Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
ja dziewczyny Was przepraszam za to co teraz napisze ale musze
moje dziecko nie posiada zadnych polskich dokumentow...
Dziekuje Ci Polsko ze tak dbasz o nowo narodzonych swoich obywateli, kierujac sie wylacznie regula - byle pod gorke... dziekuje Ci bardzo. Tez z Toba tak zrobie
a co do aktow urodzenia - ja nie potrzebowalam. wwystarczyl.miedzynarodowy akt slubu -
Magdalena oby wam zwrócili masakra. To przy porodzie te glowki tak sie robią czy przez wyciąganie tymi kleszczami?
Melka a ma niemieckie obywatelstwo? Mój syn ur w Polsce ma pesel wiadomo i zameldowanie ale niedługo będę go wymrldowywac z pl ale na paszporcie jest niemieckim.
Jak drugie juz tu urodzę to też nie będę się bawić w żadne załatwianie w pl. Tylko wszystko na niemieckie papiery -
Magdalena2202 trzymam kciuki żeby się udało z tą główką innym sposobem niż kask, a jeżeli nie to aby kas szybko wszystko wyprostować i mały się nie męczył.
Ja kupuje właśnie te chrupki z hippa, Lena je kocha
, zresztą ona wszystko co do jedzenia to lubi. Z tymi keksami u mnie było podobnie, Lena je gryzla i się krztusila, wiec schowałam, dopiero teraz jak juz gryzie wszystko i każdy kawałek to je kupuje.
Wogole ona teraz taka śmieszna z tym jedzeniem, zjada wszystko i wszystko z rąk mi zabiera, dziś marchew w całości i pół zjadła, ostatnio arbuza w kawałku, melona, nawet kielbaskę
. wczoraj zrobiłam jej na 2 śniadanie takie wagoniki z chleba z serem i szynką, zjadła ich 7 szt ., albo pierogi ruskie wcina jak szalona, powoli zaczyna tez sama jeść, tzn wybiera z miseczki kawałki, np groszek z zupy jarzynowej bo do tej pory to średnio z tym było.
amarranta lubi tę wiadomość
-
Annaki super pewnie z takim strassym dzieckiem to kupa radości
Berliniarka
U mnie colin zaklinował sie w kanale rodnym siedział tam 2 godz nie chciał przejść az wkoncu lekarz wypychał go ze mnie siła skacząc po brzuchu . I potem duzo leżał tylko na jednym boczku przez pierwszy miesiąc właściwie to cały czas . Nawet na rękach u nas .
Mleka
U nas to samo colin nie ma nic wspólnego z Polska totalnie nic . Prawdziwy niemiec
-
Melka
Z tego co ja sie orientuje jak dziecko jest tu urodzone to automatycznie ma obywatelstwo niemieckie nie ważne czy rodzice maja czy nie . A będziecie sie starać kiedyś o swoje obywatelstwo ?
U mnie po ślubie brałam tutaj jedynie w polskim urzędzie chcieli pare papierków o to ze zmieniłam nazwisko tak to nic
-
Hej. Ja dzis na urlopie. Bylismy sie przemeldiwac. Wuadomo Hamburg czyli termin. Czekalismy 6 tygodni a mieszjanie i tak nie gotowe i mieszkamy na starym ale w papierach juz jestesmy przeprowadzeni. Bylismy z Jankiem u ortopedy. Wszystko ok. Kregoslup mu 1 raz sprawdzili - narazie prosty;)
Tigana, amarranta lubią tę wiadomość
-
Magdalena2202 ja słyszałam, że to nie tak do końca, to że tu się dziecko urodziło nie nadaje mu automatycznie obywatelstwa chyba ze rodzice takowe posiadają przez pochodzenie, lub są tu wystarczająco długo by móc podejść do egzaminu z języka i historii wtedy dziecko posiadać może również. Dziewczyny a ja mam pytanie z innej beczki dziś byłam na wizycie w praxis u mojego gina i powiedział ze gdy by mi wody odeszły (jestem w 39tc) to mam dzwonić po karetkę sama nie przyjeżdżać, zastanawiam się dlaczego w pl jak wody odejdą to każą przyjechać do szpitala do 2h tez tak miałyście?Migotka85
-
Magdaleno trzymam kciuki aby Colin nie musiał tego kasku mieć,strasznie drogie cholerstwo.....
