X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • lilmama Ekspertka

Wysłany: 4 maja 2015, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje Wam bardzo za odpowiedzi! Czyli taka polozna nie jest wcale potrzebna przed porodem? A po porodzie jak dlugo i czesto przychodzi? Wybaczcie, ze tak pytam, ale to moj pierwszy porod w dodatku w de, i nie mam sie kogo poradzic. Jezeli pytania sie powtarzaja to wybaczcie, ale nie jestem w stanie przewertowac calego forum, a nie sledze Was na bierzaco..

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 4 maja 2015, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilmama to zalezy, u mnie byla przez pierwsze 3 tygodnie w sumie tylko 8 razy, wiecej nie potrzebowalam. Czasami przychodzi codziennie, jak tam sobie umowicie. Kasa chorych pokrywa przez ierwsze 10 dni nawet do 2 razy dziennie, powinna raz dziennie, potem przez nastepne 8 tygodni mozez wziac jeszcze 16 terminow na kase chorych - jakos tak to wyglada. A w praktyce wezmiesz jak chcesz.

lilmama lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 maja 2015, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka wrote:
    Cassie ja aktu zameldowania wogole nie potrzebowalam, tylko akt malzenstwa niestety trzeba zawsze.

No ok, w takim razie zapakuje do dokumentow. Najwyzej nie bedzie potrzebny ;) moj maz i tak bedzie w stresie wiec nie bede go jeszcze dokumentami obciazala gdy czegos np. zapomne.

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 maja 2015, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 13:07

amarranta lubi tę wiadomość

• Melka Ekspertka

Wysłany: 4 maja 2015, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilmama- mi pierwsza wizyta poliznej bardzo pomogla. To bylo ok. 3 tyg. przed porodem. Powiedziala co potrzebuje do szpitala - jak i co ze soba zabrac - wlacznie z dokumentami. Wypisala co potrzebuje z kosmetykow do bejbika a czego w ogole nie kupowac. Z kolei po szpitalu mialam nawal mleka wiec szybko zastosowala serki na piersi - tej metody na przyklad kompletnie nie znalam a pomogla od razu.
    Potem nie bylo juz tak kolorowo - czasami przeginala. w sumie bylo 16 wizyt. Niekiedy byla 2 godziny co liczylo sie jak dwie wizyty.
    Tak wiec warto miec te polozna. Tylko czasami przymknac oko na to co mowi i robic dalej swoje.

co do dokumentow do szpitala - ja mam tylko polskie obywatelstwo i nie potrzebowalam tez meldunku.
    Najwazniejsze to karta ubezpieczeniowa i ksiazeczka ciazowa. U nas akt urodzenia zalatwisz w szpitalu ale czekasz na niego ale mozesz tez z mezem po porodzie podejsc do ratusza i ponoc szybciej to zolatwisz.
    pamietaj zeby wziac tez 4 akt urodzenia gdzie masz tlumaczenie w kilku jezykach - za niego zaplacisz kilkanascie euro. pozostale sa darmowe - 1 do krankenkasse, 1 do elterngeld i 1 do familienkasse.

lilmama, Cassie lubią tę wiadomość

• lilmama Ekspertka

Wysłany: 4 maja 2015, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Okej bardzo Wam dziekuje za info.
    A czy jak moja dzidzia urodzi sie w Niemczech to automatycznie dostanie obywatelstwo niemieckie? I gdzie trzeba sie zglosic, aby mialo tez polskie i jakie dokumenty sa do tego potrzebne? Wie ktos moze?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2015, 19:02

• Melka Ekspertka

Wysłany: 4 maja 2015, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niemieckie obywatelstwo - jesli wy go nie posiadacie - to nie wchodzi w gre. chyba ze jedjo z was jest 8 lat w DE
    Polskie obywatelstwo jest automatycznie po rodzicach. jednak musicie dziecko umiejscowic w Polsce tj. zglosic sie do gminy gdzie jestescie badz byliscie ostatnio zameldowani. Tam tez zalatwicie PESEL ktory jestniezbedny do paszportu (5letniego). na rok mozecie otrzymac rowniez paszport ale jednorazowo i bez PESELu.
    Ja na przyklad mieszkam bardzo daleko od Polski i krew mnie zalewa jak sobie pomysle o tych chorych przepisach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2015, 19:42

