WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Migotka85 Ekspertka

Wysłany: 17 czerwca 2015, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki dzięki za odpowiedź, tak też zrobię w razie czego. bezpieczeństwo małej najważniejsze.

Migotka85
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2015, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mierzenie skrzywienia główki zrobiła ta pani w klinice od kasków przez zdjęcie 3d całej główki . Nie miałam skierowania poprostu zrobiliśmy tam termin .

U nas tata jest Niemcem wiec dlatego Colin ma automatycznie obywatelstwo w takim razie

Co do maxi cosi mamy family fix i maci cosi cabrio fix. Powiem tak ten cały adapter jest super pod warunkiem ze jedziemy gdzies w 3 wtedy siedzę z tylu z małym jak jeżdzę sama to wiadomo colin jest ze mną z przodu wiec nie używamy . Maxi cosi ... Przy cieplejszych dniach colin ma calutkie plecy mokre strasznie grzeje . Wiec używamy jak najmniej staram ske nawet zeby nie zasnal w nim . Z tego to katastrofa . W zimę juz miał mokre plecy a teraz to przerąbane .

agattee lubi tę wiadomość

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 czerwca 2015, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena2202 wrote:
    Czesc mamusie my po konsultacji w kasko poradni . Colin ma skrzywienie na 1,5 cm
    I od tego momentu zakładają dziecku kaski. Koszt 2500€ wszystko razem . Możliwe ze pokryje kasa . Musimy teraz im wyslac i czekać na odpowiedz . Zrobili zdjęcia 3d . Chcemy jeszcze isc teraz do fizjoterapeuty i gdzie tylko sie da oby obyło sie bez kasku :)

Monika dm
    Ty ostatnio chyba pisałaś o chrupkach kupiłam takie z hipp od 8 msc colin wcina :) zakupiłam tez baby keks tez od 8 msc ale sa twarde i czasem odłamie sie kawałek wiec dwa zjadł wiecej nie daje ale z tylu jest przepis ze mozna od 6 msc z mlek
    iem dac albo soczkiem

Mz tez jestesmy po takiej wizycie i Vincent tez kask dostanie. Ma skrzywienie na 1cm i zdecydowaliśmy się na ten kask. Nam powiedzieli ze koszt to 2000€ i 80% refunduje KK tylko ze czasami chca widzieć dziecko. Maly miał dzis zrobiony rentgen i tez te zdjęcia 3D. Wahaliśmy sie troche bo zdrowie podobno na krzywej główce nie cierpi, to tylko względy estetyczne. Moj mąż ma krzywa głowę, i mówi ze teraz nie przeszkadza mu to szczególnie ale hak kiedyś olysieje to chyba nie będzie mu sie podobać i mowil ze szkoda ze kiedyś takich kasków nie bylo. Właściwie to on mnie bardziej namowil bo stwierdził ze Vinnie teraz jest malutki i nie będzie pamietal kasku a kiedyś może miec kompleksy z powodu płaskie główki. Poza tym od szwagierki syn ma bardzo krzywa głowę i mimi włosów jest to widoczne. Wiec ostatecznie po przeanalizowaniu podjęliśmy decyzje. Panie w szpitalu chwalily małego no powiedziały ze jeszcze tak grzecznego dziecka do zdjęć nie miały :)

Tigana lubi tę wiadomość

• Migotka85 Ekspertka

Wysłany: 17 czerwca 2015, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena A używacie na fotelik tych pokrowców letnich? Sommer bezug?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2015, 21:20

Migotka85
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2015, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki dziewczyny za uświadomienie :) akt slubu mamy przetłumaczony (bo nie wiedziałam wtedy, ze są międzynarodowe), ale nigdy nie myślałam, że będzie mi potrzebny akt urodzenia;)

Magdalena, powodzenia z główką Colina! i zwrotem kasy!

