Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
tak, od pediatry, mozesz kupic bez recepty, jakies 6€ kosztuje, z recepta placilam 0.30 €, zalezy w jakiej kasie chorych do czego ile doplacaja, niby leki dla dzieci sa za 0, ale cos tam wiecznie terzeeba doplacic, tu 1 Euro, tu 20 centow.
W Twoim przypadku raczej ginekolog miala racje, to jest temat rzeka i do rozwazania indywidualnie.amarranta lubi tę wiadomość
-
Endokobietko - ja na szczescie jestem w AOK BW i jeszcze nigdy nie doplacalam za leki dla dzieci.
A co do kolek to faktycznie te kropelki o ktorych dziewczyny pisaly i mi polozna polecila tez czopki - carum carvi firmy Wala - mozna dostac bez recepty! jak dzidzius jest malutki to polowe tylko. u nas zarowno krople a raz tylko czopek - bardzo pomogly -
Nie nadrobilam was ale melduje ze 18.06 o 22:16 siłami natury przyszła nasza Nel na świat, i jest cudowna
3320gr, 51cm 10 punktów apgar, puki co obyło się na razie bez mm.
Tigana, amarranta, kiti, Melka, Muniek, annaki, beata1313, Koalka, powidlowa lubią tę wiadomość
Migotka85 -
nick nieaktualny
-
Dziękujemy
napisze może jak było, a nie było łatwo. Dzień przed porodem miałam termin u gina ale wszystko jeszcze było zamknięte chociaż główka od 3 tyg.bardzo nisko. Wspomniałam ze od kilku dni wkładki mi przemakaja bo jest tego więcej ale było jak woda. Powiedzieli ze wszystko ok. Tego dnia czułam tez ze bardzo napina mi się brzuch ale nie wiedziałam że tak wyglądają skurcze
Migotka85 -
O 1 w nocy bolało coraz bardziej ale nie były regularne, o 3 wstał mój mąż i poprosiłam żeby wziął dzień wolny jak nie ustanie to pojedziemy do szpitala, tak zrobiłam bo na wkładce te wycieki zaczęły być różowe a lekarz powiedział ze jak nie będę pewna czy to wody to lepiej sprawdzić. Pojechaliśmy skurcze co 10 min sprawdzili ze to wody się Sącza, nie potrafiłam określić od kiedy dokładnie wiec dali antybiotyk i powiedzieli ze bez dziecka nie wyjdę, wszystko trwało bardzo bardzo długo PDA dali dopiero przy 3 cm rozwarcia pomogło na kilka godzinMigotka85
-
Najgorsze ze doszły wymioty, potem już nawet po łuku wody, mega wyczerpanie jeszcze przed party mi PDA w zasadzie przestało chyba działać. Na ostatni etap przyjechał mój lekarz i powiedział ze chyba pójdą kleszcze w ruch wiec tak się za wzięłam błagam żeby nie, i się udało z mega necie ciem które boli jak cholerę ale córa jest cudowna.Migotka85
-
Ciesze się ze mam to za sobą. Staram się rozkręcić laktacje na razie małej wystarcza bo po karmieniu śpi ale to może dlatego że noworodki przez pierwsze doby nie potrzebują w zasadzie pokarmu. Kaptur ki na sutki moje zbawienie bo ja mam zbyt małe. Jejku nie wiedziałam że to kiedyś napisze ale każda kupa cieszy
powodzenia dla oczekujących oby u was było szybko i w miarę bezboleśnie
amarranta, Melka lubią tę wiadomość
Migotka85 -
nick nieaktualnyMigotka gratulacje!
Nie bylo mnie tutaj troche, brak czasu na cokolwiek no i zalozylam nowe konto bo na starym abonament mi sie skonczyl i denerwowaly mnie te braki ktore mialam jednak zapelnione w abo.
My jestesmy w IKK i jeszcze za zadne lekarstwo dla dzieci nie placilam.
Sab Simplex skoro jest na recepte tez to na pewno kaze dziecku przepisac bo to dla mnie na wage zlota. Dwojke dzieci na tym wychowalam.
Ide Was nadrobic.
