Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Drogie Panie!
Po pierwsze serdecznie gratuluję i wszystkim Wam i Waszym maleństwom życzę dużo zdrowia.
Przepraszam, że spamuję, ale we wrześniu na świat przyjdzie moje maleństwo, wzięłam udział w konkursie, głosować można do jutra (3.05) do godziny 20:00. Bardzo proszę Was o pomoc i głosy na historię nr 2. Dziękuję za zaangażowanie
http://mama-w-trampkach.blog.pl/wygraj-laktator-canpol-babies/ -
nick nieaktualnyDziewczyny chyba spróbuje te pazury mu obciąć nie na śpiocha, tak powoli. Moze zwykle nożyczki będą wygodniejsze bo te dziecięce to tragedia jakaś. A jak nie to obcinacze zamówione.
Mamax a dla Maxa te kuleczki Osanit nie będą dobre? One sa ponoc super ns zabki ale nie wiem jak u takiego starszaka.
Przyznam Wam ze mamy dzis z mężem trzecia rocznice ślubu. Zrobiłam fajny obiad a niedawno z mezem wypilam lampkę szampana w ślubnych kieliszkach. Jeszcze chyba fotki ślubne obejrzymyamarranta lubi tę wiadomość
-
No coz. My jestesmy po pierwszej marchewce i nie powiem ze jej smakowalo bo chyba nie bardzo az sie wzdrygala
Dalam jej moze z 4 lyzeczki z czego wiekszosc i tak wyplynela z buzi, nawet byl moment ze nie chciala buzi otworzyc
I tak sie teraz zastanawiam, bo maly sloiczek tej marchewki to 125g i jak ona wczoraj i dzis bedzie tak memlac tylko to w sumie ponad polowa sloiczka pojdzie do smieci
Zakupilam wczoraj w sklepie marchewka z ziemniakiem i to jest o wiele wiekszy sloik i jak ona mi nie bedzie tego chciala jesc to w sumie kasa w bloto. Wiek ze to nie kosztuje duzo ale bez sensu takie kupowanie i wywalanie a nie bede jej na sile wciskac z drugiej strony wiem ze ona musi zaczac jesc cos nowego bo w koncu przyjdzie taki moment ze nie bedzie chciala pozniej w ogole nic tylko mleko a tak nie moze byc
skoro wczoraj dalam jej te 3-4 lyzeczki to dzis dac tyle samo czy juz wiecej? Poza tym ja to jej tak daje a nawet nie wiem czy ona glodna jest , po minie widze tylko ze nie bardzo ma na to ochote, ehhh... Taka wydawaloby sie prosta rzecz ale nie idzie...tak wiem, to pierwszy dzien i moglo jej sie nie podobac, nie mozna sie poddawac ale no kurde przeraza mnie to ze nie bedzie chciala jesc nowych rzeczy tylko wiecznie cyc i cyc.
Co do kaszek to jakich uzywac? Jesli karmie piersia to w jaki sposob moglabym jej to podac bo rozumiem ze wy mieszacie z mm albo dajecie taka ktora juz mm posiada czy jakos tak. A ja jak moglabym to podawac?
Jeszcze co do sloiczkow to dajecie codziennie o stalej porze wtedy kiedy macie pore obiadowa czy jak maluch daje znac ze jest glodny? U mnie cora je na zadanie, karmie czasem co 30 min bo niestety w cycku nie mam miarki tak wiec tez nie wiem czy sie najadla do syta czy czasem nie zachce jej aie za jakis czas znowu. Stad tez to pytanie czy karmicie o stalej porze zeby nauczuc kiedy jest obiadek czy jak to u was wyglada. Troche sie rozpisalam o tej poznej porze no ale takie to moje problemy i dylematy I wole spytac doswiadczonych -
nick nieaktualnyAgatte my dajemy o stałej porze. Zawsze w okolicach godz. 13. U nas prościej bo mamy juz konkretne pory jedzenia. Nie poddawaj się ze sloiczkiem bo na początku podobno tak to wygląda. Ja tak na dobra sprawę tez wyrzuciłam pól słoiczka ale wydaje mi się ze w drugi dzien zjadl ciut więcej. Oni jeszcze nie potrafią taj jeść jak my i stad bunty
Może spróbuj za kilo dni. Z kaszka to tak, ze albo kup bezmleczną i zrób ja na swoim odciągniętym mleku albo wybierz jakas firmę i z niej kupuj tez mleczne wtedy dodajesz tylko wode.
