Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Monika co to te Semmelknodel?jakas zielona jestem w tych niem.nazwach;)
Bardzo dobrze zrobiłaś z tym kompresem,mojej siostrze położna właśnie tak kazała zrobić jak tylko zauwazyła pierwsze objawy takiego niby łupieżu.Widać co lekarz co położna to inne zdanie ehhh
Ale wam zadroszcze tego spotkania ohh gdyby to było bliżej! -
Kasiu tak to moze byc poczatek wychodzacego czopa ale nie musi. To wymeczyli Cie tam dzis biedulko. Wspolczuje ze tak Cie trzymaja ale jak malej sie nic nie dzieje. W PL jak ja rodzilam to na oddziale polozniczym lezala ze mna dziewczyna 14 dni po terminie 35 lat pierwsza ciaza. I codziennie przychodzila do jej sali jedna pani i zaraz szla na porodowke. A ten ordynator jest taki ze uznaje ze kobieta musi sama urodzic. Nie uznaje cesarek robi je tylko w wyjatkowych sytuacjach. Nastepnego dnia ta dziewczyna miala miec wywolanie chyba ze ktos zacznie rodzic. Wiec obiecalam jej ze pojde na porodowke dopiero 40 min po niej jak juz jej podlacza oxytocyne na wywolanie bo wtedy juz jej nie odlacza. Urodzilysmy tego samego dnia tylko ona po cesarce. Ordynator wyszedl gdzies ze szpitala i lekarz zastepujacy powiedziaj jej ze w wieku 35 lat i pierwszej ciazy nie urodzi sama i nie ma co meczyc jej i dziecka.
Mam nadzieje ze troche pocieszylam bo w PL nie dosc ze ny sie nic z Toba nie dzialo to jeszcze bylabys w szpitalu caly czas... MazakraWiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2015, 20:06
-
Wendy to są knedle z bułki
to chyba taki bawarski dodatek do obiadu.
Kasia biedna ty jesteś,strasznie uparta ta twoja Gabrysiażyczę ci żeby zaczęło się jak najszybciej.
Mamax wszystkiego najlepszego,dużo zdrówka i spełnienia marzeń.
(*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek -
Lasavia ja tez z tych co to na miejscu usiedziec nie mogą....mogłabym byc cały czas w ruchu i spotykac się ze znajomymi
ale jesli chodzi np o wesela własnie to razem z emkiem stwierdzilismy, ze stare pierniki z Nas, bo ledwie do 24ej wytrzymujemy :-p Mnie w Pl pediatra ketegorycznie zabroniła dawac Aleksowi melise, a miał juz ponad rok. powiedziała, ze to nie są zioła dla dziecka.....
annaki jak tam malutka? dalej tak płacze bidulka?
Tigana to intensywne tydzien mielisciefajnie, ze Wasi wynajemcy sa tacy mili, zawsze to człowiekowi przyjemniej tak
oj zazdroszcze basenu....chętnie bym sama poszła. W ciązy byłam kilka razy i to była ulga dla mojego kręgosłupa
juz połówka za Tobą, teraz to juz z górki poleci i ani sie obejrzysz, z bedziesz tulic kruszynke
Monika witaj w klubie....ja tez odpoczywam przy prasowaniuale musze to robic na bieząco, bo jak sobie narobie zaległosci to później nie mogę się odkopac :-p Czyli chyba jednak Vincentowi lepiej podchodzi mleko 1 niz Pre? ta jedynka jest bardziej syta prawda? Ja bym chciała, zeby mój Smyk robił sobie dłuzsze przerwy własnie między jedzeniem i zeby ładniej zaczał przesypiac noce, ale boję się trochę tej 1 bo nie chcę ryzykowac, zeby znowu wysypało małego, a po drugie jednak tam jest troche więcej cukru i chyba pozostaniemy przy PRE. Jak skóra bedzie tak dobrze wyglądac jak wygląda teraz (od 3 dni jest super poprawa, chociaż do idealnego stanu jeszcze troche brakuje) to za tydzien myslę Małemu dac kaszki trochę, albo jabłuszko.....zobaczymy czy bedzie Mu smakowało ;-p Super, ze małemu nie rozwinęła się ciemieniucha
u Nas za to znowu wylazła i od dzis smarujemy główke i mam nadzieję, ze szybko się jej pozbędziemy
Mamax kurcze czyli jednak Maxika rozłozyło i emka na dodatek...zdrówka dla Nich i obyscie z Julinakiem sie nie zarazili...My tez czasami mówimy po niemiecku w domu własnie jak Aleks cos zacznie, ale ostatnimi czasy pilnuję Małego, bo chociaż ma ogromny zasób słów w języku polskim to jednak gramatycznie robi jeszcze błędy i niektóre zwroty gramatyczne tłumaczy jakby z niemieckiego na polski, np. zamiast zapytac "ile masz lat" to pyta "ile jestes lat" Ja wiem, ze On i tak bedzie pewnie lepiej władał językiem niemieckim w przyszłosci, ale chcę zeby równie poprawnie umiał się wypowiadac po polskuoj zazdroszcze długich drzemek. Mój Smyk to w dzien ma takie półgodzinne drzemki, no chyba, ze na spacerze jestesmy to spi nawet dwie godziny
AAAAAAAAAAAA wszystkiego Najlepszego Kochana
lilmama to dziwne, ze siostrze w 4 miesiący lekarz powiedział, ze Maluszek bedzie taki duzy....mam nadzieje, ze nie bedziesz musiała długo czekac na kolejną wizytę...
