Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzień dobry mamusię! Jak wasze zdróweczko? Malyszki aktywne?Natalia K wrote:Betty, pewnie masz tak jak u mnie czyli część dziewczyn będzie miała całą wyprawkę z torbą do szpitala włącznie zorganizowaną ekstremalnie szybko a druga będzie się ociągać 😅 Mnie ostatnio pocieszyło, jak się z 8 zgłosiło bez torby spakowanej, że nie jestem jedyna 😏 Ja wózek mam dopiero od 2 tygodni, ale nie pomogę bo wybór to był koszmar.
A dzisiaj byłam na małym wandern. Plan był na grzyby, ale w sumie dobrze, że nie zabraliśmy nic bo grzybiarzy mnóstwo i chyba wszystko zdążyli zebrać przed nami 😅 jutro też jedziemy na maly spacer. A no i dzisiaj kupiłam moją ślicznie pachnącą chemię w action więc może jutro coś posprzątam 🙈
A Wy jak tam?
Za tydzień pojadę po komodę dla małego i zacznę prać te ciuszki co mam.
-
Ja już po usg. Ginka śmiała się że po monitoringu dużo kobitek wraca z ciążą.
https://zapodaj.net/plik-KJhovqmmRC
Mam brac 2x progesteron i zglosic się do diabetologa.
Chciala dać mi zwolnienie odrazu ale poczekam do bicia serduszka jak będzie ok napewno nie odmówię wolnego 😅
To moja ginekolog od 15 lat więc kontakt mam dobry ,a i 1 ciaze prowadziła .
Synek 22.06.2010
AMH : 3,67
13.06.2024 Aniolek 10+3tc ciaza zatrzymana 8tc
28.09.2024 II
30.09.2024 Beta 150, Prog 15
02.10.2024 Beta 375 Prog 31
23.10.2024 serduszko bije 7+1 usg 7+3
Baby am Board 10.06.2025 czy sie tym razem uda??
Homocysteina 5,42 ( 4,44-13,56)
Zelazo 76 (50-170)
PT 10,2 (10,4-13)
INR 0,91 (0,85-1.15)
W. Protrombinowy 111,76 (80-120)
APTT 27,2 (25,9-36.6)
Wit. B12 567 (187-883) -
Malwinka14 wrote:Ja już po usg. Ginka śmiała się że po monitoringu dużo kobitek wraca z ciążą.
https://zapodaj.net/plik-KJhovqmmRC
Mam brac 2x progesteron i zglosic się do diabetologa.
Chciala dać mi zwolnienie odrazu ale poczekam do bicia serduszka jak będzie ok napewno nie odmówię wolnego 😅
To moja ginekolog od 15 lat więc kontakt mam dobry ,a i 1 ciaze prowadziła . -
Cześć Dziewczyny,
Ja po wizycie, termin zbliża się wielkimi krokami 🙈 z malutką wszystko dobrze, tradycyjnie nie współpracuje więc żadnego zdjęcia od miesięcy 😂😂😂
W przyszłym tygodniu wizyta w szpitalu i zobaczymy co mi tam ciekawego powiedzą szczególnie, że córa obróciła się poprzecznie (a leżała już główkowo!)
Co tam u Was słychać? Miałyście jakieś wizyty? Zakupy? Nowinki? Jak się czujecie?
Malwinka, ciesz się zdjęciami 😂😁 Najpierw kropeczka, potem alien, na końcu dziecko
-
Natalia K wrote:Cześć Dziewczyny,
Ja po wizycie, termin zbliża się wielkimi krokami 🙈 z malutką wszystko dobrze, tradycyjnie nie współpracuje więc żadnego zdjęcia od miesięcy 😂😂😂
W przyszłym tygodniu wizyta w szpitalu i zobaczymy co mi tam ciekawego powiedzą szczególnie, że córa obróciła się poprzecznie (a leżała już główkowo!)
Co tam u Was słychać? Miałyście jakieś wizyty? Zakupy? Nowinki? Jak się czujecie?
Malwinka, ciesz się zdjęciami 😂😁 Najpierw kropeczka, potem alien, na końcu dziecko
Synek 22.06.2010
AMH : 3,67
13.06.2024 Aniolek 10+3tc ciaza zatrzymana 8tc
28.09.2024 II
30.09.2024 Beta 150, Prog 15
02.10.2024 Beta 375 Prog 31
23.10.2024 serduszko bije 7+1 usg 7+3
Baby am Board 10.06.2025 czy sie tym razem uda??