Melka, nie przepraszaj za to co piszesz! każdy wie, jak w Polsce potrafią robić problem ze wszystkiego

Wendy z dowodem tak jest, że trzeba osobiście. chciałam mężowi odebrać i mi powiedzieli, ze nawet notarialne upoważnienie na wszystko nie obejmuje odebrania dowodu

Koalka, ja się nie znam na fotelikach. a w moim wybranym wózku jest fotelik z tej firmy co wózek (chociaż maxi cosi tez pasuje)

co do wzywania karetki, to mi powiedzieli w szpitalu, ze jak mnie mąż nie będzie mógł zawieźć to żeby wzywać Krankenbefoerderung

Melka lubi tę wiadomość

o1489vvjal2gnmht.png
  • Migotka85 Ekspertka

Wysłany: 17 czerwca 2015, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monikadm szybko zleci ten czas kiedy będzie trzeba używać kasku, a potem będzie spokój i poczucie,że zrobiłaś wszystko co mogłaś żeby w przyszłości twoje dziecko nie miało z tym problemów (a dzieci w szkole potrafią być okrutne). Od koleżanki znajomej synek chodził w takim kasku i wszystko się ładnie skorygowalo :)

Migotka85
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 czerwca 2015, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka właśnie tak mysle. Dziękuję za info o tym ze to przynosi rezultaty bo widzieliśmy tylko fotki ale na zywo z nikim nie gadaliśmy kto by przez to przeszedł, wiec takie potwierdzenie jest bardzo mile.

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 czerwca 2015, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 13:18

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 czerwca 2015, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka, Vincent juz w szpitalu trzymal główkę na prawej stronie. W domu próbowaliśmy przekladac ale efekt byl taki ze trzymal prosto i teraz ma lekkie splaszczenie po tej prawej stronie, i z tylu główki. Po lewej zaczęło się lekko wyrównywać z prawa strona ale to nie to samo. Zwracaliśmy uwagę lekarzowi ale do wczoraj mówili ze maly ma czas i ze mamy na brzuchu układać. Ale wczoraj powiedzieliśmy ze on naprawde dużo leży na brzuchu do tego często trzymamy go pionowo lub na kolanach i ze śpi na bokach lub na brzuch więc łącznie naprawde nie dużo jest na plasko. No i dali nam skierowanie do MKG Chirurgie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2015, 23:47

• amarranta Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 06:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka, zasiałaś mi wątpliwości z tym fotelikiem, teraz patrzę, że opinię mają nie bardzo. U nas isofix póki co odpada, bo mamy tylko 3osobowego busa, którego mąż używa do pracy, więc mała nie będzie jeździła za często + nie ma gdzie tej bazy zamontować

Faktycznie dziewczyny, powodzenia z główkowymi problemami, niech szybciutko się korygują:*
    też nie spotkałam się z tym tematem wcześniej, ale może po prostu jak nie masz dziecka to nie masz świadomości pewnych problemów albo się po prostu nie interesujesz (z różnymi kwestiami w ciąży też tak jest)

Aha, zapomniałam wcześniej - Monika, gratulacje pracy dla taty! super, ze się udało i fajnie, że będzie pracował z aprobatą innych pracowników, to miłe:)

miłego dnia, dziewczyny!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2015, 06:49

MonikaDM lubi tę wiadomość

o1489vvjal2gnmht.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo fajne sa wozki i foteliki naprawde dobrej jakosci z Peg Perego. Ja mam z tej firmy fotelik i spacerowke do auta, na ktory swietnie ten fotelik pasowal.
    I ta spacerowka jest tylko w aucie, w domu uzywamy wozka 2w1, no teraz to juz tez tylko spacerowki z niego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2015, 08:54

17u93e5exqfllrog.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    doedukowałam się u koleżanki, która pracuje w hurtowni dla dzieci w Polsce i specjalizuje się w fotelikach, że z tych 3 ktore są do wyboru przy moim wózku jako wersja 3 w 1 to tylko maxi cosi wchodzi w grę. dzięki Koalka, że temat fotelików poruszyłaś, bo bym kupiła 3 w 1 z dedykowanym, później się zastanowiła i żałowała :)

o1489vvjal2gnmht.png

Wysłany: 18 czerwca 2015, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monikadm to widać co klinika to inaczej . Bylas w Berlinie ? A noe chcecie z główka spróbować pierw jeszcze jakies fizjoterapie albo cos ?