-
Agattee- Ale jezeli ty karmisz Amelke cycem to rozszerzanie diety powinnasc rozpczac po 6 miesiacu. Tylko jak dziecko jest na mm to rozszerza mu sie diete po 4 miesiacu. Moj smyk tez na poczatku nie chcial otwierac buzi a co mu dalam to wypluwal. Trzy dni probowalam i nie szlo wiec zrobilam dwa tygodnie przerwy po czym znowi podalam marchewke i tym razem juz ja ladnie zjadl. Chociaz potrafi nadal pluc ot tak dla dobrej zzabawy
Ten wiekszy sloiczek mam na dwa dni. Czasami zostanie co nieco jeszcze na dzien trzeci sle ja juz to wyrzucam...Jemy zawsze o stalej porze o 12:30-13- tej. Ja kaszke podaje mleczna zawsze o 18- tej.
(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]
-
No tak, najwazniejsze to sie nie poddawac, moze z czasem polubi a jak nie to bedziemy to traktowac jako 'zabawe', w koncu nic na sile. Bedzie chciala to zje, nie to nie ale mam nadzieje ze jak bedzie starsza to sie otworzy bardziej na nowe smaki bo mleko przeciez w koncu sie skonczy. I tak planowalam wczesniej karmic cycem tylko 4 miesiace a tu dupa, nie da sie odstawic bo pic z butelki nie umie. Wczesniej myslalalm ze bede karmic az do ukonczenia roczku ale ostatnio jak z polozna gadalam to mowila ze dobrze by bylo tylko do 8-9 miesiaca. Mimo wszystko to nie zawsze zalezy od matki, czasem dziecko nie pozostawia wyboru i trzeba podac bo juz czytalam wiele wypowiedzi mam ktore probowaly oduczyc od cycka. Niektore karmia az do 2 roku co dla mnie jest juz zdecydowanie za dlugo
A jesli juz jestesmy przy mleku to tak ogolnie do ktorego roku zycia dziecko powinno pic mleko? (obojetnie czy to cyc czy butla)
Mamax, a jak wprowadzasz miesko i rybke to sama robisz na papke? -
Monika dzieki za odpowiedz w sprawie kaszek. A u Ciebie jak wygladaja stale pory karmienia (przez caly dzien) ? Chodzi mi o ktorej sniadanko, obiadek i co tam jeszcze
U nas jest wiadomo totalne rozregulowanie, Amelia spi roznie i je roznie, przeciez jak spi to nie bede jej budzic na cyca, bedzie glodna to sama zawola i na odwrot - nie chce spac to jej nie zmusze za zadne skarby. Kuzwa, cos czuje ze u nas regulacji nigdy nie bedzie bo niby jak?!
Chyba ze bedzie juz chodzaca i kumata o co w tym wszystkim chodzi
Wlasnie wyczytalam ze jesli karmie piersia to kaszke podawac od 5 miesiaca a jesli butelka to dopiero od 6. W ogole nie wiem po co te wytyczne ze jesli dziecko pije piers to dopiero wtedy rozszerzac a jesli butla to tez kiedy indziej, taki bez sens dla mnie ufff... I jesli bede od 5 miesiac podawac kaszki to rozumiem ze musi byc ona bezglutenowa i podawac jej tylko troszke, np. jako podwieczorek czy juz jako kolacja przed snem? Bozeee, umre od tego wszystkiego !
Sorry za tyle pytan ale glupieje, powaznie zrobil sie to dla mnie ciezki temat...
