Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Zawsze ciesze sie z polskich sukcesow... z Idy tez
Ale to chyba jedyna dobra wiadomosc dzisiaj. Od piatku mam zepsuta zmywarke, wiec doszlo mi reczne zmywanie i wycieranie. do tego musze synowi na religie dzis upiec 20 muffinek... i zaczeli mi zakladac rusztowanie przy bloku od strony goscinnego pokoju, gdzie mam okno na cala sciane i.... zero firan czy zaslon. Rusztowanie postoi -uwaga!!!-do 23 czy 22 czerwca. kiedy wroce ze szpitala w domu bedzie okropny halas bo akurat beda zakladac ocieplenie (przechodzilam to w ubieglym roku z drugiej strony budynku nam zakladali). nic tylko siedziec i plakac.
Amarranta - co do humorow w ciazy to tez mialam straszne. ryczalam.raz w tygodniu az mi bylo zal mojego meza. glowa do gory!! podsun temu swojemu kilka artykulow na ten temat. moze tak zrozumie -
W sobote byli u nas znajomi z tym 4 latkiem. Dziecko z ipadem czy ipodem nie znam sie zbytnio (filmy ogladal) non stop, myslalam ze sie u nas zanudzi, a on wpadl w jasiowe zabawki i utknal w nich na pare godzin. Dziecko nie potrafi bawic sie prostymi zabawkami, ale potrafi obslugiwac ipada, a poziom zabawek typu ukaldanie wiezy, garnuszek z Fischera daleko w tyle. Jas lepie niektore rzecy robi niz on. Smutne to. Pamietajcie proste zabawki najlepiej rozwijaja wyobraznie.
Dostalam od tej kolezanki 3 torby ciuchow dla Jasia. Rozmiar 86-92 mamy w nadmiarze, teraz tylko Jas musi do nich dorosnac. Przyjaciola ze tak powiem miedzy nami sra kasa, wiec same originalne ciuchy z Calvina Kleina itp. Taaa moj Jas to marka Lidl lub Aldi, ale dostalo mi sie za fotelik ktory kupilsmy dla Jasia, ze tak duzo pieniedzy wydalismy niepotrzebnie. A dla mnie moze nosic ciuchy z KIK, ale jesli chodzi o bezpieczenstwo, zdrowie i jedzenie to, to co najlepsze i na co mnie w danym momencie stac.
Do jedzenia dla synka (niecale 4 lata) przyniesli popcorn i cole, zal mi bylo tego dziecka na maxa, stwierdzili ze on nic innego nei je wieczorami. Noz kur... mac kto mu to pokazal i kto go tego nauczyl, w swoim pokoiku ma TV
Jesli to przeczyta strace przyjaciolke, ale musialam komus napisac.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2015, 10:57
MRC, amarranta, MonikaDM, Tigana, Wendy lubią tę wiadomość
-
popcorn i kola zawsze kojarzy mi się z wyjściem do kina
a tak na poważnie....to mam wrażenie że rodzice robią wszystko na zasadzie "zapchaj dziura" ipad żeby się czymś zajęło zamiast się z nim bawić, popcorn i cola bo przecież nic innego nie je
aaaaaa toć filmy oglądał...to jak nic popcorn i cola się należy he he he he
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2015, 11:13
-
nick nieaktualnyWitajcie laski
Wiecie z tą moją połozna to nie jest tak, ze ona chciała xleOna poprostu jest bardzo "naturalna" i pewnie chciała poczekać bo moze taka początkowa ciemieniucha sama przechodzi...nie wiem, bo nie znam się. W kązdym razie ja akurat wyznaję zasadę, ze pewne rzeczy zdusza się w zarodku no i zdusiłam dziadai żadnych łusek na główce nie widzę
Annaki - Vincent tez kiedyś pił mleko wiec mu dawaliśmy i zjadł wtedy chyba ze 150 ml a jego standardem wtedy było 90-100...no i skończyło sie bólem brzucha i ulewaniem. No ale co?? Jak dziecko chce i mu smakuje to mu nie dasz? Ja też tak wtedy myslałam, teraz jak chce wiecej to troszke więcej dostanie bo może akurat ma dzień na "lepsze" jedzenie ale juz nie przesadzam tak jak wtedy
Beata - Ty nie strasz, bo ja się zaniesienia tak boję, ze masakra jakaś...Raz Vince się zaniósł przy połoznej to ja spanikowałam, choć ona stwierdziła,z ę to jeszcze nie było zaniesienie.