Koalka
    U nas widać te skrzywienie do tego lekarz zalecił zeby cos robic
    A w Polsce tez sa kaski znajoma wlasnie ma dla synka i kosztuje to ok 6-7 tys złoty nic kasa nie pokrywa !

Migotka wiesz co mamy na maxi cosi cały czas jeden pokrowiec nawet nie wiedziałam ze sa letnie musze popatrzeć

Co do dowodu chciałam w Polsce wyrobić nowy z nowym nazwiskiem to musiała bym osobiście jechac i osobiście odebrać ;/ nie ma możliwości zeby ktoś za mnie odebrać np mama . Wiec darowalam sobie to i za rok i tak moze przystąpić do egzaminu na obywatelstwo i wtedy mam nadzieje uda mi sie zdobyć niemiecki dowód

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2015, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena nawet nie zastanawialiśmy sie nad fizjoterapią, juz nastawiliśmy się na ten kask. Ale zapytam o fizjoterapię na następnym badaniu u lekarza. Poza tym nam pediatra powiedziała ze trzeba teraz zadziałać bo za dwa miesiące mize być za późno i w klinice nam powiedzieli ze dopóki ciemiączko się nie zroslo to można założyć kask a pozniej zostaje tylko albo krzywa glowka albo operacja. My nie chcemy raczej tego przeciągać fizjoterapią ale zapytać możemy. Wczoraj czytałam blogi dziewczyn które pisały o super rezultatach tego kasku i to w szybkim tempie. Robily to właśnie w Berlinie bo wtedy w PL lekarze dziwnie patrzyli jak wspominaly o kasku. Teraz podobno tobi to klinika w Krakowie. My robimy u nas w Norymberdze.

• Muniek Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pytanko odnośnie szczepień tutaj w De,kiedy i jakie są? Nie wie któraś czy kasa wszystko pokrywa czy są dodatkowo płatne i jak to się ma do wcześniaków.

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3

Wysłany: 18 czerwca 2015, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monikadm to widzisz nam lekarz powiedział ze do 2 roku zycia główka rosnie jest miękka o mozna wszystko zrobic . Dla nas troche te kaski to naciąganie na kase . Kiedyś tego niw było o dzieci maja proste główki . Ah nie ważne każdy robi jak uważa :) jak jestescie zdecydowani to działajcie

Muniek wszystkie szczepienia pokrywa kasa . U mnie na tych żółtym zeszycie od Colina co dostał w szpitalu na okładce jest wklejona kartka i pisze w jakim okresie i jakie szczepionki dziecko powinno mieć . Nie masz nic takiego ?

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena jej faktycznie,jestem ostatnio tak zakręcona że chyba zapomnę w końcu jak się nazywam :-) to są szczepionki obowiazkowe,tak?

snk2s95.png
    y1iruwn.png

Wysłany: 18 czerwca 2015, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Niemczech nie ma szczepionek obowiązkowych możesz zdecydować ze nie szczepisz ale!!!! My wlasnie rozmawialiśmy na tez temat z lekarzem powiedział ze jak nie zaszczepimy to on niestety juz nie moze nas wiecej przyjąć . Śmiech . Obowiązkowe czy nie i tak musisz . Ale tak to jest spis wszystkich i te robia . Pneumokoki jak sie nie mylę sa do picia przez baby a reszta igła

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha rozumiem :-P ale właściwie i tak mieliśmy zamiar go zaszczepić. Dzięki Magdalena :-)

snk2s95.png
    y1iruwn.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek w zasadzie wszystko co chcesz pokrywa lub zwraca kasa chorych. Ja teraz musialam zapklacic za meningokoki typu B ale dalam rachunek do kasy chorych i oddali cala kwote, wczesniej upewnilam sie ze zwracaja bo to 200€uro po 100 za 1 dawke.

Do picia sa rotavirusy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2015, 11:16

17u93e5exqfllrog.png
‹‹ 397 398 399 400 401 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