Ostatnio mamy juz protesty jesli chodzi o spacery. Wczesniej bylo zimno to byla w kombinezonie i dodatkowo owinieta kocykiem w kokon a teraz cieplej, lezy tylko w ubraniu i czasem jest przykryta (zalezy jaka pogoda) wiec zaczela nam krzyczec ledwo ja wlozyzmy i za nic juz nie chce zasnac w wozkuBuntowniczka jak nic
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2015, 12:53
-
Agattee- Hehe ja nic nie rozdrabniam kupilam obiadek z Hippa juz z mieskiem a drugi z ryba i je Juliankwi podaje. Sa tez osobne sloiczki z mieskiem i rybka ktore mozna wymieszac z dowolnym obiadkiem warzywnym. Dziecko powinno dwa razy w tygodnu zjesc obiadek z miesem i dwa razy z ryba a raz w tygodniu trzeba podac zoltko ale to chyba od 6 miesiaca
Zeby ci rozjasnic temat to ja robie to tak. W pońiedzialek daje obiadek z miesem, wtorek z ryba w srode warzywny z zoltkiem, czwartek znowu mieso, piatek ryba a na weekend warzywny. Moj Julian jest nieco starszy i ma juz sporo warzyw wprowadzonych wiec moge mu juz codziennie podawac inne obiadku. Kaszke dopiero zaczelam dawac. Nasz rytm tez nie jest jeszcze do konca taki jak powinien byc ale czasowo wyglada u nas to tak:
Ok.8- 9:00- mleko modefikopwane 200 ml.
12:00- 13:00- obiadek gdy nie zje za duzo to jeszcze ok140 ml mleka
16:00-mleko mdefikowane 200 ml ( ktore za miesiac zastapie owocami)
18:00- kaszka
19:30 mleko mdefikowane ( wtedy synek juz zasypia)
Ok. 24- mleko modefikowane 200 ml
Ok 5- tej mlko modfikowane 200 ml
Z tym piciem mleka to jest roznie. Niektore dzieci pija mleko do roku i wiecej juz nie chca pic a inne pija nawet do 3 lat. Moj starszy synek mleko modefikowane pil ponad 2 lata i sam uznal kiedy juz go nie chce pic
(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]
-
nick nieaktualnyAgatte teraz sa takie zalecenia ze gluten możesz podawac w 5 miesiącu życia czyli juz
Ja sporo sie dowiedziałam ze strony 1000dni.pl. Podobno dzieci karmione piersią maja dostawać gluten właśnie w 5 m.ż. bo chroni je mleko matki a karmione mm miesiąc pozniej.
Faktycznie ja zapomniałam ze Amelka jest na mm wiec może niegotowa na rozszerzenie. A próbowałaś jej swoje mleko dać w butli? Właśnie słyszę wokoło ze sporo mam ma problem z przestawieniem malucha na butlę. Moja ciocia karmila dwoje dzieci 4 lata bo tak ciężko bylo i dlugo trwalo odstawianie od cyca.
My mamy juz dużo rzeczy uregulowane. Maly po 18:30 szykuje sie do mycia zasypia ok. 19:30. Rano wstaje ok. 6:30-7:00 zanim go obrobię i posmaruje kremem to wypija pierwsza flachę ok. 7:15 i pozniej co 3 godziny je. Czyli srednio ok. 7:30, 10:30, 13:30 i wtedy daje obiadek, zje ile zje i reszta mleko, pozniej 16:30 i 19:30. Czasem sa poslizgi 15-20 minut w jedna czy druga stronę. W regulacji wszystkiego byliśmy konsekwentni i wprowadzaliśmy wszystko powoli i jakos poszlo. Tylko trzeba zaznaczyc ze my prowadzimy taki tryb zycia spokojny i dość uregulowany.
Lilmana - ja wybierałam polozna tak w połowie ciąży. Później się spotkaliśmy zeby się poznać a pozniej chodziłam do nie na szkole rodzenia. Szpital - to najpierw wybrałam pozniej na ich stronie sprawdziłam kiedy jej Infoabend i poszłam, tam powiedzieli ze najlepiej jest się zameldować zeby oszczędzić sobie stresu gdy poród się zacznie. U nas można bylo sue zameldować po skończonym 30 tyg. Ten temat byl przez nas opisywany miliony razy i zazwyczaj u każde ciut inaczej. Dowiedz sie na początek u giną i w szpitalu moze tam tez wskażą ci jakies polozne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2015, 20:05
lilmama lubi tę wiadomość
-
Lilmama - co do szpitala to nie podpowiem.bo u mnie lekarz mi to zalatwial. Moze sprawdz kiedy mozesz przyjsc popatrzec i zapytaj kiedy musisz sie zglosic.
