Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Męska płodność - jakie składniki naprawdę warto suplementować w czasie starań o dziecko?
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Dziewczyny, czas zadbać o męską płodność!
1 saszetka pełna mocy dla wsparcia jakości nasienia 🔥
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Migotka85 Ekspertka

Wysłany: 17 czerwca 2015, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki dzięki za odpowiedź, tak też zrobię w razie czego. bezpieczeństwo małej najważniejsze.

Migotka85
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2015, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mierzenie skrzywienia główki zrobiła ta pani w klinice od kasków przez zdjęcie 3d całej główki . Nie miałam skierowania poprostu zrobiliśmy tam termin .

U nas tata jest Niemcem wiec dlatego Colin ma automatycznie obywatelstwo w takim razie

Co do maxi cosi mamy family fix i maci cosi cabrio fix. Powiem tak ten cały adapter jest super pod warunkiem ze jedziemy gdzies w 3 wtedy siedzę z tylu z małym jak jeżdzę sama to wiadomo colin jest ze mną z przodu wiec nie używamy . Maxi cosi ... Przy cieplejszych dniach colin ma calutkie plecy mokre strasznie grzeje . Wiec używamy jak najmniej staram ske nawet zeby nie zasnal w nim . Z tego to katastrofa . W zimę juz miał mokre plecy a teraz to przerąbane .

agattee lubi tę wiadomość

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 czerwca 2015, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena2202 wrote:
    Czesc mamusie my po konsultacji w kasko poradni . Colin ma skrzywienie na 1,5 cm
    I od tego momentu zakładają dziecku kaski. Koszt 2500€ wszystko razem . Możliwe ze pokryje kasa . Musimy teraz im wyslac i czekać na odpowiedz . Zrobili zdjęcia 3d . Chcemy jeszcze isc teraz do fizjoterapeuty i gdzie tylko sie da oby obyło sie bez kasku :)

Monika dm
    Ty ostatnio chyba pisałaś o chrupkach kupiłam takie z hipp od 8 msc colin wcina :) zakupiłam tez baby keks tez od 8 msc ale sa twarde i czasem odłamie sie kawałek wiec dwa zjadł wiecej nie daje ale z tylu jest przepis ze mozna od 6 msc z mlek
    iem dac albo soczkiem

Mz tez jestesmy po takiej wizycie i Vincent tez kask dostanie. Ma skrzywienie na 1cm i zdecydowaliśmy się na ten kask. Nam powiedzieli ze koszt to 2000€ i 80% refunduje KK tylko ze czasami chca widzieć dziecko. Maly miał dzis zrobiony rentgen i tez te zdjęcia 3D. Wahaliśmy sie troche bo zdrowie podobno na krzywej główce nie cierpi, to tylko względy estetyczne. Moj mąż ma krzywa głowę, i mówi ze teraz nie przeszkadza mu to szczególnie ale hak kiedyś olysieje to chyba nie będzie mu sie podobać i mowil ze szkoda ze kiedyś takich kasków nie bylo. Właściwie to on mnie bardziej namowil bo stwierdził ze Vinnie teraz jest malutki i nie będzie pamietal kasku a kiedyś może miec kompleksy z powodu płaskie główki. Poza tym od szwagierki syn ma bardzo krzywa głowę i mimi włosów jest to widoczne. Wiec ostatecznie po przeanalizowaniu podjęliśmy decyzje. Panie w szpitalu chwalily małego no powiedziały ze jeszcze tak grzecznego dziecka do zdjęć nie miały :)

Tigana lubi tę wiadomość

• Migotka85 Ekspertka

Wysłany: 17 czerwca 2015, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena A używacie na fotelik tych pokrowców letnich? Sommer bezug?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2015, 21:20

Migotka85
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2015, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki dziewczyny za uświadomienie :) akt slubu mamy przetłumaczony (bo nie wiedziałam wtedy, ze są międzynarodowe), ale nigdy nie myślałam, że będzie mi potrzebny akt urodzenia;)

Magdalena, powodzenia z główką Colina! i zwrotem kasy!