powidlowa ja tez robiłam testy PAPPA + USG genetyczne i płaciłam za całosc cos około 190 euro
Jola usmiałam sie niezle z Twojej obrotnosci:-) to tylko swiadczy o Twojej zaradnosci i o tym, ze humor Cię nie opuszcza...oby tak dalej
Kasiu o kurcze, ale historia ze szpitala....dziwne, ze z Wami w pokoju była rodzaca Dziewczyna.....i w ogóle jakos tak trochę nie tak Was potraktowali....Kochana trzymam kciuki, zeby malutka dzisiejszej nocy zechciała wyjsc, bo faktycznie to juz najwyzszy czas na Nią....U Nas w szpitalu wywołuja max 7 dni po terminie, ciekawe dlaczego u Ciebie tak zwlekają.....ale bądź dobrej mysli, gon chłopa na igraszki,a w nocy na porodówkea i pocieszę Cię....mnie w I ciązy o godzinie 20tej zaczął odchodzic czop a o 23ej byłam juz na porodówce z 4 cm rozwarcia
A Mysmy wczoraj byli u znajomych na urodzinach ich synka, ale musielismy wczesniej wyjsc, bo jeden z ich chłopców nagle zaczął gorączkowac i bałam się, zeby to nie był jakis wirus i zeby mi się dzieciaki nie pochorowały....a dzisiaj siedzielismy w domu. Zrobiałm domową pizze,a po obiedzie bylismy nad jeziorem pokarmic kaczki, tylko, ze musielismy szybciej wracac niz myslałam, bo Xavier jak to z emkiem mówimy dzisiaj miała dzien pod tytułem "Jestem Xavier i jestem na NIE" czyli nic Mu nie pasowało i nawet diabełek na spacerze w wózku nie chciał spac, tylko wrzeszczał ;-P mam nadzieję, ze nocka będzie spokojnaWiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2015, 20:33
-
Mamax sto lat kochana
!!!
