OK, pójdziesz do sądu i wygrasz, ale zostajesz rok albo dwa bez kasy.

Muszę jednak pezyznac- zmiana przepisów i te kontrolę zniechęcają do oszustw czyli do zakładania fikcyjnych firm. Tylko szkoda, że ci uczciwi tez dostają po dupie.

Wredotka, jestem pewna że u Ciebie to tylko formalność :-) będzie dobrze.

Wredotka lubi tę wiadomość

4c3t9n73nr884ilb.png
    01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
    15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 19 marca 2017, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no, ja też rozumiem kontrole, nie czaję tylko czemu kontroluje się dwa razy ten sam okres. I słyszałam o paru przypadkach, gdzie ktoś prowadził firmę, miał faktury, a ZUS stwierdził, że działalność prowadzona pozornie w celu wyłudzenia zasiłku. Po drugie, w tamtym roku ZUS odmawiając zasiłków z różnych powodów podobno zyskał 200 milionów i wypłacił premię pracownikom w tej kwocie. Nie wiem ile w tym prawdy, ale jestem skłonna uwierzyć ;)

Opłacam normalny ZUS, bo wcześniej płaciłam wysokie składki.

Dzięki dziewczyny, dam znać jak coś będę wiedzieć :)

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 20 marca 2017, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wredotka dla mnie kontrola dwa razy tego samego okresu też nie ma większego sensu. Bardziej wydaje mi się, że ktoś z rozpędu napisał datę biorąc cały okres prowadzenia DG albo ktoś chce coś porównywać. Nawet nie wiem czy oni mogą zrobić tak, że raz zasiłek przyznali po kontoli, a później zmieniają zdanie. Wydaje mi się, że nie. Pewnie inaczej przyznanie zasiłku bez kontroli- w tedy mogą jak najbardziej sprawdzić nawet 5 lat po przyznaniu zasiłku czy nie była prowadzona fikcyjnie ... No nic, trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze :) Daj znać jak się rozwinęła sprawa ...

4c3t9n73nr884ilb.png
    01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
    15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)
  • hexa Koleżanka

Wysłany: 29 marca 2017, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a spotkałyście się z kontrolą czy przedsiębiorca po chorobie odzyskał zdolność do pracy??
    byłam na macierzyńskim, zaraz potem na chorobowym a potem wróciłam do pracy, normalnie prowadziłam działalność i po jakimś czasie odezwał się zespół cieśni nadgarstka i znowu poszłam na chorobowe - z powodu innej jednostki chorobowej niż te pierwsze zwolnienie. dziś się dowiedziałam, że ZUS wysłał do pierwszego lekarza zapytanie czy odzyskałam zdolność do pracy...wiecie może o co może im chodzić??znacie przepisy w temacie??
    jak widać szukają dziury w całym na różne sposoby..

hexa
  • hexa Koleżanka

Wysłany: 29 marca 2017, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wredotka, a jak u Ciebie?? odpowiedzieli Ci coś?? ja po przeczytaniu Twoich postów się właśnie spodziewałam takiej kontroli jak Ty masz.. a oni do lekarza uderzają:)

hexa
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 29 marca 2017, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj dostałam pismo, że umorzono postępowanie, dziś pojawiły się kwoty w PUE i wszystko się zgadza. Ciekawe czy jeszcze raz będą mnie kontrolować przy następnym zwolnieniu ;) Dzięki dziewczyny za pamięć!

Hexa - nie spotkałam się z takim przypadkiem. Może być tak, że wezwą Cię do orzecznika, ale mam nadzieję, że skończy się tylko na kontroli lekarza.

Paolaaa lubi tę wiadomość

lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • hexa Koleżanka

Wysłany: 29 marca 2017, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o to super, że umorzyli:)
    a możesz napisać czy w trakcie macierzyńskiego miałaś przychód w każdym miesiącu??? ja w sierpniu urodziłam i mimo szczerych chęci w październiku i listopadzie nie mam żadnego przychodu, a przez resztę miesięcy coś tam miałam ale nie za wiele - wiadomo ciężko pogodzić macierzyństwo z pracą i nieraz się to nie udaje. Kurcze i boję się kontroli :(

hexa
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam przychód, ale nieduży. Przez dwa miesiące nie miałam przychodu, bo wakacje to dla mnie martwy sezon. Trzymam kciuki, aby u Ciebie zakończyło się szybko i bez problemu :)

lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • MMartaa Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia 2017, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej
    czy mógłby mi ktoś napisać jak wygląda przejście z l4 na macierzyński??? wiem , że paręnaście stron wstecz znalazłabym odpowiedź ale tyle do przekopania... :/
    czy papiery składa się tak samo jak zacząć macierzyński bez l4?? i jak to jest z ewentualnym nakładaniem się dat??? mam termin na połowę maja, zwolnienie na razie do 25 kwietnia i nie wiem jak dalej brać od lekarza....

3i49io4pumnm9gni.png
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śpieszę z informacjami, że u mnie kontroli ciąg dalszy - tym razem proszą mojego gina o dokumentację. Jestem na zwolnieniu jakoś od 10 tc, bo delikatnie plamiłam. Ja pierniczę, ciekawe co jeszcze wymyślą :/ Żeby nawet w ciąży kobietę stresować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2017, 23:14

polkosia lubi tę wiadomość

lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 21 października 2017, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny macie wiedzę co zrobić aby powyższyc zasiłek macierzyński niskim kosztem?