Homocysteina 5,42 ( 4,44-13,56)
Zelazo 76 (50-170)
PT 10,2 (10,4-13)
INR 0,91 (0,85-1.15)
W. Protrombinowy 111,76 (80-120)
APTT 27,2 (25,9-36.6)
Wit. B12 567 (187-883) -
Dzień dobry!Natalia K wrote:Cześć Dziewczyny,
Mam zdjęcie, ale z profilu nic nie widać. Jakoś nie lubi fotek.
Moja koleżanka już mam termin na cesarkę.
Wyprawkę ciuszkowa już mam. Wczoraj domówiłam sobie ciuszki już na 74 z Reserved bo mieli 20%. Jeszcze musimy kupić wózek, siedzonko i łóżeczko.
Malwinka- bądź dobrej myśli. Dużo odpoczywaj. Nim się obejrzysz a już będziesz po 1 prenatalnych.Aleale lubi tę wiadomość
-
Hej,
Malwinka, trzymamy kciuki, żeby wszystko było dobrze 🍀🍀🍀
Betty, już po połówkowych? Teraz to będzie leciało jak z bicza strzelił 🙈 Nim się obejrzysz a już poród za rogiem. Zdecydowałaś się ostatecznie na Priama? -
Natalia K wrote:Hej,
Malwinka, trzymamy kciuki, żeby wszystko było dobrze 🍀🍀🍀
Betty, już po połówkowych? Teraz to będzie leciało jak z bicza strzelił 🙈 Nim się obejrzysz a już poród za rogiem. Zdecydowałaś się ostatecznie na Priama?
Pierwszy raz zamawiałam coś z SHEIN i muszę się pochwalić. Ta popularna torbę mama do szpitala 12€😂, dokładnie ta sama oglądałam w xxl luz za 120€😅. I koszyczki wiklinowe na przewijak. Naklejki na ścianę- które na amazon kosztują 69€ za sztukę. I muszę powiedzieć, że akurat to co przyszło jest super jakości. Może się na coś jeszcze skuszę co mam ponad tysiąc opini.
Moje siostry oszalały i całą wyprawkę mi kupiły 😂
Zostało mi tylko łóżeczko, komoda na przewijak, butelki i apteczne rzeczy. Aaaa i laktator.
Natalka - może coś podpowiesz co do laktatora???Aleale lubi tę wiadomość
-
hej dziewczyny pozdrowienia weekendowe ! trzymam kciuki za dzieciaczki zeby rosly zdrowe i mocne !
u mnie w przyszlym tygodniu badanie cukru, mam nadzieje, ze bedzie w normie.
zaczelam kompletowac wyprawke, ale caly czas z poczuciem, ze jeszcze tak wczesnie... w tym tygodniu zamowilam wozek w zestawie z fotelikiem i baza (cybex i wyszedl ten zestaw 3w1 okolo 900 euro, wozek Balios bo ogladalam na youtube ze sie sklada jedna reka i duzy kosz na zakupy, a fotelik Cybex G Cloud na ADAC dobre opinie), wiec ten najwiekszy wydatek juz zaliczony.. w ikei kupilam taka komodke na przewijak i mam upatrzone lozeczko, narazie takie dostawkowe miekkie (Lionelo)
i jakies tysiac ciuszkow na vinted, w sinsayu i h&m.. ale jeszcze ta cala dluga lista okolo szpitalnych, laktatorow i dla dzieciaczka potrzebniakow, ale to mnie narazie przerasta i zostawiam na listopad/grudzien moze.. Chociaz niektore dziewczyny maja juz walizke gotowa duzo wczesniej i juz pieluchy itp ogarniete o_o
Betty jaka torbe do szpitala zamowilas? No i chyba pizama do szpitala specjalna bedzie potrzebna.. zauwazylam, ze cokolwiek maternity to 10-20% drozsze a czasem wystarczy rozmiar XL z "normalnych". Narazie moim ulubionym ciazowym ubraniem sa dresy męża, rozmiar idealny hahaWiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2024, 21:42
początek starań 2021, pierwsze badania diagnostyczne 2022
07.2022 amh: 0.98 fsh:17.90
12.2022 - HyCoSy, niedrożny lewy jajowód
08.2023 amh: 0.3
03.2024 amh: 0.45
29.04.2024 - pierwsze ivf początek stymulacji
08.05.2024 - punkcja, 3 🥚
13.05.2024 - transfer
24.05.2024 - s-HCG 215, transfer udany
09.09.2024 - połówkowe, 323 g wszystko w normie 🎉
-
Ja po malutku też kompletuję wszystko. Muszę do ikea jechać po komodę HEMNES i łóżeczko.