Jesli mowa o poloznej zwlaszcza mowiacej po polsku to radze szybko sie zglosic. U nas akurat byla tylko jedna... wiec im szybciej tym lepiej. Nie boj sie pytac. Kazda z nas ma inne doswiadczenialilmama lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAgatte moze mala zacznie pic z butli jak dodasz jej właśnie miarkę kaszki, bo ja mam wrażenie ze Vincentowi bardziej smakuje wieczorne mleko. Poza tym na pewno masz ciężej karmiąc piersią bo nie wiesz ile mala wypija. Mode na początek spróbujcie kąpać ja o jednej godzinie, zawsze nawet jakby trzeba byli ja wybudzić z drzemki, jakis masażyk zastosować, przebieranie w piżamkę i wtedy np. to mleko z butli z kaszka. Choc ja bym z tym glutenem zaczela w dzień zeby ewentualne bole brzuszka nie byly w nocy.
-
Hej dziewczyny!
U nas dzis peirwszy dzien zlobka po 10 dniach pezrwy. Ryk byl niesamowity, no ale nie mialam wyjscia i musialam wyjsc. Mam nadzieje ze jakos sobie poradzi ta moja kruszynka.
Wczoraj bylismy z wizyta u Joli, no cudny ten jej Tymus. Naprawde przekochany, grzeczny, sliczny duzy spokojny chlopak. Jas nawet pobujal go troche na hustawce. Ciocia Jola zrobila pyszny sernik, Jas zjadl dosc duzy kawal i w domu szalal do 21 jak pokrecony (pierwszy raz taka ilosc cukru), na szczescie wieczorem zjadl kaszke zbozowa i calego banana jeszcze. On ostatnio zaczyna jesc tak od 15. W zlobku je niewiele i chyba sie przestawil
Po za tym u nas przygotowania do przeprowadzki pelna para.
glowny nasz problem to redukcja piwnicy z 2 ogromnych pomieszczen na strychu do jednej zapyzialej komorki w piwnicy. Do tej pory mialam na strychu szafy z zamienialam ciuchy i buty zesonowo, w piwnicy juz nie jest tak sucho i czysto, wiec musze myslec o maksymalnej ilosci szaf w sypialni i przedpokoju. Logisytycznie przeprowadzka z malym dzieckiem bez zadnej opieki to tragedia. Sklepy sa w DE otwarte tak jak sa, nawet nie wiem kiedy ja mam te meble i wszystko powybierac, jak wracam do domu o 18:15 z pracyKlucze od nowego dostaniemy najpozniej 1.6, nasze musimy oddac 30.6 wiec mysle ze nie bedzie tak zle, zalaszcza ze juz bardzo duzo zrobilismy chociaz konca i tak nie widac
Nasze mieszkanie ogladalo juz 4 chetnych (spoldzielnia ich przyslala) i wszyscy chca je brac tak jak stoi, z tapetami, nawet jedna z wykladzinami
wiec mam nadzieje ze chociaz z tym nie bedzie problemu.
-
nick nieaktualnyEndokobietko Jaś na pewno sobie poradzi i oby teraz juz mogl spokojnie dluzej sie przyzwyczajać. Przeprowadzka...jak ja nie lubię przeprowadzek. Na pewno wiesz ale i tak podpowiem ze bardzo pojemne sa szafy takie do samego sufitu. My chcieliśmy zrobić taka zabudowana w sypialni ale ze wiemy ze to mieszkanie jest jeszcze na jakies 3 lata a taka szafa do najtańszych nie należy wiec zrezygnowaliśmy póki co.
