X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strajk jest od poniedzalku zawieszony, bo podjeli rozmowy z pracodawca, a wtedy ustawowo nie wolno strajkowac, rozmoiwy musza sie rozpoczac do 22.6 inadzej beda strajkwoac dalej. Ale i tak mega ulga, chociaz Jasiowi Ida zeby na calego i jest dosc marudny i niechce jesc w zlobku. Dalam mu dzis rnao Paracetamol, mam nadzieje ze do obiadu go trzymal a potem Ida na dwor, wiec moze zapomni o zebach.

17u93e5exqfllrog.png
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze nie dogadali sie w przeczkolu? A poczta tez wolne robi sobie...

U2 ja mialam tez w szpitalu robione.wiec chyba wszystkie dzieciaki zanim wyjdz Do domu Sa badane.
    Sluch tez sprawdzali Ale nie wiem Co ze wzrokiem (?)

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2015, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orchidea wzrok sprawdza lekarz na U4 na pewno, bo u nas Vincent wtedy nie chcial za bardzo wodzić oczkami za światłem, tzn. robił to ale lekarz stwierdził ze krotko i dal nam skierowanie do okulisty. Okulista stwierdził ze oczka sa zdrowe ale faktycznie nie chce wodzić za światłem, ale mize to dla niego zbyt nudne. Mamy kontrole teraz w poniedziałek. Okulista powiedzie tez ze najlepiej byloby zakropic malemu oczka do badania ale jakoś nie umiem sobie wyobrazić jak takiemu szkrabowi wcisnąć krople do oczu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2015, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mojego Vincenta dopiero niedawno zaczely interesować grzechotki, wcześnie je olewal.

• Mamax Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny poradzcie mi co robic?? Moj Julian wyraznie odbiega od swoich rowiesnikow. Nie kreci sie, nie obraca , nie podnosi za wysoko glowki ogolnie lezy w jednym miejscu. Dwa tygodnie temu byla u mnie koklzanka ktora w pl pracowala z maluszkami z problemami ruchowymi. Pobadala moje dziecie i stwierdzila slabe miesnie. Pokazala mi pare cwiczen ktore mam z malym robic ale ogolnie to doradzila z tym pojsc do lekarza. Wczesniej bylam na baby gruppe w gesundheitamt gdzie rozkawialam z jedna fizjoterapeltka. Ona stwierdzila ze to wina ze maly malo lezy na brzuszku ale nic mi nie doradzila po za tym ze ma lezc na brzuszku.. Ja sie z nia nie do konca zgadzam gdyz Julian bardzo lubial lezec na brzuszku wiec czesto go tak kladlam w przeciwienstwie do swojego starszego brata ktory prawie wcale nie lezal bo nie lubial a mimo to rozwijal sie prawidlowo. Wiec nie wierze ze to przez to... Ta moja kolezanka przeslala filmiki z moim synkiem swojej kolezance z polski tez terapelcte i ona tez stwierdzila nieprawidowosci u mojego dziecka. Nie chciala jednak mowic konkretow bo wiadomo ze to tylko filmy ale mowila ze nie czekala by za dlugo z terapia. Bylam wiec u lekarza i mowie ze maly malo sie rusza, nie obraca itd a ten ze do 10 miesiecy nie musi tego robic :-( Nie chce czekac tak dlugo i nic z tym nie robic bo sie boje ze opoznienie w rozwoju mojego dziecka moga sie poglebiac. Narazie sama z nim w domu cwicze ale wiadomo ze nie jestem w tym specjalista. Moze ktoras z was wie gdzie moge sie jeszcze udac o porade ???

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • Melka Ekspertka

Wysłany: 13 czerwca 2015, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax pomysl o zmianie lekarza. Jesli i nastepny powie ze trzeba czekac ja bym chyba pojechala do Polski i tam szukala pomocy.
    Zauwazylam ze Niemccy sa duzo bardziej cierpliwi co do rozwoju dzieci - jesli tak mozna to okreslic. Czesto dwulatki nie mowia za wiele a roczniaki ani nie raczkuja a o chodzeniu nie ma juz wcale mowy. I nie robia z tego tytulu problemu. Po prostu czekaja az samo przyjdzie. Mysle ze tak jest i w Twoim przypadku.