Kasiu &&&&& zeby Twoja Ksiezniczka wyskoczyla przed wtorkiem
Monika i bardzo dobrze zrobilas z ta oliwka, mama ma zawsze racje
LaSavia ja ost sie wkurzylam co robic na obiady i wczoraj zrobilam menu na dwa tygodnie
My dzis na obiad rosolek a na kolacje nalesnikiWiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2015, 20:32
-
Hej
Agitko noc koszmarna, do 3 w nocy Lena budziła się z krzykiem ale strasznie wierzgała nóżkami i obstawiam brzuszek, kurcze a na noc dalam jej kaszkę hipp na dobranoc, zjadła ze smakiem całą miseczkę czy to po tym? Wogole ona zawiera gluten i niby Lena juz jadła od 2 mies coś z glutenem ale to wiadomo było mniej, bo np miarka kaszki, chlebek itp czy to możliwe że w takiej ilości co zjadła na noc było za dużo i to od tego? Dzisiaj dostała tylko mleko
Mamax sto lat i wszystkiego naj
Monika dobrze zrobiłaś, nie ma co czekać aż "samo" zniknie bo zrobi się więcej i wtedy ciężko się pozbyć tej ciemieniuchy
Kasia trzymam kciuki żeby to było dziś, a dzisiaj urodziła siostra mojej koleżanki, pierwsze dziecko, synuś 3800 i 51 cm
, pierwsze bóle były po 5 rano, dostała PDA i przed 15 urodziła
a i tez była po terminie
-
beata ja co czwartek robię menu na następny tydzien i w piątek kupuje wszystkie produkty, a w tygodniu dokupuję ewentualnie warzywa, owoce i pieczywo
Mój emek się smieje, ze jak w restauracji, bo zawsze menu tygodniowe przypinam magnesem do lodówki mozna sobie przeczytac co bedzie w danym dniu na obiad
annaki biedna Lenka...kurcze, ze tak sie Malutka musi męczycjak najbardziej moze byc po kaszce, tym bardziej, jesli Mała dostała ją po raz pierwszy. To juz nie chodzi o gluten w Niej zawarty, ale Lence moze cos innego w składzie tej kaszki "nie pasowac" Trzymam kciuki, zeby dzisiejsza nocka był u Was pokojna....
-
nick nieaktualnyMamax - 100 lat i spełnienia marzeń. I oby Ciebie z Julkiem nie rozlozylo.
Kasia mocno zaciskam kciuki oby to byl czop...szczerze to mam nadzieje ze juz na porodówce jesteś!
Wendy - Muniek dobrze nspisala, Semmelknödel to sa takie bawarskie duże kluchy z bulki, ale dzis wyszly mi niespecjalne.
Agitka - domowa pizza...pychota. Ja Was chciałam zaprosić w niedługim czasie na moja pizze ale skoro Ty tez robisz to nie będzie to nic szczególnego. Kurczę a czytałam cos ze ciemieniucha występuje najczęściej do 3 miesiąca a Ty piszesz ze Xavierkowi sie nawraca...nie wiem czy polozna Ci wspominals o jakims kremue z Weledy na ciemieniuche - Milchschorf czy jskos tak bo nie wiem czy dobrze sobie zapisalam.
No Vincent po tym Pre jednak śpi mniej...dzis tez jakby czesciej jadl. Nawet wyszlo ze zjadl przez caly dzień 765 ml. A to wiecej troche niż tej 1. Zobaczymy jak będzie dzis w nocy bo jednak wolałabym żeby został na Pre, ale na nim jest jakis bardziej marudny...musimy teraz zobaczyć przez kilka dni. NP. wczoraj i dzis miał tak ze usypiam ale albo spal tylko 15-20 minut albo drzemal tak bardzo czujnie.
Ja mam tez problem często z pomysłami co na obiad i od dłuższego czasu juz robię menu na następny tydzień...zazwyczaj siadam w czwartek/piatek i to robię, a jeszcze nam w notesie zapisane szybkie dania.
Anna i jejciu ale mi zal malejA może sie przejadla bo piszesz ze zjadła cala miseczkę.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2015, 21:12
-
Ja na menu na caly tydzien nie moge sie zebrac. Moze sprobuje w przyszlym tygodniu.
Mammax sto lat i zdrowka;)
Agitka czemu melisy nie mozna kupic ziolka dla dzieci od 3 miesiaca, ale ja bardziej jestem za tymi zwyklymi tylko dla dzieci slabsze. Moja kuzynka dziekakom od malego dawala. Moj Stas czasem pil ale woli melise bardzoej niz normalna herbate;) i nic mu po niej nie jest;) Co do aktywnosci to przed ciaza super teraz bym mogla pol dnia spac jesc i spac dalej.
Monika ja tez robie domowa pizze mozemy sie umowic na wspolne robienie;) samorobna jest zdecydowanie lepsza niz kupna;)
Annaki wspolczuje Lence moze za mocno sie najadla i meczyla ja jakas kupka? -
Dziekuje wam bardzo za zyczenia
Niestety dzien mialam ciezki wiec ciesze sie ze juz dobiega konca...