Wózek muszę iść zamówić do babywalz z odbiorem w styczniu. Dostawkę chce od maxicosi, ale czekam na jakąś przecenę.
Jaki wózek kupiłaś Aleale? Jak się samopoczucie?
https://m.shein.com/de/3pcs-Tote-Shoulder-Bag-With-Separate-Waterproof-Compartment-For-Milk-Bottles-Travel-Mommy-Bag-p-25011539.html?goods_id=30335193&test=5051&url_from=shein_google_deadplaDE_GPM_All_3PTopSeller01_20240619&scene=1&pf=google&ad_type=DPA&language=de&siteuid=pwde&landing_page_id=1510&ad_test_id=2100&gad_source=4&skucode=I340bd9vgep5&onelink=0%2Fgooglefeed_de&gclid=EAIaIQobChMIk8DC38yJiQMVyAuiAx1ICgJJEAQYFCABEgLDu_D_BwE&requestId=536646469936415061&gbraid=0AAAAADm0yO4ahc7PzoZzEvllxACaL9hko¤cy=EUR&lang=de&cid=21129984693&main_attr=27_336&mallCode=1&isFromSwitchColor=1Aleale lubi tę wiadomość
-
ooo fajna ta torba dzieki za link!
u mnie samopoczucie bardzo spoko, i mam ciaze bezobjawową, wiec sie bardzo ciesze! jakos od 22 tyg zaczelam czuc regularnie ruchy, chociaz nadal delikatne i mozna by pomylic z zoladkowymi sensacjami, ale przynajmniej wiem, ze tam sobie plywa, wczesniej sie ciagle zastanawialam pomiedzy wizytami.
kupilam ten zestaw dokladnie, bo akurat byla promocja: https://www.babymarkt.de/cybex-gold-kinderwagen-set-balios-s-lux-silver-lava-grey-inkl-kinderwagenaufsatz-cot-s-lux-lava-grey-babyschale-cloud-g-i-size-plus-moon-black-plus-adapter-und-basistation-base-g-a460910.html?recommendationId=b33f6cd1-88d3-11ef-8d39-00008e84c3d9
w ikei teraz tez duzo promocji bo swietuja 50-lecie w Niemczech, jak sie ma karte Family to przysylaja rabaty
na dostawke tez czekam, mysle ze BlackFriday bedzie sporo znizek, uwielbiam kupowac ze znizkamipoczątek starań 2021, pierwsze badania diagnostyczne 2022
13.05.2024 - transfer
-
Cześć dziewczyny, wcześniej nie widziałam tego wątku. Przedewszystkim gratulacje dla wszystkim mam.