• Melka Ekspertka

Wysłany: 4 maja 2015, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaa i do polskiego obywatelstwa potrzebujesz ten 4 akt urodzenia o ktorym pisalam za ktory placisz.
    Ponoc PESEL moze tez nadac konsul - tak mnie poinformowano w konsulacie. Pan jednak powiedzial ze i tak dziecko musze w gminie umiejscowic. Wedlug niego moge o pomoc poprosic kogos z rodziny. umiejscowienie to koszt bodajze 50 zl. trzeba zlozyc wniosek i potem dostanie sie dokument. zycze powodzenia. ja rodziny w PL nie posiadam i mam powazny problem z zalatwieniem tego, mimo ze mala ma juz przeszlo 9 tygodni jestem w kropce i nie wiem co robic

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 maja 2015, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilmama możesz się umówić z polozna tuz przed porodem na jakas wizytę albo tak jak ja chodzić do niej na Geburtsforbereitung jezeli taki prowadzi. Melka super napisala, zeby czesc rzeczy sluchac ale przymykać oko i działać jak Ci intuicja mówi. Mnie się wydaje, ze jakbym zrobila z pępkiem mojego synka tak jak mi w glowie huczało to może byloby lepiej a tak polozna czarowala i kombinowala jak dla mnie i goilo się dlugo a na koniec wylazlo cis co sue nazywa wildesfleisch (chyba ziarniniak po polsku) i tez do dzis pepuszek nie jest wklęsły i nie wiem czy mu się wklęsły w ogole zrobi. Przepraszam ze tak napisałam ze pisałyśmy juz o tym, nie chciałam zeby to zabrzmiało jakos niemiło, choc nawet nie pomyślałam jak to pisałam ze pewnie ciężko czytać prawie 400 stron w poszukiwaniu jednaj informacji...sama nie raz prosiłam o powtórkę jak nie mogłam znaleźć.

Endokobietka dzięki. Jezu jaki ten wybór fotelików jest ciezki. Możesz powiedzieć gdzie kupiłaś swój i ile zaplacilas? Teraz mam mętlik miedzy tym Twoim a tym wybranym przez nas. Bo Twój jest do 25 kg a ten nasz do 18 ale znowu ma opcje montowania tez przodem. Tylko fakt ze jak dziecko nie zna jazdy do przodu to dopóki mu sue nie pokaze to nie będzie się upominać....chyba...

Ja tez nie potrzebowałam meldunku ale miałam na wszelki wypadek.

O obywateltwie to jest tak ze jak jeddno z rodziców je ma to dziecko tez z automatu dostanie niemieckie , tak bylo u nas. Jezeli przynajmniej będę rodzic przebywa w DE min. 8 lat to tak samo. Ale jak np. jesteście tutaj 3 lata to za 5 lat można sue starać o obywatelstwo dla malucha i siebie (łącznie te 8 lat musi być), chyba ze coś sie pozmienialo...

A z tym rozszerzaniem diety to można poczytać a i rak chyba dużo na czuja robic bo się zna swoje dziecko. Tym bardziej ze te wskazania pewnie za jakiś czas znowu się zmienia.
    Agatte ja mam kaszki bezmleczne z trzech firm i je mogę zrobić na mleku które daje malemu a Ty możesz na swoim. Jak kupisz kaszki mleczne to nie dodajesz do nich żadnego mleka bi one juz mleko zawierają. Teraz jestem taka mądra a pamięta jak dziewczyny mi tu tlumaczyly jak krowie na granicy ;)

Ale fajnie ze Wam fajnie ze będę ciut częściej z Wami. A teraz spadam zrobić porządek w łazience i poćwiczyć bo...mam 5 kg na plusie, aaaaa. Kurczę z powietrza chyba skoro przy żadnej pogodzie robię z małym 5-6 km dziennie. Choc może to od tabletek...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2015, 20:48

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2015, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Jak ja sie stęskniłam za tym moim domem w Pl. Co prawda wymieniają nam rury w łazience i mamy bajzel na kolkach, ale tak tu jest cudownie. Gabrysia poznała juz swoich dziadków od strony meza i naszych przyjaciół i kazdy ja tak zachwala a ona chętnie ich oglada i juz sie do nich uśmiecha. W Berlinie jestesmy tylko we troje a przez wiekszosc dnia we dwoje a tu tyle sie dzieje. Dzis pojechałam na wies pod Krakowem do mojej przyjaciółki oj jak Gabi długo spała podczas spaceru i nie musiałam ja ciagle bujać. Po prostu leżała w wózeczku na tarasie i spała. A ja miałam czas dla siebie..

Przeraża mnie troche temat rozszerzania menu. My na razie tylko mleko z piersi. Kryzys laktacyjny chyba zażegnany i jak na razie Gabi chyba sie najada. Karmie ja piersia w dzien co 3h wiec chyba to jest ok.