Kasiu- kochana, matko to o czym ty napisalas to az sie wierzyc mi nie chce. Az sie zastanawiam czy to jest ten sam szpital w ktorym ja rodzilam... No ale oni tam sa bardzo za naturalnymi porodami to moze dlatego tak cie dlugo trzymaja. Uwazam ze nie powinni...Ja starszaka przenioslam o tydzien i lekko nie bylo a jak ty musisz sie czuc po tylu dniach...Trzymam kciuki zeby to byl czop i zebys jak najszybciej urodzila
Monika- Bardzo dobrze zrobilas z tym kmpresem na ciemieniuche. Ja tez co kilka dni robie je Juliankowi ( dzisiaj tez robilam) bo tez mamy ciemieniuche. Moim zdaniem polozna nie ma prawa ci mowic co masz robic. Ona jest po to zeby wspierac cie swoja wiedza i doswiadczeniem. Ma ci doradzac ale to ty matka powinnas podejmowac decyzje bo to twoje dziecko. U mne tak bylo i dzieki temu super sie dogadawalysmy...
Oj i ja uwielbiam prasowac
Agitka- Kochana nie masz mi czego zazdroscic. Moj synio nadal nie ma rytmu i jak wczoraj spal trzy godziny tak dzisiaj przez czaly dzien nie spal dluzej jak pol godziny. I nic tylko chcial byc noszony na rekach. A klocek swoje juz wazy..No a ze maz chory wiec trzymal sie od malego z daleka zeby nie zarazic go,wiec to na mojej glowie bylo noszenie i zabawianie malucha....No niestety, musimy sie pogodzic z tym ze dla naszych dzieci pierwszym glownym jezykiem bedzie niemiecki i ze tym jezykiem beda lepiej i pewnie chetniej mowic niz polskim.
Annaki- Biedna Lenka, wspolczuje wam ciezkiej nocki. Hm to moze byc od tej kaszki chociaz nie kniecznie. Odstaw ja na pare dni i zobacz czy te bole sie jeszcze pojawia...Hm moj starszak tez potrafil zjesc cala miseczke kaszki z hippa i nigdy takch problemow nie bylo. Ale on ja jadal nie przed samym snem tylko o 18- tej a przed snem pil mleko.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2015, 21:43
(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]
-
Kurde dziewczyny sama nie wiem czy miałam dwa skurcze czy nie. Zabolało strasznie i tak naciskało mnie na krocze cos ale trwało to z 10sekund i przeszło, w odstępie 15minut miałam dwa takie momenty. Teraz spokoj. Mężowi kazałam isc spać a sama czekam czy cos sie rozkręci.
-
nick nieaktualny
-
Kasia- ojej czyzby sie zaczelo. trzymam kciuki
Dziewczyny strasznie mnie dzisiaj Julek wystraszyl. Polozylam go do kolyski bo zadzwonila kolezanka. Rozmawiam z nia i nagle patrze a Julek oczy ma otwarte ale sie nie rusza. Potrzasnelam nim a ten nic, wiec znowu potrzasnelam nim dwa razy i krzyklam ze strachu do meza i dopiero w tym momecie maly sie poruszyl...Kucze co to bylo???Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2015, 22:34
(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]
-
Ech najgorsze ze ńie wiem czy to sa skurcze czy juz sobie cos wmawiam. No boli momentami i tak regularnie co 15 minut i mała jest aktywna i napiera, ale ja nigdy nie byłam w ciazy wiec nie wiem czego mam sie spodziewać. Głowa mnie tez zaczela bolec wiec spróbuje po prostu sie położyć i zasnąć, a jak sie nie uda przez bol to bede sie bardzo cieszyła
-
Kasia trzymam kciuki żeby szybciutko maleństwo już było z wami
Najgorsze chyba to czekanie co ?
Mamax wszystko dobrego oraz co najważniejsze zdrówka.
LaSavia a skąd ty jesteś z Polski ?
Dziś wreszcie popatrzylam w ciuszki które dostalam bo wcześniej nie chciałam bo nie wiedziałam czy tjaki kolor.i tak jak zobaczyłam na te malunkie rzeczy to zapragnęłam już mieć maluszka przy sobie..
Jakoś jeszcze nie zajmuje się ciuszkami czy pokoikiem Ale chybe będę musiała pomału bo później dopiero braknie mi sił. -
Chyba to skurcze, bo co 15 minut mnie boli jak cholera. Do tego głowa i plecy:/ nie moge lezec, bo wtedy gorzej ze mną.