Przynajmniej jedno z rodziców musi posiadac co najmniej 8 lat zameldowanie w de aby urodzone tu dziecko miało automatycznie obywatelstwo niemieckie.No chyba ze jedno z rodziców już je ma.
Endokobietko jak napisałaś "Z Janem"to z poczatku nie zakumałam o kim piszesz ha ha ha,zawsze Jaś,Jaś
Amarranta nie wiem jak to jest,chyba od landu czy co zależy ale ja do szpitala nie potrzebowałam ani naszych aktów urodzeń ,ani ślubu ,ani tez meldunku....tylko dowód osobisty i karte ubezpieczeniaEndokobietka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Magdalena a gdzie mozna zmierzyc stopien skrzywienia glowki? Trzeba miec pewnie na to skierowanie od pediatry?
ehh, dzis zauwazylam ze Amelia ma plesniawki w buzi... wczesniej nie widzialam, usmiecha sie to nie widac, ma tam daleko na podniebieniu kilka malych bialych plamek, i na wewn stronie policzka no i przy gornych dziaslach ale tak gleboko tak w tej szparze wrrr... poszlam po masc do apteki i jutro mam do odbioru ale ciekawa jestem jak ja mam jej smarowac jak mi nie chce buzi otworzycWiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2015, 17:17
-
Obywatelstwo dziecko dopiero po iluś latach ale jak będzie pelnoletnie to musi sie. Polskiego zrzec nie dostanie dwóch. Chyba ze rodzice mają. Wy tez jak chcecie zdawac to chyba musicie sie polskiego zrzec wtedy.
Dlaczego karetkę bo jest bezpieczniej gdy odejdą wody to dziecko juz nic nie chroni od wstrząsów w pl tez polozna mi zalecala karetkę w takim przypadku -
Koalka od marca tego roku w PLzmieniły się przepisy i aby wyrobić dziecku dowód wystarczy już obecność w urzędzie tylko jednego rodzica i jego podpis.No to jest plus,nie powiem-bo zawsze mieliśmy z tym kłopot jak jedno z nas mogło to drugie nie.I o tych imionach chyba też sie teraz zmieniło.
Jednak aby odebrać dowód nie mogliśmy nikogo upoważnic do tego-dowód musi odebrać którys z rodziców.
Co do zrzekania się obywatelstwa przez dziecko lub rodzica to pierwsze słyszę,to chyba nie jest prawda...
Na temat fotelikow maxi cosi dużo swego czasu czytałam,że dziewczyny bardzo chętnie kupowały i podobał się jednak potem w praktyce wszystkie narzekały że niewygodne dla takiego maleństwa-że jakos nienaturalnie dziecko w nim siedzi mimo wkładki więc lepiej przemyśl ten zakup Koalka!Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2015, 17:57
-
nick nieaktualny
-
Koalka ja mam maxi cosi ale jakiś starszy model,nie z tych co Ty chcesz, ogolnie jestem zadowolona, teraz kupujemy większy ale tez jednak maxi cosi tylko nie wiem jeszcze jaki model
Migotka mi gin tez kazała wzywać karetkę, jakoś jak byłam w 38 tyg bo mała nie była idealnie w kanale i w razie odejścia wód mogła wypaść pępowina -
Jeśli oboje rodziców są obcokrajowcami, dziecko może dostać obywatelstwo niemieckie automatycznie w momencie urodzin, o ile co najmniej jedno z rodziców przebywa legalnie na terenie Niemiec od 8 lat i posiada ważne Aufenthaltsberechtigung lub unbefristete Aufenthaltserlaubnis przez okres trzech lat. Takie dzieci otrzymują obywatelstwo wraz ze swoimi rodzicami i kiedy ukończą 18 lat muszą ponownie zadecydować, które obywatelstwo chcą zatrzymać.
-
Koalka oba modele maxi cosi mają bardzo dobre recenzje w testach bezpieczenstwa my wybraliśmy cabrio fix i bazę isofix ale to ze względu na cenę. Chociaż nie wiem czy nie lepiej było dopłacić do bazy familyfix bo do niej później można wpiąć foteliki późniejsze po przekroczeniu 13kg. Nie wypowiem się czy się sprawdził bo jeszcze nie uzytkowalismyMigotka85