Mam tez do Ciebie pytanie. Bo Ty masz fotelik BeSafe...ja jednak jak zaglebilam sie w wiedze fotelikową wiem ze to co mi się wcześnie wydawało (ze idę do sklepu i kolor wybieram tylko bo skoro dopuszczone do sprzedaży to bezpieczne) to miedzy bajki sobie mogę włożyć...ba, teraz to wiem ze ten fotelik który mamy teraz do 9kg to jest bubel...ale juz zostanie, maly ma już 7 kg i zostało mu jakies 3 cm nad główką wiec i tak szykujemy się do zmiany. No i do sedna, wybraliśmy BeSafe Izi Comfort X3 lub X4 (tu nie ma większych roznic na moje oko), tylko mam pytanie...nasze stare auto nie ma systemu Isofix, nowe będzie miało ale kupujemy je dopiero po nowym roku. Czy Ty sue orientujesz czy taki fotelik można np. przypiąć za pomocą pasów? Gdzies czytałam ze jest to możliwe ale musze go wtedy zamontować przodem, no i teraz znowu pytanie, jeździmy Malo i czy Vinny jak "zobaczy" jazdę przede to nie będzie się potem buntowal do jazdy Tylem? -
Monika moj BeSafe Izi Plus nie ma bazy Isofix i jego montuje sie tylko pasami. My mamy ustawiony fotelik na srodku z tylu (nie ogranicza foteli przednich, ale uwaga nie mozna ich przesuwac, tzn. mozna ale trzeba uwazac na napiecie pasow) i jest przymocowany do foteli tylnych pasami i do obu foteli przednich tez pasami.
Popatrz tutaj jak sie je montuje.
http://www.besafe.de/autokindersitz-produkte/autokindersitz-0-18-0-25-kg/izi-combi-x3 naciskasz zaklade Bedienungsanleitung und Fahrzeugliste i ogladasz film.
Jas narazie nie wie ze mozna jezdzic przodem wiec nie ma problemu, ja jezdze z nim tylem i jest fajnie bo widze jego twarz, mozemy sie tak bawic, a nawet czasem tak mu daje jedzenie czy picie, ale to jak stoimy bo przy jezdzie moze sie zachlysnac.
W wozku Jas tez jezdzi przodem do nas czyli tylem i tez sie nie buntuje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2015, 10:44
-
Dzieki Wam za podpowiedzi, dobrze Was miec wielkie serducho dla Was
Na razie bede dawac cyca wtedy kiedy chce (czyli bez zmian) no i o 13 zawsze podaje jej te warzywa, zle ile zje i nie wciskam, pozniej do konca dnia mleko.
Z tymi kaszkami to chodzi mi glownie o to, ze zalozmy skonczy 5 miesiecy, bede chciala jej to podac to mam wymieszac ze swoim mlekiem czy kupic taka do zrobienia juz z mlekiem czy jeszcze inna opcja - kupic taka juz gotowa bo sa w sloiczkach niby tez, polozna mi mowila ale doradzala zeby kupic z firmy Alnatura (chociaz ostatnio cos mi sie obilo o uszy ze ta firma to nie jest wcale taka bio czy jakas tam)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2015, 11:38
-
Agattee ja bym nie uczyla dziecka ani siadac, ani chodzic, nic, samo bedzie mialo sily to usiadzie lub zacznie chodzic. Mozna cwiczyc i pokazac jak to sie robi, ale bron Boze nie kupuj zadnych dupereli do nauki chodzenia, chodzikow itp.
Ja bym napoczatku kupila kaszke bezmleczna i dawala do swojego mleka. Alnatury produktow nie lubie osobiscie, cos tam kupuje, ale nie za duzo, oni co chwile maja jakas akcje zwrotow. Ja zaczynalam od Milupa Bio-7-Kornflocken, dawalam mu po lyzeczce od 4 meisiaca zeby wprowadzic gluten. Ale teoria o wprowadzaniu glutenu zostala obalona niedawno i nie ma to zadnej roznicy po ile, kiedy i jak sie wprowadza - jedyna zaleta wczesnego wprowadzania to taka ze wczesniej wykryje sie ewentualna alergie i to tyle w temacie wedlug najnowszych badan. -
nick nieaktualnyMi lekarz prowadzacy ciaze kazal jechac do szpitala pomiedzy 32-35tc na rozmowe z lekarzem ktory bedzie mi wykonywal cc, przy okazji zameldowac sie, ustalic termin, wypisac jakies papierki itp.
Mimo ze to moje 3cie dziecko lapie stresa patrzac na suwaczek jak pedzi do przodu
Poloznej nie wybieralam i nie wybieram.
Mam poki co wizyty co miesiac a od chyba 32tc nie jestem tego pewna musialabym zobaczyc w karcie ciazy wizyta co tydzien a co drugi tydzien KTG.
Milego dniaWiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2015, 12:10
-
nick nieaktualny