Zycze powodzenia i glowa do gory. Dzieci faktycznie rozwijaja sie roznie. Moze cos sie i u was ruszy.

• Melka Ekspertka

Wysłany: 13 czerwca 2015, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdaleno - umknelo mi Twoje pytanie. Mam parowar ktory ma pojemniki obok siebie - nie na sobie. Nie musze wiec odpalac calosci a np. jeden pojemnik - mniejszy. Naprawde polecam... dla swojego zdrowia no i naszych maluchow! Koniec z tluszczem i niezdrowym jedzeniem

• annaki Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2015, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax ja bym poszła do neurologa, bo to jest najlepszy lekarz od rozwoju psychoruchowego. Wiem że do tego potrzeba skierowania ale spróbuj je wywalczyć lub idź prywatnie jeśli można. A jak nie to może w Polsce Ci sie uda, w międzyczasie może idź gdzies do fizjoterapeuty, oni tez mają sporą wiedzę. Ja jestem z tych osob dla których nie ma tłumaczenia że "ma czas" ;-) i wolę konsultować i wiedzieć co mogę robić żeby pomóc dziecku w rozwoju.
    Z tym lezeniem na brzuchu to u nas tez się nie sprawdziło, no Lena wręcz nienawidziła tego i zawsze był krzyk, no ale potem jakoś jej przeszło :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Berlinianka Przyjaciółka

Wysłany: 13 czerwca 2015, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a nie ma tutaj żadnych fizjoterapeutów dla dzieci? no i zmieniłabym lekarza też. ale mimo wszystko leżenie na brzuchu jest bardzo ważne bo to wpływa później na wiele rzeczy.

qb3c3e5e6ni45jhf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2015, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie czasem to podejscie lekarzy tutaj czasem mnie dobija, ze wszystko ok, ze dziecko ma czas i ze badan alergicznych do roku nie zrobią. A czasem mi się podoba ze nie panikują i nie wysyłają zaraz po pierwsze wizycie na jakies badania które zazwyczaj trzeba zrobić za dużą odpłatnością jak to ma miejsce w PL.

Laaaaaaski...moj tata dostał te prace!!!!! Zadzwonił ten jego szef z przeprosinami ze nie dal rady dowiedziec sie wszystkiego do zeszlej niedzieli, prosił zeby go zrozumieć bo chcial nie tylko z praciwnikami pogadać co sadza o tacie po tym jednym dniu i jeszcze byl u Steuerberater zapytać co jak i ul będzie go kosztowała wyplata taty (no bo wiadomo ze to nie tylko netto i brutto ale i to co sam pracodawca placi). Za dwa tyg. przyjeżdża moj tata :) ale się cieszę. Będzie nam troszkę ciasno bo my we trójkę, siostra i tata ale będzie ok. Tata szybko uzbiera na kaucje, urządzenie sie i jakiś poczatek i będzie super!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2015, 20:17

Melka, Tigana, Endokobietka, amarranta lubią tę wiadomość

• powidlowa Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2015, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki - mam do Ciebie pytanie. Jeżeli dobrze zauważyłam, to jesteś z moich okolic. Orientujesz się gdzie mogłabym kupić jakąś sukienkę ciążową? Mam za 2 tygodnie imprezę firmową i podobno wszystkie kobiety będą w sukienkach. A wyczytałam gdzieś, że ty przed samym porodem byłaś na jakiejś imprezie więc może mi coś podpowiesz.

3i49tv7371hkkcdh.png

Wysłany: 14 czerwca 2015, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM wrote:
    ze badan alergicznych do roku nie zrobią.

