WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2015, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mojemu kotu coś za przeproszeniem od**bało i mnie strasznie podrapał, jak go chciałam zabrać z dworu (ma smycz na dworze) - dosłownie od kciuka do łokcia. jeszcze nigdy coś takiego się nie zdarzyło, ale nieważne. czy powinnam z tym iść do lekarza? jeśli tak to do internisty? narazie to rivanolem potraktowałam i jeszcze żelem antynbakteryjnym

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2015, 16:32

o1489vvjal2gnmht.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2015, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A pochwale się Wam jeszcze, w związku z tym że w sobotę przyjechał do nas z polski mój teść aby zabrać nasze stare auto to przywiózł mi blender który kupilam na allegro no i wczoraj zrobilam Lenie krem z pieczonego buraka z gruszką i gotowanym niby bulionem z marchewki i pietruszki :-) , ale jej smakowało :-) , oczywiście dalam tyle ile je obiadku ze sloiczka czyli 190g a na deser zblendowałam mango i banana. Wogole to przywiózł mi tez kilka sloiczkow z polski, kurcze szkoda że tu takich nie ma :-( , np schab ze śliwką, pomidorowa, rosół z cielęciny z kluseczkami, z gerbera i bobovity

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Tigana Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2015, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LaSavia, fajnie, ze tak kreatywnie spedzasz z synkiem czas i super, ze potrafi się też sam soba zająć przez chwilę.

Monika, jasne że producenci grają na uczuciach rodziców, ale testy to testy i im można wierzyć. Ja też w dzieciństwie bez fotelika czy na przednim siedzeniu jeździłam, ale powiedzmy sobie szczerze że trochę inne prędkości się wtedy rozwijało niż na dzisiejszych autostradach. Szczególnie na niemieckich ;).

amarranta, ojej, a to kot niedobry! Normalnie bym powiedziała że to co zrobiłaś wystarczy ale może zadzwoń do lekarza i się upewnij?

Ja się zabieram za gołąbki :).

lamlamard20150706_-35_Nasza%20Niunia%20jest%20ju%C5%BC%20z%20nami%21.png
    34bw9jcg50dgoh06.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2015, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wcieło mi post...ale zła jestem!

Tigana - ja absolutnie nie popieram takiej jazdy jak my jeździłyśmy...a na wsi gdzie jeździmy ludzie tak wożą dzieci ze wsi do wsi...Chciałam tylko podkreslić ze teraz się nad tyloma rzeczami zastanawiamy. Ja to aż mam ból żołądka teraz ze stresu czy fotelik dla małego jest ok. No ale chyba samo dopuszczenie do sprzedaży daje mi jakąkolwiek gwarancję ze fotelik jest przynajmniej zadowalajacy. Swoja drogą teraz widzę, ze kupno następnego fotelika to nie tylko zastanowienie się nad kolorem ;) Podoba mi się ten fotelik zaprezentowany przez Endokobietkę ten BeSafe IZi Plus (nie tylko wizualnie) - taki "rozsądny" się wydaje :)

Amarranta - a to gad jeden z tego kota.

Annaki - aż sama bym zjadła takie pysznosci.

Wogóle mam ostatnio niepochamowany apetyt zwłaszcza na słodycze co widze na wadze +2 kg :/

Dziewczyny 2 problemiki mam:

1. Dawałam Vincentowi smoczek - używał go do zaśnięcia i jak był głodny to dla oszukania, ale odkąd zaczął trafiać rączkami do buźki (jeszcze nie za każdym razem i czeto metodą prób i blędów) to często wypluwa smoka i pcha raczki. Czy oprócz pilnowania jest jakas metoda na niego?

2. Witamina D - czytałam że trzeba ją podawać dzieciom jeżeli sa karmione piersią a jeżeli MM to mleko zawiera już wystarczającą dawkę...czy powinnam zaprzestać mu podawania tej witaminy? Oczywiście zapytam lekarza, ale wizyta za 1,5 tyg. a ja się naczytałam, ze witamina D jest "silna" i w nadmiarze szkodzi nerkom...

Mój syn ostatnio robi sobie drzemki po 30 minut i czesto tylko 2-3 w ciągu dnia i do tego budzi się taki głodny, ze krzyczy i domaga się jedzenia natychmiast, mimo, ze przed drzemką jadł. Moze to wina tego ze dostaje teraz mleko Pre i mu nie wystarcza... Ehhh bycie rodzicem nie jest łatwe bo nie wiadomo o co tej małej istotce chodzi :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2015, 17:06

• amarranta Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2015, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki :) życzę dalszego zapału w robieniu jedzonka dla Leny :)

byłam jeszcze po wodę utlenioną w aptece i babka powiedziała, że to wystarczy, ale chyba jutro pójdę do lekarza na wszelki wypadek, bo wyglądam jakbym z wojny wróciła. jej, jak ja takiego bólu nie mogę wytrzymać to co dopiero poród :/

o1489vvjal2gnmht.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2015, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amarranta - dla świętego spokoju idź. po co masz się denerwować.

