Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Magdalena ja widzialam mase dzieci w takich kaskach, one narazie i tak nie widza w tym nic strasznego, a napewno mu to pomoze. Moj Jas mial wrecz trojkatna glowe, bo cala ciaze byl zaklemowany pod moimi zebrami. Nam pomogla fizjoteraipia. Nie miej zandych watpliwosci, pomoz dziecku i nie zwracaj uwage na innych. Na pewno bede glupie spojrzenia i komentarze, ale najwazniejsze zeby maly mial prosta glowe.
-
Ja absolutnie nie przejmuje sie tym co ludzie powiedzą raczej tym Ze colinowi bedzie nie wygodnie bedzie płakał w upały gorąco w glowke . Ttlko jedna rzecz mnie zastanawia kiedyś nie było kasków dzieci sie rodziły a ja nie widze ani jednego dorosłego człowieka z krzywa głowa ! Jak to robili wtedy ?
-
witajcie
oj dlugo nie pisalam,ale to mlody zajmuje mi tyle czasu...ciagle wisi na cycu ehh
chcialam na tyle pyt.waszych odp.,ale juz zapomnialam co i komu
jednak co mi na mysl przychodzi:
*soczki typowe zwykłe KUBUŚ mozemy podawac wlasciwie dopiero po 3 roku zycia,pamietam iles lat temu przerabialam ten temat
*Melka sliczny wózek kupiłas,podobny do mojegonie wiem czy masz tam eco skóre,ale widzialam te materiałowe wozki to mi sie w nich ten typowo tapicerski material nie podobał,który stosuje sie na meble wypoczynkowe
*Monika,super!ze sie udało,ciesze sie jakbym to ja swoim bliskim tu prace załatwiała he he
*U2 zawsze w szpitalu robia,ja byłam tylko dwa dni i zeby móc wyjsc do domu-musiał małego zbadac lekarz i to było własnie U2
A dzis mielismy U3 Ii musze sie pochwalic mój ma już miesiac i tydzień i waż ponad 4700 a przy wypisie miał niecałe 3100pasibrzuszek mały
ogólnie wszystko ok i na poczatku lipca mamy dwa terminy na szczepienia,to co to wtedy bedzie-wiecie?
*witam oczywiscie serdecznie nowe kolezanki,chyba jeszcze nie miałam okazji!
mój mały ma 3 krostki na twarzy,raczce i brzuszku-takie pecherzyki z przezroczystym płynem--coś jakby pod opryszczke podobnego a nie zrozumiałam dokładnie co lekarz mówił aby przemywac czyms tam i potem wodą.Miały wasze dzieci cos podobnego??
Melka lubi tę wiadomość
-
Mialam skierowanie od lekarza (dostalam na U3), ale w zasadzie na cos zupelnie innego, bo zauwazylam ze JAs po porodzie mial 1 stope podkurczona, a dopiero fizjoterapeutka odkryla za duze napiecie miesniowe.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2015, 16:51
-
nick nieaktualnyEndokobuetka a jak wyglądało to kształtowanie główki przez fizjoterapeutkę? Pytam bo Vinnie tez ma plaska glowke z tylu no i na początku w szpitalu trzymam glowke tylko na lewej stronie wiec ma bardziej plaska po lewej stronie. Póki co lekarz mówi ze mamy układać glowke najczesciej na prawej stronie.
-
annaki - dzięki. Mam 40 km do tego sklepu więc pewnie się wybiorę, szczególnie, że się dowiedziałam, że na tych imprezach kobiety ubierają się jak na czerwony dywan. Chyba się załamię jak nic nie znajdę bo w internecie nie znalazłam żadnych sklepów. Jedynie pozostaje H&M i C&A
-
Monika, terapeutka formowala mu glowne rekami i w sumie po 2 meisiacach byla juz prawie prosta, ale ona nie byla splaszczona, byla taka trojkatna od urodzenia. Sa tez specjalne poduszki do ksztaltowania glowek, ale to najlepiej tez obgadac z terapeuta zeby dobra kupic, i nie zrobic wiecej problemow.