Laaaaaaski...moj tata dostał te prace!!!!! Zadzwonił ten jego szef z przeprosinami ze nie dal rady dowiedziec sie wszystkiego do zeszlej niedzieli, prosił zeby go zrozumieć bo chcial nie tylko z praciwnikami pogadać co sadza o tacie po tym jednym dniu i jeszcze byl u Steuerberater zapytać co jak i ul będzie go kosztowała wyplata taty (no bo wiadomo ze to nie tylko netto i brutto ale i to co sam pracodawca placi). Za dwa tyg. przyjeżdża moj tata :) ale się cieszę. Będzie nam troszkę ciasno bo my we trójkę, siostra i tata ale będzie ok. Tata szybko uzbiera na kaucje, urządzenie sie i jakiś poczatek i będzie super!
    badania alergiczne chyba aż do 3 roku życia dziecku nie wyjdą prawdziwe
    brawo dla taty!!!

qb3c3e5e6ni45jhf.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2015, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berlinianka- Masz racje z tymi badaniami. Moj starszy synek mial robine jako niemowle ale one mogly tylko potwierdzic AZS natomiast dokladne badania zeby wykryc alergeny to po 3 roku sie robi.

Z tym zmiana pediatry to nie ma sensu. Dzisiaj bylismy w takiej klinice gdzie przyjmuja lekarze pediatrzy tylko na weekend i tam lekarz tez bam powiedzial ze maly ma jescze czas :-( Do neurolga czy fizjoterapelty musze miec skierowanie chociaz kolezanka mi mowila ze neurolog w naszym przypadku za wiele nie pomoze a do polski mozemy dopuero jechac w sierpniu. Spytam jeszcze jednej kolezank o klinike gdzie sie mozna zglaszczac z dziecmi na badania gdy rodzic ma jakies watpliwosci. Nie wiem dokladnie gdzie jest ale pmietam ze ona chodzila tam ze swoim synkiem bo jej maly do 8 miesiecy cierpial na kolki.

Mnika- Super ze twoj tato dostal ta prace. A moze z czasem bedzie mogl do tej roboty wciagnac tam twoja siostre lub szwagra ;-)

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • annaki Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2015, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa tak byłam tydzień przed porodem na imprezie w firmie męża ale niestety nie pomoge z sukienką bo ja byłam w takiej ciazowej tunice która kupilam dużo wcześniej w Polsce, a że trochę mi się podniosła na brzuchu to miałam do niej getry. Nie znam tez żadnych sklepów bo nic z ciazowej garderoby nie kupowalam w de, ale w miejscowości Gersthofen jest takie centrum babywelt gdzie jest wszystko dla ciężarnych i dzieci
    Str int to www.baby-welt.de, na str jest co prawda tylko adres ale zobacz może tez masz tam blisko

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2015, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ahhh...w zbyt dużym skrócie myślowym napisałam bo chodzilo mi o badania potwierdzające azs. Ja nawet czytałam kiedys ze badania na alergie to najlepiej po 5 roku życia robic, bo dopiero wtedy nie wychodzą zafalszowane czy jakoś tak. Ale np. wiele dzieci ma nietolerancje laktozy i tu badan potwierdzających to nie zrobią i dzieci się męczą. Tu nawet nie ma mleka bez laktozy dla niemowlaków. Nie wiem czy pamiętacie Agitkę - jej Xavier miał problemy skorne i lekarze mówili ze to azs i minie. Ona zrobila w PL badania alergologiczne prywatnie i wyszla malemu m.in. nietolerancja laktozy, sprowadza teraz mleko bez laktozy i maly ma teraz super skórę. Nie twierdze ze tylko przez mleko ale przestala używać tych wszystkich kremow na azs i problemy skoro nie wracają a maly mleko bez laktozy caly czas pije. Wuec moze jednak te badania cos dają.