Fajnie MońikaDM ze będziesz cześciej.

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 maja 2015, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnbosnie obywatelstwa teamt przeze mnie swierzo przerabiany.

Moj maz jest Niemcem, po wyjedzie do Niemiec od razu dzieci dostaly po Nim obywatelstwo i Niemieckie paszporty. Ja staralam sie o obywatelstwo po dziadkach (moi rodzice zawalili sprawe i sobie po swoich rodzicach nie wyrobili) brakowalo jednego kola w lancuchu i nie przeszlo.

Zeby miec po mezu obyatelstwo musialam miec meldunek minimum 3lata na terenie Niemiec, nie wolno mi bylo miec meldunku w innym kraju (tak przy skladaniu wniosku Niemcy to w Polsce sprawdzali), musialabyc przynajmniej 1,5roku po slubie no ba my mielismy ponad 8 ;) Nie wolno mi ani mezowi bylo pobierac zadnych dodatkow od panstwa - doplat do czynszu, czegokolwiek z socjalu, zadneho harz IV - jesli cokolwiek z tej listy sie pobieralo wniosek mimo oplaty jedyne 225E :p przepadal, zostawal z miejsca odrzucany (okres czasu poprzedzajacy wniosek 3lata). Niekaralnosc. No i zdany egzamin panstwowy B1 oraz Einbürgerungstest rowniez.

Do wniosku mozna bylo dopisac dzieci, za dziecko placilo sie chyba 45euro. Ja tego robic nie musialam bo dzieciaki mialy automatycznie po mezu papiery.

Opcja kolejna, jesli zadne z Was nie ma Niemieckiego obywatelstwa mozecie sie o nie starac dopiero po 7latach na identycznych warunkach jak powyzej tyle ze okres meldunkowy to nie 3 a 7lat.

Dzieci Polakow urodzone w DE maja Polskie obywatelstwo, jesli jedno z rodzicow ma Niemieckie - dziecko rowniez.

Tak jak mowie temat swierzo przerabiany, czas zalatwiania tego wszystkiego zajal mi rok. Na sam egzamin B1 czekalam 4 miesiace a na certyfikat prawie 2. To samo Einbürgerungstest, 2 miesiace czekania na termin, miesiac na certyfikat.
    Jak juz mialam komplet wniosek w Urzedzie - czas sprawdzania i rozpatrywania wniosku 3 miesiace, potem gala wreczenia papierka z obywatelstwem no i do Ratusza zlozyc wnioski na paszport i dowod.
    To ostatnie poszlo migiem 2 tyg i mialam papiery w domu - koszt 89euro + zdjecia.

Gdybyscie mialy w tym temacie pytania, chetnie pomoge, odpowiem.

• lilmama Ekspertka

Wysłany: 5 maja 2015, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to troche mi rozjasnilyscie temat. Moj maz posiada niemieckie obywatelstwo. Ja tez spelniam te wszystkie warunki, ale nie wiem czy chce je miec. Nie wiaze duzej przyszlosci w de. Czy na paszport polski, czy niemiecki dla dziecka trzeba dlugo czekac? I czy ta polozna to ona decyduje jak dlugo bedzie przychodzic, czy to wylacznie moja sprawa? Zalezy mi na czasie, bo chce wyjechac do Polski na jakis czas. Moj maz bedzie musial wyjechac na pol roku. Mam nadzieje, ze uda mu sie przyjechac na czas porodu chociaz :( Przyjedzie tez do mnie moja mama na pare dni, wiec nie bede calkiem sama, ale co to sa te pare dni...

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilmama bierz jak daja, super sprawa na urlop, a tak sie musisz zawsze zastanawiac czy potrzebujesz gdzies wize czy nie, dla dziecka w DE paszport wyrabia sie od reki, przynosisz wniosek i zdjecia i dostajesz na miejscu.

Ty decydujesz kiedy przychodzi polozna nawet jak ona twierdzi inaczej :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2015, 08:48

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2015, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    liliama jest troche zalatwiania ale warto miec takowy papierek.
    Sam urlop w Turcji. Niemcy nie potrzebuja wizy a Polacy tak.
    Pojdziesz tutaj do pracy na Niemieckich papierach inaczej na Ciebie patrza niz na Polaka mieszkajacego w DE. Inne umowy, inne stawki itp.
    Szef meza postawil w moim przypadku sprawe jasno: na Polskich papierach umowa sezonowa 2/2tyg tak jak Polacy stawka rowniez jak Polacy. Na Niemieckich stanowisko biurowe umowa stala za stawke odpowiednia do stanowiska.