-
Nasza Amelia tez ma asymetrie glowki, tez wisial nad nami kask ale lekarz powiedzial ze nie bedzie potrzebny bo od 3go miesiaca kladziemy ja spac na boku na takiej specjalnej poduszce. Troche sie naprostowalo ale lekko dalej jest, mimo wszystko na U5 lekarz powiedzial ze w jej przypadku nie potrzeba kasku. A tak swoja droga to jest refundowane ? Bo kiedys polozna mowila ze to kosztuje kolo 2000 €
No ale tak jak wiekszosc dziewczyn powiedziala, tutaj lekarze maja troche inne podejscie do rozwoju dzieci co jest czasem dla nas rodzicow wkurzajace. Ja pytalam swojego kiedy Amelia powinna siadac (ot z ciekawosci) a on ze od 8-12 miesiaca. Ok, moze chodzilo mu o stabilne siedzenie a mi chodzilo o zaczynanie bo widze u znajomych ze ich dzieci juz siedza nawet od 5 miesiaca co mnie kompletnie zadziwia
Amelia ma 5,5 miesiaca i w sumie robi wszystko, ale siedziec nie lubi nawet jak posadze ja sobie na kolanach to zaraz prostuje mi sie jak struna, ale dam jej czas, niech sie rozwija w swoim tempie, na brzuchu tez nie lubila lezec a teraz przekreca sie z brzucha na plecy i to w kazda strone. No i lubi majtac nogami jak ja trzymam przodem do swiata, nawet jak karmie ja na lezaco to tez majta (czyt. kopie mnie po brzuchu)
Aaa zaczelam jej dawac tez owoce i poki co jest dobrze, nie ma u nas przypadku ze jesli podalam owoce to nie zje warzyw. Je to i to ale owoce w mniejszych ilosciachKaszki niestety nie lubi
No i wybaczcie ze tak rzadko zagladam ale nie mam kompletnie czasu, Amelia ciagle domaga sie uwagi, do aniolkow niestety nie nalezy, w dzien praktycnie nie spi (skad tyle energii?!) moglabym powiedziec ze wszedzie jej pelno bo porusza sie poki co robiac przewroty, nie mozna jej samej zostawic wiec mam rece pelne roboty ale czasem was podczytuje
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2015, 10:36
Endokobietka lubi tę wiadomość
-
Nam na kazdym U lekarz kazał czekać az teraz na tym ostatnim tydzien temu powiedział ze pora cos robic . Bylismy tez w szpitalu 1,5 tyg temu colin spadł z lozka i lekarka tez zwróciła uwagę ze pora cos robic . Poduszka u nas nie przejdzie colin spi tylko na brzuchu do tego wędruje po całym łożku . Z tego co sie orientuje to koszt kasku ok 900€ trzeba wyslac to co kasy i czekać czy dadzą odpowiedz pozytywna czy niestety nie zapłacą . Wydaje mi sie ze powinni, wiedza ze jesli teraz zapłacą to bedzie koniec a jak nie to potem beda mieli większe koszty związane ze wszystkimi lekarzami od colina . Od meza brat miał operacje plastyczne wycinanie skory schudł ponad 80kg i zapłaciła to kasa i to nawet 3 takie operacje . Wiedzieli ze jesli tego nie zrobią to chłopak moze mieć potem jeszcze większe problemy np psychiczne i beda musieli ciagle płacić za lekarzy itd itd
-
Magdalena patrz co znalazlam: Helmtherapeuten empfehlen in jedem Fall, einen Antrag auf Kostenübernahme zu stellen, weil es sich um eine Kulanzentscheidung der Kasse handelt. Im Einzelfall ist also ein positiver Bescheid zumindest möglich. Dazu muss der Antrag unbedingt vor Behandlungsbeginn gestellt werden. Eine Erstattung im Nachhinein ist laut SGB V nicht möglich.
czyli musisz zglosisc sie ewentualnie przed rozpioczeciem terapi do kasy chorych, pogadaj dokladnie z lekarzem.