Wysłany: 14 czerwca 2015, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a takie dla alergików http://hipp.pl/wyjatkowe-mleko-hipp-combiotikR-na-wzor-natury/alergia/

qb3c3e5e6ni45jhf.png
  • Tigana Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax, ja chyba też bym szukała innego lekarza. To prawda, że dzieci się różnie rozwijają i możliwe, że takie tempo jest po prostu dla Juliana najlepsze. Ale jeżeli się masz martwić to lepiej sprawdzić parę razy dla pewności, moze akurat ma nadmierne napięcie w jakimś miejscu i to blokuje jego dalszy rozwój ruchowy?
    Melka, a możesz napisać jaki to konkretnie parowar? tzn. jakiej firmy?
    MonikaDM, to gratulacje dla taty, to będzie na pełny etat od razu? Będziecie mieli pełną chatę ;).
    powidlowa, nie do mnie pytanie ale i ja szukałam czegoś wyjściowego z brzuszkiem i generalnie możesz coś przez neta zamówić, np. firma asos ma spory wybór kreacji ciążowych, mi się podobają ciuszki z Mamalicious, mam parę ;). W sklepach stacjonarnych to niektóre sklepy z odzieżą dziecięca mają też ciążową, np baby walz czy H&M, ale tam o takie ładne kiece trudno, raczej wygodne rzeczy do karmienia.

MonikaDM, ja jak to dobrze zrozumiałam to z tą laktozą to może być tak, że dziecko ma jeszcze niedojrzałe jelita i jej nie trawi, a z wiekiem to może przejść, dlatego się te testy od 3. roku życia robi, tak?

lamlamard20150706_-35_Nasza%20Niunia%20jest%20ju%C5%BC%20z%20nami%21.png
    34bw9jcg50dgoh06.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2015, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berlinianka to nie jest mleko dla dzieci z nietolerancja laktozy.

Tigana ja nie jestem ekspertem. Ale z tego co czytalam to u malych dzieci mize brakować albo byc niedobór laktazy w organizmie a to odpowiada za trawienie laktozy. Wiec te niedobory powodują nietolerancje ale często dzieciaczki z tego wyrastają bo organizm zaczyna produkować tą laktaze i wszystko wychodzi na prostą. Pewnie dlatego lekarze tutaj niewiele robią bo to zazwyczaj mija, niektórzy mówi ze po roku niektórzy ze po trzech latach, szkoda tylko dzieciaczków bo czasem maja duże bole brzuszków przez to wiec nie dziwie sie ze ktos woli sprowadzac mleko bez laktozy z innych krajów. Ale sa jeszcze testy alergologiczne a to jest jeszcze cos innego bo np. wykrywa alergie nie tylko pokarmowe ale tez na pylki czy detergenty.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2015, 10:04

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax moze idz do jakies fizjoterapi na probna godzine, niech oni poogladaja dziecko i powiedza czy potrzebuje fizjoterapii czy nie, moze zgodza sie to zrboic za darmo, a jak nie to idz do lekarza i popros o skierowanie. moj Jas mimo fizjoterapii, ktora trwala 7 miesiecy 3 a potem 2 razy w tygodniu obrocil sie sam jak mial 6,5 miesiaca. Tylko ze on nie umial lezec ani na brzuchu ani na plecach, fizjoterapie zaczelismy jak mial 5 tygodni, a ze byl wczesniakiem to praktycznie w 1 tygodniu wieku skorygowanego.

17u93e5exqfllrog.png
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hallo mamusie :)

Mam pytanie czy któraś z mama miała do czynienia albo ktoś z znajomych z kaskoterapia ?
    A wiec Colin ma krzywa glowke cały czas czekaliśmy az sie wyprostuje ale mało co idzie do przodu wiec juz lekarz sam powiedział Ze pora cos robic . Mamy w bonn w klinice w środę konsultacje nie wiem za bardzo czego sie spodziewać . Oczywiście chce zeby mój synus miał prosta glowke ale z drugiej strony tak strasznie mi go żal ze bedzie musiał w tym chodzić

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
‹‹ 393 394 395 396 397 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