Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Agattee nie ma możliwości żeby 5 mies dziecko Siadło
, owszem jeśli rodzice sadzają sami, co jest zabronione, to będzie siedzieć, ale siad się liczy dopiero jak samo usiadzie z poz leżącej, u nas się to stało dopiero w maju czyli jak Lena miała 10 mies, tak to tylko leżała, nawet jadła w pozycji pól leżącej, mimo że posadzona owszem siedzialaby, ale rehabilitantka w Polsce nam zabroniła. Wogole moja mama mi mówiła że jak byłam mała to mnie sadzala i obkladala poduszkami, przez co pozniej miałam krzywy kręgosłup a problemy znim do dziś niestety
-
annaki wrote:Agattee nie ma możliwości żeby 5 mies dziecko Siadło
5mc 3 tyg wstał, 6mc 1tydzien w koło mebli chodził. 10 mc już biegał po całym mieszkaniu, wchodził, schodził z kanapy.
jego siostra chyba tez szybko. no ale oboje od razu na brzuszku leżeli, lubili, rodzice kładki i proszę jakie efekty. -
Moj Jas wczesniej siadal niz sie obracal, siadal z pozycji calkiwcie lezacej, podnoszac sie poprostu dzieki miesnia brzucha, rehabilitankta darla sie ze tak nie moze, ale co mialam zrobic jak umial. Jas siadal sam jak mial 6 miesiecy, jak mial 8 to stawal, jka mial 10 to lazil przy meblach, ale sam zaczal chodzic dopiero w wieku 13 miesiecy, nigdy nie chodzil za reke.
-
nick nieaktualnyVincent rwie się strasznie do siedzenia. Podnosi się a jak go oprzemy o nasza klatkę piersiową i siedzimy z nim tak półleżąc to sie sam podniesie zeby siedziec. Dzis pytalam o to lekarza i powiedzial ze jak sam tak robi to ok, ważne zeby go nie sądząc na sile i właśnie poduchami niie obkladac jak to kiedys robili.
Magdalena my z główką tez jutro jedziemy do specjalisty, tez nam mówili ze ma czas i żeby układać na bokach ale dzus powiedzieliśmy ze on naprawde dużo leży na brzuchu spi tez na brzuchu Ew. na bokach i nic. No i dali nam skierowanie bo lekarka powiedziała ze w takim razie za 2 miesiące mize byc juz za późno. Na poczatku mieliśmy taka poduchę specjalna ale teraz jak on najczesciej na brzuchu spi to raczej poducha nie zda egzaminu. Tez jestem ciekawa co nam powiedzą. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKoalka mamy trzy...nasza sypialnia, pokój małego i "salon". Póki co przeniesiemy małego z łóżeczkiem do sypialni i siostra będzie spać w jego pokoju a tata w dużym na kanapie. Mam nadzieje ze te dwa góra trzy miesiace nie oduczy małego spania w swoim pokoju.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJeżeli sie budzi to chodzę do niego. Wczesniej częściej przesypiał noc bez pobudki ale teraz wierci sue i przekręca i czasem z brzucha nie potrafi sie przewrocic z powrotem wiec marudzi. Ale zawsze ma oczka zamknięte i jak go obrócę to niemal natychmiast zasypia. Chodzę do niego 2-3 razy w nocy czasem wcale ale zdarzalo się wiecej jak np. butla przestala mu wystarczać.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Koalka wrote:Dziewczyny jak urodzę w DE,ale nie mam obywatelstwa niemieckiego tylko polskie,to rozumiem, że muszę zarejestrować dziecko w PL?Jak to w skrócie wygląda?Musze iść do USC?Zastanawiamy się nad imieniem Alex dla synka,podoba się Mężowi i moim rodzicom,ale zastanawiam się czy w PL zarejestrują takie imię?Nie będą robić problemów przez końcówkę z x?
-
Koalka któraś z dziewczyn umiejscowiała akt urodzenia w Polsce nie pamietam tylko która...
Ja na swoim przykładzie powiem Ci że wysłałam męza do PL bo chciałam dowód dla małego wyrobić.Tu masz w konsulacie paszport tylko na rok i drogo wychodzi a w pl masz za free dowód na 5 lat.
Bynajmniej pani w urzedzie nie mówiła o umiejscowieniu aktu tylko na podstawie niemieckiego aktu urodzenia wyrobiła polski akt urodzenia i za to chyba musiał mój zapłacić cos ok.90zł!! nie wiem czemu...no ale tak jest
Potem chciał złożyc wniosek o dowód to potrzebny był pesel.Peselu nie mogli nadać od razu bo trzeba zameldowac dziecko.Jako ciekawostke powiem,ze jak rodziłam w Polsce to dziecko jest automatycznie meldowane tam gdzie matka i kiedys nie miałam z tym problemu.A teraz że urodziłam w innym kraju pani nie mogła mi zameldować dziecka ta gdzie ja jestem bo to nie mój dom tylko rodziców i jedynie oni mogli mi zameldować małego!!!No paranoja jakaś.Musiał mój tato osobiście sie stawić w urzedzie-uwaga-z aktem własności domu i zameldował mi dopiero syna!!!
Po tym całym zamieszaniu mały otrzymał pesel i moglismy złożuć wniosek o dowód.
Aha można otrzymać pesel bez meldunku,ale to trzeba by bylo pisać pismo do ministerstwa w Warszawie o nadanie dla dziecka peselu i po wysłaniu go-ja pismo "nabierze mocy" za pare tyg otrzyma się pesel dla dziecka i mozna wtedy dopiero składać wniosek o dowód.My chcielismy na juz dlatego go meldowaliśmy przy pomocy rodziców.
Jednak jeśli macie własne mieszkanie czy tez dom w PL to nie bedziecie miały takiego kłopotu jak ja.
No mam naadzieję że pomogłam komuśJa nie miałam tych wszystkich info wcześniej i na własnej skórze musieliśmy się denerwować przy załatwianiu tych całych spraw
-
Czesc mamusie my po konsultacji w kasko poradni . Colin ma skrzywienie na 1,5 cm
I od tego momentu zakładają dziecku kaski. Koszt 2500€ wszystko razem . Możliwe ze pokryje kasa . Musimy teraz im wyslac i czekać na odpowiedz . Zrobili zdjęcia 3d . Chcemy jeszcze isc teraz do fizjoterapeuty i gdzie tylko sie da oby obyło sie bez kasku
Monika dm
Ty ostatnio chyba pisałaś o chrupkach kupiłam takie z hipp od 8 msc colin wcinazakupiłam tez baby keks tez od 8 msc ale sa twarde i czasem odłamie sie kawałek wiec dwa zjadł wiecej nie daje ale z tylu jest przepis ze mozna od 6 msc z mlekiem dac albo soczkiem