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 24 października 2017, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    o kurcze 263 strony do nadrobienia....nie wiem czy dam rade...
    nie macie jakiegos kompensum wiedzy na ten temat ? ;)
    bede wdzieczna ;)

nqtko7eswtot5kmm.png
  • Asiula89 Nowa

Wysłany: 24 października 2017, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy miała któraś z was sytuacje w której zus niesłusznie pomniejszyl wcześniejsza wysoka podstawę do zasiłku przy kolejnej niezdolności do pracy. A to z powodu chwilowej przerwy w ciągłości ubezpieczenia chorobowego dobrowolnego która powstała przez spóźnienie się z przerejestrowaniem się z preferencyjnych składek na normalne? A może ktoś z was był na drodze sądowej z zus? Poradźcie co robić jak to w ogóle wszystko wygląda w sadach?

• polkosia Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wredotka wrote:
    Śpieszę z informacjami, że u mnie kontroli ciąg dalszy - tym razem proszą mojego gina o dokumentację. Jestem na zwolnieniu jakoś od 10 tc, bo delikatnie plamiłam. Ja pierniczę, ciekawe co jeszcze wymyślą :/ Żeby nawet w ciąży kobietę stresować.

Rety, ale chamstwo! Jak u Ciebie dalej sprawa wygląda?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • A_L_A Znajoma

Wysłany: 29 grudnia 2017, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)

Czy w ostatnim czasie, któraś z Was przechodziła na kolejny "wysoki" macierzyński lub chorobowy(tzn. kontynuacja podstawy ze względu na krótki okres przerwy między zasiłkami - macierzyńskim i chorobowym).

Czy zdarzyło się Wam jakieś "nieprzyjemności" - kontrole dotyczące wcześniejszych/odległych okresów itp...

Do tej pory nie miałam żadnych problemów z zasiłkami, z tym że działalność prowadziłam ponad dwa lata przed pierwszym porodem. Zastanawiam się jednak, czy w ze względu na te wcześniejsze emerytury itd. ZUS nie ma nowych pomysłów...

Ala
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A_L_A wrote:
    Cześć dziewczyny :)

Czy w ostatnim czasie, któraś z Was przechodziła na kolejny "wysoki" macierzyński lub chorobowy(tzn. kontynuacja podstawy ze względu na krótki okres przerwy między zasiłkami - macierzyńskim i chorobowym).

Czy zdarzyło się Wam jakieś "nieprzyjemności" - kontrole dotyczące wcześniejszych/odległych okresów itp...

Do tej pory nie miałam żadnych problemów z zasiłkami, z tym że działalność prowadziłam ponad dwa lata przed pierwszym porodem. Zastanawiam się jednak, czy w ze względu na te wcześniejsze emerytury itd. ZUS nie ma nowych pomysłów...

ALA, nic się nie martw, nic się nie zmieniło :) Moja siostra od kilku miesięcy pracuje w ZUS i nie ma żadnych zaostrzeń czy więcej kontroli dla takich przypadków, jak my ;)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2018, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ;)
    Czy jeszcze tu ktoś bywa? Mam pytanie a wujek google nie zna odpowiedzi..

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć przedszkolanka:) też mnie ten temat interesuje, czy któraś z Was jest może na bieżąco z tematem składek chorobowych i świadczeń przy jednoosobowej działalności? byłam w ZUSie, ale pani nie mogła mi wyliczyć ile hipotetycznie mogłabym dostać zasiłku, jeżeli nie okażę zwolnienia. Z tego co się dowiedziałam, to będzie to podstawa minus chyba 15%, czyli ok. 2300 zł. Zastanawiam się, czy jak zapłacę tylko jedną wyższą składkę chorobową zanim pójdę na zwolnienie, to w ogóle coś zmieni?

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
  • MMartaa Ekspertka

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam mam pytanko, ile czasu może minąć po skończonym macierzyńskim żeby nie utracic podstawy wysokości składek i przejść potem na l4, coś mi się kojarzy, ze 90 dni ale może ktoś potwierdzić czy na pewno tak jest?? w maju koncze macierzyński i mam zamiar isc do zus zarejestrować się do chorobowej i nie wracac do pracy narazie co ze składkami? normalnie powinnam płacic 1200zł do momentu pójścia na zwolnienie?

3i49io4pumnm9gni.png
  • bebetka.b Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2018, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, niestety teraz opłacenie jednej czy nawet kilku dużych składek nic nie zmieni, bo brana jest pod uwagę średnia z 12 miesięcy. Wiec jeśli opłacamy zwykły ZUS 1230 zł, to na l4 dostaniemy 1800-300 ZUS zdrowotny= 1500.
    Marta, mi się wydaje ze jeśli opłacałas zupy zdrowotne z chorobowym przez okres macierzyńskiego to możesz od razu iść na chorobowe l4. Chyba ze zawiesiłas działalność i nie płaciłas zdrowotnego z chorobowym to musisz się zarejestrować i czekać 90 dni.

‹‹ 261 262 263 264 265 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