Mam pytanie i prośbę o jakąś radę. Mam 42 lata, w grudniu 43. Dwa tygodnie temu poroniniłam moją pierwszą ciążę. Gdy dowiedziałam się,że jestem w ciąży znalazłam lekarkę na aplikacji Doctorlib. Niestety nie jestem zadowolona z tego jak się zachowała, gdy okazało się, w 13 tygodniu,że ciąża przestała się rozwijać. Poprostu, stwierdziła z przykrością, że coś jest nie tak i tyle. Sama musiałam się dopytywać szczegółowo co sie stało i co mam dalej zrobić. Nic mi nie poradziła. Na wizycie kontrolnej też mnie zwyczajnie olała. W szpitalu dali mi puste skierowanie do Kinderwunsch Klinik, które mialam dać mojej lekarce, ale ona mnie właściwe przyjęła na korytarzu, szybkie USG I nara. Opisuje to ponieważ szukam nowego ginekologa, który się mną poprostu zaopiekuje. Zrobi badania itd, ale mam problem, wszyscy lekarze w okolicy nie przyjmują nowych pacjentek. Kilku lekarzy ma terminy na koniec stycznia, a ja potrzebuje wcześniejszej wizyty. Mieszkam pod Monachium. Jak to jest możliwe, że nie można dostać się do ginekologa, już nie powiem do dobrego ginekologa. Ze względu na mój wiek potrzebuje kogoś kto potraktuje mnie poważnie. Czytam na Polskim forum ile dziewczyny robią badań, ile wizyt, przes owulacji, po owulacji, leki itd, i zaczynam panikować, że nie mogę uzyskać żadnego wsparcia. Poradźcie mi proszę jak znaleźć dobrego ginekologa i jak umówić wizytę nie będąc pacjentką.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2024, 23:38
👨🦲48 👱♀️ 43
08.2024 ❤️
26.09.2024 12+4 💔 -
Hej Babsi, współczuję Twoich doświadczeń, niemieccy lekarze mogą być bezpośredni i niedelikatni, też miałam takie sytuacje.. Z mojego doświadczenia najlepiej dzwonić albo nawet pójść osobiscie i latwiej sie wcisnać w termin, moze nie bedzie na odrazu, ale nie takie odległe jak na doctolib. I popatrz w googlu i jameda na opinie innych pacjentów to odsiejesz tych "gorszych" lekarzy. Jak sie wytlumaczy sytuacje to panie w recepcji sa w stanie zorganizowac termin na szybko. Na pewno warto do Kinderwunsch bo tam odrazu wiedza jakie badania zlecic i bedzie to w ramach Krankenkasse, normalny ginekolog sie tym zwykle nie zajmuje/nie zna sie. Z drugiej strony przynajmniej z mojego doswiadczenia w Niemczech czasem traktuja kobiety w Kinderwunsch tez tak troche z buta, szczegolnie jak sie jest starszym, bo maja mniej mozliwosci leczenia niz w Polsce (chociaz diagnostycznie moim zdaniem jest ok).
Ja robiłam diagnostykę w Niemczech a leczenie w Polsce, teraz jest bardzo dobry program dofinansowania, ale wczesniej te wszystkie rzeczy i badania, ktore dziewczyny robia to płatne i to sporo. Ja mysle, ze porozmawianie z polskim lekarzem i we wlasnym jezyku tez czasem robi roznice, szczegolnie w takich delikatnych sprawach, moze jako dodatkowa konsultacja podczas wizyty w Polsce, zebys sie czula spokojniej.
Narazie odpoczywaj, regeneruj sie, wszystko bedzie dobrze! powodzeniaWiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2024, 10:25
początek starań 2021, pierwsze badania diagnostyczne 2022
13.05.2024 - transfer
-
Aleale wrote:Hej Babsi, współczuję Twoich doświadczeń, niemieccy lekarze mogą być bezpośredni i niedelikatni, też miałam takie sytuacje.. Z mojego doświadczenia najlepiej dzwonić albo nawet pójść osobiscie i latwiej sie wcisnać w termin, moze nie bedzie na odrazu, ale nie takie odległe jak na doctolib. I popatrz w googlu i jameda na opinie innych pacjentów to odsiejesz tych "gorszych" lekarzy. Jak sie wytlumaczy sytuacje to panie w recepcji sa w stanie zorganizowac termin na szybko. Na pewno warto do Kinderwunsch bo tam odrazu wiedza jakie badania zlecic i bedzie to w ramach Krankenkasse, normalny ginekolog sie tym zwykle nie zajmuje/nie zna sie. Z drugiej strony przynajmniej z mojego doswiadczenia w Niemczech czasem traktuja kobiety w Kinderwunsch tez tak troche z buta, szczegolnie jak sie jest starszym, bo maja mniej mozliwosci leczenia niz w Polsce (chociaz diagnostycznie moim zdaniem jest ok).
Ja robiłam diagnostykę w Niemczech a leczenie w Polsce, teraz jest bardzo dobry program dofinansowania, ale wczesniej te wszystkie rzeczy i badania, ktore dziewczyny robia to płatne i to sporo. Ja mysle, ze porozmawianie z polskim lekarzem i we wlasnym jezyku tez czasem robi roznice, szczegolnie w takich delikatnych sprawach, moze jako dodatkowa konsultacja podczas wizyty w Polsce, zebys sie czula spokojniej.