Melka, nie przepraszaj za to co piszesz! każdy wie, jak w Polsce potrafią robić problem ze wszystkiego

Wendy z dowodem tak jest, że trzeba osobiście. chciałam mężowi odebrać i mi powiedzieli, ze nawet notarialne upoważnienie na wszystko nie obejmuje odebrania dowodu

Koalka, ja się nie znam na fotelikach. a w moim wybranym wózku jest fotelik z tej firmy co wózek (chociaż maxi cosi tez pasuje)

co do wzywania karetki, to mi powiedzieli w szpitalu, ze jak mnie mąż nie będzie mógł zawieźć to żeby wzywać Krankenbefoerderung

Melka lubi tę wiadomość

o1489vvjal2gnmht.png
  • Migotka85 Ekspertka

Wysłany: 17 czerwca 2015, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monikadm szybko zleci ten czas kiedy będzie trzeba używać kasku, a potem będzie spokój i poczucie,że zrobiłaś wszystko co mogłaś żeby w przyszłości twoje dziecko nie miało z tym problemów (a dzieci w szkole potrafią być okrutne). Od koleżanki znajomej synek chodził w takim kasku i wszystko się ładnie skorygowalo :)

Migotka85
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 czerwca 2015, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka właśnie tak mysle. Dziękuję za info o tym ze to przynosi rezultaty bo widzieliśmy tylko fotki ale na zywo z nikim nie gadaliśmy kto by przez to przeszedł, wiec takie potwierdzenie jest bardzo mile.

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 czerwca 2015, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 13:18

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 czerwca 2015, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka, Vincent juz w szpitalu trzymal główkę na prawej stronie. W domu próbowaliśmy przekladac ale efekt byl taki ze trzymal prosto i teraz ma lekkie splaszczenie po tej prawej stronie, i z tylu główki. Po lewej zaczęło się lekko wyrównywać z prawa strona ale to nie to samo. Zwracaliśmy uwagę lekarzowi ale do wczoraj mówili ze maly ma czas i ze mamy na brzuchu układać. Ale wczoraj powiedzieliśmy ze on naprawde dużo leży na brzuchu do tego często trzymamy go pionowo lub na kolanach i ze śpi na bokach lub na brzuch więc łącznie naprawde nie dużo jest na plasko. No i dali nam skierowanie do MKG Chirurgie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2015, 23:47

• amarranta Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 06:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka, zasiałaś mi wątpliwości z tym fotelikiem, teraz patrzę, że opinię mają nie bardzo. U nas isofix póki co odpada, bo mamy tylko 3osobowego busa, którego mąż używa do pracy, więc mała nie będzie jeździła za często + nie ma gdzie tej bazy zamontować

Faktycznie dziewczyny, powodzenia z główkowymi problemami, niech szybciutko się korygują:*
    też nie spotkałam się z tym tematem wcześniej, ale może po prostu jak nie masz dziecka to nie masz świadomości pewnych problemów albo się po prostu nie interesujesz (z różnymi kwestiami w ciąży też tak jest)

Aha, zapomniałam wcześniej - Monika, gratulacje pracy dla taty! super, ze się udało i fajnie, że będzie pracował z aprobatą innych pracowników, to miłe:)

miłego dnia, dziewczyny!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2015, 06:49

MonikaDM lubi tę wiadomość

o1489vvjal2gnmht.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo fajne sa wozki i foteliki naprawde dobrej jakosci z Peg Perego. Ja mam z tej firmy fotelik i spacerowke do auta, na ktory swietnie ten fotelik pasowal.
    I ta spacerowka jest tylko w aucie, w domu uzywamy wozka 2w1, no teraz to juz tez tylko spacerowki z niego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2015, 08:54

17u93e5exqfllrog.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    doedukowałam się u koleżanki, która pracuje w hurtowni dla dzieci w Polsce i specjalizuje się w fotelikach, że z tych 3 ktore są do wyboru przy moim wózku jako wersja 3 w 1 to tylko maxi cosi wchodzi w grę. dzięki Koalka, że temat fotelików poruszyłaś, bo bym kupiła 3 w 1 z dedykowanym, później się zastanowiła i żałowała :)

o1489vvjal2gnmht.png

Wysłany: 18 czerwca 2015, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monikadm to widać co klinika to inaczej . Bylas w Berlinie ? A noe chcecie z główka spróbować pierw jeszcze jakies fizjoterapie albo cos ?