Dopiero teraz obejrzałam filmiki odesłane przez Endokobietkę...te foteliki montowane tyłem do kierunku jazdy nawet bardzo rozdsądne mi się wydają!! A my się zastanawialiśmy nad takim kiedyś - nie dokładnie nad tym ale o taki typ nam chodziło (widzieliśmy w sklepie i Pan sprzedawca wychwalał ten typ pod niebiosa): http://www.agito.pl/fotelik-samochodowy-cybex-pallas-fix-blue-moon-navy-blue-5205-958543.html?utm_medium=Feed&utm_source=zanox&utm_campaign=wszystkie_wszystkie&utm_content=958543&zanpid=2004979791878935552

• amarranta Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2015, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, już właśnie dzwoniłam do praxis, do której chciałabym chodzić, powiedziałam co mi jest i babeczka kazała jutro o 9 dzwonić po termin w pilnej potrzebie, bo normalnych nie mają. dla świętego spokoju pójdę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2015, 17:47

MonikaDM lubi tę wiadomość

o1489vvjal2gnmht.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2015, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to bedziemy miec przygode ze zrobieniem zdjecia, bo w sumie jak zapakujemy ja w wozek to zasnie, a jak wyciagne do zdjecia to bedzie placz no ale damy rade :D

Monika o tej witaminie D to nie mam pojecia jak to jest przy dawaniu MM. Najlepiej spytac lekarza :) R. dzis pojechal do Polski to kazalam mu kupic wit D w kroplach bo w tych tabletkach mnie juz wkurza.

A wlasnie, dziewczyny ktore podaja MM. Zastanawia mnie jedena mala rzecz. Ciagle karmie piersia i jesli Amelia sie obudzi i placze ze chce jesc to wiadomo, wyciagam cyca i podaje (wszystko trwa kilkanascie sekund :P).
    A tak sobie mysle jak to jest i jak to bedzie jak przejdziemy na MM. Bo zalozmy zacznie plakac ze chce jesc i za nim to mleko sie zrobi to troche pewnie potrwa. Jak przygotowujecie ? Mam jedno MM w domu i juz sobie oczywiscie przegladnelam instrukcje. Pisze tam, ze musze zagotowac wode i pozniej odczekac az bedzie miala iles tam stopni i dopiero zrobic mleko. Wy tez tak robicie? Przeciez to masa czasu, a dziecko placze a ja mam czekac az mi woda ostygnie do ilus tam stopni?
    No i druga sprawa. Mala czasem je, pozniej robi sobie przerwe, a to sobie lezy, a to ktos ja nosi i zalozmy za 30 min znowu chce jesc to jak jest wtedy z mlekiem? Musze isc kolejne zrobic czy mozna lekko podgrzac te co dopiero jadla? Wasze maluchy zjadaja od razu cala butle czy zostawiaja troche i pozniej (za jakies tam 15-20-30 min) dojadaja?
    Ojj, cos czuje ze bede miec problemy z MM, i tak zle i tak niedobrze. Karmienie piersia jest z jednej strony wygodne z jednej tez meczace ale robiebie MM troche mnie zaczyna przerazac, w sensie ze tak dlugo trwa przygotowanie :) Dajcie wskazowki !

wff22n0ab6iac00e.png
  • Tigana Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2015, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM, ja też się wczesniej nie zastanawiałam nad fotelikami, mój brat używał takiego co był w zestawie z wózkiem ale normalnie przodem i potem też większy fotelik przodem do kierunku jazdy. Dopiero tu posty dziewczyn mi dały do myślenia. Ale fakt, jak byliśmy dziećmi to nikt aż tak bardzo się nad dziećmi nie trząsł, miały być grzeczne i tyle, a teraz to ciągle sie zastanawiaj, czy dostatecznie stymulujesz rozwój dziecka, czy żywienie takie czy siakie... Pewnie to wynika z tego, że teraz dzieci jest mało, zazwyczaj są owocem świadomej decyzji rodziców, w dodatku marketingowcy robia wszystko, żeby wmówić, że tylko ich produkt czy zajęcia zapewnią twojemu dziecku najlepszy rozwój.

Amarranta, pewnie, idź i się upewnij, zeby się niepotrzebnie nie denerwować.