Narazie odpoczywaj, regeneruj sie, wszystko bedzie dobrze! powodzenia
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Chyba muszę się poprostu uzbroić się w cierpliwość. Będę dzwoniła jeszcze po lekarzach, może się uda.👨🦲48 👱♀️ 43
08.2024 ❤️
26.09.2024 12+4 💔 -
Dzień dobry! Witamy nową koleżankę.
Aleale - dokładnie na ten sam model wózka się zdecydowaliśmy. Ale co do fotelika muszę iść sprawdzić czy ten cybex ze stacją będzie pasować do naszego samochodu. Ja małego czuję od 18 tygodnia, a tak od 21tc to mega intensywnie.
Babsi- bardzo mi przykro ze względu na sytuację jaką się znalazłaś. Ja osobiście mam takie doświadczenie z polskim ginekologiem. Przeniosłam się do jego koleżanki Niemki i jestem zadowolona.
Jedynie co ci mogę poradzić to poszukaj sobie lekarza po opiniach i po porostu tam idź osobiście. Tutaj oni muszą przyjąć kobietę w ciąży, a już po komplikacjach to na 100% ci nie odmówią.
Faktycznie co do diagnostyki to tutaj robią minimum, chyba że coś dzieje się niepokojącego. -
Cześć dziewczyny! Próbuje nadrobić ale trochę tego jest 😂 Betty super że badania przyniosły same dobre wieści.💕 Jak mówiłam jestem na Beschäftigungsverbot i pojechałam na urlop. Ogólnie to nie myślałam żeby to zgłaszać, nie przyszło mi to do głowy. Teraz moja kierowniczka chce żebym przyniosła klucze od pracy.
Czy wiecie jak to jest? Czy muszę być w domu na BV? -
Paflina wrote:Cześć dziewczyny! Próbuje nadrobić ale trochę tego jest 😂 Betty super że badania przyniosły same dobre wieści.💕 Jak mówiłam jestem na Beschäftigungsverbot i pojechałam na urlop. Ogólnie to nie myślałam żeby to zgłaszać, nie przyszło mi to do głowy. Teraz moja kierowniczka chce żebym przyniosła klucze od pracy.
Czy wiecie jak to jest? Czy muszę być w domu na BV?Paflina lubi tę wiadomość
-
Betty29 wrote:Bez żadnego problemu możesz wyjeżdżać nawet na urlop. Twój zakaz obejmuje wykonywanie pracy. Nie musisz siedzieć w domu i leżeć. Możesz normalnie funkcjonować. Napisz jej, że pojechałaś do PL zrobić badania prenatalne i tyle w temacie. Jak wrócisz oddasz klucze.
Poprosiłam koleżankę żeby zawiozła klucze dziś. Na razie nic nie mowie ze osobiście ich nie przywiozę. Nie byłam pewna czy mogę być za granicą czy nie, szczególnie że wpisałam sobie w kalendarz w pracy ten planowany urlop a ona pisze do mnie akurat w tym czasie. Więc zastanawiałam się czy to zbieg okoliczności, czy specjalnie
Dzięki za odpowiedź -
Cześć Dziewczyny,
Ile tu się dzieje 🙈 na moim wątku dziewczyny się już rozpakowują, więc tam też się dzieje.
Fajnie, że zaczęłyście kompletować wyprawki. Nie wiem czy kiedykolwiek jest "za wcześnie" lub "za późno".
Betty, nie pomogę z laktatorem bo żadnego nie kupiłam i nie zamierzam, póki nie będę potrzebować. Usłyszałam dwie skrajnie różne rady 😅 pierwsza, że mogę w ogóle nie potrzebować, w szpitalu mają, a jak coś to stary Ci kupi i przywiezie.
A druga to koniecznie kup ale nie "wyrwijsuta" 🤣 Tak więc tak...
A i co do Hemnesa, w Ikei jest prawie identyczna z serii IDANÄS tylko że wszystkie szuflady są szerokie i ciszej chodzi.
Babsi, bardzo mi przykroWiadomość wyedytowana przez autora: 14 października 2024, 14:11