Koalka
    U nas widać te skrzywienie do tego lekarz zalecił zeby cos robic
    A w Polsce tez sa kaski znajoma wlasnie ma dla synka i kosztuje to ok 6-7 tys złoty nic kasa nie pokrywa !

Migotka wiesz co mamy na maxi cosi cały czas jeden pokrowiec nawet nie wiedziałam ze sa letnie musze popatrzeć

Co do dowodu chciałam w Polsce wyrobić nowy z nowym nazwiskiem to musiała bym osobiście jechac i osobiście odebrać ;/ nie ma możliwości zeby ktoś za mnie odebrać np mama . Wiec darowalam sobie to i za rok i tak moze przystąpić do egzaminu na obywatelstwo i wtedy mam nadzieje uda mi sie zdobyć niemiecki dowód

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2015, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena nawet nie zastanawialiśmy sie nad fizjoterapią, juz nastawiliśmy się na ten kask. Ale zapytam o fizjoterapię na następnym badaniu u lekarza. Poza tym nam pediatra powiedziała ze trzeba teraz zadziałać bo za dwa miesiące mize być za późno i w klinice nam powiedzieli ze dopóki ciemiączko się nie zroslo to można założyć kask a pozniej zostaje tylko albo krzywa glowka albo operacja. My nie chcemy raczej tego przeciągać fizjoterapią ale zapytać możemy. Wczoraj czytałam blogi dziewczyn które pisały o super rezultatach tego kasku i to w szybkim tempie. Robily to właśnie w Berlinie bo wtedy w PL lekarze dziwnie patrzyli jak wspominaly o kasku. Teraz podobno tobi to klinika w Krakowie. My robimy u nas w Norymberdze.

• Muniek Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pytanko odnośnie szczepień tutaj w De,kiedy i jakie są? Nie wie któraś czy kasa wszystko pokrywa czy są dodatkowo płatne i jak to się ma do wcześniaków.

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3

Wysłany: 18 czerwca 2015, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monikadm to widzisz nam lekarz powiedział ze do 2 roku zycia główka rosnie jest miękka o mozna wszystko zrobic . Dla nas troche te kaski to naciąganie na kase . Kiedyś tego niw było o dzieci maja proste główki . Ah nie ważne każdy robi jak uważa :) jak jestescie zdecydowani to działajcie

Muniek wszystkie szczepienia pokrywa kasa . U mnie na tych żółtym zeszycie od Colina co dostał w szpitalu na okładce jest wklejona kartka i pisze w jakim okresie i jakie szczepionki dziecko powinno mieć . Nie masz nic takiego ?

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena jej faktycznie,jestem ostatnio tak zakręcona że chyba zapomnę w końcu jak się nazywam :-) to są szczepionki obowiazkowe,tak?

snk2s95.png
    y1iruwn.png

Wysłany: 18 czerwca 2015, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Niemczech nie ma szczepionek obowiązkowych możesz zdecydować ze nie szczepisz ale!!!! My wlasnie rozmawialiśmy na tez temat z lekarzem powiedział ze jak nie zaszczepimy to on niestety juz nie moze nas wiecej przyjąć . Śmiech . Obowiązkowe czy nie i tak musisz . Ale tak to jest spis wszystkich i te robia . Pneumokoki jak sie nie mylę sa do picia przez baby a reszta igła

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha rozumiem :-P ale właściwie i tak mieliśmy zamiar go zaszczepić. Dzięki Magdalena :-)

snk2s95.png
    y1iruwn.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek w zasadzie wszystko co chcesz pokrywa lub zwraca kasa chorych. Ja teraz musialam zapklacic za meningokoki typu B ale dalam rachunek do kasy chorych i oddali cala kwote, wczesniej upewnilam sie ze zwracaja bo to 200€uro po 100 za 1 dawke.

Do picia sa rotavirusy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2015, 11:16

17u93e5exqfllrog.png
‹‹ 397 398 399 400 401 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