Paszport dzieci dostaly na miejscu. Trwalo to az 5 minut ale wiem ze przepisy sie zmienily i teraz czeka sie rowniez do 14dni na paszport. 4 lata temu za dzieciece paszporty nie placilam nic, teraz jest jakas oplata.
    Dokladnie ile trzeba zobaczyc na stronie Urzedu w miejsowosci w ktorej mieszkasz.

Tyle ze noworodki sa wpisywane CHYBA do paszportu rodzicow.

Endokobietka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2015, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez jak będę miec juz możliwość to wyrobie obywatelstwo...z prostych przyczyn...jakos łatwiej mi się wydaje ze jest na niemieckich papierach. Ja jechaliśmy do Chorwacji na dwa auta. W naszym tylko my a w drugim moi rodzice u siostra z mężem i synkiem. U nas jak mąż na granicy polozyl na górze niemiecki paszport to nawet nie zajrzeli do środka...nawet my go z reki raz nie wzięli i przejeżdżaliśmy raz dwa. A w drugim aucie sami Polacy i każdy dowód im oglądali i sprawdzali. To jakas paranoja ale cóż poradzić.

My sue musimy zabrac do wyrobienia paszportu dla Vincenta.

Lilmama a w ktorym tygodniu jesteś? Bo suwaczka nie masz i nie widac;) A polozna to rak jak mówią dziewczyny...oba będzie gadać ze musi a nic nie musi. Mi z moją zostaly chyba 2 lub 3 spotkania, sama stwierdziła ze sobie super radze i nie będzie przychodzić chyba de będę miał pytania albo potrzebę aue z nia spotkać to wykorzystamy resztę. Ale jakis nie mam potrzeby sie z nią umawiać. Aha i do mnie na początku przychodziła co drugi dzień pozniej coraz rzadziej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2015, 11:36

• rivsha Znajoma

Wysłany: 5 maja 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :)
    Czy dobrze zrozumiałam, po 8 latach pobytu w Niemczech można starać się o obywatelstwo?

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rivsha tutaj masz wytlumaczone:
    https://www.justlanded.com/polski/Niemcy/Niemcy-Przewodnik/Wizy-i-pozwolenia/Obywatelstwo

Obywatelstwa Polskiego ie musisz sie zrzekac

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2015, 11:45

17u93e5exqfllrog.png
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    Endokobietka a ty Masz niemieckie obywatelstwo?
    Ktos z was pisala ze Jesli chce sie obywatelstwo to nie mozna miec zameldowania w polsce naprawde?
    Ja wlasnie sie zastanawiam czy nie zrobic moglam od meza wziasc Ale mam rozwod w toku takze odpada jedynie ze tak dlugo mieszkam Ale musze ten egzamin zdawac bo B1 juz mam. A Poza tym czy mi to tak potrzebne ja tam nie zauwazylam roznicy w pracy kto jakie na obywatelstwo.

Przypomnijcie mi prosze jak to jeSt jak dziecko sie rodzi jak rodzice Sa nie malozenstwo to trzeba cos zalatwic przed urodzeniem czy mozna Po.
    I Do szpitala musze kupowac wkladki ,podkady itd?

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z HH kiedy sie widzisz? Idziecie na Hafengeburstag?

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • agagita Ekspertka

Wysłany: 5 maja 2015, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc po dlugiej nieobecnosci. Czytam was czesto ale nie chce mi sie pisac z telefonu a na laptopa ostatnio nie mam czasu ;). Moj synek ma juz 9 i pol miesiaca, raczkuje jak szalony i powoli zaczyna sie podciagac do gory przy meblach. Ale mamy tylko 2 zabki do Tej pory q 2 kolejne juz od 3 tygodni wychodza ale maly strasznie sie meczy.
    Ja malego do tej pory karmie piersia na zadanie, diete zaczelismy rozszerzać jak mial 5,5 miesiaca. Nie chcial na poczatku zupek zarowno tych ze sklepu jak i przeze mnie gotowanych, wiec zaczelismy BLW. I tak po trochu zaczal jesc. Po jakims czasie zaakceptowal sloiczki wiec teraz zalezy od ilosci mohego czasu. Nieraz mu gotuje a nieraz je sloiczek. Z owocow dostaje tez juz wszystkie oprocz truskawek Bo ma na nie alergie. Kaszki kupuje bez mecz ne

z6vlzyh.png
    iwmyplk.png
‹‹ 350 351 352 353 354 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