Endokobietka - ale super musiało być obserwowanie Jasia jak z kolei on z uwaga naśladuje i obsersuje kolegęA mozesz mi coś napisać więcej o tych Meningokokach C? Wiem, ze mogę poczytać w necie ale to co tak pisze o szczepionkach w ogóle nie wchodzi do mojej blondyńskiej głowy
A co do zabawek to ja sobie obiecałam, że Vincent nie bedzie grał w kółko na komórce czy tablecie/Ipodzie/Ipadzie (też nie wiem co to za różnice). Własnie tyle sie słyszy o tym ze proste zabawki rozwijaja wyobraźnie, a co do TV to kiedyś zapowiedzieliśmy, ze ma on być tylko w dużym pokoju. A co do markowych ciuchów - fajnie, ze niektórych stać; pod warunkiem ze się z tym nie obnosza bo tego nie cierpię. Mój Vincent tez Lidlowe czy Aldikowe ciuchy ma do tego KIK, C&A - podobają mi się te ciuszki i nie myślę, ze jemu to przeszkadza
Ale moja szwagierka jak juz mówi co kupiła to od razu gdzie i ile kosztowało - a mnie to mierzi jak nie wiem co, ale zawsze udaję, ze mnie to nie rusza i często dodaję "mało znana marka to musi być bo nigdy nie słyszałam"
(A w ogóle to w C&A ostatnio na wyprzedażach zaopatrzliśmy do w ubranka na następną zimę
)
Wendy - bo z nami mamami to tak już jest, ze martwimy sie od dzieciaczki od kiedy zobaczymy pozytywny test ciażowy...podobno to nigdy nie mija
Melka - współczuję zepsutej zmywarki. Jak ja wróciłam ze szpitala to 2 tyg. nie uzywaliśmy zmywarki (myśleliśmy ze zepsuta bo wczesniej wody nie wypompowała a baliśmy sie znowu włączyć zeby nie zalac sasiada), a 2 tyg. czekaliśmy na szanownego Pana fachowca. Później se okazało ze jakby sie "zwiesila" i nastepnym razem mamy jeszcze raz ja wlączyć bo ona sie nie przeleje bo ma "coś" dzięki czemu jak nie odpompuje wody to nie pobierze nowej...nie znam się na tym. W kazdym razie znam ten ból...
MRC - no jak to film bez popcornu i coliHihi.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2015, 11:42
amarranta lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Oj jak widzę jakie metody wychowania stosują niektórzy rodzice to aż się we mnie gotuje. Gdzie się nie rusze to dzieciaki zamiast z zabawkami to albo z telefonami albo z tabletami.I jeszcze jak słysze teksty typu "zobaczysz że sama tak będziesz robić żeby mieć spokój",to wtedy wewnetrznie wybucham!!!to po jaką cholere im dzieci były skoro teraz chcą mieć od nich spokój?! nie mogę tego pojąć.
Kasia już na pewno z Gabrysią w ramionach
(*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek -
Endokobietka a jaki fotelik kupiłaś? Bo ja właśnie na etapie szukania, chciałam maxi cosi tobi ale okazało się że on jest przodem do kierunku jazdy a dziecko powinno jak najdłużej tyłem bo to bezpieczniejsze a te tyłem to na isofixy tylko, przynajmniej takie nam pokazali w sklepie, no i niby nie problem bo mamy odpowiednie auto ale jest tyle rodzajów ze nie wiem....
Endokobietka lubi tę wiadomość
-
Hej mamuśki
Kasia - niefajnie że Cie odesłali, moim zdaniem niepotrzebny dodatkowy stres. Mam nadzieję że rozwarcie potem poszło bezproblemowo i Gabrysia już jest po tej stronie.
My od nowego mieszkania będziemy mieli 15 min piechotą do szpitala to się śmieję że pójdę urodzić z buta.