Milego wieczorkuMelka, amarranta lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMagdalena2202 wrote:W Niemczech nie ma szczepionek obowiązkowych możesz zdecydować ze nie szczepisz ale!!!! My wlasnie rozmawialiśmy na tez temat z lekarzem powiedział ze jak nie zaszczepimy to on niestety juz nie moze nas wiecej przyjąć . Śmiech . Obowiązkowe czy nie i tak musisz . Ale tak to jest spis wszystkich i te robia . Pneumokoki jak sie nie mylę sa do picia przez baby a reszta igła
Magdalena owszem nie ma obowiazku szczepien ale schody sie zaczynaja w momencie gdy dziecko idzie do szkoly. Robia mega problemy z tego powodu.
Mojej kolezanki syn mial np. tylko Polskie szczepionki i na badaniach do pierwszej klasy powiedzieli jej ze jesli nie uzupelni do szkoly nie zostanie przyjety.
Ja szczepie ale akurat na rota nie bede sie zgadzala.
Za duzo zlego sie nasluchalam o tej szczepionce od blisich znajomych.
edit:
Z tym obywatelstwem, jesli jedno z rodzicow ma Niemieckie obywatelstwo to dziecko rowniez, jesli oboje maja Polskie to dziecko tez i dokumenty paszportowe zalatwia sie w ambasadzie Polskiej na terenie Niemiec.
Opiywalam Wam te procedure kilka tyg temu.
Moj najmlodszy bedzie mial tylko Niemieckie obywatelstwo bo my oboje z mezem takowe posiadamy, Polskiego nie bedziemy mu w Polsce 'zakladac' czy jak to sie mowi.
Ja otrzymujac Niemieckie obywatelstwo wpisywalam we wniosku ze chce moje Polskie zachowac a skladajac wniosek o dowod i paszport musialam podpisac papierek ze oswiadczam ze jest mi wiadomo ze od tej pory mam podwojne.
Dziecko majac podwojne obywatelstwo moze sie jednego np. Polskiego zrzec ale dopiero majac 18lat.
Moi chlopcy urodzili sie w PL, po przyjezdzie tutaj skladajac wnioski paszportowe powiedziano Nam przy meldunku ze mamy teraz wybor czy dzieci zachowaja Polskie czy nie bo po meldunku i wyrobieniu pierwszego Niemieckiego paszportu bedzie juz za pozno. Chlopcy maja podwojne.
Zostawilismy im wybor, bede chcieli zachowac Polskie czy nie to ich decyzja.
Foteliki mi sie diabelnie podobaja Römer King i takowy tez kupimy jak maly wyrosnie z tego niemowlecego
Dentysta:
w IKK za dentyste placilam raz za plombe swiatloutwardzalna 40e.
Za wszystkie kontrole, sciaganie kamienia, wyrywanie 8ki, kanalowe, i RTG nie placilam ani centa.
Dzieci maja darmowe wszystko. Tyle ze dla dzieci nie zgadzaja sie dentysci na dorosle plomby tylko takie smieszne ktore lubia wypadac...Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2015, 21:52
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny przegladac fb napotkalam sie na ta mala dziewczynke ,
http://www.corinfantis.org/podopieczni/60-planowe-zabiegi/497-michalina-baranek-ta-hipoplazja-komory-prawej-i-tetnicy-plucnej-vsd-i-etap
ma wade serduszka i potrzebuje pieniazkow na opreracje. Prosse jesli ktoras moglaby rej chociaz pare groszy przeslac. Ja wyslalam tyle ile mogla. Teraz siedzeo rycze jak glupia, bo nie moge patrzec na to zdjecie tej malej slicznotki, tyle jeszcze przed nia bolu i cierpienia. Pomozy jej, by mogla dalej zyc -
Cassie_DE bardzo fajny wpis, a dlaczego nie bedziesz szczepic dziecka przeciwko rotavirusom. Mnie sie wydawalo ze to akurat jedna z sensowniejszych szczepionek no i bezbolesna. Ja czytalam ze po niej praktycznie nie ma zadnych skutkow ubocznych. Jas chodzi od 3 meisiecy do zlobka i juz 2 razy byly tam biegunki rotavirusowe i jego oszczedzilo, chociaz my z mezem zachorowalismy i to potwornie.