MonikaDM, amarranta lubią tę wiadomość

lamlamard20150706_-35_Nasza%20Niunia%20jest%20ju%C5%BC%20z%20nami%21.png
    34bw9jcg50dgoh06.png
  • MRC Przyjaciółka

Wysłany: 23 lutego 2015, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agattee ja mam zawsze gorącą wodę w termosie i zimną w butelce oczywiście przegotowaną. Tak więc robienie mleka zajmuje mi chwilę ale dla mojego synka to i tak za długo :) on musi mieć od razu jak tylko mu się zachce.

ex2b15nm7e9nwvzn.png

• annaki Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2015, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika no więc jeśli chodzi o smoczek to Lena tez tak robiła ale mi powiedziano że dziecko w ten sposób poznaje siebie, swoje ciało i żeby tego nie zabraniać, w ten sposób poznaje świat a rączki to tez cos nowego, później będzie pchać zabawki do buzi :-)
    Wid D, my na mm praktycznie od początku i nam lekarz każe dawać mimo tej w mleku, mówił że tonie będzie w nadmiarze, ja daję ciągle
    Agattee z mm ja robię tak że odp ciepłą wodę mam w termosie zagotowaną i ostudzoną, jeśli się okazuje ze jest trochę za ciepła, bo tak czasem jest, to studze chwilę w pojemniku z zimną, mam szklane butelki więc takie chłodzenie to minuta :-) , z zostawianiem kiedyś pisalam ze można chyba do godz czy 1,5 u nas to nie przeszło, Lena nie zje nawet takiego co stoi 20 min, pluje, muszę robić nowe, tzxn teraz juz nie bo ma uregulowane posiłki wiec nie dojada :-) , ale tak kiedyś było

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2015, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee - ja tak jak dziewczyny. Wodę mam zawsze w termosie. Jak za gorące to wstawiam butlę z mlekiem na chwilkę do kubka z zimną wodą. ja to w ogóle na Humanie mam napisane, ze zagotowana wodę mam schłodzić do chyba 50 st. rozmieszać w tym mleko i schłodzić do 37 st. i podac dziecku - paranoja jakaś. Znalazłam wpis dziewczyny, która napisała do Humany i oni jej odpisali, ze to jest przygotowywanie zgodnie z jakimiś tam wytycznymi, ale mleko tak samo rozmiesza się i bedzie miało takie samo właściwości jak od razu wymiesza je w tej ciut chłodniejszej wodzie.
    Vincent czasami dojada takie zrobione mleko, w jego wypadku to tak zazwyczaj 10-15 minut, ale też czytałam że do godziny spokojnie można podać dziecku. Choć my w dzie robimy mniejszą porcję i jak coś to mu dorabiamy żeby miał cieplejsze bo tak jak Annaki pisze o Lence to ja też widzę jak Vince się krzywi jak dostaje taki chlodne mleko. Ale Agitka chyba pisała, ze któryś z jej smyków zajadłam się chłopdnym mlekiem :)
    A jeszcze o tej czapce to powiem Ci ze Vincent też nie znosi, bardzo się buntuje przeciwko zakładaniu czapy, ale jak już się założy to "zapomina" ;)

Tigana - ten nasz fotelik jest montowany tyłem do kierunku jazdy. Nawet nie widziałam takiego najmniejszego montowanego przodem. My chcieliśmy następny właśnie taki z tą osłoną tułowia. Ale jak obejrzałam te filmiki od Endokobietki to teraz montowany tłem fo kierunku jazdy wydaje mi się najlepszy...zgłupiec można od tego wszystkiego :) Ale bardzo mądrze to ujełaś!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2015, 18:16

Tigana lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2015, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki - ja się tylko boję żeby on kciuków nie zacząl ssać...;)

• MRC Przyjaciółka

Wysłany: 23 lutego 2015, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny mam pytanie całkiem z innej bajki...wiecie może czy w Chorwacji obowiązuje nasza karta ubezpieczeniowa? (AOK)?? Czy powinnam wykupić dodatkowe?

ex2b15nm7e9nwvzn.png

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2015, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzis urodzilam:)o 13:45 po15godzinach meki przyszla na swiat moja Gabriela. WaZy 3660 I mierzy 52cm. Jest zdrowa.opowiem ze szczegolami potem bo padam na ryjek.dzieki za wsparcie:)

amarranta, annaki, MonikaDM, Endokobietka, Tigana, Melka, Muniek, beata1313, LaSavia, Kamka87 lubią tę wiadomość

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2015, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia!!! wielkie gratulacje i buziaki :)

o1489vvjal2gnmht.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2015, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia gratulacje!!

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2015, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia gratulacje! Witaj Gabrysiu!!!

17u93e5exqfllrog.png
  • Melka Ekspertka

Wysłany: 23 lutego 2015, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ucaluj Gabrysie!!! i gratulacje:)))))

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2015, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia serdeczne gratulacje! Witamy królewnę na świecie :)

‹‹ 293 294 295 296 297 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