Endokobietka - fajnie że Jaś się tak interesuje innymi dziećmi, ja też uważam że dla dziecka kontakt z dzieciakami jest równie ważny jak z rodzicami. A co do iPoda itd. to niestety też mam wrażenie że rodzice sobie w ten sposób spokój kupują. Kiedyś często jeździłam pociągami i jak jechała rodzina z dzieckiem to od razu po starcie wyciągali jakieś chrupki, ciastka, cukierki, soczki i to dziecko to młóciło całą drogę- wiadomo, wtedy jest cicho. Ja też uważam że rozwój motoryczny dziecka jest na początku dużo ważniejszy a tablety czy komputer to się tak czy siak szybciutko nauczy obsługiwać. Mój brat też często jak mu się córki nie chce usypiać to puszcza jej bajki na laptopie (mała jeszcze nie ma 3 lat) i ona tak siedzi godzinę, dwie, trzy, bo oni nie mają stałej pory spania tylko czekają aż dziecko samo uśnie.
Jak piszecie o tych bezdechach to aż mi sie słabo robi, ale z drugiej strony nie chcę kupować jakiś monitorów itd. żeby nie panikować niepotrzebnie... Ech chyba takie już życie matki że się ciągle czymś martwi.
-
Annaki TYLKO TYLEM i to jak najdluzej i nosidelko do 13 kg, nie zmieniac wczesniej - jest najbezpieczniejsze. Och ile ja godzin spedzilam na tych fotelikach. 3 miesiace mi zajelo znalezienie odpowiedniego.
Kupilismy Taki (w DE ale tutaj polski opis):
http://www.osiemgwiazdek.pl/besafe-izi-plus.html
Wiecej na ten temat tutaj:
http://www.tylem.pl/
Polecam poogladac fowniez filmy:
https://www.youtube.com/watch?v=Owzp51bW8dk
https://www.youtube.com/watch?v=1XpZ0VL5BKA
https://www.youtube.com/watch?v=HqKujt8T_n4
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2015, 12:20
Tigana lubi tę wiadomość
-
teraz o Meningokokach
Ciekawe, krotkie, zrozumiale i chyba wyczerpujacy artykul o typie C:
http://pediatria.mp.pl/szczepieniaochronne/show.html?id=65157
A tu inny artykul o programie szczepien w Kielcach i jego wynikach:
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20150127/ZDROWIEIURODA010101/150129281
http://nauka.pap.pl/palio/html.run?_Instance=cms_nauka.pap.pl&_PageID=11&s=depesza&dz=ZDROWIE&dep=302820&kat=ZDROWIE&_CheckSum=-1638639492
A tu jeszcze o nowej szczepionce przeciwko typowi B.
Ja postaram sie zaszczepic Jasia na C i B. Sama mialam zapalenie opon mozgowych wywolane przez meningokoki i naprawde dziekuje Bogu ze jestem zdrowa i zyje. Mialam 5 lat, miesiac w szpitalu i bylo naprawde ciezko.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2015, 12:47
-
Dziewczyny Mój Aleks tez gra czasami na WII albo ogląda bajki, bo ja jestem zdania, ze wszystko jest dla ludzi w tym dzieci, tylko trzeba znac umiar....Często się tez z Małym bawimy, czytamy książki, rusujemy, budujemy tory, wmyslamy bajki itd.
co do jedzenia to słodycze tez jada, ale nie w jakis duzych ilosciach, a le cola i popcorn to dla mnie przesada jest.....nie mówię, bo małemu tez robię popcorn np. raz na miesiąc - coli nie pija wcale, ale zeby dziecku w formie kolacji dawac cos takiego???? a zabawki najprostsze jak zawsze są najlepsze....wiadomo Mój Alusiek juz jest duzy, ale dla takiego roczniaka, czy dwulatka to najlepsza zabawka to garnek i łyzka do uderzania i tego typu rzeczy
chpciaż Mój Alusiek to teraz nawet Xavierka grzechotkami się czasem bawi
Ale najwaznijeze dla mnie jest to, ze nie mam z Nim problemu, bo ma taką wyobraznię super, ze potrafi sobie z niczego zabawe zorganizowac
A ja jaks inna jestem i nie mam zmywarki.....bo nie chcejakos tak nigdy nie była mi potrzebna i wolę o jedną szafkę więcej w kuchni a nizeli zmywarkę
endokobietka, super, ze Jasio tak fajnie się zintegrował z chłopcemu Nas Alus uwielbia zabawy z równiesnikami i ze starszymi dziecmi,a le z młodszymi jakos nie bardzo...a jak juz Maluszek nie umie mówic jeszcze to juz w ogóle nie chce się bawic.... trzymam kciuki za szczepienie Jasia....
Ubrania firmowe OK, tak jak Monika pisze...jesli kogos stac czemu nie, ja ubieram dzieciaki najczesciej w C&A H&M ale z Kika czy aldika albo lidla tez czasem cos mam....buty kupuję Alusiowi z adidasa itp. ale mma taka pseudo koleznakę, której mąz siedzi na bezrobotnym, nie płaca za przedszkole na obiady dostają kupony, dopłaty do mieszkania, socjal itd. a dzieci ubrane w ubrania s'Oliver, TomTailor Jackwolfskin, czy jak się to pisze itp. i Ona do mnie ostatnio, ze panie w przedszkolu i mamy dziwnie na nią patrzą i w jej stronę odzywki rzucają typu...ale dzieci Twoje chodza ubrane itp....to ja jej ostatnio zapytałam, dlaczego się dziwi? Nie płaci za przedszkole, ma kupony na jedzenie (a przeciez przedszkolanki to wiedzą i an pewno matki tez) a dzieci w takich drogich ubraniach...no to chyba cos nie tak jest prawda??? bo mąz od niej dorabia sobie na czarno niezłe pieniądze,a poza tym ona jest z tych, co to trzbea się pokazac, jakim to sie nie jest panstwem ....grrrrrrr
Tigana lubi tę wiadomość
-
Tigana oj tak zycie mamy jest juz takie, ze ciągły niepokój towarzyszy o Nasze Skarby
ja tez mam do szpitala z 15 mintu na nogach i tez się smiałam przed porodem, ze jak cos to nawet na nogach zajde :-p O kurcze rodzice czekają az 3latka sam zasnie??? to ja ja bym tak czekała to pewnie i do 24ej bym musiała, bo Alusiowi by się na pewno nie spieszyło
przeciez takie dziecko powinno miec jakis rytm....
annaki, endokobietka, zgadzam się, ze tyłem jest anjlepiej. Alusiek jezdził tyłem dopóki nie skonczył 2,5 roku, bo niestety wyrósł z fotelika,a nie mielismy Isofix w samochodzie więc musielismy kupic montowany przodem.
Annaki tyłem do kierunku jazdy bez isofix jest MaxiCosiMobi - Alus w Nim jezdził i super się sprawdziłTigana, annaki lubią tę wiadomość
-
Agitka oczywiscie ze dziecko 3 -4 letnie powinno umiec obslugiwac komputer, ogladac bajki itp. inaczej bedziemy je izolowac od ootaczajacego swiata i takie dzieci tez sa aspoleczne (kolega pisal pare miesiecy temu prace dr. na ten temat), jestem za ale wszystko tak jak piszez z umiarem i ze zdrowym rozsadkiem.
My sproboujemy jezdzic tylem do 25 kgczyli jakies 5 lat, ale narazie Jas ma 9 kg i jezdzimy w babyschale jeszcze ma dosc miejsca na glowe, dopeiro niedawno weszliyms na ostatni poziom regulacji ochrony glowy. Ten nasz nowy jest do tylu i bez isofixa, montowany pasami do tylnej kanapy i extra pasami do przedniego fotela. Raczej nie polecam do wyciagania, bo jak juz sie go raz zamontuje to siedzi stasbilnie, ale nie powiem ze to jest latwe.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2015, 12:43
Agitka lubi tę wiadomość
-
Ooo widze ze u Kasi sie zaczelo, mam nadzieje ze wroci do nas juz z wiesciami ze coreczka na swiecie
Trzymaj sie tam kochana !
Monika wybacz nie doczytalam jak sobie radzisz z ciemieniucha, moglabys napisac? Ja kilka dni temu zauwazylam nie schodzaca skore ale taka jakby robioaca sie lekka luske na glowie (tylko z przodu) to zaczelam smarowac oliwka. Skora nie schodzi tylko widac pod swiatlo te lekka luske wiec tak sie zanastawiam czy to nie to przypadkiem.
Tradzik niestety dalej mamy i chyba pozostaje czekac az sam zniknie bo poki co zero poprawy az ta buzia taka niemila w dotyku jest, ehhh...
Fajnie ze piszecie o fotelikach, przyda sie na przyszlosc. My jeszcze mamy ta Babyschale do ktorej mala sie miesci i bedzie sie jeszcze jakis czas miescic
W ogole przez kilka dni nie mialam krwawienia i od wczoraj znowu wrocilo, wrrr...ile jeszcze...
Dostalismy odpowiedz w sprawie Kindergeld (w sumie po tygodniu wiec dosc szybko) ze przyznane a z dokumentow skladalismy tylko wniosek i akt urodzenia.
A co do zasypiania to Amelia od 2 dni cos malo sypia. Wczoraj np. przez caly dzien spala raz 3h a pozniej moze tylko 1,5h i to przez caly dzien ! Pozniej zasnela dopiero po 1 w nocy...Czytalam ze sa dzieci ktore bardzo malo spia...
Chcemy malej zrobic paszport i chcialam zapytac bo zastanawia mnie jak robia zdjecie takiemu malenstwu ktore jeszcze nie patrzy sie w punkt w ktory kaza mu patrzec i nie trzyma glowki sztywno. Robila ktoras z Was zdjecia takim malym dzieciaczkom czy dopiero pozniej?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2015, 12:52
-
endokobietka Maxi cosi mobi tez jest montowany pasem, do tego specjalne pasy do zaczepienia o spód przedniego fotela i jeszcze noga taka stawiana. A ten besafe jest bez bazy? to musze o Nim poczytac koniecznie
My mamy póki co maxi cosi cabrio fix i mam nadzieje, ze posłuzy nam przynajmniej do roku
-
Agitka bez bazy, tak samo jak Maxi cosi. Nie chce narzucac nikomu swoich wyborow ale nie ma to jak skandynawska jakosc w tej kwestii, tam dzieci od 30 la jezdza tylem. Od 2016 ma byc podobno i w DE obowiazek ze do 15 miesiaca dzieci jezdzic beda musialy tylem. Testy ADAC mozna sobie w dupe wsadzic bo wiekszosc jest przy predosci 45 km/h, a kto tak jezdzi? w Skandynawii testy robi sie przy Minimum 75 km /h.
W nosidle jak najdluzej, podobno to najwiekszy blad ze rodzice za wczesnie zmieniaja, zle montuja, za lekko zaciagaja dzieciom pasy.
KJas ma rok i 9 kg i miesci sie bez problemu w nosidle i naprawde ma jeszcze miejsce, smiesdzy mie jak ktos pisze ze zmeinil jak dziecko mialo 5-6 miesiecy bo sie nie miescilo.
Agitka lubi tę wiadomość
-
Hej
AGITKA - jakbys miala zmywarke i nagle ja stracila to bys wiedziala jaka to rozpacz. Ja tam sobei nei wyobrazam zycia bez tego urzadzenia
. Tak samo jak teraz bez suszarki na ubrania.
KASIA KASIA KASIA
A druga nasza ciezaroweczka rozumiem ze juz uropdzila?
-
agatte ja robiłam Xavierkowi zdjęcia jak miał 3 tygodnie bodjaze. Po prostu trzymałam małego pod główke reka i pod pupe, a Pan zrobił zdjecie z góry trochę jakby. Widac troche ręke moja, ale nie czepiają się w urzedzie. Jedyne co to Maluszke musi miec otwarte oczka i to był u Nas problem, bo jak w koncu się udało t o Xavier wygląda jak kryminalista na zdjeciu
Endokobietka lubi tę wiadomość
-
MRC u nas paszpoirt jest wazny 6 lat.
Zdjecie robilismy trzymajac dziecko na kolanach a pani trzymala plachte miedzy mna a dzieckiem biala zeby mnie nie bylo widac. Wyszlo nawet fajnie. Ja robilam jak Jas mial jakies 4 miesiace.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2015, 13:04